Тълкуване на метаданни от гидиране
Тълкуване на метаданни от гидиране
Става дума за монтировка - самоделка. Криво - ляво се ориентирам в картината, но ако някой помогне в интерпретацията ще съм много благодарен. Товара не е добре балансиран (защото технологично още не съм предвидил начин), обекта е около екватора и на 15градуса от меридиана. Гидирам с 400мм и ASI 120.
Re: Тълкуване на метаданни от гидиране
Виж са.
Уважавам ти труда и хъса да си направиш нещо в тая област. И това нещо много добро. Обаче зад тия монтировки седят доста голям екип от инженери и най вече много пари. Сам човек е само за тоалетната..
След време ще си купил добра монтировка и труда ще ти е само за единия кеф.
Не знам дали си заслужава. За теб може би, за мен Не!
Не мога да коментиран това за което питаш по пристата причина, че данни за това нямам. Някакви графики които и разработчиците вервай ми не могат да ти кажат.
Успех!
Аз тия пари ще ги отгладувам и главата няма да ме боли! Ако ме разбираш какво искам да ти кажа.
Дано се видим с Ганчо и ти на някоя ливада.

Уважавам ти труда и хъса да си направиш нещо в тая област. И това нещо много добро. Обаче зад тия монтировки седят доста голям екип от инженери и най вече много пари. Сам човек е само за тоалетната..
След време ще си купил добра монтировка и труда ще ти е само за единия кеф.
Не знам дали си заслужава. За теб може би, за мен Не!
Не мога да коментиран това за което питаш по пристата причина, че данни за това нямам. Някакви графики които и разработчиците вервай ми не могат да ти кажат.
Успех!
Аз тия пари ще ги отгладувам и главата няма да ме боли! Ако ме разбираш какво искам да ти кажа.
Дано се видим с Ганчо и ти на някоя ливада.

Mount: iOptron CEM26 GoTo iPolar LiteRoc
Telescope: Omegon Pro APO AP 76/342/F4.5 ED Triplet
Cameras: ZWO ASI 533MC-PRO
Guiding cameras: ASI 120MM Mini, William Optics 50mm f/4 Guide Scope.
Filters: Astronomik Luminanz L-2 2" UV-IR , Astronomik UHC
Focuser :ZWO EAF 5v
Automation: ASIAir Plus
Apple iMac 13,1 A1418, iPad A1893
"Най-големият враг за знанието не е невежеството, а илюзията за знание...."
Стивън Хокинг
“Необикновените твърдения изискват необикновени доказателства”.
Telescope: Omegon Pro APO AP 76/342/F4.5 ED Triplet
Cameras: ZWO ASI 533MC-PRO
Guiding cameras: ASI 120MM Mini, William Optics 50mm f/4 Guide Scope.
Filters: Astronomik Luminanz L-2 2" UV-IR , Astronomik UHC
Focuser :ZWO EAF 5v
Automation: ASIAir Plus
Apple iMac 13,1 A1418, iPad A1893
"Най-големият враг за знанието не е невежеството, а илюзията за знание...."
Стивън Хокинг
“Необикновените твърдения изискват необикновени доказателства”.
Благодаря за мнението!То е като готвенето и яденето. Удоволствието да си го направиш сам. Докато стане научаваш много разни неща.
По-скоро ми се ще, ако някой вижда нещо нередно, поправимо, изпуснато и т.н. да даде акъл.
Аз не виждам друго, освен случайна грешка. За периодична времето е малко, ще я търся нататък.
Времето беше много тихо, въздуха - чист. Нарочно гидирах по една звезда, за да видя дали флуктуациите на воденето корелират някак с блясъка.
Някакви такива насоки ми се щеше да чуя, мнения на опитни съфорумци.
Аз не виждам друго, освен случайна грешка. За периодична времето е малко, ще я търся нататък.
Времето беше много тихо, въздуха - чист. Нарочно гидирах по една звезда, за да видя дали флуктуациите на воденето корелират някак с блясъка.
Някакви такива насоки ми се щеше да чуя, мнения на опитни съфорумци.
Здравей,
Поздравления за чудото, което си направил. Моля да споделиш една снимка да видим как изглежда. Резултатите поне изглеждат супер.
От графиката виждам следното (с моите познания, които не знам колко са добри):
- деклинацията е супер. Не се вижда беклеш по нея.
- ректасцензията - също не виждам беклеш. Вижда се, че може би не е балансирана и гидирането я кара да наваксва. Движението изостава на изток и гидирането дава команди за корекции на запад. Чел съм, че така може да се получи ако едната страна е по-тежка. Също съм чел, че така се прави, за да е по-точна монтировката
Поздрави,
Иван
Поздравления за чудото, което си направил. Моля да споделиш една снимка да видим как изглежда. Резултатите поне изглеждат супер.
- ректасцензията - също не виждам беклеш. Вижда се, че може би не е балансирана и гидирането я кара да наваксва. Движението изостава на изток и гидирането дава команди за корекции на запад. Чел съм, че така може да се получи ако едната страна е по-тежка. Също съм чел, че така се прави, за да е по-точна монтировката

Поздрави,
Иван
Благодаря за мнението. Луфтове няма, защото използвам harmonic drive, много практично нещо, което събира в едно вълнов редуктор 1:100 и лагеруване, предварително натоварено, така,че да не хлопа нищо. И носи много нютони товар. Сега се чудя дали мога да подобря нещо. Баланса е следващата стъпка, но трябва да измисля съединители по двете оси. Ще кача и снимки.
- Stardust
- Регистриран: съб окт 26, 2019 22:33
Според мен монтировката движи по - бавно по ректасцензия и гидирането постоянно се опитва да навакса.Sektor написа: ↑ср сеп 01, 2021 22:45Здравей,
Поздрави,
Иван
Mount: iOptron IEQ30 Pro GEM
Telescope: TS Optics Telescope N 203/800 Photon,
TS-Optics 8" Ritchey-Chrtien Pro 8" / 203 mm - focal length 1624 mm - focal ratio f/8
Camera: ZWO ASI 294MC PRO
Guiding camera: T7 Astronomical Camera High Sensitivity copy of ZWO ASI 120
Guiding scope:Guide Finder scope "SEELANG"" 60x240mm with 1,25" Double Helical focuser.
Coma corrector: TS-Optics NEWTON Koma Korrektor 0.95x Maxfield 3-Element - 2"
Filters: L-Ehnance Optolong
Focuser : Motofocuser "myFP2ESP" by Robert Brown
Telescope: TS Optics Telescope N 203/800 Photon,
TS-Optics 8" Ritchey-Chrtien Pro 8" / 203 mm - focal length 1624 mm - focal ratio f/8
Camera: ZWO ASI 294MC PRO
Guiding camera: T7 Astronomical Camera High Sensitivity copy of ZWO ASI 120
Guiding scope:Guide Finder scope "SEELANG"" 60x240mm with 1,25" Double Helical focuser.
Coma corrector: TS-Optics NEWTON Koma Korrektor 0.95x Maxfield 3-Element - 2"
Filters: L-Ehnance Optolong
Focuser : Motofocuser "myFP2ESP" by Robert Brown
Т.е. да увелича сидералната скорост?
Привет,
Какви са предавателните числа по DEC и RA - в цялост, не само на редукторите?
Поздрави,
Skymax 127 - Maksutov-Cassegrain
EQ 3 + EQStar goto upgrade kit
Meade 24mm eyepiece
Canon 1000D 18-55mm kit, 55-250mm IS
Meade 24mm eyepiece
Приблизително, отдавна беше..
1.200 стъпки Х16 микростъпки = 3200
2. редукция 2:1
3. редукция 3:1
Дотук - 19200
4. хармоник 100:1
Общо 1920000 стъпки/оборот.
Поздрави и от мен!
1.200 стъпки Х16 микростъпки = 3200
2. редукция 2:1
3. редукция 3:1
Дотук - 19200
4. хармоник 100:1
Общо 1920000 стъпки/оборот.
Поздрави и от мен!
Привет,
Аз, нещо ги смятам по-различно /стига да не бъркам, разбира се/:
2. редукция 2:1 /навярно това е деклинацията/
- 3200 /микростъпки/ Х 100 /хармониката/ Х 2 /ремъчната предавка/ = 640 000 микростъпки /за пълен оборот по Dec/
3. редукция 3:1 /вероятно RA/
- 3200 /микростъпки/ Х 100 /хармониката/ Х 3 /ремъчната предавка/ = 960 000 микростъпки /за пълен оборот по RA/
И двете стойности, са далеч от указаните на http://eq-mod.sourceforge.net/reqindex.html, за HEQ5.
Основно, поради големия "микростепинг", но и заради механичната предавка!
За да се постигне тази резолюция при 16 микростъпки - предавателното отношение трябва да бъде 1:28.2 - от вала на мотора, през ремъка, към входящия вал на редуктора.
Според мен, и при 1:14 системата ще работи много добре и няма да ги има, описаните от "Stardust" изоставания и догонвания.
N.B.: Трябва да поясня, че в тази таблица има неточност - за "RA Gear ratio" /на EQ 3-2/ - гарантирано не е 1:715, а 1:319 /320/
Поздрави,
Последна промяна от simbad на ср юни 08, 2022 22:48, променено общо 1 път.
Meade 24mm eyepiece
Meade 24mm eyepiece
Още нещо:
В този раздел - http://eq-mod.sourceforge.net/tutindex.html, има възможност за точно указване на общата резолюция.
Аз, обаче , не намирам този .dll при мен
, засега...
Поздрави,
В този раздел - http://eq-mod.sourceforge.net/tutindex.html, има възможност за точно указване на общата резолюция.
Аз, обаче , не намирам този .dll при мен

Поздрави,
Meade 24mm eyepiece
Meade 24mm eyepiece
Двете оси са с еднаква редукция, сметките са за едната ос, същите параметри са и за другата.
Т.е. и по RA 1 920 000 ,и по DEC 1 920 000.
Такива части имах. Резултата не е лош за първа самоделка...
Т.е. и по RA 1 920 000 ,и по DEC 1 920 000.
Такива части имах. Резултата не е лош за първа самоделка...
Без съмнение

Успех
Meade 24mm eyepiece
Meade 24mm eyepiece
Благодаря!
Проблематични са микростъпките при евтините драйвери (каквито ползвах)
Съвременните, SilentStepStick TMC2130 например, са много по-приятни за ползване, по-тихи, по-икономични, по- по-.
Може да се сметне и редукцията при 256 микростъпки...=30 720 000, грубо 0.0421875 от секундата на стъпка....
Поздрави!
Проблематични са микростъпките при евтините драйвери (каквито ползвах)
Съвременните, SilentStepStick TMC2130 например, са много по-приятни за ползване, по-тихи, по-икономични, по- по-.
Може да се сметне и редукцията при 256 микростъпки...=30 720 000, грубо 0.0421875 от секундата на стъпка....
Поздрави!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение