Поздравления за хубавата тема! И друг път съм се замислял (почти всеки път като го видя в банята), че подобен панел може да свърши работа за флат фийлд генератор, но след като видях твоя проект реших да се задейсвам.. Аз обаче се сблъсках с някои трудности и трябваше да импровизирам. Основният приблем беше, че ми трябва панелът да работи на поляната, т.е. на 12 волта. Очаквах да се захранва с по-високо напрежение, но не очаквах това да е между 60 и 200 волта(според броя диоди)!

Всъщност се оказа, че размерът на панела е според отвора за монтаж, а не на светещата част. За да мога да засветя 200мм ми телескоп се наложи да купя 300мм панел, с "полезна" част 250мм. Избора правих в Практикер, защото тогава бяха пуснали голямо разнообразие на промо. Уви всички който разгледах бяха с високи напрежения на драйвера

. Все пак реших да взема този с най-ниско захранващо означено 58V - 70V (според драйвера), като се надявах, че с инверторите, които имам все ще го докарам до близка стойност

. Обачее се оказа, че максимално мога да направя изходящото 35 волта от 12 - просто толкова си може наличният ми. Тогава разглобих панела да видя как мога да реша проблема. Видях, че вътре използвана диодна лента от две парчета, залепени на по 180 градуса, запоени последователно. Реших да разпоя/разлепя едното парче, да го обърна и да ги свържа вместо последователно, да са паралелно. Така захранващото напрежение падна на половина или между 30 и 35 волта, за да се запази същия ток и да пали диодите. Така инверторът успя да захрани панела и той светна доста ярко - дори се наложи да намаля малко волтажа, за да не ми вади толкова много очите.
Ето и малко снимки на моя проект:
Boost Converter DC-DC 10-32V to 12-35V - $2-$3 в алиекспресс:
https://www.aliexpress.com/item/3284366 ... 4c4dL7yLBF

13 лева - Ако не бъркам този:
https://praktiker.bg/bg/Led-paneli/LED- ... 4/p/486389
Вътре представлява следното:
Диодна лента, залепена в периферията на корпуса, която свети в ръба на стъкло. Стъклото е релефно от едната страна и гладко от другата.
В задната част има отражател от гланциран материал, който е нещо между картон и пластмаса.
Отпред има пластмасов матиран екран.
Тъй като полюсите дойдоха на различно място, заради това че направих двете ленти паралелно включени, залепих кабелите по ръба на лентата със съвсем лек филм лепило по изолацията.
Кутийката на инвертора е хваната с винтчета, за да се ползва и като дръжка
Тук съм снимал с по-ниска експонация, за да се види, че не е съвсем равномерно засветен, но не вярвам това да окаже някакво отражение. Все пак пробвах различни неща като това да добавя слой плат, хартия, хартия за печене - бяла и какво ли още не, но освен, че загрозих визията, по никакъв начин не подобрих фабричното положение. Съответно го оставих така, както си беше. Единственото което свърши работа бяха листове от разсейващ материал от LCD матрица на лаптоп. Предствляват множество призми и изместват и пречупват светлината настрани. Уви материалът не ми стига , за да покрия целия панел, но би стигнало за 200 мм, колкото е телескопът. За момента няма да ги ползвам. Увереност ми дава това, че купешките решения са на абсолютно същия принцип. Например този GeoOptik при димирано положение:
https://www.cloudynights.com/topic/5819 ... generator/
Колега от форума притежава такъв на същата марка и съм го помолил да направи снимка с кратка експозиция, за да видим там как е положението.

Ще пратя резултати.
Определено е готин DIY проект и доста лесно изпълним. Все пак ще видим и реално как се справя с телескопа.
Поздрави,
Спас