доста мислих дали да Ви занимавам с моите приключения , но реших да споделя в какво се забърках и какви грешки направих. Въпреки, че започнах темата така, проектът не е на 100% за боклука.
Поръчах на един стругар да ми направи елементите за Off-axis-a , а вместо призма реших да използвам диагонално огледало на 90 градуса от оптика на компютърно DVD-RW. Оказа се , че огледалото е с приличен размер и покрива изцяло камерата , която мисля да ползвам за гидиране (1/4 от инча размер на сензора). Изрязах леглото на огледалото така , че да не променям ъгъла. За съжаление действах импулсивно и отидох при стругаря без да съм прегледал нещата и всичките размери ги нахвърлях на момента без да предвидя някой неща. Първата грешка е , че не направихме резбите за директно навиване на редиктора/телескопа, а ги направихме за 2". Заарди това трябва да ползвам Visual Back-a, който е заводско на телескопа, както и преходната гайка , която достига 2" размер.

Дължината на основната тръба я сметнах 55 мм с цел , че препоръчителният бек фокус на редуктора е 110мм. т.е. 55 мм на тръбата + дълбочината на Canon EOS1000D , която също е 55мм = 110мм. Ок , но в комбинация с VisualBack-a разстоянието идва доста повече и все още не знам какво влияние ще оказва. VisualBack-ът за съжаление е 1/ 1/4 , което ограничава полето, а това е критично за Off-axis-a.
Огледалцето го направих телескопично с цел да го приближа максимално близо до матрицата на фотоапарата(естествено без да пречи). До някъде това ми спаси нещата, защото днес като залепих и фиксирах огледалото се оказа, че и фокусът си е на мястото, както двете полета бяха "чисти" - и на фото апарата , както и на камерката
Огледалото го фиксирах на око с помощта на лазерен колиматор (Благодаря на Tharsis за съдействието за предоставянето на колиматора) - не се смейте не съм по сметките.

Ето и всичко навързано:

За момента съм тествал само през деня:
Снимките са правени MS Lifecam hd-5001 на 640х360
Четох, че доста хора я ползват за гидираща, а и като гледам като чувствителност е по-добре от Toucam-a от подписа ми.
И двете снимки са с минимална експонация, минимални яркост и контраст. Стакнах по 20-на кадъра без корекция, т.к. от жегата всичко играеше.
През Off-axis+редуктор

Директно на C8+ редуктор

Има малко загуба на яркост, но нямам опит и не знам дали това ще окаже голямо влияние. При първа възможност ще го тествам на звезди, но обмислям и вариант да си взема един купешки, за да не се занимавам с толкова адаптери и врътки.
Изводът е ,че ако някой се захваща с такова нещо, то нека да обмисли малко преди да се действа импулсивно, защото накрая цялата идея се проваля. Освен това аз трябваше да намаля малко едната тръбичка и от рязане и пилене бяха попаднали стружки на ситната резба, която е за фокусиране на гида

Поздрави,
Спас