Вътре има много ценни съвети, включително и тези, че обективът може да бъде от елипсовидна леща от очила, но ако се наблюдава само Луната и че ако има драскотини по обектива, това изобщо не е фатално.

Ама то и аз съм правил телескопи, 17 и 20 см огледала, ама исках да кажа, че сега вече няма ентусиазъм у любителите астрономи, защото са на достъпни цени и е по-лесно да си го купиш отколкото да си го направишbobo написа:Че моя първи "телескоп" беше с едно плоско очило, кръгло, тип "Гео Милев". Гледал съм Юпитер и спътниците и т.н., изображението беше много добро, далееееееееч от това, което дават съвременните стъкла за очила.
Много си прав. В Интернет чета, че до 12'' общо взето е кантар цената, но съдейки по това, че е разточителна работа, клони към купуване на телескопа. Но от 14'' - нагоре, цената нараства драстично, да не говоря за 20''. Някъде бях попаднал на стойност 2000 Евро за 16'' огледало, но говоря по памет в момента.penko написа:Ама то и аз съм правил телескопи, 17 и 20 см огледала, ама исках да кажа, че сега вече няма ентусиазъм у любителите астрономи, защото са на достъпни цени и е по-лесно да си го купиш отколкото да си го направиш![]()
Към D2014:
Можеш ли да преснимаш/сканираш с висока резолюция тази книжка и да я качиш някъде. Обичам да колекционирам астрономически книги, а тази май я нямам