Направи си "сам" мини струг.

Потребителски аватар
tishovsx
Регистриран: чет яну 22, 2015 13:12

Направи си "сам" мини струг.

Мнение от tishovsx » чет апр 25, 2024 13:38

Здравейте!
В тая тема ще се опитам да покажа как от скраб, китайските производители произвеждат мини стругове и продават по цял свят.
Не стига, че всичко е пълен провал, ами европейски прозводители брандират боклука като свой собствени производстава като HECHT,Holzmann,HBM,Dema,Einhell,GÜDE....китайските SIEG, ингилизките Vevor,Warco- Grizzly LMS в щатите..всички знайни и незнайни гаражи взимат от една и съща фабрика в китай.
Та така и моя разказ за перипетите през които минах ще разкажа със снимки и видеа в тая тема, дано не правите грешката която направих аз.
От доста време се каня да си купа мини струг за елементарни задачи, било за нещо по телескопа или просто да не търся стругар за нещо което като го види почва да пъшка, че му губя времето.
Преди това изгледах доста видеа за проблемите които имат, като не добра обработка на частите, някой модове и общо представяне на струга за малки задачи. След доста мислене и проблеми с местните стругари се ядосах и скочих в заешката дупка надолу с главата. А и парите не растат по дърветата та и заем взех :( Купих от местния пазар един според хамериканските означения 7х14 мини струг Holzmann на Австрийския хоби производител. Като всичко е брандирано и написано " произведено в Австрия" :shock:
Струга дойде в талашитена кутия с книжки и реклами какво (бижу) съм си купил! Извадих го, изчистих го от смазката и....проблемите започнаха!

Следва продължение...
Айнщайн: Само две неща са безкрайни − Вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен!
“Необикновените твърдения изискват необикновени доказателства”.

https://www.astrobin.com/users/tishovsx/

Потребителски аватар
itiman78
Регистриран: ср юли 28, 2021 08:11

Re: Направи си "сам" мини струг.

Мнение от itiman78 » чет апр 25, 2024 13:52

ЕХ ЕХ .... сещам се какво си направил ... да беше мъцнал поне тук какво ти се върти в главата ..... да сме те ориентирали някак .... не е че няма читави китайски стругове но почват от 10К - 15К на горе - ако си взел нещо до 3К леко си се прекарал, ма за толко пари толкова .....

Всъщност може и от такъв да стане машинка някаква но трябва да го закичиш с още толкова К....
Техника:
Смена 8М

Потребителски аватар
tishovsx

Мнение от tishovsx » чет апр 25, 2024 14:17

Снимка на хубавеца според рекламните хартии.
Изображение

И както написах по горе, изчистих всичко сложих нож и парче дурал. Затегнах леко каретката и напречните слайдове защото имаха луфтове и пуснах машината. Леле...някакви шумове от стържести зъбни колела, скърцания и виене на мотора. Мотора е четков по писаници 650 вата ( само добро пожелание се оказа) Ремъка беше хлабав и разбира се го опънах и хайде пак проби, заработи хайванина. :D Първа стружка от 0.5 мм на 400 оборота и...мотора спря :shock: Вдигнах обороти някак си се справи с много вибрации успяй да нарежа 20мм от пръта дурал.
Буца ми заседна на гърлото и отворих бира. Нови опити не доведоха до нищо ново, боклука се оказа вярно боклук. Ремъка почна да приплъзват зъбите му, свалих го и целият беше във смазка. И една снимка на вече свален ремък и ролка на мотора.
Изображение
Качеството е на "Ниво", ремъка от някаква почти пластмаса уж PU, ама няма нищо общо. Ролката е със счупен зъб накрая вижда се на снимката. Стъпката на ролката и ремака са съвсем различни, а тази на скоростната кутия пък е тотална разминавка. Почнах да си скуба косите...
Обмислих да го върна, в 7 дневния срок както е по закон, но талашитената кутия вече беше на боклука и шанса да го вземат обратно клонеше към нулата. Както и да е...Разочарован седнах да мисля какво ще правя по нататък. За това в следващия пост.

Следва продължение.
Айнщайн: Само две неща са безкрайни − Вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен!

Потребителски аватар
tishovsx

Мнение от tishovsx » чет апр 25, 2024 15:39

Който се прецакал, се прецакал ама място за вайкане няма.
(Това се случи преди няколко месеца, но чак сега след вече успешни доработки пиша.)
И както си седя и си мисля какво да правя се оказа, че само седя... :( :roll: Пак ме човърка мислата да го върна там от където го купих.
За мое щастие се оказа, че моя зет се познава със шефа на магазина и на мойте разкази какъв боклук съм купил, човека предложи да го замени със друга бройка, много добре си казах в началото, ама ще си имам същото китайско недоразумение. И затова предприех кардинални стъпки.
Разглобих струга на съставните му части и почнах да оглеждам всичко по ред.

Двигател.
Двигатела е четков на 220 волта, по него има табелка с китайски символ и надпис 220в, дане би да го фукна в трифазен... :evil:
Управлението е една платка с няколко мосфета, китайски чип от неизвестен за мен драйвер и разни елементи по нея. Бърз преглед в нета и се оказа контролер за няколко вида четкови мотори, като цената в ибей варираше до 280 долара за платката с радиатора :shock: Мотора пък беше около 70 долара, с вариации на мощонст до 140 долара. И така...въртящ момент при ниски обороти почти никакъв, спирах ротора с ръка. Скоросната кутия е с две предавки, ниски и високи, в ниската предавка предавателното число 1:2, високата 1:1, мотора на пълни обороти се вихри на 3000 оборота. Цялото захващане на мотора е на две ф6мм шпилки към основата на струга, без никакъв смислен вариант за смяна на мотор или дори най нормално обтягъне на ремъка.

Скоросна кутия и шпиндел.
Тука вече изкъртих всички мифки. Лагерите са обикновени ролкови и със видими луфтове. Такъв лагер на нашия пазар е 7.50 ст. За смяната на скоростите хич не искам да говоря, тотална тъпня, някога в училище по трудово обучение имаше по адекватни решения. Врътка и лост за зацепване на две колела в главата под шпиндела, като от ентия път може да нацелиш предавката #-o Гениална китайска работа.
Опс...докато разглеждах вътрешната страна на блока със шпиндела ме посипа някакъв прах или пясък, леле ми това е непочистено, пясък от леенето на чугуна. Познайте къде ще отиде тоя пясък по лагерите, ужаст!

Основа и легло от чугун.
Тука нещата не са хич добри, от началото до края вариация от неравномерност при обработката достигащи до 0.250мм. Предполагам че може би е обработено както трябва, но после леглата за каретката са закалени по метода на индукция и там са настъпили изменения. Е в последствие го реших проблема със шлайфане на машина за тая цел.

Каретки, напречни слайдове и т.н.
Тотална мазня в тоя сегмент. Наложи се да обработя всяко парче чугун! Както е изрязано от машината така е завито на струга, без елементарна обработка, без фаски без нищо! За криви резби, болтове от някаква мека стомана ма хич не ми се говори...
...не, неплача, просто ми влезе нещо в окото :cry:

Заден съпорт или задна бабка както му викат рушняците.
Тука има някакви наченки на модернизация, щото съм виждал по фрапиращи версии. И тук работа по врътки и допуски.

Общо взето където и да пипнех все лайна изравях...
...не, неплача, просто ми влезе нещо в окото :cry:

Кардинално решение, но в следващия пост.

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Контакти:

Мнение от bobo » чет апр 25, 2024 15:51

tishovsx написа:
чет апр 25, 2024 15:39
Кардинално решение, но в следващия пост.
Изображение
#-o

Потребителски аватар
itiman78
Регистриран: ср юли 28, 2021 08:11

Мнение от itiman78 » чет апр 25, 2024 16:17

Аз ако някога ще взимам, за мен решението е едно те такова, не особено убито + някой модернизации си ства прекрасна машинка ....
https://www.alo.bg/9295056
Техника:
Смена 8М

christovantceti
Регистриран: вт дек 27, 2011 18:51
Контакти:

Мнение от christovantceti » чет апр 25, 2024 20:06

Много полезна тема. От известно време гледам реклами на тия стругчета и единственото, което ме спира е, че имам старо руско такова в наследство от баща ми. От него ми остана разбирането, че няма как добра металорежеща машина да е евтина особено чисто нова.
малък струг.jpg
Това е моето стругче. Покрих го с импровизирана масичка, за да ползвам площта му и да трупам допълнителни неща отгоре, че ми е силно ограничено мястото в гаража. Така както го гледате тежи към 60 -70 кг и въпреки това си вибрира доста като струговам стомана. Спомням си, че баща ми говореше и все търсеше да си вземе чешко стругче ТОС - твърдеше, че са истински бижута. Така и не доживя. Сега погледнах продават се 1-2, но си държат цена около 6-7 000 лв. Иначе в провинцията имам в мазето и един C8 ама не ми се занимава с него, че е много голям и не е особено точен.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.Помни, че ноевият ковчег е построен от любители.Професионалистите са построили ,,Титаник"!

Потребителски аватар
tishovsx

Мнение от tishovsx » чет апр 25, 2024 20:40

Здравей!
Само ще кажа, че ако на това стругче посветиш определени часове модернизация, ще те надживее. Такова исках да купя преди това за което пиша. Но за момента си късметлия, оправиго имаш потенциал!
Успех!
А аз ще Ви досаждам в тая тема, но гарантирам, че си е струвало нервите :)

christovantceti
Контакти:

Мнение от christovantceti » чет апр 25, 2024 20:48

То си работи и няма какво да му оправям. Иначе тези машини са вечни ако се поддържат. Моят е производство 1977г. Може би е трябвало да погледнеш и Хоби 7. Откривам го за около 2 600 лв на старо, а е класи над твоя китаец.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш.Помни, че ноевият ковчег е построен от любители.Професионалистите са построили ,,Титаник"!

Потребителски аватар
tishovsx

Мнение от tishovsx » чет апр 25, 2024 21:29

Може би!
Но почакай да видиш края :wink:

Боян Спасов
Регистриран: нед сеп 18, 2016 14:33

Мнение от Боян Спасов » пет апр 26, 2024 03:16

Стискам палци !
Ако е нужна някаква помощ, пиши !

Потребителски аватар
tishovsx

Мнение от tishovsx » пет апр 26, 2024 10:45

Кардинално решение.
Ако го метна в кофата както казва Бобо, отиват едни пари пак в кофата и за мен не беше вариант.
Реших да го допроизведа както аз си искам. Първата цел беше да свала главата и да видя как е шпиндела лагери. Лагерите са тотал щета и трябваше да се сменят. Вариант с ъглови ролкови беше на дневен ред, проблема е, че размера който ми трябваше беше с 2мм по широк поради конструкцията на лагера. Трябваше да правя нови защитни капачки, а 3д принтер под ръка нямам. Другия проблем при тях е, че неса защитени от прах и работят предимно в маслена среда, виждал съм и със грес да работят но не ми е харесваше. Следващия проблем с тия лагери е степен на натягъне, ако ги натегна повече риск от загряване, ако ги отхлабя малко повече риск от биене на шпиндела. Тоя вариант отпадна!
Реших да сложа ъглови 40 градусови и капсоловани от двете страни 7206 BE-2RZP SKF, чаках ги една седмица на цена по 72 лева на парче... :cry:
Проблема при тях е, че не държат на удари и набиването в главата си остана проблем, намерих преса в нашия град ама майстора тарикат не му се занимаваше с мен и ме отложи за другата седмица...Е реших проблема сам със шпилки, планки и малко мамата, преседя шпиндела една нощ във фризера и без много мъки сложих лагерите на местата. Е...перфектни са :D
Реших да изхвърля втория вал за скоростите барабар с двата пикливи лагера, оставам с концепцията задвижването да става на самия вал, е речено сторено. Изхвърлих стария мотор със всичката електроника. И се почна мислене с какъв да го заменя...

След много мислене четене и гледане в нета реших да сложа трифазен малък мотор, за да мога със инвертор да му управлявам оборотите, пък нямам в гаража трифазен ток. Мястото е ограничено зад малкия струг и ми трябваше малък мотор. Трябваше да преценя каква мощност ще ми трябва и какъв мотор, за целта се спрях на 0.55 kw ама трябваше да е алуминиев и да е четири полюсен 1450 оборота заради по големия въртящ момент на малки обороти. Да, ама не! Такъв мотор истински на нашия пазар не намерих, хайде пак по мъките :(
Накрая намерих такъв но двуполюсен на 2750 оборота, сега проблема остана с какъв ремък и ролки да го направя. За да намаля оборите трябваше предавателното отношение да е 1:2 и по голяма тяга в ниските обороти. Спрях се на ролки и ремък Т5 и ширина 16мм. 22 зъба на мотора и 44 на валала. Купих ролки ама някой трябваше да направи отвори, хайде пак по мъките стругари фрезисти...единия не може да направи шпонкови канали другия не ми гарантира точност на отворите...мани! Накрая намерих една фабрика тука в града и пичовете ги изрязаха на ерозийна машина...е едната ролка сгрешиха размера с 0.25мм и се получи леко биене на мотора, ама купих нова и се поправиха момчетата :D
Изображение

Започна едно мислене за инвертор, на пазара хиляди марки и чикиджийски китайски ментета колкото искаш.
За това в следващия пост!

Потребителски аватар
tishovsx

Мнение от tishovsx » пет апр 26, 2024 12:19

Инвертори на пазара един болюк, и хубави скъпи даже нереални цени. Евтини "хубави" също колкото искаш.
След моного четене по въпроса, кой как се държи какви възможности има, като параметри на програмиране...един куп неща и главата ми пламна. Исках инвертор с по малки габарити, с добро охлаждане и гаранция. Е такъв със зор намерих от една Пловдивска фирма която е вносител на Delta, поне е тайванска фирма и с годините по моята професия установих, че всичките им продукти са с добро качество и на приемливи цени. Купих един в ниския клас и с параметри които ми трбваха - 750 вата. Ако погледнем спецификациите на мотора виждаме, че тези 0.55 кв са мощност на вала, но истинската комсумирана мощонст е по голяма и затова се спрях на инвертор 0.75 кв, за да ми гарантира добра работа. Започнах работа по планки, ключове , кабели побеля ми главата.
Изображение
Изображение
Електрониката от старата кутия изчезна, използвах потенциометъра, пусковия бутон, и оборотомера който захраних отделно с +5 волта.
Добавих още един ключ и бутон "джог" за много ниски обороти. Всичко това са 45 страници пдф, за описание на параметри и работа на двигателя. Трябваше един куп неща да променя според моя мотор.
Ето как изглежда кутията с вече добавените неща.
Изображение

Проблем се оказа избора на ремък, първоначално мислех да е пистов Pj 4-5 канален, но се оказа, че 600мм такъв не успях да намера, разстоянието до вала и мотора варираше до около 650мм дължина на ремъка. По голям вече не можех да сложа. Търсих майстор да ми направи ролките за PJ, ма в тоя момент всичките заети пък и не им се занимаваше и материал нямаха... #-o
В крайна сметка сложих Т5 ролки, малко по шумна е машината, ма квото такова :D

Едно видео на работата на вече готова система.

Трите позиции на ключето ми гарантират и пускане и реверс на мотора, а бутона отдолу при натискане ми гарантира голяма тяга на много ниски обороти, работи само когато е натиснат, също може да обръча посоката на въртене. Използва се тая функция за нарязване на резби, с метчик или плашка.

Много работа остана по каретката, и напречните слайдове, почти е готово но чакам още части да се изработят надявам се другата седмица да е готово. Зора е да имам работещ струг за да доработя различните врътки и допуски по тях!

След смяна на лагерите, един бърз тест на шпиндела :wink:

Не остана... :D
За другите неща в следващия пост в най скоро време!

Поздрави!

christovantceti
Контакти:

Мнение от christovantceti » пет апр 26, 2024 12:49

Имам известен опит с тия инвертори (VFD)- изгорих два такива, докато се опитах да подкарам шпиндел мотора на моята CNC машина. Бая се мъчих да изгоря и мотора ама накрая успях. Тия инветори имат процесорно управление и се настройват ръчно с промяната на около 200 отделни параметъра. Вторият така зверски се повреди при експериментите, че при включване спираше тока на целия блок и тичах постоянно до главното табло. Слава богу смениха ми го от фирмата и сега стои в кутията си. Накрая си поръчах нов инвертор с мотор, предварително настроен и остана само да го накарам да приема команди от контролера и машината тръгна.
VFD.jpg
Вляво е първата жертва, а в дясно работещия вариант.
Моите впечатления от тези устройства е, че са направени и функционират добре, но човек трябва да е много наясно как да ги настрои за съответния двигател. Ръководствата към тях са трудно разбираеми, тъй като са някакъв лош превод на английски от китайски.
P.S. Не е нужно да имате трифазен ток, VFD- то може да конвертира монофазния 220V в трифазен и така да управлявате всеки трифазен електромотор. Просто си вземете VFD за монофазен ток.

Потребителски аватар
tishovsx

Мнение от tishovsx » пет апр 26, 2024 13:03

Така де, VFD за монофазен ток. Действително луд да стане човек от толко параметри, но моя има един тарикатлък - тест на мотора и някой от параметрите сам ги променя, просто за ориентиране. Оставих го до 60 херца горна граница, мотора работи перфектно без никакви вибрации по цялата дължина от 0-60 херца. Сега може и да имам проблем със загряване при ниски обороти на мотора, но съм го решил по следния начин!
На един от панелите на VFD има електронно реле, което с нормално затворен и отворен изход, на него съм програмирал под 15 херца падне ли честотата да включи допълнителен фан отзад на мотора. Вдигането на честотата изключва допълнителния фан.
:D

Потребителски аватар
tishovsx

Мнение от tishovsx » пет апр 26, 2024 14:55

До като чакаме да се изработят новите части, да споделя още един проект който завърших преди няколко години който ми върши перфектна работа.
Всеки се е зблъсквал с проблем да изшлайфа нещо, да си заточи свредлото дори, и затова има достатъчно машини. Най простото е пилата разбира се :D Има цял набор от шмиргели и какви ли не неща. Навремето като ученик в техникума, бях свидетел на един съученик как камъка на шмиргела се пръсна пред него и замалко да го убие. От тогава това не го признавам за инструмент. Реших да си направя малък лентов гриндер, вече имах един по голям но мотора е монофазен и обороти са невъзможни да се регулират. Има неща които трябват ниски обороти за да се изшлайфат. Мислех по дизайна със трифазен мотор и VFD, но целта беше "джобен" вариант да мога да го местя навсякъде по гаража и дори в багажника на колата и на вилата ако ми се наложи нещо да свърша. Вариантите за мотор не бяха много, но един го реализирах. Мотор четков от пералня достатъчно мощен и с големи обороти. Идеята беше да изработя контролер за регулиране на обороти без загуба на въртящ момент при ниските. След извесно ровене из нета намерих достъпна схема, дори човека ми изпрати готова платка, само чаркаляка трябваше да купя и запоя всичко по местата. Четковите двигатели за пералня са реализирани с датчик на хол в задната си част на ротора. Намерих един от развалена пералня, разглобих и смених лагерите, удължих шпиндела на ротора до размер и там монтирах колело 50 мм ширина направено от текстолит. Малко заварки, пилене и рязане, още един вал с лагер за горната ролка, боя и стана работата =D>
Платката монтирах на основата с кутийка, все пак не сме аборигени!
Ето за какво иде реч!

В ляво се вижда още един вариант на такъв мотор с монтиран патронник, на неко съм сложил киче за полиране.
Поздрави!

christovantceti
Контакти:

Мнение от christovantceti » пет апр 26, 2024 17:34

Браво, много добре се е получило стругчето. Може да помислиш и за ЦПУ да му направиш. Радвам се, че си подкарал VFD-то. Изглежда по-нискооборотните двигатели тръгват по-лесно. Моят първи такъв (този в ляво) преди това въртеше без проблем трифазния мотор на струг C8 и на една двустепенна вакуумна помпа, но не успях да подкарам добре шпиндел мотора на 24 000 об/мин. Иначе лентовия шлайф несъмнено е супер полезна машинка. Отдавна гледам как си ги правят.....до оня ден де, докато не издържах и си взех един ръчен. По-натам може да му измисля и някаква стойка да може да се ползва като настолен за по-прецизна работа.

Потребителски аватар
tishovsx

Мнение от tishovsx » пет апр 26, 2024 19:55

Ех майко мила, сега ми се обади един от майсторите, не могли да направат трапецовидна резба ф 12 със стъпка 1.5мм трябвало да прават специален инструмент за струг! :shock:
Ми има такъв метчик бре хора…
Е за това се пъна и ми се късат нервите.
Няма невъзможни неща, има нежелание да се свърши работа.

Потребителски аватар
tishovsx

Мнение от tishovsx » вт май 07, 2024 19:34

Лек ъпдейт, намерих на ибей въпросната полугайка за цели 70 лева наши пари. Намерих майстор за тая джаджа човека ми поиска 150 лева, и аз от благодарност го черпих кафе и количка :)

Но това не попречи да довърша един мотор, който предната част на вала е ръждясал, леко пресръгване и смяна на лагери. Става като нов!

Изображение

Потребителски аватар
fishburn
Регистриран: вт юли 28, 2009 23:34

Мнение от fishburn » вт май 07, 2024 23:01

Браво накрая ще тръгне перфектно🙂

ciril111
Регистриран: вт апр 16, 2019 19:40

Мнение от ciril111 » вт авг 20, 2024 05:53

Здравейте. Отдавна не бях влизал във вашия форум . След като се поразрових във форума попаднах на тази тема. За мен тя представлява интерес защото и аз имам идея да си направя едно мини стругче. Гледал съм доста руски и украиндки клипчета на тази тема. Там има една фраза : „ Мечтата на всеки майстор е китайското стругче WEISAN “ . И при също има доста доработки . Въпросът ми е какъв оборотомер на 5 волта ползава съфорумеца ? Аз съм си купил един инвертор от Алито на цената на един кондензатор както казват руснаците + една 3 степенна ръчка за да получа реверс . На инвертора има функция за бързо и бавнао спиране на ел. мотора. Забравих да спомена че е от типа 220 на 380 в. Да добавя за тези които нямат трифазен ток . На стар трифазен ел. мотор се добавят два работни кондензатора . Ел. мотора се върти на 220 в. но вади 380 в. Трябва да е високооборотен и дава 50% от заявената мощност . Спасява положението. Украинците си въртят струговете по този начин.

Потребителски аватар
tishovsx

Мнение от tishovsx » вт авг 20, 2024 19:48

Като имаш инвертор 220-380 волта и трифазен мотор, защо ти са тия кондезатори, това не го рабрах.

ciril111

Мнение от ciril111 » вт авг 20, 2024 23:03

И аз така си помислих с разбирането. Имам инвертор 0.75 вата. От 220 в. на 380 в. С него няма как да завъръя 1.5 киловата . Ще го запаля. На таблото имам 220 в. със 63 ампера предпазител .Което ще рече че спокойно мога да завъртя 5-6 киловата трифазен ел . мотор по показаната схема и да получа 380 в. на 3 киловата. Това ме спасява от покупката на инвертор 3 киловата . Което си е цифра . Това е при условие че в гаража ми или на съседа се търкаля стар трифазен ел. мотор. Да въртиш струг на 220 в. и да чакаш пари е несериозна работа .
WEISAN - това било мечта на всеки един майстор в Русия и Украйна.
https://www.google.bg/search?q=weisan+c ... nt=gws-wiz

Братята украинци .
https://www.youtube.com/watch?v=5ZY2MeG3PY8
https://www.youtube.com/watch?v=ID158NMeoE0

П.П. - Понеже не кава снимки ще кача линкове. На първия клип схемата за свързване 380 в. на 220 в. е на 4.05 мин.
Кондензаторите не трябва да са пускови а работни . 400 в. и нагоре .
Според капацитета се регулира и волтажа.
Оборотиъе на ел. двигатела трябвало да са 10% по високи от заложените на табелката.
https://www.youtube.com/watch?v=iVbVq7TRsSQ
https://www.youtube.com/watch?v=1ysxWXocwtQ

За тези които разбират руски да спомена че голяма част от моите познания за генератори и ел. мотори съм придобил от това момче.
https://www.youtube.com/@valeriyvalki

ciril111

Мнение от ciril111 » пет авг 23, 2024 02:02

Здравейте отново . Докато се ровех в архивите попаднах на тази информация. Навярно много от вас имат ел . мотори от които стърчат само кабели и липсва обозначителната табелка . Ще кача два линка които за жалост са на руски . Там са показани два способа за опредекяне оборотите на ел . моторите. Първият е по интересен защото само с един волтметър на гола поляна може да се определят оборотите на даден мотор . Уреда трябва да е стрелкови и да се наклони на една страна за да може стрелката да се измести към средата.
На втория клип се ползва ефекта на сробоскопа . Местят се цифрите на телефона докато белязката спре да се върти .
Има таблица по кято според обороти и волтаж се оптеделя мощноста . Нужно е само да се замери дебелината на оста.
https://www.youtube.com/watch?v=qc5A0rU69J0
https://www.youtube.com/watch?v=Z14uHoCpoUY

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Контакти:

Мнение от bobo » пет авг 23, 2024 14:59

Хм, бих се учудил, че диодът на телефона може да мига отчетливо с такава честота... може и да може, не знам.
От друга страна, ако мига с двойно и т.н. по-малка честота ефектът ще е същия, но отчетът ще е грешен.

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • Как може да се направи тази снимка?
    от D2014 » съб мар 13, 2021 08:29 » в Общи астрономически теми
    7 Отговори
    774 Преглеждания
    Последно мнение от D2014
    чет мар 18, 2021 15:01
  • Направи си сам ... беля