Модератори: mishaikin, bobo, wenzdy
tsetsodrums написа: ↑чет яну 30, 2025 14:0925.01.2025г.
Може да се каже, че открих сезона на наблюденията от новата година !
До последно имаше колебания дали ще има небе или не ? В крайна сметка реших да рискувам и с Емо Тасев за компания се натоварихме с големия 500мм Добсън и поехме към добре познатата ни нива на Кривонос.
Пристигнахме около 19 30ч и там вече бяха се настанили Владо и Касаба , който своевременно беше затънал в големия гьол преди нивата и след като Владо го бе издърпал всички се бяха скупчили на малка площ преди гьола.
Аз също реших да не рискувам и разпънах гъс до гъс с Касаба.
Нямах план за наблюдение и щях да действам на случаен принцип.
Първия час и половина показвах тривиални обекти на Емо и още двама новодошли ентусиасти - мъж и жена, които освен това си бяха купили телескоп играчка за 140лв същия ден и естествено такава техника освен да те откаже не може да направи друго.
Та след Юпитер, М42 и М31 остана време и за моите обекти.
Небето бе доста добро и на юг сиинга бе добър. За това реших да се насоча към “Еридан”. Там на около -20 градуса погледа ми попадна на доста голяма група галактики с два сравнително ярки представителя .
След кратко търсене в полето ми при 82Х изплуваха две сравнително ярки дифузни петна с наченки на слаб детайл. Оказаха се ярката Е1 галактика NGC1407 с размери от 4.6Х4.3 минути и величина 9.7м , и E-So галактиката NGC1400 с размери 2.5Х2.1 минути и величина 11.0м !
При по-голямо увеличение от 197Х в този район изплуваха още няколко по-слаби дифузни петна. В непосредствена близост до двете ярки галактики се виждаха силуетите на SBO галактиката NGC1402 от 13.6м и SBO галактиката IC343 от 13.2м !
Малко по-далеко се очертаваха и трите силуета на спиралните галактики NGC1391 от 13.4м, NGC1393 от 12.0м в която също можеше да се види наченки на слаб детаxл и NGC1394 от 12.8м !
За миг си помислих дали да не скицирам тази красива група галактики, но поради ниското им положение над хоризонта и широкото поле което щеше да се наложи да рисувам прецених че може и да не ми стигне време.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... ts_sci.jpg
Така преминах към следващия обект , отново малка група от три галактики в “Еридан” но доста по-високо . Точно над звездата “Ни” от “Еридан” са се сгушили три галактики които хванах без особен труд. Това бяха SBb галактиката NGC1618 от 12.7м, SBab галактиката NGC1622 от 12.5м и SBb галактиката NGC1625 от 12.3м ! И в трите галактики се наблюдаваше слаб детайл . Полето което обаче заемаха не бе много тясно и се наложи да избирам при скицата само два от обектите. В крайна сметка зарисувах NGC1622 и NGC1618 ! Доста интересна се оказа първата от двете, която се виждаше като доста малко макари ясно дифузно петно с очертано ядро. Оказа се на снимките обаче, че тя е доста по-широка. Периферията и обаче е с много ниска повърхностна яркост и не се отктрояваше визуално. Получи се доста добра скица при 197Х ! Преди нея се наложи да слагам нагревателите на вторично огледало и фокусера защото се оказа, че влагата не е малко. Това обаче спаси наблюдението и до края към 23 30ч имах идеални условия за наблюдение.
https://de.wikipedia.org/wiki/NGC_1618# ... y_dr10.jpg
Наблюдението завърших с отдавна чакан резултат ! За първи път хванах визуално известната тъмна мъглявина в “Орион” “Конска глава”. Ключов се оказа H Beta филтъра който Владо ми даде. С него мъглявината веднага се открои на фона на дифузната мъглявина зад нея !! Страхотна гледка !! Наблюдаваше се без напрягане, като можаха да я видят дори хора без никакъв опит в наблюденията. Винаги съм подценявал ролята на филтрите, като много рядко съм ги използвал, но след този резултат ще преосмисля стратегията си !
Та с този голям успех към 0 00ч вече бях качил и тръгнах към София. В края на наблюдението градусите бяха само 2 под нулата, но не усетих студ поради нагревателните стелки в обувките които бях пуснал още с пристигането ми на нивата !
Най-не приятното бе многото кал която се наложи да газим поради топенето на снега.