След години отсъствие на астрономическия фронт,завръщането беше страхотно преживяване и положително и отрицателно . Оказва че съм забравил сума си неща от материята и тръгнах да наваксам бързо.Огромния пазар на телескопи се оказа до средното си ниво посредствен,а това не ме задоволяваше.Затова закупих 2 нютона (ако искаш апертура няма начин-Нютон трябва да е),3 бинокъла,1рефрактор,4 монтировки.2 години сглобявах и разглобявах,добавях и премахвах елементи,стройх и развалях.....най-накрая се почувствах готов да построя сам идеалния според МЕН телескоп със готови елементи (оптически).
И така-Ето теоретичната обосновка на проекта:
ПРОЕКТ 200 представлява нютон 200/1000 (оптимално и за града и като големина),със заменени критични елементи.
Например:-Оказа се след мнооооооого ПРАКТИЧЕСКИ проверки, че истината не е нито във супер леките и преносими конструкций,нито във фабричните (толупи) монолитни тръби,па били те даже карбонови.Причината се оказа много елементарна (за нютоните специално)-когато тръбата е цяла,енергията вложена за навиването й се стреми да се освободи обратно и се самоусуква непрекъснато,това важи и за супер дебелите тръби........Когато обаче използваме безшевна тръба за да не-се усуква ужким, се появява друг проблем,-не се темперира равномерно просто защото самата плътност на тръбата и хомогенноста й (това не е цев за пушка за да се контролира сериозно плътността при производство)се влияят различно от температурата и натоварването.Ако пък уцелите идеално-хомогенна тръба,тя ще е цял тон и дори да не е много-тежка,от 150мм.телескоп нагоре габаритите са сериозно-големи.Значи както винаги истината е по-средата

Двата ринга-за главното огледало и вторичното ще са от............................2 еднакви тенджери

Причината е доста тривиална,-тенджерите влизат във идеална реакция със околната температура,-рабира се ще закупя 2 по-дебелостенни.... Проведените 2 месечни тестове на опитния образец показаха че модела работи много-над очакванията......Не се разколимира дори след среща от трети вид (дете vs. телескоп,бебе vs. телескоп,жена с пране vs. телескоп),непрекъснат,целенасочен тормоз,пътуване над 200км. и т.н.
Огледалата ги очаквам скоро и започвам