Огледалце, Огледалце!

Потребителски аватар
Sotis
Регистриран: пет авг 22, 2014 17:11
Контакти:

Re: Огледалце, Огледалце!

Мнение от Sotis » пон апр 14, 2025 14:18

Аха :D Е ясно откъде са ти зоните. При полиране и при параболизиране за предвидим резултат е критично инструмента да е идеално формован по огледалото. Купи си цериев оксид, най-евтиния, който намериш, с който лъскат фарове. Няма да се бъхтиш толкова часове.
При смолата цериевия оксид се набива в нея и така работи, затова твърдостта трябва да е подходяща, нито по-голяма за да не може да се набие цериев оксид, нито по-малка, за да потъва в нея. Консистенцията на разтвора също трябва да е подходяща, ако е много разреден, няма какво да трие, ако е много гъст, се образува нещо като възглавница и пак не е добре. Няма лошо в екпериментите, но има и основни положения, които не могат да се заобиколят.

Потребителски аватар
itiman78
Регистриран: ср юли 28, 2021 08:11

Мнение от itiman78 » вт апр 15, 2025 19:26

Напредват нещата, но си има забележките .... като че ли се подобрява ситуацията , но май след толко кьорене започвам да се объркавам ....

Ето проба и с ронки решетката .... Ш ме извините за нескопосания вариант но все още не съм го измъдрил как да я стабилизрам хубаво и има дзверски ролинг шатър ... но на моменти има и стабилни кадри за добиване на представа ....
Оставам с впечатлението че ронки е по-малко чувствителен от фуко....

Абе ко и да правя при тая итерация все глупости стават :D Но пък е интересно и познавателно.
:drank:
Техника:
Смена 8М

christovantceti
Регистриран: вт дек 27, 2011 18:51
Контакти:

Мнение от christovantceti » вт апр 15, 2025 19:56

Оставам с впечатлението че ронки е по-малко чувствителен от фуко
Съвсем правилно впечатление имаш. Фуко е по-чувствителния от двата теста, но Ронки е доста по-лесен за интерпретация. Поради тази причина те посъветвах по-горе да ползваш Ронки, докато отполираш повърхнината и дойде време за фигуризиране. Сравнявай резултатите от двата теста. Стреми се при Ронки да гледаш по 3-4 линии. Принципно ако фокусираш само на една линия чувствителността става като на Фуко. С намаляването на фокусното разстояние на огледалото чувствителността и на двата теста пада. Тогава се ползват др.тестове, но ти е рано за тях.
Направи си нормален полировалник като отчетеш при каква температура полираш и погледнеш таблицата, която ти показах преди време. Направи канавките асиметрични спрямо центъра, за да избегнеш ефекта на грамофонната плоча, който получаваш. Купи си цериев оксид както те посъветвахме около 20 пъти. Експериментите, които правиш са безсмислени и ще ти костват много време и усилия и ако почетеш повечко литература по въпроса ще разбереш защо. По-добре трупай опит във фигуризирането и в направата на още огледала.
P.S. Мога да ти подаря колофон колкото искаш, а от някоя асфалтна база ще си вземеш парче асфалт. Ще ти трябват няколко грама восък и терпентин за разтворител.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.Помни, че ноевият ковчег е построен от любители.Професионалистите са построили ,,Титаник"!

Потребителски аватар
itiman78

Мнение от itiman78 » вт апр 15, 2025 20:12

christovantceti ясно е че ще "стигна до вашия", ща не ща .....
Но съм си луд и трябва да се наскачам преди това :D

При следващата итераця ш го карам по-класически но искам от тази да заснема луната .... еле тъй за спорта :P
Ще хвърля още 5-6 часа полиране да докарам още по-добра повърхност, ще пробам да заснема месечината и ще минавам на следващото фокусно ..... Май на тоя етап ми се поизясниха нещата ....

Относно тестовете...
Оффф не ми се мисли за автоколимация и интерферометрия ..... ш почне да ме боли тиквата ....
Техника:
Смена 8М

Потребителски аватар
itiman78

Мнение от itiman78 » чет апр 17, 2025 20:36

Те сега ш ви речем до какъв извод стигнах - и това не го прочетох в нито една от книгите ... около 5 май бяха ...
Тоя ад де се случва разумех че не е от криво огледало а от самия етап през който минава полировката .....
Със всеки добавен час нещата стремително се подобриха - от предния път само час полиране съм добавил .......

Техника:
Смена 8М

Потребителски аватар
itiman78

Мнение от itiman78 » пет апр 18, 2025 13:47

Е писна ми при всяко мерене по половин час да му се кланям ......
И сковах от какво ми попадна една стойка ....
Изображение

Изображение
Техника:
Смена 8М

christovantceti
Контакти:

Мнение от christovantceti » пет апр 18, 2025 14:32

Така е много по-добре. Слагай нещо меко пред огледалото, защото в един хубав момент се катурва напред и играта приключва.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.Помни, че ноевият ковчег е построен от любители.Професионалистите са построили ,,Титаник"!

Потребителски аватар
itiman78

Мнение от itiman78 » пет апр 18, 2025 14:45

Тия дни нищо чудно да задействам постройката на една максимално компактна въртяща маса ....
Имам един излишен 4 хампиров стъпковак имам и драйвер .... като му организирам една 6:1 редукция ш се справя чудно, трябва само едно френгаво арудино да му измисля от някъде че не ми се нагажира комп ....
Техника:
Смена 8М

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Контакти:

Мнение от bobo » съб апр 19, 2025 03:33

От снимката ми изглежда, че и задната страна е с "лъскава", полирана повърхност, в смисъл не е матова. Това не оказва ли някакво влияние на тестовете - ако например светлината от фукото се отрази и в задната повърхност, която пък не е оптически плоска и може да даде някаква картина?

Потребителски аватар
itiman78

Мнение от itiman78 » съб апр 19, 2025 07:22

Не, на теория задната повърхност няма фокусна точка а в случая фуко гледа точно нея.
Най много ако източника е много ярък да се забелязва малка точица.
Аз на практика по нея си хващам оста на огледалото.
Техника:
Смена 8М

christovantceti
Контакти:

Мнение от christovantceti » съб апр 19, 2025 08:19

Проблемът тук може да дойде не толкова от отраженията от задната стена, колкото от друго естество. Флоатното стъкло се получава чрез леене в/у разтопен калай или олово. При този процес горната повърхност на стъклото изстива по-бързо от долната, което създава предпоставка за вътрешни напрежения. По тази причина е препоръчително да се шлайлфа и задната стена на заготовката преди да се започне с лицевата.

Потребителски аватар
itiman78

Мнение от itiman78 » съб апр 19, 2025 08:59

Хмммм тук има логика!
Така или иначе ш шлайфам малко задната страна щото съм наумил едни глупости, но те при финалната итерация.....

Друг въпрос .... при финалната итерация вече няма да мога да ползвам шлайфалника за полировалник.
Та шлайфалника съм решил да го правя от някъкв бавносъхнещ гипс ... та за армировка няма ли да е удачно да ползвам някакви стъклени фибри вместо нормална армировка?
Техника:
Смена 8М

christovantceti
Контакти:

Мнение от christovantceti » съб апр 19, 2025 09:22

Може да се ползува гипс. Най-подходящ е този, който използуват стоматолозите за отливки. Друг вариант е да използуваш бетон, а за арматура - арматурна мрежа за мазилки. Ето как по тази техника направих 400мм полировалник:
бет.пол..jpg

christovantceti
Контакти:

Мнение от christovantceti » съб апр 19, 2025 10:32

Допуснал съм грешка - за арматура тук ползвахме сито от неръждаема стомана, а мрежата за микрофасетиране на полировалника. Иначе навремето си правих тежести за щанга по тази технология и тогава използувах рабицова мрежа.
бетонни тежести.jpg

Потребителски аватар
itiman78

Мнение от itiman78 » съб апр 19, 2025 20:38

Определено не съм доволен от стойката де сковах ... пак същата фигня .....
Роди ми се в главата друг вариант, та тия дни ш го придвижа.

Щото с напредване на полировката да се хващат моментите де ме интересуват си е толкова тудно ....
И това висящо окачване си е фигня голяма .....

Ш правя стойка де може да се окачва на стена и да е на пружинни демпфери .....
Ще мисля и вариант за въртене на голедалото....
Техника:
Смена 8М

christovantceti
Контакти:

Мнение от christovantceti » пон апр 21, 2025 18:28

Добрата стойка е от съществено значение и си струва да се инвестира в направата ѝ.
Тук може да видиш една от последните ми, вече доста поръждясала в мазето.
стойка за огледало.jpg
Освен, че има регулируеми крачета позволяващи плавна настройка на наклона съм инасталирал и проста X-Y маса, която позволява фино отместване на огледалото в 2 координати. Разглобих я, защото ми трябва координатната масичка за друго, макар че като гледам как е направена ще трябва за новата цел да я преработя сериозно.

Потребителски аватар
itiman78

Мнение от itiman78 » пон апр 21, 2025 19:52

Аз сега търся някакви пружини за демпфери - искам да направя стойката отвързана от опората и да се регулира по всички оси .... утре ще ида до некой вторични да си накупя ако ми хареса нещо ....
Техника:
Смена 8М

Потребителски аватар
Sotis
Регистриран: пет авг 22, 2014 17:11
Контакти:

Мнение от Sotis » вт апр 22, 2025 12:02

Мога да ти пратя две ронки решетки сложени в диапозитив и стария фуко нож, също сложен в диапозитив. Ползвали сме ги досега и ще ти вършат работа.

Потребителски аватар
itiman78

Мнение от itiman78 » вт апр 22, 2025 17:24

Sotis Благодаря!
Няма нужда на тоя етап, от ронки нещо се разочаровах .... а за фукото то не знам да има някакви особености спрямо обикновено острие някакво .... аз ползвам процеп направен от две парчета макетни ножчета.

За момента проекта е на пуза .... умувам и действам да направя въртяща маса и по-добра стойка за огледалото ...
За следващите етапи си трябват по-сериозен подход.
Техника:
Смена 8М

Потребителски аватар
itiman78

Мнение от itiman78 » пон апр 28, 2025 13:06

Някой каза че съм се отказал ..... :P

Изображение
Изображение
Изображение

ТЦ ....
Правя нещо като машинка .....
За сега само въртящата платформа ....
Зъбното колело е и фланец захванато е на двуреден як лагер .....
4А стъпковак с редукция 4:1, мисля въртящия момент да е достатъчно да държи и евентуално да върти при шлайфане с фиксирани оси ....
Остава да се добави жертвена шайба над основната за да покрие болтовете, да се импрегнира и са се довърщат некой дребни неща по конструкцията .....
И електрониката да навържа, но тя за десерт ....
Техника:
Смена 8М

Отговори