Още от миналата сбирка обмислям да автоматизирам нагряването на телескопа против конденз на лещите.
Макар, че има няколко такива разработки в нета аз модифицирах нещата според моите виждания.
Използваният контролер е NodeMCU, а не Ардуино както в повечето ако не всички проекти, които съм виждал, и разполага с Wi-Fi.
На него съм пуснал Web Server и на страница гледам изходните данни на датчиците.
Идеята е следната - меря температурата директно на корпуса, който държи лещите. Отгоре е покрит с изолация и покрит след това със сенника на телескопа.
Измерването е с датчик DS18B20. Друг такъв датчик има прикрепен след това на тръбата на телескопа някъде към средата, но той ще бъде с друго предназначение.
Друг датчик за температура и влажност DHT22 ползвам за определчне на точката на оросяване.
Когато температура на лещите падне под 3 градуса разлика м/у нея и тепературата на оросяване се включва нагряването, което става на 12 степени в зависимост от
температурната разлика. Колкото по-малка е толкова по силно грее.
Надвам се с този проект да изключа ръчната намеса в нагряването и то да става прецизно в зависимот от условията.
Описание на картинката:
Ляво:
горе - вход 12V
среда - Micro USB
долу - DHT22 - температура и влажност
Дясно:
горе - LED лампичка - при включване на нагряването светва и в зависимост от степента на нагряване свети с различна сила
среда - изход към нагревателите
долу - Вход на температурните датчици
Направих проекта върху платка за прототипиране, че не ми се поеше

Приемем съвети и критики от разбиращите от електроника относно дизайна. Може да съм пропуснал някой друг второстепенен елемент

Оказа се, че вратичките за сервизаеон отвор са много подходяща кутия за такива неща

Ако има въпроси питайте.
Поздрави и ясно небе на всички !