Екваториална монтировка в домашни условия

Tercel
Регистриран: ср яну 04, 2023 11:58

Екваториална монтировка в домашни условия

Мнение от Tercel » пет яну 06, 2023 20:45

Здравейте,

Видях и надолу из темите, че хората се опитват в домашни условия да правят EQ6R-та и си блъскат главите в стената като мен и реших да споделя опит, та белким спестя на някого главоболие.

Малко "бекграунд"...
Завършил съм автоматика в ТУ София и не ме е страх от поялници, мотори, програмиране. Имам сравнително стабилна основа що се отнася до CAD и изкарах голяма част от допълните "джобни" с курсови на Solidworks. Не бях си играл конкретно със стъпкови мотори, но човек живее веднъж. Миналата година покрай другото снимане реших да пробвам и астрофотография.

Идеята ми беше сравнително проста.
Започах с RA оста тъй като DEC мога да закова на 1 място и да не я пипам дори цяла нощ. За да докарам плавно движдение с висока редукция и без backlash, тройна ремъчна предавка и сме в джаза. Накупих моторчета и driver-и, едно raspberry и 6mm ремъци за 3D принтер/CNC. Изрязах от акрил криво-ляво кръгчета изцяло с ръчни инструменти, опънах ремъци и противно на очакванията ми работеше префектно... преди да сложа нещо да се върти. Ремъците се прихлъзват.

След известно размишление и след като преглътнах това, че дизайна ми не струва минах на план Б.
Въпреки че от години не бях пипал CAD, а пък 3D принтер никога, взех едно 3d принтерче и започнах текущата версия. Ето я в целият си "блясък".
20221221_090803(1).jpg
Малко по-представително изглежда на 3d чертежите все пак...
Screenshot 2023-01-06 193854.png
Малко описание на техническите характеристики под купчината кабели:
Конструкция с 10mm акрилни панели (плексиглас) и 3D принтиранис подпори.
Индикатор с нивелир за текущата ми географска локация.
Крачета за мебели за нивелиране.
RA NEMA 17, стъпков драйвер с 1/256 microsteping, 1-ва предавка червячна 1:200, 2-ра предавка рибна кост 1:7.5 общо 1:1500 - позволява side-reel при 900Hz
Dec NEMA 17, стъпков драйвер1:...не помня, детето изключи компа и загубих файловете :)
Маханичен съединител за RA оста.
Лагери на всички оси и Голям, Хубав аксиален лагер.
Лястовича опашка на една от опорите паралелна с RA оста която ползвам за полярната калибровка.
Релса за Macro снимки за закрепване на камерата.
Физически бутончета за ръчно движение.
Stepdown регулатор, за да мога храня raspberry-то и моторите от 1 източник между 5 и 35 V.
Написах си и GUY на python със същите бутончета за контрол и малко екстри.
Понеже си е чист linux си снимам през USB с Nikon-чето и снимките отиват директно на домашния NAS.
Също така направих процедура за platesolving към локална инсталация на astrometry.net на лаптопчето.

Ето и малко резултати с моя верен Nikon Z6 s 70-200мм f1/2.8:
Това е разтегната 20 s снимка на 200mm
Screenshot 2023-01-06 201528.png
И едни час и нещо M31. За жалост на моя балкон гледа на североизток и Андромеда се скрива зад стената 2-3 часа след като стане тъмно по това време на годината.
Screenshot 2023-01-06 201658.png
Тъй като на NAS-че му умря 1 от дисковете чакам да се rebuild-не raid-a (може би до утре на обяд), за да си довърша първия надявам се приличен кадър на M81 с 2000 светли кадъра по 20 секунди, въпреки че на 200 мм не се вижда кой знае какво.

Утре ако е такова времето мога да го изкарам да тествам по-дълги снимки.

За по-нататък съм предвидил:
Метална конструкция на шасито.
Доработка на софтуера, може би и ascom драйвер за добавяне в NINA.

itiman78
Регистриран: ср юли 28, 2021 08:11

Re: Екваториална монтировка в домашни условия

Мнение от itiman78 » съб яну 07, 2023 10:55

Добре си го започнал!
Идеята с ремъците е добра - просто трябва да го проектираш и пресметнеш по-обре.
Можеш да препишеш някоя идея от тази монтировка.
Изображение
Онтносно бакслаша за да се нулира напълно трябват зъбни ремъци с метална оплетка - иначе си остава известна еластичност.
Но за малки товари и нормални ремъци ще се справят
Техника:
Смена 8М

Tercel

Мнение от Tercel » съб яну 07, 2023 11:24

За тази 1/2 година в понатрупах опит и ако почна от нулата и с 3d принтерчето на помощ, може би ще докарам работещ вариант с ремъци.
Ето първия дизайн на RA задвижването, ако е интересно или поне забавно :)

Редукцията е 4 етапа с 1:10 съотношение.

itiman78

Мнение от itiman78 » съб яну 07, 2023 12:47

3D принтинга за макетиране може да върши работа ..... но за сериозна монтировка е меко казано несериозно.....
Помисли защо е така. 8)
Техника:
Смена 8М

Tercel

Мнение от Tercel » съб яну 07, 2023 14:08

Нямам претенции, че от проекта ще излезе нещо, което минава тук за серизно. Изглежда повечето хора тук са с доста опит и съответно доста високи стандарти.
Както написах и в началото на поста, споделям опит и какво може да се постигне в домашни условия с подръчни материали.
Работя върху това нещо за спорта така да се каже, и възнамерявам да мина през поне още няколко итерации.

Да, голямо и грозно е. Разменям габарити и тегло за точност като основна концепция в проектирането.
Може би ако имах на разположение хубав струг и фреза щеше да изглежда по друг начин. Въпреки това мога да кажа, че в RA задвижването няма осезаем backlash. Основния проблем, който имам към момета е, че 10мм акрил не е достатъчно здрав материал за носеща конструкция, а 6mm шпилка не е доататъчно добър заместител на ос.

По груби сметки задно с raspberry-то общата стойност на материалите е между 500 и 600 лева. Почти съм сигурен, че ако хвършил комбинацията с която снимам с тегло 2230г върху нещо за купено от магазина за тези пари няма да изкараш по-хубава картинка.

Ще ми е много полезно и бих бил много благодарен, ако някой предостави тестов кадър с EQ3, EQ5, EQ6 (R) с full frame сензор на 200mm без guiding, за да мога да направя някакво поне близко до реално сравнение.

itiman78

Мнение от itiman78 » съб яну 07, 2023 14:31

Че е за спорта това е похвално, и че си стигнал толова далече също.... но да постигнеш приличен резултат дори за 200мм фокусно разстояние без гидиране е възмоцно но не и с това което си събрал до момента.
Изисква се доста повече точност от постигната от теб до тоя момент .....
Идеята с ремъците е супер но си иска доста посериозен подход при изпълнението и според мен има доста хляб в нея стига да се направи на достатъчно ниво.
Но щом си почнал сам ще видиш къде нещата ти куцат.
А относно цената .... аз на скоро породадох един чисто нов Star Adventurer за 650.....

Не гледай цената а гледай да го направиш добре..... щото ако гледаш цената, повярвай, ще ти излезе много по-скъпо от заводско изпълнение, с което по качества ще ти е трудно да конкурираш.

Ако ти е за любителско изпълнение по-добре спретни една монтировка от тоя тип..... що годе е възможно да докараш прилични качества в домашни условия.....
https://www.thingiverse.com/thing:4893159
Може много добре да се спретне и на малко места може да се сгафи.
Техника:
Смена 8М

Tercel

Мнение от Tercel » пон яну 09, 2023 00:11

Направих малко експерименти по случай пълната луна.
Снимах по няколко кадъра с различна дължина експозицията, за да съм сигурен че са консистентни.
Сглобих една представителна извадка, която умишнено снимах в район, който предполагам е познат на повечето членове на форума - горе долу центрирано около IC 1831.

Ще съм благодарен, ако някой отдели минутка да хвърли едно око и да даде мнение на максимално колко секунди би снимал, ако беше в мойта позиция.
Направих една drive папка с full res jpg и nef-чета.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... share_link

Относно темата с barndoor tracker-а - в моя случай искам нещо което да може да ми издържи апарата читав обектив.
Текущата ми глава за статив е тази и не издържа:
https://uk.benroeu.com/benro-b1-triple- ... u60-plate/
А и самия статив трябва да е много стабилен.
По мои впечатление стават само за снимки на млечния път на 24 ... 50mm макс.

За хора, които искат да принтират нещо готово по-скоро бих препоръчал нещо от тези:
https://wiki.openastrotech.com/OpenAstroTracker
https://wiki.openastrotech.com/OpenAstroMount

Продават тракера хората и като kit, ако не му се събират на човек лагерите и ремъците отделно.
https://www.astroshop.eu/camera-mounts/ ... to/p,70674

Ето и галерия на снимано с него:
https://www.flickr.com/groups/14697674@N24/pool/

itiman78

Мнение от itiman78 » пон яну 09, 2023 09:20

Принципно ако монтировката е гидираща и щогоде читава на практика няма ограничение от към дължина на експозиция и то на доста по-големи фокусни разстояния - аз по 15минути съм експериментирал и резултата е перфектен......
Ако говорим за монтировка без гидиране едно 2-3 минути при 200мм фокусно можеш да докараш добри.

В твоя случай без значително подобряване на механиката и 30 секунди не са добре....

Относно хамбарната врата .... е че ко пречи да я направиш масивна и да държи не по-зле от нормална монтировка.....
Ясно е че печатана няма да държи свястно, но то и твоята толкова държи ......
Техника:
Смена 8М

Потребителски аватар
Insomniac
Регистриран: съб мар 03, 2012 19:22
Контакти:

Мнение от Insomniac » пон яну 09, 2023 09:35

Точно щях да ти пращам OpenAstroTech тракера и гледам - ти го знаеш ;-) От показаните снимки, тази на 90 секунди ми изглежда добре, но за всеки случай бих редуцирал до 60 секунди.

Поздравления за ентусиазма. Сега ако направиш и гидиране ще влезеш в "играта". Иначе винаги можеш да го ползваш и с по-малко фокусно разстояние, има доста красоти на "широко". Някои от най-любимите ми снимки са на 50мм фокусно.
===================
Skywatcher Quattro-8CF 200/800mm // William Optics Redcat 51
iOptron IEQ45 Version 2 // iOptron SkyHunter
Lacerta MGEN Autoguider + Orion 50mm Mini Guider / ZWO ASI120MM mini + ZWO mini guide scope
ASI2600MC Pro / ASI183MC Pro
Optolong L-eXtreme 1.25", Optolong L-Ultimate 2" filters

Потребителски аватар
Insomniac
Регистриран: съб мар 03, 2012 19:22
Контакти:

Мнение от Insomniac » пон яну 09, 2023 10:47

Tercel написа:
съб яну 07, 2023 14:08
Ще ми е много полезно и бих бил много благодарен, ако някой предостави тестов кадър с EQ3, EQ5, EQ6 (R) с full frame сензор на 200mm без guiding, за да мога да направя някакво поне близко до реално сравнение.
Камера: Canon 6d, без гидиране
телескоп: William Optics Redcat 51 (250mm фокусно)
180 sec на ISO1600
Монтировка: SkyGuider Pro, която продадох наскоро за около 700 лв

Изображение
===================
Skywatcher Quattro-8CF 200/800mm // William Optics Redcat 51
iOptron IEQ45 Version 2 // iOptron SkyHunter
Lacerta MGEN Autoguider + Orion 50mm Mini Guider / ZWO ASI120MM mini + ZWO mini guide scope
ASI2600MC Pro / ASI183MC Pro
Optolong L-eXtreme 1.25", Optolong L-Ultimate 2" filters

Tercel

Мнение от Tercel » пон яну 09, 2023 11:07

Супер, благодаря ти.

Потребителски аватар
penko
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Контакти:

Мнение от penko » пон яну 09, 2023 13:48

Tercel написа:
пон яну 09, 2023 00:11
... За хора, които искат да принтират нещо готово по-скоро бих препоръчал нещо от тези:
https://wiki.openastrotech.com/OpenAstroTracker
https://wiki.openastrotech.com/OpenAstroMount
Пълен т@шак! Половин година си играх да го правя, настройвам, доработвам, сменям мотори с по-мощни, променям софтуера и какво ли още не и така и не го накарах да ме "слуша". Мислех да го пратя на село и да го командвам от вкъщи в града, да е нещо като мини обсерватория. Сега си седи в един кашон сглобено и чака по-добри времена да дойдат да му обърна внимание. От него сега само ползвам гидиращото телескопче с камерата.
Bresser 150/750, Exos-2GT;
Altair Hipercam 183M Pro TEC cooled, LRGB + SII, OIII, Ha; ZWO ASI120MM Mini
Canon 100D, Canon 1200D mod.

Tercel

Мнение от Tercel » пон яну 09, 2023 15:14

Жалко, на документация изглеждаше сравнително читаво.
Предполагам си сглобил ОАТ, а не тази за ОАМ по-тежки товари?

Потребителски аватар
penko
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Контакти:

Мнение от penko » пон яну 09, 2023 18:44

Tercel написа:
пон яну 09, 2023 15:14
Жалко, на документация изглеждаше сравнително читаво.
Предполагам си сглобил ОАТ, а не тази за ОАМ по-тежки товари?
Точно за ОАТ говоря, но като гледам ОАМ и тя ще е такава. Освен това е много хилаво всичко. Нещо, което трябва да е от метал - трябва да е от метал! :D
Bresser 150/750, Exos-2GT;
Altair Hipercam 183M Pro TEC cooled, LRGB + SII, OIII, Ha; ZWO ASI120MM Mini
Canon 100D, Canon 1200D mod.

itiman78

Мнение от itiman78 » пет мар 10, 2023 12:20

За информация относно еластичността на разните ремъци - при стандартен полимерен зъбен синхронен ремък T5 с ширина 10мм еластичността му при натоварване с 500нютона или казано разбираемо с 50кг, ремъкът се обтяга с около 0,013мм на метър дължина.
Очаквах да е доста по-зле но се оказа съвсем добър тоя показател.... при разумна редукция добре би работила подобна предавка.....
А ако ремъкът е с стоманен корд тоя показател вероятно е по-добър.....

Явно не случайно Avalon правят такива монтировки .....
Техника:
Смена 8М

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение