Страница 1 от 1

Преработване на Конус 20x80 в зенитен бинокъл

Публикувано: пет сеп 13, 2019 18:53
от NSU
Отдавна имах идея да превърна моя Конус 20x80 в зенитен с цел да стане по-удобен за астро-наблюдения. След като се снабдих от Базар.бг с 2 бр. полу-пента призми от монокулярни приставки за микроскоп (тези призми не въртят изображението а само пречупват хода на лъчите под 45 градуса), демонтирах окулярите и задните капаци и направих замерване на разстоянието от предните призми до фокалната равнина на обективите. Оказа се по-малко от оптическия път през полу-пентапризмите. Разбрах, че проблема може да се реши чрез навиване на обективите навътре в тубосите. Изрязах на подходящото място откъм окулярите левия и десния корпус на биноъла. Изработих подходящи монтажни елементи за закрепване на окулярите от бинокъл Б8x30. Залепих призмите към корпусите на бинокъла, така че да заемат правилното положение което осигурява минимално винетиране на лъчите от обективите до окулярите.
И ето го монтиран бинокъла:

Re: Преработване на Конус 20x80 в зенитен бинокъл

Публикувано: съб окт 26, 2019 19:44
от Хектор
Великолепен резултат =D>
Така удобството при наблюдение е несравнимо спрямо наблюдение с права ос =D>
Отказах се в последния момент навремето при ъпгрейда на моя Конус, беше ми единствения уред тогава и при грешка щях да се изям ….
Така стабилността е много по-голяма, монтировката по- проста, малка и лека- страхотно изпълнение ….
Само да вметна ако може за статистиката дето се вика , увеличението е 22х и полето почти 2,5 градуса спрямо 20х и 2 градуса фабрично.