ЕДНО АСТРОНОМИЧЕСКО ИЗЧИСЛЕНИЕ - ПОМОГНЕТЕ !
Модератори: mishaikin, bobo, Betelgeuse
ЕДНО АСТРОНОМИЧЕСКО ИЗЧИСЛЕНИЕ - ПОМОГНЕТЕ !
Един прост, си мисля ( за човек астроном ) въпрос :
Имам три точки :
1. Точка на Земята с координати :
43.04’05” Северна ширина
25.36’40” Източна дължина
232 м надморска височина
- това са координатите на терасата ми във В.Търново
(според GoogleEarth)
2. Сателит HellasSat позициониран на геостационарна
орбита над Екватора на
00.00’00” ширина
39.00’00” Източна дължина
На височина : 35786 км. над земната повърхност
(не от центъра на Земята )
3. Слънцето – не му знам координатите по дяволите !
Кога два пъти в годината (пролетта и есента очевидно)
застават на една линия ???
Зададен по друг начин въпроса звучи така:
Кога Слънцето застава зад геостационарния сателит,
който излъчва каналите на Булсатком и “срива”
излъчването му ?
Мисля , че ще е удоволствие за някой колега,
да изчисли това – ще ми помогне !!!
Благодаря предварително с Поздрав – Венци Павлов
Имам три точки :
1. Точка на Земята с координати :
43.04’05” Северна ширина
25.36’40” Източна дължина
232 м надморска височина
- това са координатите на терасата ми във В.Търново
(според GoogleEarth)
2. Сателит HellasSat позициониран на геостационарна
орбита над Екватора на
00.00’00” ширина
39.00’00” Източна дължина
На височина : 35786 км. над земната повърхност
(не от центъра на Земята )
3. Слънцето – не му знам координатите по дяволите !
Кога два пъти в годината (пролетта и есента очевидно)
застават на една линия ???
Зададен по друг начин въпроса звучи така:
Кога Слънцето застава зад геостационарния сателит,
който излъчва каналите на Булсатком и “срива”
излъчването му ?
Мисля , че ще е удоволствие за някой колега,
да изчисли това – ще ми помогне !!!
Благодаря предварително с Поздрав – Венци Павлов
Re: ЕДНО АСТРОНОМИЧЕСКО ИЗЧИСЛЕНИЕ - ПОМОГНЕТЕ !
Ами първо, съвсем не е задължително да застанат в една линия. И второ задачата хич не е от най-елементарните.
Май е по-добре темата да се тури в раздел Астрономически задачи
Май е по-добре темата да се тури в раздел Астрономически задачи

Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D
And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait
And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait
Към 37 градуса я смятам височината на спътника, по груби сметки през октомври и февруари трябва да се падат пасажите.
Phil Plait
Phil Plait
ЗА ХЕЛЛАС САТ
ЗНАЧИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е СЛЪНЦЕТО ДА ЗАСТАНЕ ЗАД САТЕЛИТА В ОПРЕДЕЛЕН МОМЕНТ (Е МОЖЕ БИ НЕ С ЦЕНТЪРА СИ) - ЗА САТЕЛИТ АСTRA НА 19.2 ИД - ГЕРМАНЦИТЕ СА ГО ИЗЧИСЛИЛИ - И ВСЕ ПАК СИ МИСЛЯ ЧЕ СМЕТКАТА НЕ Е ТОЛКОВА СЛОЖНА - МОЖЕ ДА СЕ ОПРОСТИ КАТО СЕ КАЖЕ - ЗА ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ
Най-лесно ще стане, ако знаеш точната височина и азимут (т.е. алт-азимуталните координати), на които се вижда спътника от Велико Търново.
Phil Plait
Phil Plait
Тъй, значи в тоя сайт:
http://www.hansa-electronic.com/satcalceng.asp
по зададени географски координати и избран спътник можеш да си изчислиш височина и азимут. В твоя случай резултатът е:
азимут: 160.76
височина: 38.51
Следва малко игра със Stellarium или някоя подобна симулационна програма и можеш да видиш точния момент на пасажа. Аз поне получавам:
3 март 11:29 ч
9 октомври 13:04 ч (лятно време)
http://www.hansa-electronic.com/satcalceng.asp
по зададени географски координати и избран спътник можеш да си изчислиш височина и азимут. В твоя случай резултатът е:
азимут: 160.76
височина: 38.51
Следва малко игра със Stellarium или някоя подобна симулационна програма и можеш да видиш точния момент на пасажа. Аз поне получавам:
3 март 11:29 ч
9 октомври 13:04 ч (лятно време)
Phil Plait
Phil Plait
ЗА ХЕЛЛАС САТ
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ ЗА УСИЛИЯТА ВИ, НО ЗАЩО ЛИ СИ МИСЛЯ, ЧЕ ЧАСЪТ ТРЯБВА ДА Е ЕДИН И СЪЩ ЗА ПРОЛЕТТА И ЕСЕНТА (РАЗБИРА СЕ ОТЧИТАЙКИ ЕДИНИЯ ЧАС ЛЯТНО ВРЕМЕ) ПО МОИ СЪОБРАЖЕНИЯ СЛЪНЦЕТО Е НА ЮГ ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО КЪМ 12:25 Ч, СЪОТВЕТНО САТЕЛИТА Е НА 15 ГР НА ИЗТОК ОТ НАШАТА ИД - ТАКА ЧЕ ЧАС КЪМ 11:25-30 Е РЕАЛЕН - ДРУГИЯ ЗА ЕСЕНТА МИ СЕ ВИЖДА НЕВЕРЕН ?
Re: ЗА ХЕЛЛАС САТ
Ами няма как часовете да са еднакви, при положение, че на 3 март слънцето прекосява меридиана към 12:30, а на 9 октомври - след 14:00 лятно време. Не изключвам възможността някъде да съм допуснал грешка, така че би било хубаво да видим и други решения на поставената задачка. И най-вече - когато дойде времето да потвърдите или опровергаете изчисленията 

Phil Plait
Phil Plait
Значи по метода на sider, но проверено със Starry Night, получавам за текущата година и гледано от В. Търново следното - 4-ти март, 11:29 часа и 12:04 часа (лятно време) на 8-ми октомври. Уж мерих точно, ама май трябва и трето мнение за окончателно решение на казуса
. Освен това тази прогноза е валидна само за 2012, 2016, 2020 и т.н. - тъй като земната година е приблизително 365.25 дни и след като се закръгля на 365 се получават разминавания. Часовете през март и октомври няма да съвпадат, защото Слънцето описва на небето в продължение на една година фигура, наречена аналема (приличаща на осмица), поради неравномерното му ъглово движение, получаващо се от елиптичността на земната орбита.

Мисля, че прибавяш излишно единия час (сигурно Стелариума сам го прави) - на 9-ти октомври Слънцето пресича меридиана в 12:00 часа или 13:00 лятно време.sider написа:Ами няма как часовете да са еднакви, при положение, че на 3 март слънцето прекосява меридиана към 12:30, а на 9 октомври - след 14:00 лятно време
Прав си, грешката е моя - Стелариума наистина отчита автоматично смяната от лятно към зимно време - нещо, което не бях забелязал до сега. Благодаря за корекцията.stalker написа: Мисля, че прибавяш излишно единия час (сигурно Стелариума сам го прави) - на 9-ти октомври Слънцето пресича меридиана в 12:00 часа или 13:00 лятно време.
Значи, за октомврийския пасаж часът е 12:04 ч.
Phil Plait
Phil Plait
Малко извън темата, но някои записват траекторията на слънцето с празни кутийки от бира (още едно доказателство, че бирата и астрономията вървят ръка за ръкаstalker написа:Слънцето описва на небето в продължение на една година фигура, наречена аналема (приличаща на осмица), поради неравномерното му ъглово движение, получаващо се от елиптичността на земната орбита.

http://www.wired.com/wiredscience/2011/01/solargraphy/
Phil Plait
Phil Plait
Имам практически опит от миналото. През 90-те години си бях направил сателитна антена 1.8 м. Бях я изработил от алуминиева ламарина, като бях ползвал шаблон за изработката на носещите тръби на конструкцията. В последствие разбрах, че работи ефективно, като парабола от 1 м. Това обаче не попречи пролетта през 93 или 4 година Слънцето да ми разтопи конвертора и поляризатора. Антената беше насочена на 13 градуса на изток. Датата беше около 22 март. Кой да знае за това явление и да си боядиса антената.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 5 Отговори
- 1592 Преглеждания
-
Последно мнение от CVK
пон ное 14, 2016 13:56