Здравейте пак Нещата малко са се сменили и към момента сайта показва, че за моята локация МКС няма да премине пред Луната, а малко под нея Централното преминаване ще може да се гледа близо до Перник.
Въпреки това се надявам да имам възможност да се пробвам утре в заснемането. Sinoptik.bg показва, че не би трябвало да има облаци ...
Аз зяпах зяпах, нещо не можах да я видя тая станция пред или около луната в обещания ден и час....
МКС е била в сянката на земята по това време и затова не се е виждала
Днес прегледах пак за София - има нов прозорец за 2 февруари през деня Изглежда интересно, но да видим като наближи датата какво ще стане. Sky Safari-то отново ми показва, че няма да мине пред Луната.
Аз зяпах зяпах, нещо не можах да я видя тая станция пред или около луната в обещания ден и час....
МКС е била в сянката на земята по това време и затова не се е виждала
Днес прегледах пак за София - има нов прозорец за 2 февруари през деня Изглежда интересно, но да видим като наближи датата какво ще стане. Sky Safari-то отново ми показва, че няма да мине пред Луната.
Moon Transit.jpg
Това, че е в сянката на Земята не би трябвало да пречи, все пак търсим силуета ѝ върху (осветения) Лунен диск, нали така?
Konus Motormax 130/2000; Canon EOS XTi(400D); Celestron C8 малко счупен; сиромашка
VIxen GP и други вехтории
Най-после я хванах пред Луната. Като за първи път бива, но явно дългофокусно видео с не-хайенд обектив на халтав статив не е добра опция Линк към клипче, понеже не знам дали може да се качва тук И клипчето е рязано и кадрите са вадени с някакви онлайн конвертори, та милост просим
ISS crosses the disk of Moon (phase 57%).
02.02.2020 г.
20h28m24.77s
Transit duration=0.63s
Angular diameter=52.5" size=109.0m x 73.0m x 27.5m
Distance=526.4 km (in shadow)
Angular Velocity=47.9'/s
Canon 80D, MTO1100 @f/10
Видео MP4, FHD, 1080/1920, 60 fr/sec
режим М, ISO 1600 1/1000 sec
Браво, bobo! И аз чакам своя момент, но все нещо е неподходящо. Или е ниско, или е през деня в неудобна фаза, или съм на работа, това последното най ме нерви
Ми и аз от вкъщи "снимах", от работа не се виждаше, че ходих експресно да взема железарията. С големия телескоп би трябвало да стане много по-добре, ще дебна.
Втори, не много успешен опит, 19.01.2021 г., 18:56 ч.
Първо помислих, че скоростта е бавна и станцията се е размазала, но скоростта 1/6000 сек не е по-бавна от снимките пред Слънцето. Оказа се, че частите на МКС са различно осветени и с различна отражателна способност - едните много ярки, другите тъмни или в сянка. Другото е голямата разлика в яркостта на Луната и на МКС, кагато е осветена. Ако трябва и двете да са добре трябва Луната да се снима отделно, МКС отделно, с различни експонации и да се смесват. По-лесно и хубаво ще стане когато МКС е в сянка и върху Луната ще се вижда тъмна.
Tuesday 2021-01-19 18:56:55.81
ISS angular size: 46.52"; distance: 593.93 km
Angular separation: 10.0'
Transit duration: 0.68 s
ISS velocity: 32.9'/s (angular); 5.69 km/s (transverse)
Canon 80D, 1/6000 sec, ISO 3200, Celestron CGE11+фокален редуктор GEG.