Огледалце, Огледалце!
Re: Огледалце, Огледалце!
Продължавай така, както смяташ за правилно,
но мисля, че много добър опит и успешен край можеш да натрупаш с
с доста по-малко огледало, защото D=280 и F=1200 е предизвикателство и за
човек, който е направил не едно и две огледала.
Идва ми наум едно сравнение, което някъде бях прочел:
"не е направил нито едно колело, а се хвърля
да прави Виенско колело".
Всъщност, зависи каква е крайната цел-дали искаш да направиш
"работещо" огледало за бъдещ телескоп или просто едно вдлъбнато
криво-ляво полирано (или много добре полирано) но далече от добре
фигурирано огледало.
Ще ми бъде интересно, как ще постъпиш при фигурирането при положение,
че вече дебелината на огледалото е под допустимата при разтоварване на 9 точки.
Искренно ти желая успех!
но мисля, че много добър опит и успешен край можеш да натрупаш с
с доста по-малко огледало, защото D=280 и F=1200 е предизвикателство и за
човек, който е направил не едно и две огледала.
Идва ми наум едно сравнение, което някъде бях прочел:
"не е направил нито едно колело, а се хвърля
да прави Виенско колело".
Всъщност, зависи каква е крайната цел-дали искаш да направиш
"работещо" огледало за бъдещ телескоп или просто едно вдлъбнато
криво-ляво полирано (или много добре полирано) но далече от добре
фигурирано огледало.
Ще ми бъде интересно, как ще постъпиш при фигурирането при положение,
че вече дебелината на огледалото е под допустимата при разтоварване на 9 точки.
Искренно ти желая успех!
Започнах полирането по мой малко шантав метод - за сега няма да казвам каква глупост правя за да не хихикате много, но горедолу се поучава .....
вече започна да връща сигнал огледалото .... геометрията горедолу бива като за първи опит, но е много далече от полирана повърност .... реално при гледане под ъгъл започна да дава образ вече при около 45 градуса ..... има още да жуля но за сега и на това се кефя .....
/Не слушайте жената какви ги върши с котката ..../
вече започна да връща сигнал огледалото .... геометрията горедолу бива като за първи опит, но е много далече от полирана повърност .... реално при гледане под ъгъл започна да дава образ вече при около 45 градуса ..... има още да жуля но за сега и на това се кефя .....
/Не слушайте жената какви ги върши с котката ..../

Техника:
Смена 8М
Смена 8М
-
- Звезден маниак
- Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
- Контакти:
Котка в близост до огледало... не знам, не знам...

Оффф ... трябва да търся някакъв силничък монохромен светодиод ..... че с тоя белия виждате какви манджи се дробят ....
Май имаше някакви RGB яки диоди - може с тях да пробам.....
Май имаше някакви RGB яки диоди - може с тях да пробам.....
Техника:
Смена 8М
Смена 8М
-
- Звезден маниак
- Контакти:
Дали по-скоро не трябва да деафрагмираш диода, че да стане по-точков източник? Не знам колко е широк твоя де, ама щот' има и големички...
Ами то може да се препили вградената леща почти до кристала .....
Техника:
Смена 8М
Смена 8М
-
- Звезден маниак
- Контакти:
Мисълта ми е да стане по-малък по диаметър, не съм сигурен, че изпиляването ще намали диаметъра на светлинния източник. Струва ми се, че ще остане да излъчва разсеяна светлина по целия диаметър на диода.
Вече започна да връща видим сигнал и от 90 градуса .....
А ето и прогресията от вчера и днес .... но свърши оксида - ш трее утре да варя отново .......

Утре трябва да мисля фуко тест вече ......
Ще пробвам да прикрия половината светлинен поток на обектива .... мисля че така ш се получи някакво подобие на нож на фуко
А ето и прогресията от вчера и днес .... но свърши оксида - ш трее утре да варя отново .......

Утре трябва да мисля фуко тест вече ......
Ще пробвам да прикрия половината светлинен поток на обектива .... мисля че така ш се получи някакво подобие на нож на фуко
Техника:
Смена 8М
Смена 8М
Жуленето продължава ......
Като за първи сериозен опит го намирам за приличен резултатът .... Очаквах да е много по-зле в предвид че го правя по дедовските методи .....
Струва ми се че имам леко повдигнат край, но това лесно се решава....
Продължавам в същия дух да подобрявам полировката .....
Проклетия железен оксид работи добре но мнооооооого бавно .... но нищо .... така по-лесно ще реагирам ако нещо тръгне да се омазва .....

/не обръщайте внимание на ШИМа който идва от диода ....../
Нали трябваше напълно да завърша полирането и после да мисля за параболизацията?
Поне аз така го разбирам.
Като за първи сериозен опит го намирам за приличен резултатът .... Очаквах да е много по-зле в предвид че го правя по дедовските методи .....
Струва ми се че имам леко повдигнат край, но това лесно се решава....
Продължавам в същия дух да подобрявам полировката .....
Проклетия железен оксид работи добре но мнооооооого бавно .... но нищо .... така по-лесно ще реагирам ако нещо тръгне да се омазва .....

/не обръщайте внимание на ШИМа който идва от диода ....../
Нали трябваше напълно да завърша полирането и после да мисля за параболизацията?
Поне аз така го разбирам.
Техника:
Смена 8М
Смена 8М
Лайфхак.
Ако някой се чуди от къде може да си намери ронки решетка...
В някой мастилени принтери има лента с насечка, 75л/мм мисля че е .....
Ако някой се чуди от къде може да си намери ронки решетка...
В някой мастилени принтери има лента с насечка, 75л/мм мисля че е .....
Техника:
Смена 8М
Смена 8М
-
- Регистриран: вт дек 27, 2011 18:51
- Контакти:
Има различни варианти. Най-лесния и добрия е да си купиш готова такава. Другите варианти са да си направиш сам. За целта можеш да използуваш фино сито опънато на рамка.
Тук можеш да видиш Ронкиграма на сферично f/2 огледало, което съм правил навремето със такъв Ронки тестер:
Ако искаш да изследваш цели оптични с-ми в автоколимация или звезден тест можеш да си направиш и Ронки-окуляр. С този окуляр съм тествал посредством звезден тест този комплект огледала за Класически Касегрен. По това време нямах възможност за автоколимация.
Другото, което можеш да направиш е да отидеш на този сайт https://astrokhan.wordpress.com/2021/07 ... i-screens/, да си купиш прозрачно фолио и да си изпринтираш Ронки.
Тук можеш да видиш Ронкиграма на сферично f/2 огледало, което съм правил навремето със такъв Ронки тестер:
Ако искаш да изследваш цели оптични с-ми в автоколимация или звезден тест можеш да си направиш и Ронки-окуляр. С този окуляр съм тествал посредством звезден тест този комплект огледала за Класически Касегрен. По това време нямах възможност за автоколимация.
Другото, което можеш да направиш е да отидеш на този сайт https://astrokhan.wordpress.com/2021/07 ... i-screens/, да си купиш прозрачно фолио и да си изпринтираш Ронки.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.Помни, че ноевият ковчег е построен от любители.Професионалистите са построили ,,Титаник"!
Бавничко върви ... ма по час на ден му заделям ...
А и железния оксид си е много бавен ....

А и железния оксид си е много бавен ....

Техника:
Смена 8М
Смена 8М
Тия дни се занимавам усилено с Фуко тестера ....
Най после постигнах щогоде приличен контрастен сигнал от него към камерата ....
Оказа се че в моя случай най удбния подход идва да е максимално тесен процеп през който се бута светлинен лъч посредством засветка през кондензаторна леща (абе тъпо фенерче с променлив фокус .....)
Ще почвам да мисля стойката тия дни че без да се води контрол, полировката ш е омажа ....
Най после постигнах щогоде приличен контрастен сигнал от него към камерата ....
Оказа се че в моя случай най удбния подход идва да е максимално тесен процеп през който се бута светлинен лъч посредством засветка през кондензаторна леща (абе тъпо фенерче с променлив фокус .....)
Ще почвам да мисля стойката тия дни че без да се води контрол, полировката ш е омажа ....

Техника:
Смена 8М
Смена 8М
Изглежда добре се получава огледалото!
Като четях тази тема ми стана интересно дали съм се заблуждава преди...
Примерно нютоните на Skywatcher имат 200 мм огледала и телескопи с три различни фокусни разстояния-1200мм ,1000мм и 800мм. Значи ли това, че произвеждат три различни вида параболични огледала или просто огледалото е едно и също и променят само дължината на тръбата?
Като четях тази тема ми стана интересно дали съм се заблуждава преди...
Примерно нютоните на Skywatcher имат 200 мм огледала и телескопи с три различни фокусни разстояния-1200мм ,1000мм и 800мм. Значи ли това, че произвеждат три различни вида параболични огледала или просто огледалото е едно и също и променят само дължината на тръбата?
CelestronFirstscope 76/300
ZWO ASI 290 MM
Zwo asi 533 mc pro
Skywatcher eq6 pro synscan
TS optics 102/714 f7 ED with flatener-reducer 0,8х
Tecnosky 60/360 ED refractor
Skywatcher Explorer 200/1000 f5 netwon , focal reducer 0.5, Omegon UNC filter
ZWO ASI 290 MM
Zwo asi 533 mc pro
Skywatcher eq6 pro synscan
TS optics 102/714 f7 ED with flatener-reducer 0,8х
Tecnosky 60/360 ED refractor
Skywatcher Explorer 200/1000 f5 netwon , focal reducer 0.5, Omegon UNC filter
Картинката ти я рисува фокусното разстояние, различни са огледалата.
Ш еба да си откача портала на фрезата и на него ще качна тестера, - поне ш имам прецизно движение по две оси
Ш еба да си откача портала на фрезата и на него ще качна тестера, - поне ш имам прецизно движение по две оси

Техника:
Смена 8М
Смена 8М
Такааа ...
Вече мога да правя прилични фукограми ....
В мпмента полировката е на съвсем начален етап.
Както аз чета тази грама измам пропаднал ръб и пропаднал център?
Моля курифейте да си кажат мнението ...
Това доколкото аз разбирам се лекува с по-къси ходове през център 1/4
Вече мога да правя прилични фукограми ....
В мпмента полировката е на съвсем начален етап.
Както аз чета тази грама измам пропаднал ръб и пропаднал център?
Моля курифейте да си кажат мнението ...
Това доколкото аз разбирам се лекува с по-къси ходове през център 1/4
Техника:
Смена 8М
Смена 8М
Още ден, два по два часа, с напредване на полировката проблема би трябвало да се реши ......

Техника:
Смена 8М
Смена 8М
-
- Регистриран: вт дек 27, 2011 18:51
- Контакти:
Фигуризацията на огледалото посредством теста на Фуко може да стане по различни начини. Най-достъпния и популярен е този на Millies-Lacrois, при който последователно се измерват фокусните разстояния на предварително дефинирани зони от радиуса на огледалото. За целта помага софтуер:https://stellafane.org/tm/atm/test/software.html
За да измерваш надлъжната сферична аберация ти е нужен микрометър или часовников индикатор куплиран към тестера на Фуко.
Ако искаш съвети и показваш Фукограми винаги пояснявай съответния образ къде го получаваш - преди фокуса, във фокуса или след, иначе трябва да хвърляме боб или да гледаме на кафе и да гадаем какво става. Когато получиш картинка със зонални грешки посредством микрометъра можеш лесно да измериш надлъжната аберация и да прецениш точно колко трябва да коригираш. Разбира се затова се иска повечко опит.
От това, което показваш става ясно, че имаш асферично огледало, вероятно параболоидо подобно, със изразен завал по края и зонални грешки в центъра. Това като цяло не е нещо извънредно страшно в началото на полирането. По-притеснителното е, че ми се струва, че има астигматизъм, което би представлявало голям проблем. За да се разбере дали съм прав трябва да повториш теста няколко пъти въртейки огледалото през 15-20 градуса. Ако астигматизма идва от огледалото е лошо. Надеждата ти е да е от деформация предизвикана от стенда. Гледам, че си го фиксирал в 3 точки странично, което е грешка. Трябва ти висящо разтоварване посредством ремък. След това тествай в описаните ротации и давай да видим.
P.S. Ще ти бъде много, много ама много по-лесно ако в началото ползваш Ронки. Фуко ще ти трябва за асферизацията. За да свикнеш с Фуко прилагай двата метода едновременно. Не случайно през Втората световна война, когато жени и старци са изработвали оптиката теста на Ронки е бил особено популярен.
За да измерваш надлъжната сферична аберация ти е нужен микрометър или часовников индикатор куплиран към тестера на Фуко.
Ако искаш съвети и показваш Фукограми винаги пояснявай съответния образ къде го получаваш - преди фокуса, във фокуса или след, иначе трябва да хвърляме боб или да гледаме на кафе и да гадаем какво става. Когато получиш картинка със зонални грешки посредством микрометъра можеш лесно да измериш надлъжната аберация и да прецениш точно колко трябва да коригираш. Разбира се затова се иска повечко опит.
От това, което показваш става ясно, че имаш асферично огледало, вероятно параболоидо подобно, със изразен завал по края и зонални грешки в центъра. Това като цяло не е нещо извънредно страшно в началото на полирането. По-притеснителното е, че ми се струва, че има астигматизъм, което би представлявало голям проблем. За да се разбере дали съм прав трябва да повториш теста няколко пъти въртейки огледалото през 15-20 градуса. Ако астигматизма идва от огледалото е лошо. Надеждата ти е да е от деформация предизвикана от стенда. Гледам, че си го фиксирал в 3 точки странично, което е грешка. Трябва ти висящо разтоварване посредством ремък. След това тествай в описаните ротации и давай да видим.
P.S. Ще ти бъде много, много ама много по-лесно ако в началото ползваш Ронки. Фуко ще ти трябва за асферизацията. За да свикнеш с Фуко прилагай двата метода едновременно. Не случайно през Втората световна война, когато жени и старци са изработвали оптиката теста на Ронки е бил особено популярен.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.Помни, че ноевият ковчег е построен от любители.Професионалистите са построили ,,Титаник"!
Това чудо стана щото започнах опитвам разни движения.... пробах да ползвам въртеливи на различни разтояния от ценъра и го нарисувах така грозно ..... И аз забелязах че се опитва да астигмати, но е и възможно са е от несъвпадение на осите на огледалото и тестера .... Явно е време да спра с експериментите ..... Още съм на стадия "я да видя ко ш стане ако направя така .... .... БУМ!"
Но от една страна е добре че ползвам железен оксид, щото е бавен и глупостите се случват по-бавно .....
Ясно е че няма да мине без анализ посредстом индикатор, и до там ш се стигне, но нека първо добие прилична картина ....
Ще започна да опитвам да анализирам и фигуризирам сериозно когато го доизровя до 1000мм.
Сега на учебното фокусно което е 1400 ми е супер неудобно за тестване щото стаята ми идва малко теесничка и е мъка голяма .....
С фуко нещо не ми се получават нещата ..... имам нужния растер но картинка не се проектира добра, но и тоя момент ш изчистя .....
Добре ми казвахте да започна с по-малко.... ма нали съм си заплес .......
Основната причина за тия 280мм диаметър е че искам да плесна камера директно в фокусното а за да го направя с малко огледало и камерата която имам ш имам огромна обструкция която би обезсмислила цялата работа .... По идея трябва да се вместя в не повече от 30% обструкция .... в идеал 25.....
Тия дни ш се боря да оправя тая манджа която надробих по огледалото, и да приложа фуко растера ......
Но от една страна е добре че ползвам железен оксид, щото е бавен и глупостите се случват по-бавно .....
Ясно е че няма да мине без анализ посредстом индикатор, и до там ш се стигне, но нека първо добие прилична картина ....
Ще започна да опитвам да анализирам и фигуризирам сериозно когато го доизровя до 1000мм.
Сега на учебното фокусно което е 1400 ми е супер неудобно за тестване щото стаята ми идва малко теесничка и е мъка голяма .....
С фуко нещо не ми се получават нещата ..... имам нужния растер но картинка не се проектира добра, но и тоя момент ш изчистя .....
Добре ми казвахте да започна с по-малко.... ма нали съм си заплес .......
Основната причина за тия 280мм диаметър е че искам да плесна камера директно в фокусното а за да го направя с малко огледало и камерата която имам ш имам огромна обструкция която би обезсмислила цялата работа .... По идея трябва да се вместя в не повече от 30% обструкция .... в идеал 25.....
Тия дни ш се боря да оправя тая манджа която надробих по огледалото, и да приложа фуко растера ......
Техника:
Смена 8М
Смена 8М
Преди доста време си бях принтирал 4 броя решетки на Ронки
на прозрачно фолио (едната е изрязана за да я ползвам)
Решетките са с размери 50x50мм.-250лин./инч (10лин./мм.)
на прозрачно фолио (едната е изрязана за да я ползвам)
Решетките са с размери 50x50мм.-250лин./инч (10лин./мм.)
Огледален ужас 2....
Днес уж започнах корекция на манджата, около час работа успях да му заделя.... Но и стигнах до извода че колкото повече напредва полирането толкова по-силно изразени са дефектите които не се виждат на начален етап...... Полировката вече се доближава до гладкоста на прозоръчно стъкло.
Мисля че геометрията като цяло се подобрява .... като чели започва да отрязва върха на изпъкналосите.....
Допускам и че полировалника е доста мек и не успява да кореегира бързо.... Ще видм как ще се развие ситуацията....

Днес уж започнах корекция на манджата, около час работа успях да му заделя.... Но и стигнах до извода че колкото повече напредва полирането толкова по-силно изразени са дефектите които не се виждат на начален етап...... Полировката вече се доближава до гладкоста на прозоръчно стъкло.
Мисля че геометрията като цяло се подобрява .... като чели започва да отрязва върха на изпъкналосите.....
Допускам и че полировалника е доста мек и не успява да кореегира бързо.... Ще видм как ще се развие ситуацията....

Техника:
Смена 8М
Смена 8М
itiman78, без обиди, но както казваше един професор:
"Гледам, и не вярвам на ушите си" или както казват
руснаците: "Хуже некуда" (по-лошо от това, няма накъде)
По-ужасна "картина" не бях виждал никога.
Освен,че имаш контрастно изразени зонални дефекти, но и
цялото огледало изглежда сякаш е "болно" от едра шарка.
Това едва ли ще се оправи само с полировка.
Не съм сигурен,че финното шлайфане е докарано до край, т.е.
до безупречна финна матова повърхност по цялата площ.
Мисля,че тотално е сгрешен начина по който работиш.
Изглежда се ръководиш от някакво твое си "ноу-хау", но
резултата е повече от очевиден.
"Гледам, и не вярвам на ушите си" или както казват
руснаците: "Хуже некуда" (по-лошо от това, няма накъде)
По-ужасна "картина" не бях виждал никога.
Освен,че имаш контрастно изразени зонални дефекти, но и
цялото огледало изглежда сякаш е "болно" от едра шарка.
Това едва ли ще се оправи само с полировка.
Не съм сигурен,че финното шлайфане е докарано до край, т.е.
до безупречна финна матова повърхност по цялата площ.
Мисля,че тотално е сгрешен начина по който работиш.
Изглежда се ръководиш от някакво твое си "ноу-хау", но
резултата е повече от очевиден.
Dimo Не знам колко огледалца ти си направил но нещо те нямам за особен капацитет по въпроса .....
christovantceti и пича от астрорефлект са ми признати капацитети по въпроса.
Казваш некви очевадни факти които ясно се виждат, и напълно пренебрегваш факта че съм абсолютен новак в темата, и 10 пъти вече казах че захода гони натрупване на опит и обкатка на разни положения които искам да си изясня за самия себеси - най вероятно ще направя поне още два захода като намалям фокусното и си разработвам алгоритъма.
Самата тема съм я създал с цел конструктив и да се уча, не да се хваля, и някой да се опитва да ми мачка рвението единствено ме мотивира ....
Благодаря за критиката!
christovantceti и пича от астрорефлект са ми признати капацитети по въпроса.
Казваш некви очевадни факти които ясно се виждат, и напълно пренебрегваш факта че съм абсолютен новак в темата, и 10 пъти вече казах че захода гони натрупване на опит и обкатка на разни положения които искам да си изясня за самия себеси - най вероятно ще направя поне още два захода като намалям фокусното и си разработвам алгоритъма.
Самата тема съм я създал с цел конструктив и да се уча, не да се хваля, и някой да се опитва да ми мачка рвението единствено ме мотивира ....
Благодаря за критиката!

Техника:
Смена 8М
Смена 8М
Пътят по които вървиш, съм го минавал многократно и си знам колко разбирам или не.
А това,че "нещо те нямам за особен капацитет по въпроса" си е твое неотменимо право
да мислиш така, въпреки,че не ми е много ясно на какво основание стъпваш, но както и да е.
Обещавам,че след такава "оценка" няма да се разстрелям и ще преживея някакси.
обърна внимание, че някъде в процеса на работата определено бъркаш.
А това,че "нещо те нямам за особен капацитет по въпроса" си е твое неотменимо право
да мислиш така, въпреки,че не ми е много ясно на какво основание стъпваш, но както и да е.
Обещавам,че след такава "оценка" няма да се разстрелям и ще преживея някакси.
Тук вече много бъркаш, защото изобщо, ама изобщо нямам намерение да ти "мачкам рвението", а да ти
обърна внимание, че някъде в процеса на работата определено бъркаш.
След около 3 часа работа ми изглежда че започва да се нормализира ....

Също така и сферичността се подобрява....
Полировката вече спокойно може да се каже че е на нивото на прозоръчно стъкло .....
Планът на тоя етап е да докарам полировката до близко до заършено състояние, и да опитам да тествам вече с камерата каква картинка ще изкара без покритие ... доколкото знам на ярки обекти номера минава
Също така успях да докарам някакво ронки изображение, но не успях да го заснема ... направи ми впечатление че ронки картинката изглежда отлично и не се виждат тия проблеми де ги виждам при фуко теста ..... красиви прави линии излизат а при фуко излиза че е зле ....

Също така и сферичността се подобрява....
Полировката вече спокойно може да се каже че е на нивото на прозоръчно стъкло .....
Планът на тоя етап е да докарам полировката до близко до заършено състояние, и да опитам да тествам вече с камерата каква картинка ще изкара без покритие ... доколкото знам на ярки обекти номера минава
Също така успях да докарам някакво ронки изображение, но не успях да го заснема ... направи ми впечатление че ронки картинката изглежда отлично и не се виждат тия проблеми де ги виждам при фуко теста ..... красиви прави линии излизат а при фуко излиза че е зле ....
Техника:
Смена 8М
Смена 8М
Колко ти е твърда смолата? Вероятно инструментът със смолата не е добре формован и се получават зони. Може да опиташ същия щрих, но с леки дабълве-та, с 3-4 върха, не много широки, просто от сантиметър отляво до сантиметър отдясно на центъра. Така най-вероятно зоните ще се изгладят. Въпреки че щом не ги виждаш в ронки, значи не са толкова големи и при положение, че светлосилата ти е f/4, ще има време при параболизация зоните да се изгладят, защото ще ти трябва доста вдълбаване до парабола за да достигнеш 100% корекция . Единствено имам съмнения, че ще ти е много трудно като за пръв път да постигнеш приемлив резултат с такава светлосила.
Не полирам със смола .... на полировалника съм залепил на мозайка от дебело около два мм. тиксо ... констистенцията му е подобна на гума. За това и очаквам всякакви премеждия от тоя експеримент ..... учудващо на тоя етап се получава някакъв приличен резултат ...... Все си мисля че има по-чиста и удобна алтернатива на смолите за това и експериментирам ..... Не че ако опита излезе греда няма да се обърна към смолите.....
Единственото което ме напряга е че много бавно се случват нещата с тоя железен оксид .... до сега вероятно съм натрупал около 20 часа полиране и чак сега полираната повърхност започва да лъсва прлично, а ще трябва вероятно още толкова време за да се доведат нещата до добра сфера.
Доколкото схващам теорията за полирането - полировалника трябва да е изграден от доста по-мек от стъклото материал който да не търкаля абразива а да го влачи по стъклото.... Разните порести гуми също мисля че биха били вариант, или твъди гъбести полимери, или разните силикони, разните филаменти за 3Д печат също са много интересен вариант ..... сега материали бол ....
Ясно е че класиката е сигурно решение, но си има определените недостатъци които доста ме респектират да се нахващам и с тях .....
Особено много относителнаната от условията текучест на смолата .... де за да я контролира човек трябва да е поне магьосник ....
Пак казвам за тези които не са разбрали - това е чисто учебен стадии съчетан с експерименти и разработка.
Живот и здраве при следващите итерации след тая или ще се върна към класиката, или тукувиж излезе по-съвременен вариант.
Тъпо е човек де е абсолютен новак да се опитва да направи нещо ново в сферата в която халхабер си няма, но еле ... изтърси се от някъде ....

Единственото което ме напряга е че много бавно се случват нещата с тоя железен оксид .... до сега вероятно съм натрупал около 20 часа полиране и чак сега полираната повърхност започва да лъсва прлично, а ще трябва вероятно още толкова време за да се доведат нещата до добра сфера.
Доколкото схващам теорията за полирането - полировалника трябва да е изграден от доста по-мек от стъклото материал който да не търкаля абразива а да го влачи по стъклото.... Разните порести гуми също мисля че биха били вариант, или твъди гъбести полимери, или разните силикони, разните филаменти за 3Д печат също са много интересен вариант ..... сега материали бол ....
Ясно е че класиката е сигурно решение, но си има определените недостатъци които доста ме респектират да се нахващам и с тях .....
Особено много относителнаната от условията текучест на смолата .... де за да я контролира човек трябва да е поне магьосник ....
Пак казвам за тези които не са разбрали - това е чисто учебен стадии съчетан с експерименти и разработка.
Живот и здраве при следващите итерации след тая или ще се върна към класиката, или тукувиж излезе по-съвременен вариант.
Тъпо е човек де е абсолютен новак да се опитва да направи нещо ново в сферата в която халхабер си няма, но еле ... изтърси се от някъде ....

Техника:
Смена 8М
Смена 8М