И още едно самоделно GoTo

brymchik
Мнения: 57
Регистриран: нед яну 25, 2015 15:37
Репутация: 5
Местоположение: София

И още едно самоделно GoTo

Мнение от brymchik » пет апр 17, 2015 07:00

Здравейте,

първо да използвам случая да се представя официално, макар вече да се намесих тук-там. От София съм, занимавам се с телескопи от Астрокабинет-а насам, но с много големи дупки заради работа, деца, учене и прочее "дребни" неща.

Преди доста време се сдобих с поредната придобивка - Bresser Exos-2 (прилича на чиста EQ5). Първоначалния план беше да я взема с GoTo системата (новата на Бресер, не е нова според мен, а е на Meade контролера), но поради бюджет, а и защото не бях сигурен, че искам точно тази монтировка (ясно е че ще се стигне до G11 или EQ6 накрая) се отказах от задвижването и я взех чиста. Това е "встъплението". Така обаче остана отворен въпроса със следенето и намирането на неизвестни обекти за под 15-20 минути и от смогясаната София. От самото начало бях решил, че ще се прави, оставаше да реша колко и какво. Можеше да намеря контролер и мотори и да използвам EQMOD-а или една две подобни системи с ST4 вход. Това беше и първата посока на правенето, но много бързо я изоставих. Много неща на ми харесаха - трябваше да намеря контролер с достатъчно висока скорост. Тя освен всичко е и ограничена (2х-16х или до 32х) и за капак самият контролер и двигателите не ми харесаха много. И това доведе до идеята да направя цяло GoTo, а не просто ST4 адаптация.

Подобно на колегата с Ардуиното първата идея беше да го направя от нулата, но след като си поиграх с кода и Ардуиното стигнах до извода, че е много труд (моите уважения за постигнатото от desko - надминава и най-смелите ми мечти!) и много време, с което не разполагах. Освен това подобна идея има и съществен недостатък - обвързвам се отново с контролера и интерфейса му, а ми е пределно ясно, че без Cartes и компютър много трудно ще мина и така неминуемо се стига до дублиране на функции и известно неудобство. Тези размисли ме доведоха до OnStep, който наскоро препоръчах и тук. Решението е базирано на Ардуино. Представлява контролер, с драйвер (ASCOM) и дори автора е направил програмка за Android заместваща контролера при комерсиалните системи. Ардуино кода е отворен, ASCOM драйвера не, но при нужда винаги може да се напише - описанието на сайта и заготовката за драйвер са много ясни.

А сега реализацията - нужни са два стъпкови мотора, зъбни предавки (евентуално, може ремъчни или директно задвижване) Ардуино и драйвери за стъпковите мотори, при желание и Bluetooth модул. Всичко е налично по магазините за електроника и не много скъпо. Има разбира се някои трудности, през които се минава и ако някой тръгне да го прави - насреща съм да помагам.

Технически детайли от сайта на OnStep - http://www.stellarjourney.com/index.php ... ent_onstep.

Ето и моята реализация:
Ардуиното и моята платка имитираща шийлд:
Изображение

Платката с драйверите и конекторите (RJ11):
Изображение

Платката с добавени статус LED и безжичния модул, повечето свръзки вече са заляти със силикон, за да не окъсяват от кондез, а и да не се разместват при пренасяне:
Изображение

Двигател със задвижването (конектора пак е RJ11):
Изображение

Двигателите и контролера си имат кутии (при това бели, пасват на монти) от синтра и LED-овете и конекторите са изведени на кутията. Управлявам я с Windows таблет и Cartes du Ciel през "синьо зъбче" поради липса на андроидски таблет/телефон.

Общо взето всичко работи брилянтно (особено ако имам видимост на север за да настроя монтировката, което за мен е рядкост) и прехвърлянето през меридиан и прочее. Снощи тествах как прехвърля поне 2-3 пъти (играх си да скачам между Юпитер и М96/М105) и като цяло се справя. Свободата да си играя с параметрите и настройките е неописуема. Следващите стъпки са да направя платка-шийлд за по-надеждни връзки, а и за да изведа PEC и LIMITS пиновете и да свържа GPS пина за часовник. Както и намаля размера. От цялото упражнение ще ми останат 3 стъпкови мотора (пакет от 5 в ebay струваше по-малко от 3 тук и затова го поръчах) полезни знания и умения и GoTo пригодимо за всякакви монтировки.


ПП. Извинете за дългия пост и многословието.

Потребителски аватар
Хектор
Мнения: 1416
Регистриран: пет апр 04, 2014 00:46
Репутация: 244
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от Хектор » пет апр 17, 2015 11:47

Когато се видяхме за окуляра (9мм) спомена за този проект,сега се радвам да видя че е завършен :D .Респект пред уменията по електроника който аз нямам =D> .
Конус Гигант модифициран -22x80 със паралелограмна монтировка
Слънчев Телескоп-Carl Zeiss Yena 50/540
PZO-Бинокуляр
Seben M10 (EQ 5) тракинг със мотори по двете оси и полярен търсач....
SkyWatcher Custom made 258mm
Ако не се проваляте,значи не сте достатъчно иновативни........

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1879
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 161

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от viktor » пет апр 17, 2015 13:11

Добре дошъл и адмирации за труда и желанието да опишеш работата си!
С радост чета подобни постове :)
Bresser Special Astro 20x80 binocular
Levenhuk Bruno Plus 15x70 binocular
B 10x40 binocular
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Потребителски аватар
desko
Мнения: 173
Регистриран: пет яну 23, 2015 23:21
Репутация: 12
Местоположение: софия

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от desko » пет апр 17, 2015 15:36

Почитания :D
Чудесна работа... семпла и с много потенциал.

Един въпрос за Windows Tablet: RT ли е ? ... и дали имаш информация за app. 4 windows phone or RT който може да управлява по серийна комуникация (Bluetooth) ?
Ще постнеш ли и данни за това как работи, когато можеш да я пробваш ?
Десислав Гузгунов

brymchik
Мнения: 57
Регистриран: нед яну 25, 2015 15:37
Репутация: 5
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от brymchik » пет апр 17, 2015 16:20

Привет,

първо - адмирация за твоята работа. Моята е само сглобяване, аз ползвам чужди усилия повече. Колкото до работата на системата - работи чудесно, ползвам си я вече доста. Все още си играя с двигатели и настройки и стъпки, но за работа - перфектна си е. Не става за дълги експозиции все още (има нужда от PEC, а не съм го свързал), а и е добре да сложа другите двигатели (с 400 стъпки на оборот, сегашните са с 200 и са "груби"). Мога да направя клипче в действие, не го пуснах, за да не товаря тук с излишна информация. Иначе сега проектирам печатна платка, ако стане добре може да поръчам няколко и ако някой тук иска да му дам да си сглоби подобно. Само ардуино-то и драйверите за двигателите трябва да си намери отделно. Само да ми остане време да довърша платката, да пусна заявка за цени и може да ви споделя как стоят нещата ако има интерес. А и двигатели имам (от 400 стъпковите, NEMA 17 размер) както вече споделих, мога да дам ако на някой му трябват.

Таблета - не е RT, на Леново Miix II е и е с нормален Windows 8.1, струваше нещо от порядъка на 500 лв. миналата година, принципно с андроидски е най-удобно, но нямам. Този го имам отдавна така или иначе. За Windows телефона - и аз съм с такъв и разгледах командите на OnStep - много са ясни, а и са отлично документирани, в момента, в който успея да измисля начин да закача Bluetooth-a и да го управлявам ще направя апп. Съмнявам се обаче това да стане преди да пуснат Windows 10.

Потребителски аватар
desko
Мнения: 173
Регистриран: пет яну 23, 2015 23:21
Репутация: 12
Местоположение: софия

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от desko » съб апр 18, 2015 10:17

400 стъпков двигател ще ти даде бързо решение, но аз бих коригирал предавателните отношения.
Чудесна разработка :) ще ми се да я видя на някое събиране.
Десислав Гузгунов

christovantceti
Мнения: 149
Регистриран: вт дек 27, 2011 18:51
Репутация: 279
Контакти:

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от christovantceti » съб апр 18, 2015 10:19

Ще си позволя да Ви дам една идея. Вместо да си играете да правите платки за стъпковите драйвери може да си поръчате готов шийлд за 3d принтер за около 20лв http://www.banggood.com/3D-Printer-RAMP ... 11758.html . Вече повече от половин година ми стоят платките и не ми остава никакво време да поекспериментирам.
Поздрави!
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.Помни, че ноевият ковчег е построен от любители.Професионалистите са построили ,,Титаник"!

brymchik
Мнения: 57
Регистриран: нед яну 25, 2015 15:37
Репутация: 5
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от brymchik » съб апр 18, 2015 19:32

Христо, благодаря за идеята, аз доста го обмислях. Спрях се защото са по-обемисти, а и защото ми беше необходим драйвер с 32 микростъпки, за да осигуря достатъчно плавно водене. desko, точно това е и причината да слагам сега 400 стъпков. При 1.8 градуса на стъпка, дори и при 32 микростъпки се усеща/вижда щракването при влизане в позиция "цяла стъпка". При 0.9 градуса на стъпка и 32 микростъпки изчезва "щракането" и видимо се доближава до серво двигател. Друг сериозен недостатък при работа само с предавателното отношение е, че при GoTo преходите ще е много бавно без начин да го ускоря. По тези причини се спрях на предавателно 3:1 от двигателя до червяка, а там за EQ5 са 144 зъба, т.е. крайното число е 144:3:1. Сега за да постигна скорост при преход от обект на обект използвам опциите на OnStep да преминава от 32 на 16 или дори 8 микростъпки. Така достига скорост на местене от 2,4 градуса, което си е съвсем приемливо, по-висока даже не бих пробвал.

christovantceti
Мнения: 149
Регистриран: вт дек 27, 2011 18:51
Репутация: 279
Контакти:

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от christovantceti » нед апр 19, 2015 19:29

Всъщност платката е доста компактна, защото точно съотвества по размер на Ардуино Мега. Микростъпките зависят от драйверите, които включиш към нея. В случая е видно, че ползуваш DRV8825 с микростъпка до 1/32, който е напълно съвместим с по-стария А4988 с микростъпка до 1/16. Изборът ти е правилен що касае сравнително малкото предавателно число на твоята установка 1:432. Простата сметка показва. че при цяла стъпка ще постигнеш резолюция от 15 arc/s (7.5 при 400 стъпков мотор). При 1/32 микростъпка съответно 0.47 arc/s (0.23 при 400 стъпков мотор). За сравнение комерсиална установка като EQ6 предлага резолюция от 0.14 arcs/стъпка при предавателно число 1:705 и 1/64 режим на микростъпки, което означава, че резолюцията ти ще бъде сравнително ниска, но може би достатъчна за по непретенциозни задачи. Трябва да се има предвид, че в режим на микростъпки тези двигатели прогресивно губят мощност. Ако при цяла стъпка приемем мощността за 100%, при 1/2 е около 70%, 1/8 около 20% при 1/16 - 10%, за да стигне до едва 2 % при 1/32 микростъпка. Всичко това означава, че прекомерната електронна редукция носи риска от ниска прецизност поради загуба на стъпки, макар да увеличава резолюцията многократно. Това би могло да се компенсира донякъде с по-мощни двигатели и с по малка стъпка. Разбира се проблем при голямата механична редукция е скороста на позициониране. Затова може би трябва да се открие някакво "златно сечение" за конкретните изисквания.
P.S. Мисля, че ще е полезно за повечето читатели тук да опишеш "step by step" целия процес на ъплоудване на програмата в Ардуино, свързването и настройките в OnStep.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.Помни, че ноевият ковчег е построен от любители.Професионалистите са построили ,,Титаник"!

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 1087
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 697
Местоположение: Пловдив

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от spas.slavchev » вт апр 21, 2015 10:08

=D> =D> =D> =D> =D>
:bow-down: :bow-down: :bow-down:

Страшни проекти са се заформили в последно време! Поздравления за труда и знанията, които имате! =D> С нетърпение ще следя развитието на системата!
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM, ZWO ASI120MM, ZWO ASI224MC, ZWO ASI290MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO L, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2/x1.5 Barlow Celestron OMNI + x2 Celestron X-CEL, T2 Teleconverter x1.5 ,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY-MyFocuserPro, APT Software

brymchik
Мнения: 57
Регистриран: нед яну 25, 2015 15:37
Репутация: 5
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от brymchik » вт апр 21, 2015 14:13

Благодаря, ще информирам :).

Христо, изчисленията ми бяха точно като твоите, като за да преодолея проблема с тягата на двигателя и прецизността на микростъпките използвах NEMA17 двигател с 4,4 кгсм тяга, като е захранен с по-висок волтаж от предвидения. Това е сериозно презастраховане - фабричния е наполовина и като консумация и като тяга. Засега не наблюдавам сериозни пропуски в стъпките и прецизността, но както казах - не съм тествал за водене и за грешки, само визуално. Реално постигам резолюция както и ти каза близка до EQ6, която монтировка е от по-висок клас и с повече зъби на червячния механизъм. Наистина има доста "игра" със сметките преди да се стигне до реалната система. Като потенциално място за подобрение при мен си остава предавателното число, а и да преправя задвижването да работи с ремък (Стига да намеря източник на зъбно ремъчни предавки в София).

Колкото до стъпките при реализацията - незнаех дали ще е интересно за аудиторията и затова не занимавам с технически детайли, но може би си прав, че би било от полза за някой. Ще отделя време да опиша подробно.

В CN форумите има много обширна тема за този проект, а един от участниците е направил платка-шийлд (каквато и аз искам да проектирам) и я продава. Ако някой не му се занимава с поене може да вземе от него готова, да добави ардуино и мотори и всичко ще работи, но това разбира се сериозно оскъпява проекта и се губи удоволствието да си го направиш сам.

Поздрави,
Виктор.

christovantceti
Мнения: 149
Регистриран: вт дек 27, 2011 18:51
Репутация: 279
Контакти:

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от christovantceti » вт апр 21, 2015 21:00

Несъмнено изборът ти на двигатели и драйвери е отличен за целта. Ако откриеш надежден източник за зъбно-ремъчни предавки сигнализирай. За моите цели ми трябва такава с отношение 1:4 за задвижване на червяка.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.Помни, че ноевият ковчег е построен от любители.Професионалистите са построили ,,Титаник"!

Потребителски аватар
grozmaistor
Мнения: 333
Регистриран: пет мар 21, 2014 18:54
Репутация: 91
Местоположение: София
Контакти:

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от grozmaistor » ср апр 22, 2015 22:09

Темата и за мен е изключително интересна, тъй-като съм пред ъпгрейд goto за EQ5 монтировка.

Изпратено от моят GT-I8190
SkyWatcher Evostar 120/1000,
TS 80/480 Triplet APO
EQ5 modified with belts and AstroEQ
TS 10x50 WP
Oculars and Filters
Canon 77D, ASI 120mm

brymchik
Мнения: 57
Регистриран: нед яну 25, 2015 15:37
Репутация: 5
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от brymchik » пон май 04, 2015 13:11

След като си поиграх снощи още час-два с контролера вече започвам да му имам доверие. Макар да имаше ужасна луна от която се ослепява и доста облаци от които нищо не се виждаше, задачата бе изпълнена.

Общо взето с полярно ориентиране "на око" без да виждам разните му звезди и две корекции по дрифт метода го докарах до там, че всеки обект попадаше в 1 градус поле, дори и след няколко флипа. Целта ми бе да видя дали "губя" стъпки (това, което дискутирахме и по-горе за 32-те микростъпки и възможността за неточности заради това) и да регулирам волтажа на двигателите за максимално плавно и тихо движение. Мисля, че постигнах целта.

Ако някой тръгне да прави подобно нещо със сигурност старта е да пресметне тези детайли - предавателно число, двигатели и микростъпки и то в този ред. Само така може да се прецени какъв драйвер да се използва (16 или 32 стъпки), какви зъбни колела и прочее. При мен имаше механично ограничение. Предавателното число е ограничено от мястото на монтировката - максималния диаметър колело при модул на зъбите 1, който мога да побера е с 48 зъба, за да достигна обаче до двигателя ми остана доста място, което пък определи пиньона на 20 зъба и от там предавателното число - 2,4. От това тръгна и останалото - 32 микростъпки, достатъчно мощен двигател и т.н.

Предлагам още малко детайли за реализацията:

Двигателите все още са 200 стъпкови, по 32 микростъпки с 2,4 предавателно към червяка. Зъбните колела (за който се интересува) ги взех от магазин за моделизъм - моите са на ThunderTiger и пиньоните и зъбното колело и са относително евтини. За зъбното колело си "отпечатах" фланец на 3Д принтер докато намеря стругар, склонен да го изработи. Всъщност фланците от принтера бяха достатъчно здрави и можеше и с тях да остана, но по-добре си е желязно. Зъбното и фланеца са за ос 6мм, двигателя е с пиньон с ос 5 мм. Общо взето по механиката проблеми не срещнах никакви. Всичко става за 10 мин. Скобите са най-обикновени "ъгълчета" от железарията.

С електрониката ядовете бяха още по-малко. Всичко е доста просто и се прави по схемата за нула време, мога да помогна на някой ако има желание. Повечето неща ги има по китайските сайтове. Средна цена - $35 с доставката (това вкл. драйверите, ардуиното и безжичния модул). Като се добавят и двигателите по 12$ се вижда цената на цялото ГоТу. Връзката от контролера до двигателите и монтировката е с UTP, то е 8 жилно, 4 за единия двигател и 4 за другия. Опроводяването е вградено в кутията на часовия двигател, деклинационния се включва с RJ11 букса в нея.

После има малко играчка с настройките на OnStep. Много добре документирани са и просто трябва да се попълнят. Настройките включват посоката на въртене на двата двигателя (при мен единия е обърнат - деклинационния), броя стъпки за оборот (от пресметнатите по-горе) и разни детайли за монтировката, като например ход по деклинация, праг при часовата ос и прочее. В Ардуиното програмата се зарежда през SDK-то, което се тегли от сайта на производителя. Малка особеност е, че трябва да се посочи серийния порт и, че файловете на скеча (така се наричат програмите за ардуино) трябва да са в директория с името на проекта (в случая OnStep). В SDK-то се зарежда само основния OnStep файл, той включва сам останалите. Нататък е просто - Upload и готово. Знак за внимание бих сложил на това никога да не се включват и изключват двигателите на захранен блок. Те са сериозен консуматор и има риск от пикове по драйверите и захранванията. Най-добре да се свърже всичко без захранване и после да се включва. Също изключително важно е да се вземе предвид, че ако се ползват драйвери като моите (8825) те са достатъчно силни да изпържат моторите, затова регулаторите на волтажа се слагат на нула преди първото пускане и се усилват плавно докато задвижат двигателя гладко, при покой двигателите не бива да съскат, а при движение трябва да имат достатъчно категорична стъпка.

За захранване - използвам 12В, 5А DC захранване. Едно е и за ардуиното (то има толеранс 6-20В) и за двигателите, което много опростява опроводяването и ми позволява с един кабел да захраня всичко. Мога да ползвам батерии свободно, има захранване с DC-DC, което регулира напреженията. Мога да ползвам и купешки батерии като PowerTank-овете.


Ето още няколко снимки на моя контролер, малко е недодялан още, не е ошкурена кутията и прочее, но има време, пък и по-интересно ми беше да го докарам да работи, а не да изглежда добре.

Тук се виждат захранването и отворите за вентилация:
Изображение

Тук се виждат и диодите, зеления е активност на контролера, синия е Bluetooth връзка, в дъното се вижда един червен диод - той е за активност през Bluetooth:
Изображение

Тук се опитах да покажа как светят диодите - за да е по-приглушена светлината ги оставих да светят през кутията. Няма направени отвори, което прави светлината разсеяна и по-малко дразнеща очите.
Изображение


Поздрави.

brymchik
Мнения: 57
Регистриран: нед яну 25, 2015 15:37
Репутация: 5
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от brymchik » чет май 21, 2015 00:11

Тази вечер най-после успях да пробвам с 400 стъпковите двигатели. Разликата е огромна, въпреки че, за да запазя прецизност им качих волтажа дотолкова, че да съскат здравата. Движението беше плавно, без щракане и потрепване. Като прецизност в момента би трябвало да съм близо до или малко по-добре от HEQ5 и поне визуално изглежда да е така.

А сега да реша проблема с воденето, да подготвя гид и да пробвам да поснимам.

Потребителски аватар
Хектор
Мнения: 1416
Регистриран: пет апр 04, 2014 00:46
Репутация: 244
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от Хектор » чет май 21, 2015 00:31

:thumbsup:
Конус Гигант модифициран -22x80 със паралелограмна монтировка
Слънчев Телескоп-Carl Zeiss Yena 50/540
PZO-Бинокуляр
Seben M10 (EQ 5) тракинг със мотори по двете оси и полярен търсач....
SkyWatcher Custom made 258mm
Ако не се проваляте,значи не сте достатъчно иновативни........

Потребителски аватар
startraveller
Мнения: 62
Регистриран: нед юли 29, 2012 22:41
Репутация: 0
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от startraveller » чет май 21, 2015 06:40

За Bresser съм сигурен, че имат фабрични мотори и контролери, с които може да се ъпгрейдва механичната монтировка, колко е ценовата разлика от твоя вариант до техния?
Viewing the sky with Stellarium 0.12.4

brymchik
Мнения: 57
Регистриран: нед яну 25, 2015 15:37
Репутация: 5
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от brymchik » чет май 21, 2015 07:33

160 лв срещу 850 за пълно гото като моето е безжично и малко по-бързо и малко по-прецизно (32к стъпки срещу 30к, ако данните са ми верни).

При всички случаи аз не го направих заради цената, а за свобода. Фабричното така или иначе щеше да се модва до EQMOD. Моето ми е много по-удобно за ползване с пц и таблет/телефон.

Едит: сега се замислям, че въпроса с цената има няколко измерения. Моят проект е почти нарочно оскъпен. Взех по-скъпо ардуино. Купих всичко почти от БГ, което вдигна цената с поне 25% и взех някои неща по две и повече за да си играя. Ако се прицеля да е евтино ще го направя за около и под 100 лв. Но и въпроса със свободата е многопластов - нямам контролер с копчета например, което за някой може да е недостатък, но пък управлявам направо от картата, което за мен лично е било основната цел от самото начало. Има плюсове и минуси, цената е само един от факторите.

Потребителски аватар
Хектор
Мнения: 1416
Регистриран: пет апр 04, 2014 00:46
Репутация: 244
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от Хектор » чет май 21, 2015 11:13

Етова е нещо което не-мога НИКОГА да си направя и съм впечатлен сериозно =D> =D> :bigemot13:
Конус Гигант модифициран -22x80 със паралелограмна монтировка
Слънчев Телескоп-Carl Zeiss Yena 50/540
PZO-Бинокуляр
Seben M10 (EQ 5) тракинг със мотори по двете оси и полярен търсач....
SkyWatcher Custom made 258mm
Ако не се проваляте,значи не сте достатъчно иновативни........

brymchik
Мнения: 57
Регистриран: нед яну 25, 2015 15:37
Репутация: 5
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от brymchik » чет май 21, 2015 11:54

Ти само дай монтировка, ардуино и драйвери, мотори имам останали, блутуут също, ще го сглобя за една вечер аз.

brymchik
Мнения: 57
Регистриран: нед яну 25, 2015 15:37
Репутация: 5
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от brymchik » чет май 21, 2015 12:17

Понеже имах малко време си изрових записките. Ето как изглеждат точно цените и колко съм дал аз:

драйвери - DRV8825
2*$3 от тук http://www.banggood.com/DRV8825-Stepper ... 65087.html
ардуино -mega2560
1*$10 от тук http://www.banggood.com/Mega2560-R3-ATm ... 73020.html
двигатели:
2*~35 лв
блутуут:
1*6$ от тук http://www.banggood.com/HC-05-Wireless- ... 59393.html
захранване
ац-дц 12в,5А - 18 лв.
дц-дц 12в,5А - 12 лв.

Останалото са кутийки, жици, диоди и прочее неща, които не съм плащал защото намерих или приспособих. За батерия - стар акумулатор от кола.

Надявам се да помогне на някой ако му притрябва.

Потребителски аватар
startraveller
Мнения: 62
Регистриран: нед юли 29, 2012 22:41
Репутация: 0
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от startraveller » чет май 21, 2015 15:44

160 лв самоделно срещу 850 лв фабрично, впечатлен съм. Плюс свободата за настройки и оптимизация, и удоволствието да си го направиш сам.

Аз също подкрепям и развивам, доколкото мога, идеята за Свободно знание. 2012 си архивирах всички данни на външен диск, написах /format c: в DOS и вече трета година съм само на системи и програми с отворен код: Linux, Android, Firefox, Stellarium...
Viewing the sky with Stellarium 0.12.4

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3840
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 375
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от bobo » чет май 21, 2015 21:02

Впечатляващо :thumbsup:

Потребителски аватар
fishburn
Мнения: 2929
Регистриран: вт юли 28, 2009 23:34
Репутация: 322
Местоположение: София/Банкя

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от fishburn » чет май 21, 2015 22:31

Браво =D> =D> =D>

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 1087
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 697
Местоположение: Пловдив

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от spas.slavchev » съб май 21, 2016 15:23

За съжаление линковете със снимките не работят :)... Дали ще е удобно да ги качиш отново?
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: Celestron CG5 AdvancedGT;SkyWatcher EQ1
Cameras: Canon EOS1000D, Canon EOS600Da FSM, ZWO ASI120MM, ZWO ASI224MC, ZWO ASI290MM
Lenses: Canon EF-S18-55;Pentacon200/4,TAIR-3S 300/4.5 USSR
Eyepieces: 6mm UWА FMC,Plössl FMC:12mm,25mmUWA
Filters: Astronomik CLS CCD, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO L, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter
Others: x2/x1.5 Barlow Celestron OMNI + x2 Celestron X-CEL, T2 Teleconverter x1.5 ,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,DIY Off-Axis Guider,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY-MyFocuserPro, APT Software

brymchik
Мнения: 57
Регистриран: нед яну 25, 2015 15:37
Репутация: 5
Местоположение: София

Re: И още едно самоделно GoTo

Мнение от brymchik » пет май 27, 2016 11:42

Мда, без да искам съм ги затрил, качих ги пак.

Принципно, аз поради внезапна и вече почти хронична липса на време не поддържам моя OnStep актуален, но са го придвижили много напред вече. Добавена е LAN/WiFi поддръжка (има етернет) например, още доста сензори, вече може да движи и AltAz монтировки и още доста подобрения.

Има yahoo група.

А аз започнах да правя ардуино базиран моторизиран фокус, но така си и остана :(

Отговори
 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • Подарявам платки за самоделно goto
  от Waldemaar » пет яну 04, 2019 13:49 » в Астропазар
  11 Отговори
  1259 Преглеждания
  Последно мнение от ranev
  пет юни 21, 2019 13:02
 • CZ Jena Dekaris 10x50 и БПЦ 7х50 в едно
  от CVK » съб юни 04, 2016 18:39 » в Направи си сам
  5 Отговори
  1568 Преглеждания
  Последно мнение от CVK
  пон ное 14, 2016 13:56
 • и още една препоръка за мен... за телескоп
  от nsirakov » пон мар 18, 2019 23:07 » в Астрономическа техника
  14 Отговори
  726 Преглеждания
  Последно мнение от viktor
  пет мар 22, 2019 16:30
 • Продадени: Продавам още MEADE окуляри 5000 серия
  от dani » ср окт 05, 2016 13:20 » в Астропазар
  7 Отговори
  890 Преглеждания
  Последно мнение от dani
  чет окт 20, 2016 09:34
 • Продаден: Продавам още един Wide Angle Eyepiece 16mm 1.25"
  от dani » ср окт 05, 2016 14:14 » в Астропазар
  3 Отговори
  1722 Преглеждания
  Последно мнение от dani
  вт окт 18, 2016 22:50