Покрай националните празници използвах възможността да изляза от СФ да погледам малко качествено.Щом се стъмни, небето което се показа беше идеално,но след 30 мин.близката река Струма само на 1 км.от нас донесе на талази страхотна тежка мъгла.Нали знаете, зимата когато пуснете горещата вода за да се затопли банята и влезнете малко по-късно как с вижда лампата-ето така се виждаха звездите днес.Това беше перфектен момент за много сериозно изпитание на системата

и вместо да се ядосам че ми пропадна рядката възможност за извън Софийско наблюдение,приветствах отдалата ми се възможност

.Първо проверих колимацията,после скоростта на мотора по РA ,после съосих Търсача и хванах Юпитер във полето.50 мин.го следих БЕЗ ДА ПУСКАМ системата и НЯМА СЪМНЕНИЕ че наблюдение при тези условия са НЕВЪЗМОЖНИ.Тук разказа ми щеше да се премести във графата -Да му се невиди-нищо не видях,обаче имах скрито оръжие.Никога няма да забравя как при същите условия,впреки огромния влагоекран огледалата ми станаха на мармалад,но това ме амбицира да създам начин:- НИКОГА отново да не се чувствам тотално победен от ситуацията.След като стана пределно ясно и без никакво съмнение че наблюдение не-може да има-ПУСНАХ двата вентилатора едновременно и въпреки че Юпитер през 82,2Х се вждаше ужасно и без детайли без вентилатори,покачих увеличението на 202 X със включени.През окуляра се виждаше страхотната схватка на мъглата със вентилаторите,турболенцията стана страховита,а борбата безмилостна

.Мина около минута и образа се промени,след 30-тина секунди още стана ясно че някой ще напусне бойното поле с наведена глава,но това нямаше да е телескопа

.На втората минута вече се любувах на червеното петно на Планетата,дотолкова бяха детайлни ивиците

.Естествено въпреки че се виждаше всичко както трябва,общата светимост на Планетата беше по-малка от обичайното защото мъглата все пак поглъща светлината.Х и У от Персей и М42 също се виждаха добре

.Когато внесох телескопа във стаята си казах-Идеално но,ако сега има протяжни мъглявини по огледалата все едно победата ще бъде на половина и после светнах със все сила (както проверява Виктор) във огледалата...........................ПОРАЖЕНИЯ НЯМА

.И така,вече имам начин не само да темперирам бързо телескопа,но и да гледам когато нормално астрономите седят във къщи и кроят планове какво да гледат когато времето "позволява"-Е,вече не ми се налага да чакам да ми "позволи",а си гледам когато искам

.Все още не смея да я препоръчвам защото предстой да се ДОКАЖЕ и не 3-4 пъти а постоянно и поне няколко месеца на 100%.

- Уплътнението направено от детски "макарон",създава голям вакуум.
Original image recording time:
2016:03:06 14:01:11
Image taken on:
нед мар 06, 2016 12:01
Shutter speed:
1/170.99863201094 Sec
Flash:
Flash did not fire
Exposure program:
Not defined
Metering mode:
Center-weighted average

- Два прекъсвача,за всеки вентилатор по един.....
Original image recording time:
2016:03:06 13:58:08
Image taken on:
нед мар 06, 2016 11:58
Shutter speed:
1/484.49612403101 Sec
Flash:
Flash did not fire
Exposure program:
Not defined
Metering mode:
Center-weighted average