Global Meteor Network (GMN) в България

наблюдения и резултати, от любители астрономи, които да бъдат в полза на професионалните астрономи

Модератор: bobo

ymn
Регистриран: съб май 06, 2006 08:12

Re: Global Meteor Network (GMN) в България

Мнение от ymn » вт авг 13, 2024 13:07

Сега за BG000D.
Не и върви на тази станция. Отново перипетии с нея. Първо грешната калибровка. Преди 10-на дни престана да работи след токов удар. През уикенда отивам с инструменти и една от новите ми станции, полуготова за работа. Проблемът се оказа в един от конекторите на лан кабела. Започвам да кримпвам нов конектор и виждам, че кабела е някакво менте. Интернетът естествено е в къщата. Разберито трябва да е там. Дворът е гъсто заселен с високи дървета, и пречат отвсякъде. За късмет съседния парцел е пуст и празен. Ето защо изнесох камерата в края на двора, да гледа през съседния парцел. Лан кабелът е 50м. Не е драма. Поръчах готов лан кабел за външен монтаж. По-скъп разбира се. За всеки случай го прекарах в някакво гофре за кабели. Сега се оказва, че кабелът едва ли отговаря на някаква мрежова категория - няма екранировка, няма усукани двойки. Сноп жички натикани в шлаух. Дори и цветовете не са напълно стандартните. Тотално менте.
Докато се борех с кабела, почна да отказва и сд картата в разберито. Освен това се оказа, че и вентилатора много ръмжеше и едва ли работи оптимално. Реших направо да сменя резберито с ново. Сложих старите config, mask and platepar_cmn2010 защото камерата е същата и не е местена. За съжаление не пазя предишния RSA_key, т.е. файлът id_rsa.pub . RMS генерира нов. Пратих го Денис и той го подмени. Още на другия ден станцията вече беше в мрежата с зелен статус.
За сега остана проблемът с AnyDesk. Не приема дефолтната парола. Опитах разни - не става и не става. Мисля да го деинсталирам и после да го инсталирам наново. Някой знае ли как става това на linux ?
Изводи.
(1) Да не се разчита на готов, купежки лан кабел за външен монтаж. За напред ще си купя гол кабел, ще го проверя и ще си кримвам конекторите.
(2) След като се подкара станцията да се архивират 4-те файла config, mask , platepar_cmn2010 и id_rsa.pub . То това си го пишеше някъде в вики-то, но кой ти слуша.
(3) Вентилатора на разберито. Моите разберита съм ги купувал от Али в комплект с кутия, радиатори, вентилатор и т.н. Реално BG000D е работила 9 месеца. Вентилаторът ръмжи на умиране и едва-едва се усеща. Когато тръгнаха летните жеги започнах да следя станциите в Расово и Богатово. Виждал съм температури 55-57 градуса. До колко ли издържат чиповете на разберито ? Вентилатора дето е в комплекта, Али го продава отделно. Немерих го като Computer Radiator Fan LD3007MS 3cm for DC Brushless for CPU Silent. За сега купих 5 на цена 2.64 лв всеки. Цената е с ДДС. high quality (така пише) като за по 2.64 лв ? Дали не е по-добре голям вентилатор на външната кутия ? Добре му е на Венци - на Рожен не слага вентилатори, там е хладно.
(4) Ще трябва да сменям кабела на Богатово. Сложно е - минава откъде ли не. Минава ми и друго наум. Къщата има 2 комина. Доминират над пейзажа. Отдавна не се ползват. Идеята да монтирам камерата там все повече ми харесва. Ще има място и за още камери.

Потребителски аватар
Insomniac
Регистриран: съб мар 03, 2012 19:22
Контакти:

Мнение от Insomniac » вт авг 13, 2024 15:31

id_rsa.pub трябва да го има при Денис, това е публичната част на ключа и тя се добавя на сървъра. Гледай да си пазиш id_rsa - частната част дето стои на raspberry-то.
===================
ZWO FF107 Apo // Skywatcher Quattro-8CF 200/800mm // William Optics Redcat 51
ZWO AM5 // iOptron SkyHunter
Lacerta MGEN Autoguider + Orion 50mm Mini Guider / ZWO ASI120MM mini + ZWO mini guide scope
ASI2600MC Pro / ASI183MC Pro
Optolong L-eXtreme 1.25", Optolong L-Ultimate 2" filters

Потребителски аватар
penko
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Контакти:

Мнение от penko » чет авг 15, 2024 02:30

Махни вентилатора, не титрябва. Моето расбери вдига до 70-75° и няма проблеми. За анидеск виж в нета клипчета как се преинсталира или питай chat gpt :)
Bresser 150/750, Exos-2 OnStep pro
Altair Hipercam 183M Pro TEC, ZWO ASI120MM Mini
LRGB + SII, OIII, Ha, Johnson B, Johnson V
DIY filter wheel, DIY motorized focuser, mini PC
Canon 100D, Canon 1200D mod

ymn

Мнение от ymn » чет авг 15, 2024 12:35

penko написа:
чет авг 15, 2024 02:30
Моето расбери вдига до 70-75° и няма проблеми.
А имат ли чиповете радиатори ? 70-75° ми се струва много. Излиза, че радиатор + вентилатор сваля температурата с 15-20° .
Първото ми лично PC беше с AMD К5 или К6. Тогава AMD-тата бяха осезаемо по-евтини от intel-ите. Процесорът нямаше вградена термозащита. Дъното имаше. Фабрично беше настроено на 62°. Така и го оставих. Няколко пъти ми е спирало от прегряване. Следващите ми компютри са само с intel.

Потребителски аватар
penko
Контакти:

Мнение от penko » чет авг 15, 2024 20:21

Кърджалийската камера нямаше радиатори на чиповете цяла година и нищо му нямаше. След това сложих и температурата падна, но нямам спомен точно с колко.

Потребителски аватар
spas.slavchev
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04

Мнение от spas.slavchev » чет авг 15, 2024 20:59

ymn написа:
чет авг 15, 2024 12:35
penko написа:
чет авг 15, 2024 02:30
Моето расбери вдига до 70-75° и няма проблеми.
А имат ли чиповете радиатори ? 70-75° ми се струва много. Излиза, че радиатор + вентилатор сваля температурата с 15-20° .
Първото ми лично PC беше с AMD К5 или К6. Тогава AMD-тата бяха осезаемо по-евтини от intel-ите. Процесорът нямаше вградена термозащита. Дъното имаше. Фабрично беше настроено на 62°. Така и го оставих. Няколко пъти ми е спирало от прегряване. Следващите ми компютри са само с intel.
Обичайна температура е ако е затворено в кутия. Чипът е проектиран да работи без радиатор и мисля до 85 градуса може да работи на пълен капацитет, а след това честотата пада, за да се снижи температурата.
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; Askar 65PHQ; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: ZWO AM5, Celestron CG5 ONSTEP
Cameras: Altair Hypercam 26C (IMX571),SVBONY SV405CC(IMX294),SVBONY SV705C(IMX585),ZWO ASI224MC,ZWO ASI290MM, SV305C(IMX290C),ToupTek G3M662C / G3M678M
Filters: Optolong L-Pro 1.25", Astronomik CLS 1.25", CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x1.5 Barlow, x2 Celestron X-CEL, Starizona f/6.3 Reducer/Corector,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, Askar OAG, APT Software

ymn

Мнение от ymn » пет авг 16, 2024 09:13

spas.slavchev написа:
чет авг 15, 2024 20:59
Обичайна температура е ако е затворено в кутия. Чипът е проектиран да работи без радиатор и мисля до 85 градуса може да работи на пълен капацитет, а след това честотата пада, за да се снижи температурата.
Потвърждавам. И аз взех да чета по темата. Съвременните процесори вдигали до 80 градуса при пълно натоварване, после започвали да си свалят честотата за да снижат консумацията. Това ме успокои. Летните жеги не са проблем. Поне това лято.
Между другото за първи път виждам на GMN status "100 % of 15 stations are in a good state". Всичките BG станции са зелени.

Потребителски аватар
venzibo
Регистриран: ср юли 28, 2010 16:22
Контакти:

Мнение от venzibo » пет авг 16, 2024 17:02

За бекъп са нужни тези файлове:
(това е за старите Buster версии. За новите - /home/rms/)

/home/pi/source/RMS/.config
/home/pi/source/RMS/mask.bmp
/home/pi/source/RMS/platepar_cmn2010.cal

и тези от SSH директорията:
/home/pi/.ssh/

Може ръчно да се съберат, но има и скрипт, който прави архивче:
Scripts/RMS_Backup.sh

Както обикновено - всичко е написано в wiki-то:
https://globalmeteornetwork.org/wiki/in ... d_RSA_keys

В допълнение може да се възстанови и AnyDesk ID-то като се възстановят и тези:
/etc/anydesk/service.conf
/etc/anydesk/system.conf

WiFi мрежите се пазят в този файл, и ако предварително си го редактирате и ги въведете няма нужда от монитор и клавиатура на място:
/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

Кабели най-добре да се купуват български, а не някакви китайски защото наистина е възможно да има ментета.

Расберито няма нужда от активно охлаждане по принцип. Тия вентилаторчета рано или късно се разтракват, а и шумят ако е вкъщи не е най-приятно. Вкъщи на BG0001 бързо-бързо разкачих вентилаторчетата и си работи без проблеми само на пасивно охлаждане. На Рожен станциите са с тази пасивна кутия-радиатор:
https://www.robotev.com/product_info.ph ... cts_id=677

Идеята за комините на Богатово звучи добре...

И накрая - след като изсуших BG000B сложих вътре и едно по-голямо пакетче силикагел. Беше сложно намирането н силикагел на дребно защото фирмите доставят цели кашони. Успях да се снабдя все пак от една фирма - Пабока ЕООД, във Военна рампа. Може и за други приложения да е полезно инфо.
http://www.paboka.com/
GSO RC 200/1600mm CF
Lacerta 72/432 Quadruplet Flatfield APO
QHY9M + QHYCFW1 + Baader 2" LRGB, Ha 7nm, OIII 8.5nm, SII 8nm
Sky-Watcher NEQ6 Pro SynScan
Lacerta M-Gen autoguider
+ cosmic ambient/downtempo/psychill music...
https://telescopius.com/profile/venzibo
Метеорни станции на Звездно общество - BG0003, BG000B - Рожен

Потребителски аватар
penko
Контакти:

Мнение от penko » съб авг 17, 2024 20:15

venzibo написа:
пет авг 16, 2024 17:02
... Беше сложно намирането н силикагел на дребно защото фирмите доставят цели кашони. Успях да се снабдя все пак от една фирма - Пабока ЕООД, във Военна рампа. Може и за други приложения да е полезно инфо.
http://www.paboka.com/
Отиваш в някой магазин за обувки и ще те зарият с пакетчета силикагел :D

Потребителски аватар
venzibo
Регистриран: ср юли 28, 2010 16:22
Контакти:

Мнение от venzibo » вт авг 27, 2024 21:51

По въпроса с изгорелия сателит от 2024-08-25 21:17ч.

Успях да изчисля траекторията (част) на изгорелия сателит, но този път не използвах роженските станции. Използвах данни от BG000C и BG000D за което благодаря на Йожи (ymn) от Астрономическа асоциация София. От роженските камери BG000B насочена на север е заснела сателита, но друга част от следата му, и времевото отместване от 12 секунди не позволи на софтуера да изчисли траекторията.

Изчислението беше леко предизвикателство, защото WMPL solver-a е предназначен за изчисление на метеорни траектории, метеорите се движат доста по-бързо, изгарят за части от секундата до 3-4-5 секунди и представляват един компактен обект, а не множество изгарящи отломки (в случая за редуцирането на данните използвах водещия фрагмент). Освен това следата от изгарящите отломки излиза извън кадъра на заснелите я камери и поради това изчисленията тук са за част от цялата траектория. Все пак това е достатъчно за да се изчислят основните характеристики:
Time: 2024-08-25 18:17:01.322080 UTC

Plane intersections
-------------------
Intersection 1 - Stations: BG000C and BG000D
Convergence angle = 23.06570 deg

Timing offsets (from input data):
BG000C: -0.004307 s
BG000D: 0.000000 s

Vavg = 6.98775 km/s
Vinit = 7.01912 km/s
Vstddev = 0.00017 km/s (direct fit)

Begin point on the trajectory:
Lat = 43.224045 deg
Lon = 23.729822 deg
Ht = 67241.60 m
End point on the trajectory:
Lat = 42.767675 deg
Lon = 24.582772 deg
Ht = 63803.95 m
Скоростта е доста по-ниска и от най-бавните метеори (около 20км/с), особено пък от бързи като персеидите с техните 59км/с.

Като се има предвид че облаци закриват част от следата и пречат на изчисляването на част от траекторията може да се предположи, че реално следата е започнала от крайна северозападна България и стига вероятно до югоизточния край.

На картинката червената линия е траекторията, черното кръстче е края ѝ, а със синьо и оранжево са маркирани двете станции.

Изображение

Изображение
GSO RC 200/1600mm CF
Lacerta 72/432 Quadruplet Flatfield APO
QHY9M + QHYCFW1 + Baader 2" LRGB, Ha 7nm, OIII 8.5nm, SII 8nm
Sky-Watcher NEQ6 Pro SynScan
Lacerta M-Gen autoguider
+ cosmic ambient/downtempo/psychill music...
https://telescopius.com/profile/venzibo
Метеорни станции на Звездно общество - BG0003, BG000B - Рожен

Отговори