Проверка и центровка на лазерен колиматор.

Потребителски аватар
brad4edat
Мнения: 166
Регистриран: чет юли 06, 2017 12:42
Репутация: 65
Местоположение: Разлог

Проверка и центровка на лазерен колиматор.

Мнение от brad4edat » чет яну 31, 2019 23:49

Привет на всички!

Искам да напиша една кратка тема, как да проверим и центроваме ако се налага допълнително лазерния колиматор.
Потърсих и мисля, че такава тема няма за момента.

Имам лазарен колиматор, който върши хубава работа и се работи супер с него, но вече два пъти се опитвам да си колимирам телескопа идеално и все удрям на камък за малко. Винаги при леко разфокусиране на звезда ми се получава леееко неправилен "геврек", въпреки, че лазера е вкаран в центъра на главното огледало и в неговия цетър-мишена. Порових из разни чужди форуми и намерих елементарно решение, как да проверя и коригирам колиматора.

Значи взимате лазерния колиматор и го слагате във фокусера на телескопа. Колиматора трябва да влиза плътно във фокусера, без луфтове и заклащане! Ако има луфт между него и фокусера ви съветвам да залепите един или два слоя алуминиево самозалепващо фолио върху основата на колиматора. Така ще го оплътните лесно и точно!
WP_20190129_20_21_33_Pro_1024_577.jpg

Включвате го и гледате къде свети вътре върху главнто огледало и в неговата мишена. Ако телескопа ви е колимиран добре, точките ще са в центъра на главното и на колиматора.

Почвате да въртите внимателно колиматора в кръг и гледате дали лазерната точка вътре върху главното огледало стои на едно място! Ако забележите, че лазерната точка описва кръг или имате съмнения, че не се върти точно в център, то леко наклонете вторичното огледало докато лазерната точка застане на ръба на кърга показващ центъра на главното огледало. Така ще имате по-добра отправна точка за ориентация дали лазерната точка се върти на едно място или описва кръг докато въртите колиматора във фокусера!
настройка на лазарен колиматор.png
СНИМКАТА Е ПРИМЕРНА. ТОЧКАТА ДА ЗАСТАНЕ ОТВЪН НА РЪБА!!!

Ако се налага да се направи корекция на колиматора, намерете трите скрити лимбусни болта за целта. Болта който е скрит под лепенката е по-стегнат от тези двата, които са видими, като леки вдлъбнатинки отстрани! Врътвате болта под лепенката лекичко 1/10 от оборота и пак проверявате с въртеливо движение дали точката върху главното огледало се върти на място, по-добре ли е или по-зле от преди да врътнете болта. Така на няколко пъти с леки врътвания ще накарате точката да застане и да се върти на едно място! Лично на мен ми се наложи да врътна леко болта под лепенката и единия страничен болт, понеже моя колиматор описваше кръг с радиус около 1-2мм (визуално).
skywatcher goto 150p colimation_1024_577.jpg
Центровка на лазарен колиматор.jpeg
Когато вече сте нагласили лазерния колиматор ще се наложи да върнете обратно вторичното огледало да застане в центъра! Това трябва да стане съвсем лесно понеже беше поместено съвсем мъничко преди малко, без да се налага цялата процедура по цялостно колимиране.
настройка корекция на лазарен колиматор.jpg
След като сме върнали обратно вторичното огледало да бъде в център, правиме последна проверка за колимация на телескопа и на колиматора. В центъра на главното огледало трябва да ни бъде червената лазерна точка, започваме да въртим пак колиматора във фокусера и внимателно наблюдаваме мишената на колиматора. Трябва червената точка докато въртим колиматора да си остава вътре в центъра на мишената, да не излиза навън или да "опира" по ръба на централния отвор на мишената.
коригиране на лазарен колиматор.jpg
Така имаме идеално центрован лазарен колиматор а вероятно и добре колимиран лелескоп, като колимацията на телескопа се проверява по съответната процедура за целта.


Сега след тази цялата процедура по коригиране на колиматора ми и леко на предишната настройка на телескопа, имам идеални разфокусирани кръгове по звезда, преди не можех да го постигна понеже колиматора ми е бил леко разцентрован.
Прикачени файлове
WP_20190121_19_13_08_Pro_1024_577.jpg

Потребителски аватар
Synergon
Мнения: 448
Регистриран: пон авг 12, 2013 11:20
Репутация: 112
Местоположение: Владая

Re: Проверка и центровка на лазерен колиматор.

Мнение от Synergon » пет фев 01, 2019 08:56

Здравей,
всичко писано добре, но да уточним, че само с лазерния колиматор
не се колимира точно нютона.
Проблема е с вторичното огледало. Може примерно да да не е центрирано спрямо фокусера,
но само с лазера пак ще получиш "колимиран" телескоп.

Затова (ако искаш перфектна колимация) вторичното огледало се колимира
с друго пособие (примерно чеширски колиматор ) .

За астрофото не е нужна чак перфектна колимация, колкото и да обичат да пишат по темата.
Отклонението при воденето е в порядък по-паразитно.

За проверка на лазерния колиматор по-добре да го застопориш в един свален фокусер посока бяла стена примерно на 4-5 м.
И като го въртиш (примерно 3-4 точки ще направи кръг, на който намираш центъра и го отбелязваш.
За настройка както си писал си имат винтчета. Гласиш и въртиш докато спре да "бяга" от центъра.

Аз изобщо не се занимавам с тия лазерни "писалки" .
При F/5 си се оправям по класическите методи.

Лека.
...Space is infinite - your back seat isn't. [-X

Успехът също е вид изпитание !

Video Astronomy System:
Gauss 150 mm F/5 Alt-Az Go To
ZWO ASI224MC USB 3.0
ZWO IR/UV Cut Filter
Focal Reducer 0.6x
Barlow 2.3x

Потребителски аватар
brad4edat
Мнения: 166
Регистриран: чет юли 06, 2017 12:42
Репутация: 65
Местоположение: Разлог

Re: Проверка и центровка на лазерен колиматор.

Мнение от brad4edat » пет фев 01, 2019 11:22

Да! Аз за това споменах, че телескопа трябва да е колиминан преди това що годе добре и че цялостната колимация се прави по друга процедура, която е ясно, че си иска чеширския. Там обаче е друга тема. За стената си прав, аз също ги гледах така по вратата обаче, на 5 метра от мен. Само дето тогава колиматора трябва да се сложи в една подложчица в която да се върти на 4 Vобразно заковани пирони. По точно е, но и меода с телескопа също е добре за проверка и прецентровка.

Факт е че успях снощи да го колимирам телекопа идеално след предишните неуспешни опити. Колиматора ме е подвеждал с мъничко :)

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение