Наблюдение на звездата SS Cyg

наблюдения и резултати, от любители астрономи, които да бъдат в полза на професионалните астрономи

Модератор: bobo

Потребителски аватар
penko
Мнения: 2052
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Репутация: 1487
Местоположение: Димитровград
Контакти:

Наблюдение на звездата SS Cyg

Мнение от penko » вт авг 18, 2020 20:04

SS Cyg – най-ярката джудже нова и втората открита след U Gem от Louisa D. Wells в обсерваторията на Харвардския колеж през 1896 година. Звездата се явява прототип на променливи звез-ди тип SS Cyg и една от най наблюдаемите променливи звезди. Тя се намира на разстояние около 90 светлинни години от Земята в съзвездието Лебед и се състои от оранжево джудже с маса 0,6 слънчеви маси и бяло джудже с маса 0,4 слънчеви маси, въртящи се едно около друго за 6 часа и 38 минути на разстояние 160 000 км и по-малко с наклон около 50 градус.
Три четвърти от времето, SS Cyg никак не проявява промен-ливост, остава звезда с видима величина 12,2m, но внезапно тя за-почва да си повишава светимостта и достига пика на яркост от 8,3m за около ден. Избухването продължава от 1 до 2 седмици и се повтаря с характерен интервал от 4 до 10 седмици със средно време между избухванията 54 дни. Съществуват случайни ано-мални избухвания със широка и симетрична форма на кривата на блясъка, които имат бавен ръст и бавен спад. Въпреки, че звезда-та произвежда характерните избухвания от момента на нейното откриване, в периода от 1907 до 1908 година звездата не е избух-нала нито веднъж, а само е имала незначителни колебания в своя-та яркост.
По-подробното изучаване на кривата на блясъка показва, че общия интервал на избухванията се състои от комбинация от два интервала: дълъг – L и къс – S, всеки от който има продължител-ност около 18 и 8 дни съответно. Статистическият анализ на кри-вата на блясък на SS Cyg показва, че най-разпространената после-дователност в избухванията се явява LS (134 случая), по-нататък следват LLS (69), LSSS (14) и LLSS (8). Всички заедно тези пос-ледователности представляват 89% от изучените избухвания. В съответствие с доминиращата теория описваща поведението на звезди тип SS Cyg, може с достатъчна точност да се предскаже ще бъде ли взрива продължителен или къс. Основната причина за продължителен взрив се явява количеството маса в акреционния диск, кръжащ около бялото джудже: къс взрив съответства на умерено падане на вещество, а продължителен е резултат от пада-не на голямо количество вещество от звездата донор.

Моите наблюдения от 31.07.2019 г. до сега.

Изображение

Крива на блясъка
Изображение
Bresser 150/750;
Bresser Exos-2GT;
Canon 100D, Canon 1200D mod.

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение