Тук съм сиYoddha написа:Чудех се вчера къде се загуби... Поздравления за успешния първи тест!![]()
![]()
БлагодаряInsomniac написа:Браво! Прегледах кода много отгоре-отгоре, че съм на работа, ама впечатляваща работа. Нещо не ти работят част от линковете вляво на сайта, примерно Contribute - 404 Not Found
Моето е базирано на ДУО, не на МЕГА!BoByS написа:Нямам търпение за AltAz версията!Името също е много готино, браво!
Деско, препоръчай предавка за задвижването? Определено планирам да тествам до края на лятото. Миналата година купувах ArduinoMega + 3.2 touch screen дисплей. Имам налични и 1.9Nm NEMA23 мотори тамън два.
Поздрави!
Мерси за инфото! Вече съм си в БГ, от около половин година. Фирмичката я знам, оттам взимам семеринги и лагерчета.desko написа:Моето е базирано на ДУО, не на МЕГА!
Аз ги взех от една фирмичка в София.... Bultech (http://www.bultech-bg.com/?page=2).
Преди година цените бяха:
2 бр. 10-3М-9 -- за вал 5мм. (4.80 лв)
2 бр. 30-3М-9 -- за вал 6мм. (9.60 лв)
2 бр. 40-3М-9 -- за вал 6мм. (10.80 лв)
2 бр. ремък 9мм. 3М - 159мм. (11.76 лв)
2 бр. ремък 9 мм. 3М - 174мм. (11.76 лв)
Ако не си в БГ обаче (че такова ми се върти в главата) пробвай по интернет АЛИ-ЛЕК-СТРЕС, или й-БАЙ.
Странно е, че неможеш да измериш тока. Принципно амперметрите имат нищожно съпротивление а свързвайки го последователно падът на напрежение е пренебрежимо малък.tonygl написа:И аз искам да изкажа адмирации за проекта. Супер е и че си го отворил. Идеално решение за хора, който си правят монтировките или тяхните нямат собствен контролер. Бих го пробвал и на CGEM-a ама той е със серво мотори и енкодери, а доколкото прочетох това не е реализирано и си минал на стъпкови.
След като завърших фокусера се позапалих за такива работи
Имам въпроси:
Какви са моторите и на колко волтаж ги пусна през драйвера ?
Имаш ли шум от тях като от чешма при по-нисък волтаж ?
При мен с NEMA17 мотор ако падна под 0.25 v (DRV8825) почва да издава шум,
в момета, в който мина нагоре спира. Не знам от какво е това а ми е любопитно. При мен радиатора на драйвера е около 30 градуса,
не знам обаче какъв ми е ампеража, по скоро не знам как да го сметна, а с мултицета нещо не ми стана замерването, т.е. мотора въобще не тръгна
като го бях вързал през мултицета...
Още веднъж![]()
![]()
Моите мотори работят на 12V на акумулатор, и 15V в къщи на токоизпраявител... Разбира се това не са Фиксирани стойности а по-скоро осреднениtonygl написа:....
Какви са моторите и на колко волтаж ги пусна през драйвера ?
Имаш ли шум от тях като от чешма при по-нисък волтаж ?
При мен с NEMA17 мотор ако падна под 0.25 v (DRV8825) почва да издава шум,
в момета, в който мина нагоре спира. Не знам от какво е това а ми е любопитно. При мен радиатора на драйвера е около 30 градуса,
не знам обаче какъв ми е ампеража, по скоро не знам как да го сметна, а с мултицета нещо не ми стана замерването, т.е. мотора въобще не тръгна
като го бях вързал през мултицета...
ДУЕ-то е истинатаBoByS написа:Мерси за инфото! Вече съм си в БГ, от около половин година. Фирмичката я знам, оттам взимам семеринги и лагерчета.
Явно съм изостанал малко от развитието на Ардуинотата...Due много прилича на Мега, но по параметри го превъзхожда многократно. Явно ще се поръчва в средата на пролетта... А дотогава трябва да разглобя стойката на телескопа и да я направя наново, с копирната фреза, че не ми се унищожава оригиналната.
Поздрави!
Ами на мултицета има стойности 200m и 10А. Когато меря на 200m пише 1, защото съм над тази стойност. като завъртя потенциометъра на драйвера и падна под 200 почва да го мери. На мен обаче ми трябват 245mA. Когато включа на другата букса за 10А и превключа мултицета на 10А пише само 0.00 и освен това когато давам команда за въртене моторът бучи странно като да не му стига ток. Вероятно има някакво съпротивление, което прецаква тока и го сваля много ниско и на този режим не може да го измери ?!? Скапан мултицет ???remofil написа: Странно е, че неможеш да измериш тока. Принципно амперметрите имат нищожно съпротивление а свързвайки го последователно падът на напрежение е пренебрежимо малък.
Не знам как дефинираш "точен" тракинг.tonygl написа:Въпрос: Какъв е опита с тракинга към момента ?
В смисъл какви са параметрите на стъпката на моторите с които си правил системата за тракинг, има ли някаква редукция със зъбни колела ремъци за да се докара точен тракинг ?
Именноdesko написа:Но отново напомням че това е система за визуални наблюдения и просто не е тествана или разработвана с идеята да прави астро фотография.
Ами пиши на разработчиците да разрешат COM10, COM11, COM12 за връзка с телескопите и ще стане.widowmaker написа:...
Искаше ми се да може да работи със Sky Charts, интерфейсът
на Стелариум-а ми изглежда някак много шарено непрофесионален...