Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

комети, метеорни потоци, окултации, затъмнения, пасажи, астропартита и събирания, конференции, школи

Модератори: mishaikin, bobo, wenzdy

Потребителски аватар
fishburn
Регистриран: вт юли 28, 2009 23:34

Re: Визуални наблюдения на обекти от 'дълбокият космос'

Мнение от fishburn » нед авг 27, 2023 17:50

От твоите описания човек може да си намира обекти за снимане😉👍

Потребителски аватар
tsetsodrums
Регистриран: ср юни 13, 2007 22:54

Мнение от tsetsodrums » ср авг 30, 2023 11:54

Втора част от наблюденията на лятната сбирка на ЗО !

20-21 Август 2023г.
Следващата вечер се очерта като най-ясната и чиста до момента на сбирката. Доста хора си бяха тръгнали и на площадката вече беше по-спокойно. Имаше само 5-6 телескопа а времето бе страхотно ! Влажност от 79% и температури от около 20 градуса и то към 23 00ч ! Единствено имаше от време на време пориви на вятъра, но това мен не ме притесняваше особено- все пак наблюдавах визуално.
Имах и добър план за наблюдение на обекти основно в съзвездие “Малък кон”
След загрявка на “гумите” както се казва с няколко тривиални обекти като М51 и М63 забих в търсене на тесни двойни звезди.
Имах проблем с кулимирането на телескопа, като се наложи три пъти да го прекулимирам !? Явно при седенето на площадката силно наклонен на пред главното огледало се бе разместило и това създаде проблеми ? Както и да е - проблема беше решен на третия път и наблюдението потече гладко .
Имах малки не разбории и с ориентацията в съзвездие “Малък кон”, но и този проблем бе отстранен .
И така първа в полето ми попадна двойната звезда “2-Ламбда”. Тази двойка бе много красива ! И двата компонента бяха с еднакъв блясък от 7.4м а разстоянието между тях бе 2.8 секунди ! Двойката се разделяше още при 82Х .
Последва доста по-трудната “Бета 838”. Главната звезда бе от 8.1м а само на 1.6 секунди от нея бе спътникът и от 10.0м ! Тази двойка се разделяше най-добре при 197Х и то на моменти ! При по-голямо увеличение картината не бе по-добра !
Последваха няколко слаби галактики в “Малък кон”. Първо в полето ми попадна Sbc галактиката NGC7046 ог 13.1м. Галактиката се наблюдаваше добре при 197Х, като малко размито петно без друг видим детайл.
Последва друга слаба галактика NGC7040 ! Този обект бе от 14.1м (а някъде я дават дори от 14.9м!!) и се виждаше също като малко размито петно без други детайли. Интересното обаче бе че след кратко взиране в полето ми изплува друго призрачно слабо петно !? Дилемата се разреши на следващия ден от големия Виктор който прати снимки на обекта . Оказа се MCG+01-54-003 и като яркост е някъде около 14.8 -15.0м !! Това прави този обект най-слабия, който да момента съм виждал с 500мм-я “Риж лъв”!
Завърших обхода в “Малък кон” с най-ярката галактика в това съзвездие Sbc галактиката NGC7015 от 11.5м и размери от 1.6Х1.6 минути ! Този обект се наблюдаваше като ярко дифузно хало с видимо по-плътна централна част . Тази галактика съм я снимал преди години със стария ми 300мм Орион UK. Тогава ми направи впечатление на много приятен обект богат на датайли и малко известен сред любителите астро фотографи. Ето и тази снимка от преди 10 години !
viewtopic.php?f=1&t=2538&start=360

Та така с игри и закачки времето мина и въпреки че не направих скица тази вечер съм доволен от резултата ! Тръгнах си към 01 30ч от площадката на Рожен.

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » пон сеп 11, 2023 13:59

С малко закъснение давам описание и на последната вечер от лятната сбирка на ЗО на Рожен !

21-22 Август 2023г.

Поради чудесното време и най-вече това че се чувствах супер добре и тунизиран реших да остана още една допълнителна вечер на “Рожен”.
Оказа се добро решение ! Времето бе страхотно - ясно небе с лек вятър и температури по-високи от нормалното за 1700м над морска височина. Влага също нямаше или поне беше в рамките на около 70% .
Отново нямах обаче подробен план за наблюдение и за това реших да ида малко по-на север на границата между “Воловар” и “Г.Мечка”. Там вниманието ми привлече малка група галактики . Между звездите “Капа” и “Ламбда” от “Воловар” се намира сравнително ярката Sa(rs)bc галактика NGC5676 от 11.2м и размери от 4.1Х1.1 минути ! Разстоянието до тази красавица е около 96 милиона светлини години , а по размери е малко по малка от нашия млечен път - диаметър около 71 000 св.години !
Тази галактика се наблюдаваше много добре като размита елипса със средна яркост и видимо по ярка централна част (ядро). Направих скица при 197Х !
https://www.astrobin.com/full/300154/E/

В близост до тази галактика можах да различа още три по-слаби галактики.
Най-добре се виждаше IC1029 - SABb галактика от 12.2м и размери от 2.8Х0.5 минути ! Разстоянието до тази красавица е около 150 милиона светлинни години а диаметъра и около 85 000св.г. Този обект се виждаше като ярка дифузна резка с ясно очертано звездовидно ядро ! До нея се наблюдаваше друга по-слаба резка - SBc галактиката NGC5673 от 12.4м ! Най-накрая в района различих и последната галактика NGC5660 от 11.9м . В нея също не се различаваше детайл а се виждаше като размито петно при 197Х !
https://astro-photos.net/CCD/CCD2/NGC5676_ccd.html

На ярката NGC5676 реших да направя и скица при 197Х. Получи се добра скица, въпреки, че преминаващи облаци на няколко пъти прекъсваха наблюдението !

След този успех реших да се “заровя” в южната част на съзвездие “Риби”. Там вниманието ми привлече малка група галактики. След кратко търсене в полето ми попаднаха две дифузни петънца ! Едното по-ярко другото по-слабо. Оказаха се галактиките NGC7700 и NGC7701. По-ярката бе NGC7700 - So галактика от 13.0м. Размерите и бяха 2.0Х0.4 минути а разстоянието до нея 245 милиона светлинни години ! Другата галактика NGC7701 бе също от So тип, но от 14.0м ! И двете галактики се наблюдаваха като размити дифузни петънца без видим детайл. В бъдеще обаче ще наблюдавам пак този район, защото между тези два обекта се е скрила слабата NGC7699 от 15.0м и бих искал да тествам възможностите на телескопа ! Освен това в района са намира още една интересна двойка галактики - неправилната NGC7694 от 13.0м и съвсем близката до нея NGC7695 от 15.0м !!
В крайна сметка направих чудесна скица при 197Х и на NGC7700/01

Та така лека полека отново бе станало 01 00ч а на следващия ден ме чакаше и път та реших да не прекалявам .
Това бе една от най-успешните за мен сбирки на ЗО със 5 наблюдателни поредни нощи и 5 нови скици !
Прикачени файлове
NGC7700(горе) и 7701.jpg
NGC7700 (горе) и NGC7701 при 197Х500
(Образ обърнат)
NGC5676 .jpg
NGC5676 при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » пет окт 20, 2023 11:18

Тук давам резултата от сбирката на Рожен - в крайна сметка съм си визуален наблюдател :D

14-15-ти Октомври 2023г.- есенна астро сбирка на Рожен !

По план есенната астро сбирка на ЗО се проведе на Рожен петък и събота - 13 и 14-ти Октомври !
На 13-ти времето се оказа не добро- имаше висока переста облачност и нощта пропадна.
На 14-ти обаче небето бе страхотно а и както показа наблюдението вечерта и сиинга бе много добър, като имаше и ниска влажност от около 70%.
Започнах наблюдението още към 19 00ч при залез слънце. Нямах особен план за наблюдение и на посоки избирах обекти от атласа по небето.
В началото на нощта насочих към Сатурн и Юпитер като веднага се видя качествения сиинг ! По тези два гиганта виждах страшно много детайли. Впечатли ме, че на Юпитер за пръв път забелязах Галилеевите спътници като малки дискове при 280Х . Опитах даже да снимам с телефона Юпитер през окуляра, но без особен успех.
После“загрях гумите” с един тривиален обект - М76 “Малката Гира” в Андромеда. Мъглявината се виждаше много добре с форма на фъстък, като се забелязваха много бледо дифузните и ушички в страни от нея !!
https://www.messier-objects.com/wp-cont ... ier-76.jpg

В близост до тази мъглявина на около 7-8 градуса западно на границата с “Касиопея”се бе сгушила една не известна галактика, но както се оказа доста ярка ! Това бе SBb галактиката NGC278 от 10.8м и размери от 2.4минути. Галактиката се наблюдаваше много добре при 197Х, като почти идеален кръг с ярко звездовидно ядро и доста по-слабо хало ! Имаше вид подобен много на ярка планетарна мъглявина ! Освен това защото се проектираше на фона на млечния път галактиката се виждаше в богат на звезди район. Реших да направя скица при 197Х като за жалост не можах да зарисувам и най-слабите звездички в полето.
http://www.astrosurf.com/chd/images/grande/n278.jpg

Още от началото на нощта се бях насочил към района на съзвездие “Риби”, но изчаквах то да се вдигне малко по-нагоре над хоризонта. След 21 00ч този момент дойде и избрах малка група галактики в сърцето на това съзвездие с най-ярък представител SA галактиката NGC524 с размери от 3.5Х3.5 минути и величина от 10.2м ! Доста бързо се ориентирах в полето на търсача и след десетина минути в полето ми изплува сравнително ярко овално петно доста подобно на предната галактика NGC278, с ярка централна част и дифузно хало ! При 82Х до тази галактика се забелязваше още една по-слаба която се оказа SO галактиката от 12.8м NGC502. При увеличение от 197Х лека полека в полето ми започнаха да изплуват още слаби дифузни петънца . Почти със сигурност идентифицирах галактиките NGC525 от 13.2м, NGC516 от 13.1м, NGC532 от 12.9м, NGC505 от 13.8м и NGC509 от 13.4м ! В района се намират още няколко слаби галактики така че е възможна и грешка, но предстои да наблюдавам отново групата около ярката NGC524. Реших да направя скица на и на този обект и така отново попълних колекцията си от скици с зарисовка на NGC524 при 197Х !
https://stargazerslounge.com/topic/2936 ... in-pisces/

https://oriot.files.wordpress.com/2020/ ... apsc-t.jpg

Сега с настървение за още се насочих към съзвездие “Триъгълник”. В него освен познатата М33, (която се виждаше страхотно със забележителен детайл - ръкави и тъмни и светли зони в галактиката) се намира още една сравнително ярка галактика .
Това е SAB галактиката NGC925 с размери от 12.0Х7.4 минути и величина от 10.1м ! Галактиката се наблюдаваше страхотно като ярка дифузна елипса с наченки на детайл ! Доста мислих дали да не направя скица и на този обект, но прецених че времето ще ми е малко.
https://deepskycorner.ch/obj/ngc925.en.php#fig-1

Само на няколко градуса от NGC925 се виждаше и доста по-скромната SAB галактика NGC890 от 11.2м и размери от 2.9Х2.4 минути ! В нея не се виждаше почти никакъв детайл освен по-ярката централна част (ядро?)
На снимката долу са двете галактики - NGC925 и NGC890.
https://cs.astronomy.com/cfs-file.ashx/ ... _-LRGB.jpg

Не можеше да не пробвам и някоя и друга двойна звезда при този добър сиинг !
Та насочих се към две такива звезди в съзвездие “Триъгълник”.
Първо хванах “Епсилон 269”. Това е слаба двойна звезда с яркост от 7.9м на главната звезда и спътник от 10.2м само на 1.7 секунди от основната ! Не бях сигурен дали ще мога да я разделя и за това се изумих като видях при 197Х до ярката звезда да блещука притиснат слабия и спътник !! Страхотна гледка и много вълнуваща !!
Другата звезда бе сравнително по-лесна цел . Това е звездата “6-йота” от “Триъгълник”. Също красива двойка със главна звезда от 5.3м и спътник от 6.9м на 3.9 секунди от нея !

Не може да не спомена, че останах изненадан че забелязах визуално мъглявината “Pacman” в “Касиопея”, която е предимно фотографски обект, но в тази хубава вечер се виждаше чудесно при 82Х в моя 500мм телескоп !

Ами в общи линии това беше . Много се радвам, че макари за една вечер си струваше пътя до Рожен пък и компанията на хубави хора не беше за подценяване.
Прикачени файлове
NGC524 при 197Х500.jpg
NGC524 при 197Х500
(Образ обърнат)
NGC278 при 197Х500.jpg
NGC278 при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » пон окт 30, 2023 11:18

С десет дневно закъснение чак сега намерих време да представя наблюдението си от 20-ти Октомври !
Дано е полезно на някой ?

20.10.2023г.

Не очаквах, че при това новолуние ще направя втора сериозна наблюдателна вечер !
Този път се отправих с Боян Касабов към обичайната площадка на “Кривонос”.
Тръгнахме от София малко след 18 30ч и понеже беше петък хванахме големия трафик преди Перник. След това обаче трафика се изчисти и след кратка спирка в Брезник за пийване и хапване в 20 00ч бяхме на нивата. Там вече снимаше малкия Виктор, който обаче между временно беше направил бъбречна криза и остана още около час и малко.
Небето към 20 00ч не беше добро ! Имаше висока переста облачност и дори ми мина през акъла че може да пропадне нощта !?
След 21 00ч обаче нещата взеха да се оправят и наблюдението можеше да започне .
Нямах план и реших да действам спрямо това къде е най-чисто небето !
Насочих се към един доста пренебрегван район - съзвездието “Малка Мечка”.
Погледа ми привлякоха две галактики намиращи се на дъното на “черпака”- NGC5909 и NGC5912. Първата е спирална от 13.7м а втората хибридна елиптично-спирална също от 13.7м . И двете се виждаха слабо като две образуващи буквата “Г” дифузни петънца без особен детайл. Направих скица при 197Х !
https://theskylive.com/sky/deepsky/ngc5912-object

Втория обект стана съзвездие “Персей”,което след 22 00ч вече се издигаше сравнително високо над хоризонта. Там се насочих към известния куп от галактики “Abell 426”.
Купа се състои от сравнително слаби галактики, но се оказа доста красив !!
Намерих го още при 108Х увеличение. Най-ярки представители бяха галактиките NGC1275 с размери от 3.2Х2.3 минути и 11.9м , и елиптичната NGC1272 с размери от 2.2Х2.0 минути и 11.8м ! Точно около тях реших да разнищя пъзела на още няколко доста по-слаби галактики които виждах . С карта и червен фенер в рака и взирайки се почти час в окуляра на телескопа при 197Х забелязах още - NGC1277 и NGC1278 от 13.5 и 12.4м ; NGC1273 от 13.2м ; NGC1274 от 14.1м ; NGC1270,NGC1267 и NGC1268 от 13.1м, 13.1 и 13.4м . Забелязах още две слаби галактики за които не намирам данни ? Това са PGC12405 и PGC12448 !? Втората я дават 16.6м което ми се вижда доста подозрително ? Тоест не мога да стигна до 16.6м !?
(В последствие с помощта на големия Виктор май разнищихме пъзела ? Двете галактики би трябвало да са NGC1279 и IC1907. И двете са някъде между 14.5 и 15-та величина!)
Както и да е наблюдавах доста дълго този красив куп и със сигурност има още какво да видя в него . Това ще стане обаче някога в бъдеще време !
http://www.iovene.com/

http://www.astrosurf.com/uploads/monthl ... 30a0d2.jpg

Набелязах и две планетарни мъглявини също в “Персей”. Едната бе “IC351” от 11.9м и размер около 8 секунди ! Обаче въпреки старателното взиране в района където трябваше да се намира не можах да я видя !
Втората бе само на около 3 градуса от горната и бе IC2003 от 12.6м и размери от 10.8 секунди . Този обект обаче успях да забележа. Виждаше се като малка разфокусирана звезда още при 108Х . При 197Х се виждаше вече доста по-ясно, но отново само като средно ярка разфокусирана звезда без друг детайл !
https://www.deepsky-drawings.com/ic-2003/dsdlang/fr

С това приключи наблюдението и в 0 00ч бях вече в колата на път за София !
Прикачени файлове
viber_image_2023-10-30_11-10-04-970.jpg
NGC5909 (долу) и NGC5912 при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » съб апр 13, 2024 21:18

Е ! След дълъг засух без наблюдения, тази седмица успях да направя две успешни излизания на Кривонос !
Давам сега описание на първото на 8 срещу 9-ти Април ! :D Дано информацията е полезна на някой :D

8-9 Април 2024г.

След доста продължителен период на липса на наблюдения по различни причини , последните дни небето и времето не обичайно топло за сезона предлагат идеални условия за наблюдения !
Та реших да се възползвам, като дори отмених последния си урок в школата и набързо минах през нас за да натоваря 500мм-я звяр в колата !
Към 21 45ч бях на нивата на Кривонос а там вече чакаха Владо и Алберт и още едно момче което в тъмното така и не разбрах кое беше.
Та доста експедитивно разтоварих и сглобих техниката и към 22 30ч бях готов за начало на наблюдението.
Нямах предварителен план за наблюдение и малко търгнах на посоки . Този път обаче ми се получи добре, като за около 2 часа хванах над 10 галактики !!
Насочих се в “Лъв” и по-точно в неговите най-южни части. Там около ярката Елиптична галактика NGC3640 се бяха нароили цял рояк по-слаби галактики .
Та NGC3640 e Е галактика от 10.4м и размери от 4.6Х4.1 минути. Тя се наблюдаваше като дифузно хало със среден размер с нарастване на яркостта и към центъра. Малко под нея се виждаше и друго доста по-слабо размито петънце E галактиката NGC3641 от 13.2м. За миг ми мина през акъла да скицирам таци двойка, но реших че ще имам по-интересен обект за това .
https://images.mantrapskies.com/catalog ... GB2X10.JPG

В същия район се наблюдаваха още няколко по-слаби галактики. Най-впечатляваща бе SO галактиката NGC3630 намираща се на почти градус юго-западно от NGC3640. Тази галактика се виждаше като малко лещовидно петно с размери от 1.7Х0.7 минути и величина 12.0м. Можеш да се различи и звездовидното и ядро про 197Х !
https://irsa.ipac.caltech.edu/data/LGA/ ... ic_JHK.jpg

На около градус на север от NGC3630 се виждаше като слабо размито петно без детайл и Sa галактиката NGC3633 от 13.5м.
На около градус и половина пък на изток от NGC3640 се виждаше размитото призрачно сравнително голямо хало на SB галактиката NGC3664 от 12.8м и размери от 1.7Х1.6 минути ! В тази галактика не можах да забележа някакъв характерен детайл, но на снимки изглежда доста интересно и това я прави добър фотогравски обект .
https://pbase.com/jshuder/image/167706747

На около градус на юг от това основно ядро по-ярки галактики след не малко взиране забелязах слабите дифузни хала на двете най-слаби галактики от този рояк - Елиптичната IC683 от 14.0м и спиралната UGC6345 с размери от 3.8Х2.6 минути и величина от 13.4м

Отново в този район но на около 3 градуса юго-източно се виждаше много красива двойка галактики притиснати една в друга ! Това бяха спиралните галактики NGC3719 и NGC3720 И двете са от 13.0м като 3719 е с малко над градус размер а 3720 около градус ! Интересното е че не намерих снимка на тези две сгушени галактики видими като слаби дифузни петна в моя телескоп при 197Х !

На финала на ваблюдението попаднах и на откритието на вечерта ! На линията на небесния екватор на границата между “Лъв” и “Секстант” попаднах на истинско бижу !
Това беше ярката SA галактика NGC3521 от 9.0м и направо впечатляващи те размери от 12.5Х6.5 минути !! Зашеметяваща гледка прилична на малко копие на прочутата М64 в “Косите на Вероника” При 197Х се виждаше широко дифузно хало с ярко ядро под което ясно се виждаше тъмна прахова зона !! Страхотно !! Галактиката бе известна и като “Galaxy in Bubble” разбираемо от снимките и! Това бе достоен финал за вечерта и гледката бе увековечена с поредна скица !

На финала хвърлих по един поглед на две доста известни галактики - М51 която се виждаше зашеметяващо !! Може би детайла беше наистина страховит защото галактиката се намираше точно в зенита ! Освен ядрата на двете галактики и ясните спирали на основната галактика се виждаше и моста свързващ галактиките !!
Втората галактика бе прочутата М64 в "К.Вероника". Също феноменална гледка ! Ярък овал с ясно видима тъмна прахова зона на която галактиката дължи и името си "Black eye galaxy".

И така - получи се доста стегнато и ползотворно наблюдение за около 2 часа време ! Както казах нощта бе много добра - ясно небе, тихо време и температури от 8 градуса над нулата при тръгването ми в 12 30ч !
Прикачени файлове
NGC3521.jpg
NGC3521 при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » чет апр 18, 2024 12:58

10-11 Април 2024г.

Както вече споменах това е второто излизане за тази седмица на Кривонос !
Отново небето бе страхотно, сиинга много добър и тихо време с температури не типични за средата на Април от около 8 градуса над нулата при тръгването ми към 01 00ч !
Тади вечер с мен бяха и повече хора та наблюдението не бе така стегнато като това от преди два дни, но въпреки всичко бе успешно .
Този път се насочих към съзвездие “Ловджийски кучета” и по-точно към неговата най- източна част където липсват ярки звезди за ориентация и със сигурност се крият интересни обекти !
Започнах с двойка галактики - SA галактиката NGC5273 от 11.6м и размери от 2.8Х2.4 минути ! Тази сравнително ярка галактика се наблюдаваше без особен детайл като ярка с почти идеална кръгла форма сфера с нарастваща яркост и плътност към центъра и ! На около 3.5минути до нея можеш да се различи и слабото дифузно петънце на SBb галактиката NGC5276 от 13.8м !

На около 2.5 градуса на юг от тази двойка попаднах на красиво трио галактики !
с най-ярък представител E1 галактиката NGC5223 от 13.0м . Близо до нея се наблюдаваше и Е-So галактиката NGC5228 от 13.3м . В същото поле с 10мм-я Ethos при 197Х се виждаше и трета галактика Sab галактиката NGC5233 от 13.9м ! Трите галактики се виждаха без особен детайл . На първите две можеше при внимателно взиране да се забележат слабо звездовидните им ядра, но третата се виждаше само като слабо размито петно! Реших това да е скицата ми за тази вечер още повече че като композиция трите галактики се разполагаха много добре в полето при 197Х въпреки че самото поле се оказа леко широко и това отне повечко време за скициране. Мисля обаче, че се получи доста добра скица !
https://theskylive.com/sky/deepsky/ngc5223-object

Ами горе долу това бе наблюдението за тази нощ, като изключим и дузина тривиални обекти, които трябваше да покажа на аудиторията .
Та така към 01 00ч вече бяхме събрали и потеглихме към София . Мога да допълня само ,че на следващия ден бях доста смазан от умора, но въпреки това щастлив от гледките през изминалата нощ !
Прикачени файлове
NGC5223.jpg
NGC5223 (в ляво), NGC5228 (долу) и NGC5233 (горе) при 197Х500 в "Л.Кучета" (Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » пет май 10, 2024 22:01

5-6 Май 2024г.

За моя радост през не постоянното и често променливо пролетно време ми се отдаде още една възможност при Майското новолуние да направя поредното добро наблюдение !
Взех решението да изляза сутринта на 5-ти Май при прогнозата за дупка между 22 00ч и 02 00ч ! Бяхме скромна групичка от само трима човека - Аз , Алберт и един негов пирятел . Аз пристигнах на нивата на Кривонос към 20 30ч още по залез Слънце а там вече беше Алберт с неговия човек . Без да бързам спокойно сглобих 500мм-я звяр и навързах предвидливо всички нагреватели, на вторичното огледало, търсача и фокусера ! Предните дни бяха доста вълежни и реших да взема превантивни мерки !
Имах и подробен план за наблюдение .
Така и започнах - следвайки плана с няколко двойни звезди в съзвездие “Секстант”.
Първо се спрях на звездата “Епсилон 1441” от “Сектант”. Това е тясна двойка която се намира в район със слаби звезди а и самата тя е от 6.4м и това я прави трудна за локализиране без Go To. Но слава богу явно съм си доста добро Go To самия Аз след като за около 5 мин. намерих звездата. Както казах основната звезда е от 6.4м а само на 2.6 секунди от нея се намираше спътника и - слаба звездичка от 9.9м ! Тази двойка имаше наченки на разделяне още при 109Х а при 151Х и при 197Х вече доста добре се разделяше.
Другата двойна звезда която наблюдавах тази вечер бе звездата 40 от “Секстант”.
Тя се оказа и малко по-лесна за разделяне . Основната звезда бе от 7.0м а на 2.2 секунди от нея се виждаше спътника и от 7.8м !
И двете двойни звезди бяха красиви екзотични гледки !
След тази така нарече загрявка започнах и наблюдението на обектите от дълбокото небе.
Бях направил план да се “гмурна” смело в сърцето на купа от галактики в “Дева”. Карето което бях определил за наблюдение лежеше на север от ярката М61 и стигаше почти до другата ярка галактика в района М49 !
Намерих ярката М61 като отправна точка, което признавам ми отне около 10 минути понеже галактиката се намира в много беден на звезди район. Както и да е М61 е прекрасна пресечена спирална галактика SAB тип от 9.7м и размери от 6.0Х5.9 минути намираща се на около 60 милиона св.г от нас. ! Галактиката се виждаше с ярко ядро и очертаващи се спирални ръкави ! Тоест имаше се си доволно детайл и дори се замислих дали да не я скицирам .
Близо да тази красива галактика в същото поле на окуляра ми при 109Х се виждаха още две слаби дифузни петънца. Това бяха галактиките NGC4303A от 13.0м и NGC4292 от 12.2м ! Интересен факт е ,че само преди 4 години през 2020 в М61 е избухнала свръх нова достигнала магнитут от 14.5м както е видно и на снимката която прилагам .
https://www.galacticimages.com/m61-spir ... ery4253]/1

На около два градуса от М61 на север попаднах на красиво трио галактики . Най-ярка от трите бе Елиптичната NGC4339 от 11.4м . В същото поле съвсем близо до нея се бяха сгушили и по-слабите спирални галактики NGC4326 от 13.5м и NGC4333 от 13.6м . Не мога да говоря за сериозен детайл в това трио освен пробляскващите от време на време звездовидни ядра на галактиките при 197Х .
https://orio.blog/wp-content/uploads/20 ... 4-apsc.jpg

Премествайки телескопа на още около 2 градуса на север попаднах и в същински рой от галактики ! Най-ярка от тях бе Елиптичната NGC4365 от 9.6м и размери от 5.6Х4.6 минути. Тази галактика се наблюдаваше като ярка елиптична сфера с по-ярка централна част. От едната страна на тази галактика на не повече от половин градус се беше разположила SB галактиката NGC4334 от 13.0м а от другата и подобна на призрачна резка слабата, но красива SAB галактика IC3322A от 13.5м ! Над NGC4365 пък се виждаше и Sa галактиката NGC4370 от 12.6м !
https://www.hansonastronomy.com/ngc-4365

Малко по-южно от ярката NGC4365 започнаха като от нищото да изплуват няколко слабички дифузни петънца ! Това бяха галактиките NGC4341 от 13.2м ; NGC4342 от 12.5м ; NGC4343 от 12.1м. В полето още бяха и IC3259 от 13.5м и IC3267 от 13.4м ! Всичките галактики бяха от спирален тип, но не забелязах детайли в тях !
Като цяло този куп галактики беше много впечатляващ защото на поле от не повече от половин градус се бяха разположили тази дузина галактики и както е видно от снимката горе биха били много ефектен фотографски обект !

На около един градус югоизточно от този куп галактики се бяха сгушили още две красиви представителки от същия тип !
Това бяха сравнително ярката NGC4430 от 12.0м и размери от 2.6Х2.2 минути и доста по-слабата и малка, почти не забележима NGC4432 от 14м ! Тази двойка е само визуална такава и очаквах специално в ярката галактика да видя детайл защото тя е доста красива спирала с ясно обособено ядро поне на снимките, но за жалост видях само едно относително ярко дифузно петно и до него друго съвсем слабо петънце !

До сега наблюдението течеше изключително плодотворно а имах още няколко обекта които исках да видя !
Насочих се още малко по-северно към няколко относително ярки галактики! Първо в полето ми попадна SABo галактиката NGC4526 с размери от 8.2Х2.6 минути и 9.0м ! Много красив и ярък обект видим почти ребром спрямо нас с ясно обособено ядро и красиво разтеглено хало !!
http://www.lex.sk.ca/astro/DeepSky/NGC4526.HTM
https://hubblesite.org/contents/media/i ... Image.html

Малко над тази красота се наблюдаваше друга красива и ярка галактика SAB тип NGC4535 от 10.0м и размери от 7.1Х6.4 минути ! Тази галактика дори показваше наченки на детайл, като спирални ръкави във форма на неправилна елипса ! Мислех да я скицирам, но точно тънките детайли щяха доста да ме уморят и реших да мина на следващия обект .
https://throughlightandtime.com/galaxie ... -may-2022/

Следващия обект бе и последен за вечерта. Тази чест се падна на ярката SO галактика NGC4570 от 11.0м и размери от 3.7Х1.2 минути ! Тази галактика бе почти точно умалено копие на ярката NGC4526 , като се виждаше ярко ядро (централна част) а около него се бе разпънало дифузно хало ! Реших това де е скицата за вечерта, не че това бе най-интересния и ярък обект а защото бе на много беден звезден фон и щеше да е сравнително лесен за зарисуване.
https://www.go-astronomy.com/herschel.php?Her=261

Така и стана за по-малко от 15минути имах прилична скица при 197Х !
Така доволен от вечерта разглобих телескопа и потеглих към София около 0 30ч !
Прикачени файлове
viber_image_2024-05-10_21-51-40-006.jpg
NGC4570 в Дева при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » чет юли 04, 2024 14:32

30-01.07. 2024г.

Очертаваше се много добра нощ ! Писах във форума а и се заех да звъня лично на някои хора да си търся компания за довечера . Все удрях на камък. В крайна сметка натоварих и с риск да се окажа сам на нивата на Кривонос към 21 10ч тръгнах от Княжево.
Пристигайки малко над 22 00ч с радост видях че ще си имам компания за вечерта . На нивата вече беше разпънал скромен 100мм рефрактор Spacerunner ! Та така за малко по-малко от 30 минути 500мм-я звяр бе готов за действие и започнах по план, който направих още преди три дена . Бях включил обекти в най-източните части на залязващата вече “Дева”.
Открих с приказно красива двойна звезда “105- Фи” от “Дева”. Главната звезда бе от 4.8м а спътникът и бе на 4.8 секунди от нея от 9.3м ! Звездата се разделяше още при 82Х а при малко повече (108Х) бе приказно красива гледка ! Ярка главна звезда и близо до нея гаснеща в лъчите и слаба звездичка спътник със синьо зеленикав блясък !
Сега вече загрял бях готов да атакувам и обектите от дълбокия космос в района , предимно галактики ! Близо до двойната звезда - малко под нея на около 3-4 градуса южно се намираше сферичния звезден куп NGC5634. Не наблюдавам често подобни обекти и за това реших да го пробвам. За минута -две и вече в полето ми се виждаше ярко размито сферично петно елегантно разположено между няколко сравнително ярки звезди от около 7м ! При 82Х дори се забелязваха наченки на не еднородност и зърнеста структура ! При 197Х това ставаше още по-ясно видимо, но така и не се стигаше до това ясно да се раздели на звезди този куп. NGC5634 бе от 9.4м и с размери от 4.9минути ! Разстоянието до това бижу бе 82 200 св.г!
https://greggsastronomy.com/ngc5634.html

Сега отправих взор и към любимите ми галактики . Бях направил списък от дузина такива обекти в същия район. Започнах с интересна двойка галактики спиралните NGC5774 и NGC5775 . Отново за броени минути в полето ми изплува уникална гледка на ярка дифузна резка прилична на умалено копие на прочутата М104 и до нея призрачно овално второ дифузно петно ! При 197Х не можах да видя кой знае колко повече детайли в тези две галактики . По-ярка бе NGC5775 с размери от 3.8Х0.9 минути ! В нея се виждаше повече детайл изразяващ се в по-ярко ядро, не ясно различима не еднородна структура и дори ми се струва, че виждах и тъмна прахова ивица в средата и ! На по-слабата NGC5774 с размери от 3.1Х2.6 минути не забелязах никакъв детайл !
До тези две галактики трябва да се намира и по-слабата IC1070 от 14.3м. която опитах да видя но без успех ! Трябва да се има в предвид, че тези галактики вече бяха към залязване и не бяха в най-добрата си позиция за наблюдение ! Въпреки това направих доста добра скица .
https://noirlab.edu/public/images/noao- ... s/?lang=en

Отново в същия район реших да оползотворя оставащите около 30 мин до 12 30ч да хвана още адна група галактики .
Още по-северно почти на границата със съзвездие “Воловар” попаднах на две групи галактики една до друга. Първо в полето ми изплуваха трио съставено от ярката Елиптична галактика NGC5576 от 11.0м На тази галактика се виждаше ясно звездовидно ядро и по-слабо почти идеално сферично хало . До нея бе SBO галактиката NGC5574 от 12.4м а малко по-далеко се бе простряла дифузната ивица на SBA галактиката NGC5577 от 12.2м .
https://images.mantrapskies.com/catalog ... GB2X10.JPG

Само на няколко минути северно се виждаха още две сравнително ярки галактики SB галактиката NGC5566 от 10.6м и размери от 5.7Х2.1 минути и доста по-слабата SB галактика NGC5560 от 12.4м . В този район трябва да се намира и по-слабата NGC5569 от 13.2м , но въпреки че имам съмнения не успях да забележа ! Както е видно на снимките, това са много интересни галактики с интересна структура и доста детайл . За жалост обаче не забелязах кой знае колко детайл освен звездовидното ядро на най-ярката NGC5566.
https://stargazerslounge.com/topic/2942 ... n-a-frame/

И така в игри и закачки минаха два часа , време което си бях определил за наблюдението . Определено добро наблюдение с много нови и интересни обекти . Точно в 12 50ч бях натоварил и тръгнах към София .
Прикачени файлове
viber_image_2024-07-04_14-14-57-750.jpg
NGC5774 (в ляво) и NGC5775 в "Дева" при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
fishburn

Мнение от fishburn » чет юли 04, 2024 15:00

Чудесни нови обекти Цецко .Браво :D

Потребителски аватар
Sektor
Регистриран: ср дек 05, 2018 10:23

Мнение от Sektor » чет юли 04, 2024 18:14

NGC 5566 и съседи си ги добавих в списъка за снимане :)

Поздравления!

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » пон юли 08, 2024 11:59

5-6 Юли 2024г.

Още от предния ден прогнозата обещаваше страхотно време за астро наблюдения.
Та този път бях доста по-добре подготвен и се бях разбрал с Алберт и един приятел - Боби да посетим нивата на Кривонос !
Този път обаче взех по-малкия телескоп , прочутият 350мм-ов “Червен октомври”.
Причината бе че предния ден на йогата нещо прищипах нерв на кръста и реших да не рискувам като вдигам прекалено тежко . Та поне след три години пауза изведох на звездна светлина стария си приятел !
На площадката бяхме още по светло към 21 30ч . Веднага оцених предимството на по-малкия телескоп, като го сглобих буквално за по малко от 10мин ! За 500-мм я звяр обикновено ми трябват поне 20мин.
Заради моя приятел и дечурлята му открихме наблюдението към 22 30ч с няколко тривиални обекта като М57, М27 и М5. Много ми стана приятно като чух от устата на дете - татко не искам да си тръгваме много е хубаво !
Малко след 23 00ч започна и истинското за мен наблюдение . Първо отново хванах в “Дева” двойната звезда “105- Фи” от “Дева”, която така ме впечатли предната седмица ! Много добре се разделяше и с по-малкия телескоп и то още при 60Х ! Успях да мерна и прочутата двойна “Гама от Дева”, която също се виждаше чудесно като два ярки диаманта притиснати един в друг ! Минах и през галактиките от предната седмица NGC5566, NGC5560 както и триото NGC5576, NGC5577 и NGC5574 ! Всичките галактики се виждаха чудесно и с по-малкия телескоп, но в същото време оцених и разликата между 350мм и 500мм, която си е осезаема особено в по-тъмното поле на малкия телескоп !
Имах план за наблюдение в съзвездие “Г.Мечка” , докато правех плана осъзнах че това иначе доста голямо съзвездие е доста малко изучено от мен ? та набелязах доста галактики в него и няколко двойни звезди. До двойните така и не стигнах, но още в началото само на около 3 градуса от “А от Г.Мечка” попаднах на забележителна галактика - ярката NGC3359. Това е SBr галактика от 10.6м и размери от 7.3Х4.4 минути! Още от пръв поглед се виждаше че това е интересен обект в който веднага се забелязваше структура . След повече взиране можах да забележа централната ярка част като продълговата права и дори на моменти можех да видя и двата спирални ръкава !! Уникално постижение за 350мм телескоп показващо и невероятните условия тази нощ !
Понеже времето бе напреднало реших да скицирам тази интересна галактика при 156Х !
Скицата се оказа лесна от гледна точка на звезден фон какъвто почти липсваше или беше от много слаби звездички, но доста по-сложна от гледна точка на взиране за детайли в самата галактика .
https://www.planetary.org/space-images/ ... f-ngc-3359

Между звездите Гама и Делта от “Г.Мечка” има няколко групи галактики някои от които доста интересни . Малко е срамно даже да го кажа, но се загубих между звездите от трапеца на мечката !? В крайна сметка локализирах първо групата около ярката SAB галактика NGC3982 с размери от 2.2Х2.0 минути и величина 11.0м . Малко над нея се виждаше и сравнително ярката SAB галактика NGC3998 с размери от 3.0Х2.6 минути и величина от 10.6м . До тази галактика се наблюдаваше и по-слабата SO галактика NGC3990 от 12.6м. След малко повече взиране в полето между тези по-ярки галактики изплуваха слабите призрачни силуети и на двете галактики NGC3977 от 13.4м и NGC3972 от 12.3м. Детайл не се наблюдаваше в никоя от горните галактики с изключение на звездовидните ядра на двете най-ярки.

https://theskylive.com/sky/deepsky/ngc3982-object

https://theskylive.com/sky/deepsky/ngc3972-object

На около градус от тази група галактики попаднах на друга ярка галактика SA галактиката NGC3898 с размери от 3.3Х1.9 минути и величина от 10.7м. Отново тя се виждаше като размито петно със по-плътна централна част .
https://www.astrobin.com/588bkk/

Както е видно и от снимката горе, в района има още няколко по-слаби галактики, които не успях да видя . Мисля да отстрелям района и с 500мм-я телескоп та да видим тогава дали ще излезнат ?

Ами общо взето това беше . Към 01 00ч бях събрал и потеглих към София.
Прикачени файлове
viber_image_2024-07-06_16-44-14-917.jpg
NGC3359 при 156Х350
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » съб юли 13, 2024 13:29

Описание на второто наблюдение от предната седмица !
Дано е полезно на някой ? :D

6-7 Юли. 2024г.

Втора поредна много добра вечер се заформяше ! Чух се с Ники (Максим) през деня и се разбрахме още към 19 30ч той да мине през нас за да ми помогне да качим този път големия 500-мм звяр ! Така и стана и към 20 00ч вече бяхме тръгнали към нивата на Кривонос. Пристигнахме както се очакваше към 21 00ч и имаше доста време да подготвя телескопа за наблюдението. Установих че съм забравил страничния щит, който пази да не влиза светлина към вторичното огледало, но както констатирах по-късно това не се оказа проблем .
Наблюдението започна чак след 22 30ч като общо взето минах по стъпките на обектите от предната вечер които наблюдавах с малкия 350мм телескоп. Красивата интересна галактика от предната нощ NGC3359 се виждаше още по-добре с големия телескоп, като най-вече се виждаше по-широко дифузно хало около ярката елиптична централна зона. Хванах обаче две красиви двойни звезди в “Г. Мечка”. Първо в полето ми попадна “Епсилон 1695”. При 82Х тази звезда не се разделяше като дори помислих че не съм на правилното място? При 197Х обаче звездата се разделяше ясно ! Основната звезда бе от 6.0м а на 3.7 секунди от нея бе спътникът и от 7.9м !
Втората двойна бе “Епсилон 1770”. Тя бе доста по-тясна двойка . Главната звезда бе от 6.8м а само на 1.8 секунди от нея се бе сгушил спътникът и - слаба звезда от 8.3м ! Двойката чудесно се делеше при 197Х !
Както казах и в началото минах по стъпките от предната вечер, но имаше някои разлики ! Примерно до ярката галактика NGC3898 сега виждах още една ярка галактика . Това бе SAB галактиката NGC3888 от 12.1м и размери от 1.6Х1.3 минути. Дори можеше да се различи съвсем слаб детайл в този обект .
https://www.adamblockphotos.com/ngc-3898.html

Малко под тази двойка след малко взиране започваше да се вижда още едно слабо елиптично дифузно петънце - галактиката NGC3850 с размери от 1.9минути Х 49 секунди ! и величина от 13.3м .
Под тази слаба галактика би трябвало да се намира още една галактика NGC3846 от 13.9м , но въпреки че имам съмнения не мога да твърдя че забелязах.
Интересно беше да наблюдавам отново триото галактики NGC3921, NGC3916 и NGC3913 ! И трите галактики се виждаха доста слабо като дори ме учуди, че предната вечер съм могъл да ги различа в 350мм-я телескоп ? Най-слабата NGC3916 бе от 13.9м !!
https://www.astrobin.com/83034/
Както се вижда от снимките NGC3921 е доста интересен фотографски обект !

Е тази вечер имаше и нови обекти . Точно когато мислех, че няма да имам скица за вечерта близо до ярката М101 в “Г. Мечка” се виждаше интересен обект ? Оказа се ярката SAs галактика NGC5474 от 10.8м ! Галактиката се наблюдаваше като ярко дифузно петно с ясно изместен в страни ярък център (ядро). Това бе идеален обект за поредна скица. Така и стана.
Направих чудесна скица при 197Х !
Не можеше да не погледна и ярката М101 която ме покърти с детайл! Виждаха се ясно спиралните ръкави с много детайл включително и доста тъмни прахови зони! Уникално!
http://server3.wikisky.org/imageView?image_id=944

Ами общо взето това беше ! Към 01 00ч приключих наблюдението и към 01 30ч поех към София .
Прикачени файлове
NGC5474.jpg
NGC5474 в Г.Мечка при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » чет юли 18, 2024 14:06

Описание на последното от миналата седмица наблюдение !

8-9 Юли. 2024г.

Очертаваше се поредна хубава нощ и с Алберт решихме да не я пропиляваме .
До 20 00ч бях на работа и тръгнах към нас да натоваря 500мм-я телескоп. Във фитнеса се запознах с интересна личност Иво, който се оказа че е учил физика като млад и е искал да бъде астроном. Имаше си и малък 100мм Максутов телескоп. Този път обаче той щеше да дойде само с бинокъл за да види прословутото място на Кривонос .
Така и стана към 22 00ч бяхме на нивата . Сглобихме телескопа с помощта и на Алберт сравнително бързо и зачаках пълния мрак след 23 00ч !
Започнах с няколко тривиални обекта като М5 и М57 с цел да покажа на Иво възможностите на телескопа. Той се оказа ценител и подобаващо достойно оцени гледките и телескопа.
Последва изпълнение на плана, който направих през деня включващ обекти във вече залязващото съзвездие “Ловджийски кучета”.
Започнах още в началото доста силно с ярка и интересна галактика . Хванах IBm галактиката NGC4449 от 9.6м и размери от 5.5Х4.1 минути. В полето ми се наблюдаваше ярка извита дъга с не правилна форма . Много красива гледка ! Наблюдаваше се дори неравномерната структура на галактиката при 197Х. Това ще да е и много интересен фотографски обект !
Нямаше как да не го скицирам и така при 197Х имах поредна нова скица !
На около градус над NGC4449 се наблюдаваше друга красива галактика NGC4460.
Тази галактика се наблюдаваше в профил към нас и се виждаше като силно разтегната дифузна елипса с по ярка централна част ! Тя бе от SB тип величина 11.3м и размери от 4.3Х1.3 минути !
http://www.star-watcher.org/NGC4449.html

По посока на “Голяма мечка” в същия район в който наблюдавах горните галактики се наблюдаваха група от сравнително ярки галактики. Първо в полето ми попадна сгушени от двете страни на звезда от около 8м две дифузни петънца . По-яркото бе SA галактиката NGC4111 от 10.7м и размери 4.4Х0.9 минути. Тя се виждаше като дифузна силно сплесната елипса с ясно очертано ядро (централна част). От друта страна на звездата бе доста по-слабо дифузно петънце без характерен детайл- SO галактиката NGC4117 от 13м .

https://www.astrophotos.net/pages/GALAX ... 204111.htm

http://www.jwinman.com/starcharts/NGC%2 ... 0chart.htm

В същия район можеха да се видяг още няколко галактики. Това бяха SAB галактиката NGC4143 от 10.7м и размери 2.9Х1.9 минути. Тя се виждаше като малка дифузна елипса с звездовидно ядро !

http://www.lex.sk.ca/astro/DeepSky/NGC4143.HTM

В района се наблюдаваха още SA галактиката NGC4138 от 11.3м и размери 2.0Х1.8 минути , а при 151Х се виждаше призрачната и загадъчна дифузна ивица на SA галактиката NGC4183 от 12.3м и размери от 5.0Х0.6 минути ! На последната дори можеше да се види не равномерната зърнеста структура по диска !

https://orio.blog/wp-content/uploads/20 ... k-apsc.jpg

https://www.cloudynights.com/topic/6237 ... -ngc-4183/

Имах още около половин час време за наблюдение и реших да импровизирам като се насочих към район в между “Дракон” и “Малка мечка”.

Първо минах през сравнително ярката SB галактика NGC4236 “Дракон” от 9.6м и размери от 21.0Х7.5 минути, която определено очаквах да ме изненада повече. Галактиката се наблюдаваше като наистина широка но с доста слаба повърхностна яркост дифузна ивица . Имам спомен че преди време ме е впечатлявала повече ? Сега обаче не беше така .
https://astrodoc.ca/wp-content/uploads/ ... l-2014.jpg

Продължих по посока на “Малка мечка” с цел да потърся галактиката джудже UGC9749 . Първо попаднах обаче на ярката но малка галактика IC1110, която би трябвало да се намира само на няколко дъгови минути от UGC9749 , но въпреки дългото взиране не успях да забележа . Отново обаче имам известна доза съмнение, че мернах широко много бледо петно до IC1110 ? IC1110 обаче се наблюдаваше доста добре като се виждаше формата и наподобяваща умалено копие на прочутата М104. Тази галактика от Sa тип я дават 14.8м, но по мое мнение се виждаше доста по-ярко като от около 12.5м да речем ?
https://greggsastronomy.com/ugc9749.html

https://theskylive.com/sky/deepsky/ic1110-object

Ами с тези обекти наблюдение приключи и отново както предните вечери към 01 00ч разглобих телескопа и потеглих към София !
Прикачени файлове
NGC4449 .jpg
NGC4449 в
Л.Кучета" при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » ср юли 31, 2024 14:45

28. Юли.2024г.

Отново наближаваше новолуние а и небето беше обещаващо та реших да не пропускам.
Потеглих към нивата на Кривонос към 19 45ч с един приятел за компания. На нивата като пристигнахме към 21 00ч вече бяха Алберт и малкия Виктор. Имаше в
около час време преди да става за наблюдение и спокойно сглобих с помоща на Алберт и Деян (приятеля ми) 500-я звяр !
Нямах план за наблюдение и за това известно време се колебаех на къде да насоча телескопа. В начало мислех да се забия в “Лебед” - “Лира”, но в последствие забелязах че “Воловар” все още е достатъчно високо над хоризонта и реших като за последно този сезон да го пробвам.
Почти станалата традиция да започвам с двойни звезди се запази и тази нощ .
Започнах със тясната двойка “Епсилон 1884” Главната звезда е от 6.1м а само на 1.7 секунди от нея е спътникът и от 7.7м . Още при 89Х (с новия 22мм Наглер на Алберт) за почваше да се “усеща” че звездата има спътник а при 108Х вече ясно се виждаше сгушената слаба звездичка на 7 часа от главната звезда ! При 197Х гледката вече бе напълно ясна и двата “диаманта” блестяха чудесно отделени един от друг !
След това се насочих към една доста малко изучена от мен област във “Воловар” лежаща на границата с “Голямата Мечка” (съвсем близо до ярката галактика М101).
Първо попаднах на няколко слаби галактики лежащи на около 1.5 градуса от звездата “Капа” от “Воловар”. В полето ми изплува слабо дифузно петънце с не големи размери . Това бе Sc галактиката NGC5480 от 12.1м и размери от 1.6Х1.0 минути. В тази галактика през 2017г е наблюдавана свръх нова звезда. Съвсем близо до тази галактика трябва да се намира и Елиптичната NGC5481, но за жалост въпреки старанието виждах само едно размито дифузно петънце ? В бъдеще може отново да се пробвам да видя и втората галактика, която по между впрочем е от 12.3м. тоест - съвсем по възможностите на телескопа ми !
В същия район обаче , само на около половин градус от NGC5480 забелязах друго слабо дифузно петно Sb галактиката NGC5520 с размери от 2.00Х1.1 минути и величина от 12.4м . На тази галактика дори на моменти забелязвах и звездовидното и ядро (централна част) !

https://kosmoved.ru/get_ngcic.php?ID=NGC-5480&lang=eng

https://bs.wikipedia.org/wiki/NGC_5520# ... S_DR14.jpg

В същия район само на около 2-3 градуса от описаните по-горе обекти , близо до звездата “Тета” от “Воловар” имаше също малък рой галактики . Първо в полето ми попадна (както се оказа по-късно при справка с нета) Sb галактиката IC1029 с размери 2.6Х0.5 минути и величина от 12.4м . Тя се наблюдаваше като не много ярка дифузна елипса с открояващо се звездовидно ядро при 197Х. След около минута взиране в този обект, като призрак в нищото само на няколко минути от нея изплува друго още по-слабо без видим детайл дифузно петънце ! Оказа се SBc галактиката NGC5673 с размери от 2.4Х0.6 минути и величина от 12.1м ! Въпреки че тази галактика би трябвало да е по-ярка от IC1029 тя се виждаше по-слабо и без детайл както вече споменах. В цялата картина имаше нещо сю реалистично ! Реших да зарисувам тази двойка галактики. Получи се добра скица при 197Х с доста широко поле на зарисовка.
https://images.mantrapskies.com/catalog ... 2X10ID.JPG

Сега вече трябваше да преместя телескопа на около градус и попаднах на двете най-ярки галактики в този район. Първо “улових” SBc галактиката NGC5660 с размери от 2.7Х2.6 минути и величина от 11.9м. Много близо до нея бе още по-ярката Sbc галактика NGC5676 с размери от 3.9Х1.8 минути и величина от 11.2м ! И двете галактики се наблюдаваха чудесно при 197Х, като ярки дифузни петна с открояващ се детайл в тях по форма и на по-ярки централни области (ядра) !
https://www.astrobin.com/jre8ch/

https://www.astrobin.com/h6ax83/0/

http://galaxy.girly.jp/ngc/n5673L.html

Еми в общи линии това беше - успешно наблюдение въпреки че нямах предварителен план ! В 12 30ч започнах да събирам техниката и малко преди 02 00ч вече бях в София.
Прикачени файлове
IC1029 и NGC5673.jpg
IC1029 (долу) и NGC5673 във Воловар при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » нед авг 04, 2024 12:47

Второ наблюдение за това новолуние !

1-2 Август. 2024г.

Точно преди поредното новолуние се очертаваше чудесно време за наблюдение !
Свърших работа малко по-рано към 19 30ч . Минах през нас където ме чакаше Иво и натоварихме големия 500мм звяр . Така след доста обикаляне през не познати села (пътя през Перник бе в ремонт) стигнахме на нивата на Кривонос към 21 40ч !
Имах план от предния ден, който включваше обекти в съзвездие “Змия”. Започнах с няколко широки двойни звезди (което е не типично за мен - фен съм на тесните двойни).
Първо насочих телескопа към ярката “Бета” от “Змия”. Дават тя да е тройна звездна система. И наистина звездата е тройна, но двете по-ярки звезди са на направо огромно разстояние една от друга от 30.6 секунди. Третата звезда би трябвало да е от 10.7м на разстояние от 210 секунди и човек трябва да гадае коя е тя от всички звезди които вижда в полето? С две думи никак не ме впечатли тази кратна звезда .
Другата звезда бе “ОЕпсилон 300” . Тя бе по-впечатляваща. Главната звезда е от 6.4м а спътникът и на 15.3 секунди е от 9.5м . Тази двойка се разделяше още при 82Х.
Опитах и една доста тясна двойка - “ОЕпсилон 303” с главна звезда от 7.5м и спътник само на 1.2 секунди от нея от 8.0м ! Бързо обаче се отказах защото и атмосферата не бе никак стабилна и на моменти при увеличения над 150Х направо губех фокус . Това доста попречи на наблюдението ми и по-нататък, като атмосферата се успокои чак към 0 00ч когато вече планирах да си тръгвам .
В плана имах и няколко интересни галактики .
Започнах със двойка лежаща малко над “Делта” от “Змия”. В полето ми попадна първо сравнително ярката SBr галактика NGC5970 с размери от 2.7Х1.8 минути и величина от 11.5м. Тази галактика се виждаше като ярка дифузна елипса със ясно очертано ядро още при 108Х ! След няколко минутно взиране и покачване на увеличението до 197Х близо до тази галактика започна да се вижда като слабо разфокусирана звезда и доста по-слабата E1 галактика IC1131 с размери от само 0.7Х0.5 минути и величина от 13.8м.
https://www.cloudynights.com/topic/6307 ... d-ic-1131/

Само на около градус и половина от тази двойка галактики се наблюдаваше и ярката SAB галактика NGC5957 с размери от 2.8Х2.6 минути и величина от 11.7м В нея при 197Х също можеше да се види слаб детайл изразяващ се в очертано ядро (централна част).
https://theskylive.com/sky/deepsky/ngc5957-object

Както казах по-горе атмосферата бе доста не стабилна и това доста ме забавяше при наблюдението. За това с напредването на нощта реших да направя скица на ярката NGC5970 при 197Х !

Тази нощ успях да хвана още една галактика от предварителния списък. Това бе SBr галактиката NGC5984 с размери от 2.9Х0.7 минути и величина от 12.5м ! Бях набелязал този обект защото на снимки изглежда впечатляващо като дифузна резка от типа на М104. Галактиката се виждаше като слаба дифузна силно разтегната елипса с очертаващ се детайл през средата при 197Х ! Наистина впечатляваща гледка !
https://hr.wikipedia.org/wiki/NGC_5984# ... S_DR14.jpg

Общо взето това бе за тази вечер. Не бе най-доброто заради не стабилната атмосфера но пак се получи прилично !
В 12 50ч вече бях качил в колата и поехме към София.
Прикачени файлове
NGC5970.jpg
NGC5970 в "Змия" при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
fishburn

Мнение от fishburn » нед авг 04, 2024 12:49

Браво Цецо =D>

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » ср авг 07, 2024 14:31

6-7 Август 2024г.
От няколко дена дебнехме времето да направим още едно излизане преди пълнолунието !
Днешния ден обещаваше да ни даде такъв шанс. И наистина - получи се страхотно наблюдение , макари кратко , много ползотворно и с наистина страхотно небе !
Бях на работа до 20 00ч , но предварително бях натоварил телескопа в колата и като се прибрах почти веднага тръгнах към нивата на Кривонос.
Пристигнах около 21 50ч а там вече бе разпънал Алберт.
Започнах да свалям 500мм-я звяр и с установих че съм си забравил в София всички документи- моите лични и на колата !! Какво да се прави ще ше да се гледа пък после да го мисля .
Така и стана - в 22 30ч телескопа бе сглобен и реших да почна с няколко двойни звезди.
От предното наблюдение имах план който не бях изпълни изцяло и реших отново да се придържам към него.
Та насочих се в ”Змия” и по-точно към тясната двойна “Епсилон1988”. Тази звезда започваше плахо да се разделя при 108Х а при 197Х вече се виждаше чудесно като два почти еднакви по яркост диаманта притиснати един в друг ! Основната звезда бе от 7.4м а на 2.1 секунди от нея бе спътникът и от 8.1м !
Лекотата с която разделих тази звезда показваше, че след силния вятър който духаше днес небето се бе изчистило идеално и сиинга бе наистина страхотен !
Поради тази причина реших да пробвам малко на шега и тясната двойна от предната вечер - “ОЕпсилон 303” . И ооо ! Боже чудо ! Още при 108Х се виждаше че звездата нещо не е точка а е леко разтеглена елипса , което при 197Х вече ясно показваше спътника и ! Уникално ! Разстояние между двете компоненти бе само 1.2 секунди ! А аз ги виждах и то добре при това увеличение ! Това със сигурност е най-тясната двойна която съм виждал , което отново показваше че сиинга е страхотен ! “ОЕпсилон 303” е от 7.5м а спътникът и както вече казах е само на 1.2 секунди от нея от 8.0м ! Вдъхновяващо - няколко пъти сменях тази двойна и “Епсилон1988” която е доста близо до нея да им се любувам !
Реших че добрия сиинг не бива да остане без да се използва напълно и продължих с една галактика в “Змия” която бях отбелязал предната вечер но не бях наблюдавал. Без дълго търсене в полето ми попадна почти идеално кръгло размито петънце - SBb галактиката NGC5936 с размери от 1.4Х1.3 минути и величина от 12.5м . При 197Х започваше да се наблюдава дори слаб детайл в галактиката изразяваш се в наченки на леко елиптичната и форма и по-плътната и централна част . Успях да вдигна дори 280Х където тези детайли ставаха дори по-видни, поредно доказателство за доброто небе .
https://portal.nersc.gov/project/cosmo/ ... GC5936.png

След този успех започнах да се чудя на къде да насоча телескопа тъй като “Змия” бе започнала да залязва ?
Така реших да проуча купа от галактики в “Херкулес” Abell2151. Оказа се много сполучлив избор предвид доброто небе. Още при 82Х в полето много слабо започнаха да се забелязват няколко дифузни петънца. Вдигайки увеличението до 197Х вече по-ясно петънцата започнаха да се очертават а и на някои да се вижда дори формата. Определено това щеше да е и следваща скица . Естествено се насочих към най-ярките петънца и се ограничих да скицирам около тях . Иначе с напредване на скицата и продължителното взиране в окуляра, петънцата запонаха да се увеличават, като по много груби сметки наброих 9 галактики в този куп.
Та най-ярките петънца се оказаха галактиките NGC6040, NGC6041 и NGC6042 ! Първата бе от 13.6м и на нея на моменти се виждаше и звездовидното и ядро освен силно разтеглената и елипсовидна форма. Втората бе от 13.3м и по мое мнение бе и най-ярка , а третата също бе от 13.3м !
Под това трио се наблюдаваха още три галактики - NGC6043, NGC6045 и NGC6047. Най-слаба от трите бе NGC6043 от 14.3м ! Останалите две бяха от 13.9м и 13.4м .
Както казах в полето се наблzдаваха още няколко галактики но тях не се постарах да идентифицирам .
https://apod.nasa.gov/apod/ap140625.html

https://skastro.net/wp-content/uploads/ ... scaled.jpg

Та така бе станало 12 30ч след полунощ и реших, че в предвид предстоящия ми работен ден е добре да се ориентирам към събиране.
Алберт бе така любезен да кара пред мен и да ме пази от полицаи . Благополучно се прибрах в София малко преди 02 00ч .
Прикачени файлове
Abell2151 .jpg
Abell2151 в "Херкулес" при 197Х500
(Образ обърнат)
От ляво на дясно NGC6040 NGC6041 NGC6042

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » съб сеп 14, 2024 10:40

Кратко рапортче от сбирката на Рожен на ЗО ! :D

5-8 - ми Септември 2024г. (сбирка на ЗО на Рожен)

Лятната астро сбирка на Рожен за тази година бе планирана от 5-ти Септември (четвъртък) до 8-ми Септември включително.
Аз успях да присъствам първите три вечери като пропуснах последната поради професионални ангажименти в София. От трите вечери за наблюдение ставаха първата и последната на 7-ми срещу 8-ми Септември. Като последната бе най-добра.
И двете наблюдателни вечери бях на площадката от залез слънце към 20 00ч до към 12 00ч в полунощ .
Поради не сигурното време реших също да не нося големия телескоп (500-мм я Риж лъв) а да съм със стария 350мм “Червен октомври”. Трябва да кажа, че определено съм се разглезил и 350мм-я телескоп го усещах да ми малее ! Но както и да е - получиха се задоволителни наблюдения със една нова скица през втората вечер.
Та първата нощ в четвъртък нямах план за наблюдение и наслуки по атласа реших да набелязвам обекти. Насочих се към съзвездие “Дракон” в района на звездата “Пси” от “Дракон”. Там се намираха две не много ярки галактики. Първо в полето ми попадна Елиптичната NGC6508 от 13м и размери от само 1.5Х1.5 минути . Естествено такъв обект се забелязва трудно само като слабо размито петно без видими детайли.
Близо до нея в същия район забелязах и SBbc галактиката NGC6434 от 12м . Тя подобно на NGC6508 се наблюдаваше без видим детайл, като бледо слабо размито петно .
Малко по-късно попаднах в същия район и на най-ярката галактика в него Sc галактиката NGC6503 от 10.0м и размери от 7.0Х2.5 минути. Тази галактика се наблюдаваше много добре при 156Х като можеше да се види малко от структурата и (ярка централна част и звездовидно ядро).
https://astrodoc.ca/ngc-6503/

Зачудих се дали да не скицирам този обект, но в интерес на истината през тази първа вечер имаше нещо което ме притесняваше в атмосферата? Нещо като лека висока облачност или мараня ? Та първата вечер си останах само с гледките без скица.

Втората вечер - 7-ми срещу 8-ми Септември както вече споменах бе по-добрата като условия . Отново нямах план за наблюдение и този път се насочих в района на съзвездие “Гущер” на границата с “Пегас”. Там се забърках в район съставен от доста слаби галактики и като цяло нямах особен успех , но ! Попаднах на една не много ярка галактика Елиптичната NGC7242 от 13.2м . Галактиката се наблюдаваше като слабо размито петно на сравнително богат звезден фон. Около нея би трябвало да се намират още няколко по-слаби обекта (галактики), но те щяха да са под 14м и съответно не достъпни за 350мм я ми телескоп. Въпреки, че този обект не блестеше с нищо кой знае какво реших да направя на него скица и да си я добавя към колекцията. Така имах сравнително добра скица при 156Х .
https://stargazerslounge.com/topic/343749-ngc7242/

Успях да се насладя и на доста по-известната галактика NGC7331 със двете близки до нея слаби галактики SO галактиката NGC7335 от 13.3м и Елиптичната NGC7340 от 13.7м . Тук е мястото да кажа, че на Рожен голямото предимство му е голямата надморска височина, което въпреки не много тъмното небе да дава много добър сиинг съответно и контраст на картинката.
https://apod.nasa.gov/apod/ap140301.html

Само на около градус и половина под групата на NGC7331 се виждаше сгушен като маранява паяжина и прочутият “Квинтет на Стефано”. При внимателно вглеждане в него можах със сигурност да видя 4 от петте галактики като на някои от тях дори се забелязваха слаби звездовидни ядра ! Много красива и завладяваща гледка. Единствено не съм сигурен че виждах слабата NGC7317 от 13.6м и то предимно поради много малките и размери от само 0.4Х0.4 минути, но пък добре се различаваха двойката NGC7318 и UGC12099 като точно на тях се виждаха и малките ядърца !
http://www.capella-observatory.com/Imag ... intett.htm

Не може да не спомена и страхотната гледка на Сатурн, който беше един ден преди опозиция и се виждаше наистина феноменално със екваториални зони и цяла свита от спътници !
Прикачени файлове
viber_image_2024-09-14_10-32-04-680.jpg
NGC7242 в "Гущер" при 156Х350
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » съб сеп 28, 2024 20:08

27. Септември 2024г.

Наближаващото след няколко дни новолуние както и прекрасните условия за наблюдение както и това че е петък, бяха достатъчна причина да ме накарат да тръгна отново към Трънско за поредно наблюдение.
Тази вечер реших да пробвам едно ново място което Владо откри лятото - района на село Ездимирци. Мястото наистина е страхотно - голяма обширна ливада със чудесен хоризонт във всички посоки (особено на юг) и прилична надморска височина от около 900м над морското ниво. Единствен минус е че е на около 15 минути повече път от Кривонос, което особено когато човек се прибира към София уморен си е фактор. Небето иначе не е по-тъмно от това на Кривонос но засветката по посока изток е наистина по-малка.
Та , тръгнах от София към 18 00ч заедно с един приятел . По пътя се събрахме с Алберт който вече знаеше мястото и щеше да ни води. На поляната вече бе Владо а по-късно дойде и Трифон (Spacerunner) както и един друг приятел на Алберт на който не запомних името. С две думи си се получи доста добро астропарти със солидно присъствие на хора и телескопи.
Нощта както казах беше страхотна (ясно небе, сравнително високи температури и почти никаква влага). Имах план който включваше обекти на юг във “Кит” и “Склуптор”. Още с началото на нощта обаче разбрах че плана няма да сработи защото тези съзвездия щяха да са подходящи за наблюдение едва след 12 00ч ! Та на посоки се насочих между “Стрелец” и “Козирог”. Почти веднага хванах ярката планетарна мъглявина NGC6818- “Little Gem Nebula”. Тази мъглявина е сравнително ярък обект за класа си от 10.0м и размери от 22 секунди. Разстоянието до нея е около 6000св.г. Тя се виждаше още при 82Х като малко зеленикаво мехурче. При 197Х се виждаше голям дифузен овал със наченки на дупка в средата подобно на тази на ярката М57.
http://yamachan.la.coocan.jp/Pnebula/NGC6818photo.html

Под този обект само на няколко минути се криеше друга екзотика. В началото не се забелязва нищо но почти изведнъж в полето започва да се очертава призрачното сравнително голямо хало на галактиката NGC6822- “Barnard s Galaxy”. Това е неправилна галактика джудже от местната група галактики на разстояние от 1.6 милиона св.г от нас и диаметър от само 7000св.г. Открита е от E. Barnard през 1884г със 15см рефрактор. Галактиката обаче си е истинско предизвикателство и изисква колкото може по-тъмно небе и добри наблюдателни умения. Най-добре се виждаше при 82Х поради големите си размери и ниска повърхностна яркост. Въпреки че вече съм я виждал, това не ми попречи да и се насладя отново.
https://telescope.live/gallery/ngc-6822 ... s-galaxy-1

На по-малко от 3 градуса по посока “Козирог” от горните два обекта попаднах на красива но не много ярка двойка галактики. Първо в полето ми се видя по-ярката NGC6835 - SBa галактика от 12.5м и размери от 2.2Х0.6 минути. Тя се наблюдаваше ребром спрямо нас и наподобяваше ярката М82 “Пура”. При 197Х можеше да се види и детайл изразяващ се в по-яркото и ядро. При малкото увеличение от 82Х се виждаше само тази галактика, но при 197Х на около 1.5 минути от нея започна да се очертава и призрачното хало на по-слабата SBm галактика NGC6836 от 12.9м и размери от 1.7 минути.
https://images.mantrapskies.com/catalog ... 2X10ID.JPG

След кратък миг на умуване реших да скицирам и двете галактики при 197Х , задача която се оказа не лесна защото галактиките се намираха на богат звезден фон а и полето което се наложи да скицирам си бе сериозно. След около 20 минути имах доста добра скица на NGC6835 и NGC6836.

Между нас на площадката тръгна разговор на планетна тема и по-специално че май никога или може би само веднъж до сега съм виждал Нептун в телескопа си. Та не след дълго с помощта на Трифон в полето ми вече се виждаше малкия синкав диск на този далечен свят. Вдигнах дори увеличението до 282Х с надежда да видя някой от спътниците на планетата но това не се получи.
Постарах се доста и да видя галактиката IC1296 от 14.0м намираща се близко до ярката М57 в “Лира” но за пореден път отново не сполучих.
Завърших със още един почти тривиален за мен обект галактиката NGC7479 в “Пегас”
https://www.greggsastronomy.com/ngc7479.html

Така още преди 12 00ч вече имах доста впечатления и нова скица и съвсем на време прибрах и тръгнах към София около 12 30ч .
Прикачени файлове
viber_image_2024-09-28_19-56-36-558.jpg
NGC6835 (долу) и NGC6836 при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » съб ное 09, 2024 18:08

5.11.2024г.

Успях да направя второ излиза не за това новолуние, след като преди две седмици ударих на камък след излизане на Ездимирци (Трънско) и времето ме прецака та бих само път.
Този път обаче небето бе топ и единствения минус бяха минусовите температури. Още с пристигането ми на нивата на Кривонос в точно 21 35ч градусите бяха -1 под нулата а при тръгването ми в 00 30ч вече - 3 !
Но като изключим това неудобство се получи много добро и ползотворно наблюдение.
От предния път имах план на обекти предимно в “Кит” който план започнах да изпълнявам след кратко сканиране на тривиални обекти като прочутата галактика в “Скулптор” NGC253, която всеки път ме очарова с яркостта, огромните си размери и детайла който показва !
Продължих с друга ярка галактика която доста трудно намирам почти винаги поради големите си размери, но слаба повърхностна яркост. Това бе NGC247 “Claw Galaxy” на границата между “Скулптор” и “Кит”. Тази галактика е от SBcd тип с размери от 19.2Х5.5 минути и величина от 9.1м ! Наистина красив и екзотичен обект видим най-добре при 82Х поради размерите си, като широка дифузна елипса със средна яркост и очертаваща се смътно централна част (ядро).
https://www.cloudynights.com/topic/512444-ngc-247/

Продължих със компактния куп от галактики известен като “Hickson16” или “Arp318” отново в “Кит”. Почти веднага по ориентир в търсача попаднах на малка сгушена група от 4 галактики наредени подобно на огърлица малко под звезда от около 6м ! Те се виждаха още при 82Х, но при 197Х и по-продължително взиране вече се оформиха четири ясни и сравнително ярки дифузни петна със очертаващ се профил и слаб детайл ! Много красиво ! Реших това да е новата скица и така след около 20 минути имах прекрасна нова скица на “Hickson16”. Групата се състоеше от NGC833 от 12.7м, NGC835 от 12.1м, NGC838 от 13.0м и NGC839 от 13.1м.
https://greggsastronomy.com/IMAGES/arp3 ... otated.jpg

Само на няколко минути южно от този куп галактики се наблюдаваше и сравнително ярката SBab галактика NGC848 с размери от 1.5Х1.0 минути и 13.0м ! От цялата група галактики в района тази се виждаше като най-ярка или поне изглеждаше такава защото бе с най-големи размери ! При 197Х можеше даже да се забележи слаба не еднородна структура !

След този успех реших да се насоча още малко по-на юг към друга група галактики. Неин флагман бе ярката SBc галактика NGC908 с размери от 6.1Х2.7 минути и величина от 10.2м . Галактиката бе наистина забележителна ! Голямо елиптично, ярко дифузно петно в което при вглеждане можеше да се забележи наченки на спирални ръкави и централна зона (ядро).
Над тази красавица се виждаха още три по-слаби галактики. Още при 82Х можеше да се забележат IBm галактиката NGC899 с размери от 1.8Х 1.3 минути и величина от 13.3м. и SBd галактиката NGC907 с размери от 1.8Х0.6 минути и величина от 12.6м ! При 197Х започваше слабо да се забелязва и призрачното хало на слабата IBm галактика IC223 с размери от 1.2Х0.7 минути и величина от 13.4м !
https://www.hansonastronomy.com/ngc-908

http://a.gerard4.free.fr/illustrations/Cet/ngc899.jpg

Завърших наблюдението с един поглед на прочутата М42 в “Орион”, който към 23 30ч вече бе извисил снага в небето, както и за пръв път през 500мм-я телескоп видях прочутото дуо галактики в “Г.Мечка” - М81 и М82 ! Гледката наистина бе впечатляваща съперничеща на някой от фотографиите, които съм виждал на тези две галактики ! В М81 се виждаше чудесно ядрото с наченки на фини спирални ръкави а в М82 можеше да се види не еднородната и структура !
https://esahubble.org/images/heic0103d/

И така за около два часа и половина се получи чудно наблюдение . Както казах градусите бяха -1 при пристигане и -3 при тръгването ми в 00 30ч . Ниските температури обаче направиха така че липсваше почти влага, защото водните капки бяха замръзнали . Небето бе наистина много добро и реално най-студено ми стана на бузите на лицето .
Прикачени файлове
Hickson 16 .jpg
"Hickson 16" при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » чет яну 30, 2025 14:09

25.01.2025г.

Може да се каже, че открих сезона на наблюденията от новата година !
До последно имаше колебания дали ще има небе или не ? В крайна сметка реших да рискувам и с Емо Тасев за компания се натоварихме с големия 500мм Добсън и поехме към добре познатата ни нива на Кривонос.
Пристигнахме около 19 30ч и там вече бяха се настанили Владо и Касаба , който своевременно беше затънал в големия гьол преди нивата и след като Владо го бе издърпал всички се бяха скупчили на малка площ преди гьола.
Аз също реших да не рискувам и разпънах гъс до гъс с Касаба.
Нямах план за наблюдение и щях да действам на случаен принцип.
Първия час и половина показвах тривиални обекти на Емо и още двама новодошли ентусиасти - мъж и жена, които освен това си бяха купили телескоп играчка за 140лв същия ден и естествено такава техника освен да те откаже не може да направи друго.
Та след Юпитер, М42 и М31 остана време и за моите обекти.
Небето бе доста добро и на юг сиинга бе добър. За това реших да се насоча към “Еридан”. Там на около -20 градуса погледа ми попадна на доста голяма група галактики с два сравнително ярки представителя .
След кратко търсене в полето ми при 82Х изплуваха две сравнително ярки дифузни петна с наченки на слаб детайл. Оказаха се ярката Е1 галактика NGC1407 с размери от 4.6Х4.3 минути и величина 9.7м , и E-So галактиката NGC1400 с размери 2.5Х2.1 минути и величина 11.0м !
При по-голямо увеличение от 197Х в този район изплуваха още няколко по-слаби дифузни петна. В непосредствена близост до двете ярки галактики се виждаха силуетите на SBO галактиката NGC1402 от 13.6м и SBO галактиката IC343 от 13.2м !
Малко по-далеко се очертаваха и трите силуета на спиралните галактики NGC1391 от 13.4м, NGC1393 от 12.0м в която също можеше да се види наченки на слаб детаxл и NGC1394 от 12.8м !
За миг си помислих дали да не скицирам тази красива група галактики, но поради ниското им положение над хоризонта и широкото поле което щеше да се наложи да рисувам прецених че може и да не ми стигне време.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... ts_sci.jpg

Така преминах към следващия обект , отново малка група от три галактики в “Еридан” но доста по-високо . Точно над звездата “Ни” от “Еридан” са се сгушили три галактики които хванах без особен труд. Това бяха SBb галактиката NGC1618 от 12.7м, SBab галактиката NGC1622 от 12.5м и SBb галактиката NGC1625 от 12.3м ! И в трите галактики се наблюдаваше слаб детайл . Полето което обаче заемаха не бе много тясно и се наложи да избирам при скицата само два от обектите. В крайна сметка зарисувах NGC1622 и NGC1618 ! Доста интересна се оказа първата от двете, която се виждаше като доста малко макари ясно дифузно петно с очертано ядро. Оказа се на снимките обаче, че тя е доста по-широка. Периферията и обаче е с много ниска повърхностна яркост и не се отктрояваше визуално. Получи се доста добра скица при 197Х ! Преди нея се наложи да слагам нагревателите на вторично огледало и фокусера защото се оказа, че влагата не е малко. Това обаче спаси наблюдението и до края към 23 30ч имах идеални условия за наблюдение.
https://de.wikipedia.org/wiki/NGC_1618# ... y_dr10.jpg

Наблюдението завърших с отдавна чакан резултат ! За първи път хванах визуално известната тъмна мъглявина в “Орион” “Конска глава”. Ключов се оказа H Beta филтъра който Владо ми даде. С него мъглявината веднага се открои на фона на дифузната мъглявина зад нея !! Страхотна гледка !! Наблюдаваше се без напрягане, като можаха да я видят дори хора без никакъв опит в наблюденията. Винаги съм подценявал ролята на филтрите, като много рядко съм ги използвал, но след този резултат ще преосмисля стратегията си !
Та с този голям успех към 0 00ч вече бях качил и тръгнах към София. В края на наблюдението градусите бяха само 2 под нулата, но не усетих студ поради нагревателните стелки в обувките които бях пуснал още с пристигането ми на нивата !
Най-не приятното бе многото кал която се наложи да газим поради топенето на снега.
Прикачени файлове
viber_image_2025-01-30_14-03-54-088.jpg
NGC1618 (в ляво) и NGC1622 при 197Х500
(Образ обърнат)

Потребителски аватар
b_kassabov
Регистриран: пон сеп 19, 2011 09:20

Мнение от b_kassabov » чет яну 30, 2025 15:46

tsetsodrums написа:
чет яну 30, 2025 14:09
25.01.2025г.

Може да се каже, че открих сезона на наблюденията от новата година !
До последно имаше колебания дали ще има небе или не ? В крайна сметка реших да рискувам и с Емо Тасев за компания се натоварихме с големия 500мм Добсън и поехме към добре познатата ни нива на Кривонос.
Пристигнахме около 19 30ч и там вече бяха се настанили Владо и Касаба , който своевременно беше затънал в големия гьол преди нивата и след като Владо го бе издърпал всички се бяха скупчили на малка площ преди гьола.
Аз също реших да не рискувам и разпънах гъс до гъс с Касаба.
Нямах план за наблюдение и щях да действам на случаен принцип.
Първия час и половина показвах тривиални обекти на Емо и още двама новодошли ентусиасти - мъж и жена, които освен това си бяха купили телескоп играчка за 140лв същия ден и естествено такава техника освен да те откаже не може да направи друго.
Та след Юпитер, М42 и М31 остана време и за моите обекти.
Небето бе доста добро и на юг сиинга бе добър. За това реших да се насоча към “Еридан”. Там на около -20 градуса погледа ми попадна на доста голяма група галактики с два сравнително ярки представителя .
След кратко търсене в полето ми при 82Х изплуваха две сравнително ярки дифузни петна с наченки на слаб детайл. Оказаха се ярката Е1 галактика NGC1407 с размери от 4.6Х4.3 минути и величина 9.7м , и E-So галактиката NGC1400 с размери 2.5Х2.1 минути и величина 11.0м !
При по-голямо увеличение от 197Х в този район изплуваха още няколко по-слаби дифузни петна. В непосредствена близост до двете ярки галактики се виждаха силуетите на SBO галактиката NGC1402 от 13.6м и SBO галактиката IC343 от 13.2м !
Малко по-далеко се очертаваха и трите силуета на спиралните галактики NGC1391 от 13.4м, NGC1393 от 12.0м в която също можеше да се види наченки на слаб детаxл и NGC1394 от 12.8м !
За миг си помислих дали да не скицирам тази красива група галактики, но поради ниското им положение над хоризонта и широкото поле което щеше да се наложи да рисувам прецених че може и да не ми стигне време.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... ts_sci.jpg

Така преминах към следващия обект , отново малка група от три галактики в “Еридан” но доста по-високо . Точно над звездата “Ни” от “Еридан” са се сгушили три галактики които хванах без особен труд. Това бяха SBb галактиката NGC1618 от 12.7м, SBab галактиката NGC1622 от 12.5м и SBb галактиката NGC1625 от 12.3м ! И в трите галактики се наблюдаваше слаб детайл . Полето което обаче заемаха не бе много тясно и се наложи да избирам при скицата само два от обектите. В крайна сметка зарисувах NGC1622 и NGC1618 ! Доста интересна се оказа първата от двете, която се виждаше като доста малко макари ясно дифузно петно с очертано ядро. Оказа се на снимките обаче, че тя е доста по-широка. Периферията и обаче е с много ниска повърхностна яркост и не се отктрояваше визуално. Получи се доста добра скица при 197Х ! Преди нея се наложи да слагам нагревателите на вторично огледало и фокусера защото се оказа, че влагата не е малко. Това обаче спаси наблюдението и до края към 23 30ч имах идеални условия за наблюдение.
https://de.wikipedia.org/wiki/NGC_1618# ... y_dr10.jpg

Наблюдението завърших с отдавна чакан резултат ! За първи път хванах визуално известната тъмна мъглявина в “Орион” “Конска глава”. Ключов се оказа H Beta филтъра който Владо ми даде. С него мъглявината веднага се открои на фона на дифузната мъглявина зад нея !! Страхотна гледка !! Наблюдаваше се без напрягане, като можаха да я видят дори хора без никакъв опит в наблюденията. Винаги съм подценявал ролята на филтрите, като много рядко съм ги използвал, но след този резултат ще преосмисля стратегията си !
Та с този голям успех към 0 00ч вече бях качил и тръгнах към София. В края на наблюдението градусите бяха само 2 под нулата, но не усетих студ поради нагревателните стелки в обувките които бях пуснал още с пристигането ми на нивата !
Най-не приятното бе многото кал която се наложи да газим поради топенето на снега.

Цецо извинявай за засветяването винаги се старая да не преча. Поне изгладих сетъпа за следващи пъти! До нови срещи!
Опишете външността си накратко
- Свиква се...

Надпис :
На деца, оставени без надзор, се предоставя двойно еспресо и бездомно кученце... :D

Жена ми и ма най-готиня задник на света...МЕН

Първи опити :
http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?f=1&t=5519

Астрономическо оборудване :
И зелено лазерче 80 мW нямам...опс намерих си го!!!

Потребителски аватар
fishburn

Мнение от fishburn » чет яну 30, 2025 18:09

Браво на Цецо и чудесно че тръгнал сетъпа Приятелю👍😉

Потребителски аватар
tsetsodrums

Мнение от tsetsodrums » нед мар 23, 2025 21:12

20.03.2025г.
Близо два месеца не можех да излезна и сега времето даде шанс за добро наблюдение !
Бях на работа до 19 40ч и предварително натоварих “Рижия лъв” в колата . Минах все пак за малко и през къщи за да сложа дебелия анцунг и нагревателните стелки . Един приятел дойде с мен и така в 21 30ч бях на нивата на Кривонос където вече бяха Владо и Алберт.
Сглобих телескопа и малко след 22 00ч започнах наблюдението.
Имах и план, който включваше обекти основно в “Лъв” и на границата на “Лъв” и “Голяма мечка”.
Насочих телескопа директно към един малък куп галактики в задната част на “Лъв”.
В полето ми попадна още при 82Х ясно видима върволичка от три дифузни петънца, наредени по яркост и големина досущ като аптекарски шишенца .
При 197Х разгледах вече петънцата и с повече детайл. Най-яркото бе SB галактиката NGC3686 с размери 2.8Х2.3 минути и величина 11.3м. В тази галактика се виждаше и най-много детайл. Наблюдаваше се леко разтеглена елиптична форма с ярко ядро разположено леко диагонално в центъра и . Спирални ръкави не се виждаха, но дифузното хало беше не хомогенно. Реших на този обект да направя и скица . Така и стана , направих доста добра скица при 197Х !
Втората по ред галактика до NGC3686 бе SA галактиката NGC3684 с размери от 3.2Х2.2 минути . Въпреки сходните размери с NGC3686 тази галактика се виждаше по-малка и без детайл ! Под нея бе и последната SAB галактиката NGC3681 с размери от 2.5Х2.5 минути и величина от 11.2м ! В този обект можеше да се види звездовидното и ядро и форма подобна на вретено !
Леко в страни от това трио се виждаше и най-слабата SBb галактика NGC3691 с размери от 1.0Х0.8 минути и величина от 11.8м . В нея не се наблюдаваше детайл.
https://delsaert.com/2021/04/04/ngc-368 ... 86-in-leo/

Само на около 3 градуса северозападно от горната група галактики се намира друга интересна група галактики. Това отново беше трио от ярката E галактика NGC3608 от 10.8м , SA галактиката NGC3607 от 9.9м и доста по-слабата E галактика NGC3605 от 12.3м. Това трио също се наблюдаваше много красиво. Не се взирах обаче в него прекалено дълго за детайли, защото основната ми цел бе друга. Само на около градус от въпросното трио бях набелязал интересна галактика. Това бе SA галактиката NGC3626 с размери от 2.6Х1.8 минути. На снимки този обект изглеждаше много красиво и екзотично, но в окуляра ми гледката далеч не бе толкова вълнуваща. Виждаше се елиптична ярка централна част със звездовидно ядро , а по-далечното хало едвам се подозираше.
На градус западно от горната галактика се виждаше и слабото дифузно петънце на спиралната NGC3639 от 13.7м и размери от 0.6Х0.5 минути.
https://laorilladelcosmos.blogspot.com/ ... -otro.html

https://theskylive.com/sky/deepsky/ngc3626-object

https://kosmoved.ru/get_ngcic.php?ID=NGC-3639&lang=eng

Общо взето това бе от тази нощ! Събрах към 0.00ч и тръгнах към София. При пристигането ни градусите бяха -1 а при тръгването бяха -3 . Стелките определено свършиха работа и не усетих кой знае колко студ !
Прикачени файлове
viber_image_2025-03-23_20-59-13-444.jpg
NGC3686 при 197Х500
(Образ обърнат)

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение