От много време се оглеждам за мотофокус поради няколко причини - remote control , липсата на вибрации при голямо фокусно разстояние, удобство. Неочаквано за мен открих проект с отворен код, автор на който е Robert Brown. Човекът освен пълна съвместимост с ASCOM се е погрижил за солидна документация/принципи , няколко варианта на платки, степ мотори , допълнителен софт за управление и т.н.
Пълната информация за проекта можете да намерите на https://sourceforge.net/projects/arduin ... rollerpro/
Проектите са разделени на няколко типа - избор на драйвер , стъпков мотор и екстрите които ще има: M- минимални управление само от компютър и F-от Full , което включва LCD екран , температурен контрол, аларма с buzzer за префокусиране и т.н. Според различните комбинации Driver/Stepper зависи дали системата ще поддържа миктостъпки или само цели.
Аз се спрях на вариант с Arduino Nano, мотор 28BYJ-48 и драйвер ULN2003. Държа да отбележа, че в минимален вариант , стойността на частите и шафтът за куплиране са под $10!
Моторът прави 2048 стъпки за един оборот като преместването за една цяла стъпка е около 9 микрона. Достатъчно мощен е, за да върти лекия винт за фокусиране на C8 и мисля, че е достатъчно прецизен. За по тежки фокусировъчни(както е при нютоните), особено натоварени с оборудване , ще е необходим мотор от рода на NEMA17-PG5 или NEMA17-PG27.
Шафтът за куплиране, който купих е от 5 мм към 12 мм. На C8 фокусировъчното е 12.8мм. и ще трябва леко да "разпиля" отвора на "куплатора"

Ето и какво скалъпих аз:
Първоначално тръгнах от минимален вариант, като мислех LCD-то да го закача на друг проект, но бързо се зарибих и закачих всичко

Всичкото това нещо трябваше да влезе в тази кутия:
Между другото - бутоните първоначално, които монтирах се охазаха супер тъпи. Трудно се натискаха, ниска чувствителност, заяждаха и не на последно място - единият се случи по дълъг от другия

Разкарах ги и ги замених с микробутони. Замених и единия диод, защото не беше матиран, много силно светеше , а и изглеждаше кривогледо. Сега са с два матирани и е по естествено.
Тъй като някои неща не ми харесаха как са изписани на екрана си направих някои корекции

Тези дни ще се заема със захващането на мотора към тръбата, като смятам да използвам 3-те винта под кнопката. Начинаещ съм с ардуиното и управлението на стъпковите мотори и ако нещо не съм се изразил добре се извинявам

EDIT:
Ето как изглежда и софтуерът за управление , ако не се ползва ASCOM - за тези , на които им е любопитно:

Поздрави,
Спас