трябва да се действа!

бъдещето на НАОП в България

Модератор: bobo

Tanyu Bonev
Мнения: 1
Регистриран: пет фев 22, 2008 14:56
Репутация: 0

трябва да се действа!

Мнение от Tanyu Bonev » пет фев 22, 2008 15:04

Очаквам първа версия на писмото от Алексей Стоев, за да има за какво да си говорим.

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 4424
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 1221
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » пет фев 22, 2008 21:03

Тази тема е пусната за сериозно обсъждане на отворено писмо от астрономическите институции по повод възникнали проблеми по финансирането на т.нар. обслужващи звена (ОЗ) в системата на народната просвета или извън училищни звена, каквито са повечето НАОП в страната, младежки домове и детско-юношеските комплекси (където има школи по спорт, изкуства и науки).

Инфо: както знаете от тази година училищата и ОЗ преминават на делегиран бюджет, което значи, че им се дават пари на основата на броя ученици в тях. Тези пари, наречени бюджетна сметка трябва да се разпределят за всички разходи - отопление, материали, активи, заплати и т.н.

В закона за държавния бюджет има заделени средства (субсидия), които държавата дава на общините, а те ги разпределят за училищата и ОЗ. Отделно общините влагат свое дофинансиране. В ЗДБ за 2008 г. обаче такива средства от държавата за ОЗ не са предвидени, което означава, че за тях трябва да се заделят пари от тези за училищата или разходите да се поемат изцяло от общините.

В някои общини директорите на училищата, които трябва да се справят с (малките) си бюджети не са съгласни да им се взимат пари. Ако общинските съвети не гласуват бюджета на тези ОЗ да се поемат изцяло от общините единственото, което остава е да се закрият.

Засега не съм чувал да има закрит НАОП, но четох, че са закрили такива младежки звена в Добрич.

Моля включвайте се само ако сте запознати с проблема. Емоционалните коментари, които всички имаме, няма да са от полза при обсъждане на писмото.

Reni
Мнения: 6
Регистриран: пет фев 22, 2008 21:30
Репутация: 0
Местоположение: Sofia

Мнение от Reni » пет фев 22, 2008 22:40

Засега не съм чувал да има закрит НАОП, но четох, че са закрили такива младежки звена в Добрич.

Po-starite znayat: 1991 g. beshe zakrita NAO v Sofia! Vyarno, ne beshe NAOP, no beshe stolichnata narodna observatoriya. I dosega nyama narodna observatoriya v Sofia...

V.R.
Мнения: 31
Регистриран: чет авг 19, 2004 08:25
Репутация: 0
Местоположение: Varna
Контакти:

информация за НАОП-Варна

Мнение от V.R. » пет фев 22, 2008 23:31

Ето информация за ситуацията във Варна:
http://chernomore.bg/index.php?nid=22100
Чакаме да мине това решение на сесия и да се приеме бюджета.
За Варна НАОП е един от символите на града и в Общината са единодушни, че трябва да остане и да я има.
В.Радева

Markishky
Мнения: 1296
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 588
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » пет фев 22, 2008 23:39

Да, темата е много сериозна и призовавам и ние да се отнасяме сериозно, като изчакаме първо хората от ИА или САБ да публикуват тук текста на писмото и (поне) първите техни предложения за евент. изглаждане на текста. Тази част на форума е основно предвидена за това.

Reni
Мнения: 6
Регистриран: пет фев 22, 2008 21:30
Репутация: 0
Местоположение: Sofia

kak stoyat nestata s drugite observatorii?

Мнение от Reni » съб фев 23, 2008 15:05

Веселке,

Радваме се, че вашата обсщина (Варна) е взела такова решение. Научихме, че и обсерваторията в Стара Загора ще я бъде. НАОП в Смолян вероятно също ще остане, но се предвиждат реорганизации и съкращения... Как стои въпроса с останалите обсерватории - Ямбол, Кърджали, Димитровград, Хасково,...? Има ли решение на техните общински съвети? Информацията за тях би била от полза. Алексей като председател на Националния съвет на народните обсерватории със сигурност знае за всяка от тях. Очакваме, както беше договорено на годишното събрание на САБ той да подготви първоначалната версия на писмото, което да бъде обсъдено и доработено в кратки срокове.

Nat
Мнения: 5
Регистриран: пон фев 25, 2008 12:29
Репутация: 0
Местоположение: Varna

Мнение от Nat » пон фев 25, 2008 12:35

Здравейте!
Говорихме с Алексей! Пише писмото и всеки момент ще го изпрати за обсъждане!
Чакам информация за положението със Силистренската обсерватория! Или аз ще ви я изпратя като я получа или директора на Силистренската обсерватория Марлена Господинова!
При тях положението е критично!
Наташа Иванова, Варна

Reni
Мнения: 6
Регистриран: пет фев 22, 2008 21:30
Репутация: 0
Местоположение: Sofia

искаме информация, за всички нар. обсерватории

Мнение от Reni » пон фев 25, 2008 13:14

Наташа,

Благодаря за информацията! Дано Алексей скоро изпрати писмото. Междувременно, би било от голяма полза да имаме информация за положението на всяка нар. обсерватория. Моля, директорите на нар. обсерватории да съобщят за това на координатора на САБ - renadaka@yahoo.com, или на този форум.

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 4424
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 1221
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » пон фев 25, 2008 18:17

Може би някой, който познава директорите, и когото директорите познават трябва да се свърже с тях по телефона, защото не е сигурно колко от тях четат форума.

Reni
Мнения: 6
Регистриран: пет фев 22, 2008 21:30
Репутация: 0
Местоположение: Sofia

Мнение от Reni » пон фев 25, 2008 18:42

Съобщено е по майла на всички народни обсерватории още миналата седмица да следят форума.

Nat
Мнения: 5
Регистриран: пон фев 25, 2008 12:29
Репутация: 0
Местоположение: Varna

Информация от Силистра

Мнение от Nat » вт фев 26, 2008 08:20

Здравейте,
Съжалявам, че НАО „Г. Галилей” не участвахме в Конференцията по астрономия на 16.02.2008г. Причините са много, но основната е липса на средства. От колегите от НАОП Варна, разбрахме ,че е имало интересни доклади. На обсъждане били подложени и проблемите на извънучилищните педагогичесли учреждения, във връзка с преминаването към системата на делегираните бюджети в образованието.
Разбрахме, че сте подготвили официално становище на Съюза на астрономите и искам да ви уведомя за положението на НАО Силистра.
Ние, от както съществуваме официално (от 30.03.2000 г.) сме от пилотните общини, изпробващи делегиранире бюджети. До сега бюджета на обсерваторията се формираше от държавни дейности –за заплати и осигуровки, а за издръжка - от общински дейности.
От тази година, според нововъденията в Закона за финансите и следсвие от учителската стачка всички училища преминават на делегирани бюджети.
За извънучилищните все още няма приети стандарти, няма и спуснати никакви финансови средстава. Оставено е по места, Общините да си решат проблема, според потребностите и възможностите от „Местни данъци и такси”.
Ние почти нямаме приходи. Нищожна е сумата от билети – общината пожела от ученици живеещи в Община Силистра да не се вземат пари.
За сега оставаме в този състав, но за новата учебна година се говори за обединяване в Общински комплекс заедно с Центъра за работа с деца, Ученическа спортна школа и Центърът за ученическо техническо и научно творчество.
Ние сме по щат 2,5 бройки, от които 0,5 е обслужващ, 1 директор и 1 учител. За сега кмета е обещал да ни запази, но не се знае за новата учебна година дали ще бъдем в този състав и дали ще останем самостоятелни. Нашата Община е малка с малко приходи и в един момент, дори и при добро желания, няма да може да ни издържа, а за платени форми е трудно да се говори.
Имахме няколко срещи и с ръководствата на училищата! Те нямат нищо против нас, но също са притеснени от ограничените си и крайно недостатъчни бюджети и отказаха да ни помогнат.
Ние нямаме Планетариум, но имаме звездна зала с купол и мултимедиен проектор, с помощта на който предлагаме и правим лекции на различни астрономически теми. Посещавани сме от цели класове, по различни теми свързани със задължителното обучение. Нашия град е малък и не е туристически и за това и приходите от посещения са малки.
Имаме подкрепата на обществеността, колеги, ученици и родители. Въпреки краткото ни съществуване имаме успехи на национално и международно ниво.
Марлена Господинова, директор на НАО "Г. Галилей", Силистра

Nat
Мнения: 5
Регистриран: пон фев 25, 2008 12:29
Репутация: 0
Местоположение: Varna

Мнение от Nat » вт фев 26, 2008 09:23

Според мен, може би е назрял моментът, в който да се поиска от министерството да се сьздадат точно определени стандарти за специфичната работа на обсерваториите, които да отговарят на характера на нашата дейност, а не да ни вписват и третират директно като училища. Общото ни с училищата е само работата с деца, но характера на нашата работа е коренно различен, освен това нашата работа не свършва с децата.
Например, в училище! Едина тема, дори по астрономия, приключва за 40 мин, един учебен час! А в обсерваторията започва в часа на кръжока, но продължава с практически занятия и наблюдения, отчитане на получените резултати на конференции, някои от които ние организираме и провеждаме, други международни, за които пак ние създаваме организацията и водим децата. Създаваме организация и провеждаме олимпиади по астрономия. В училище няма планетариуми и телескопи, с каквито разполагат обсерваториите и затова обучението при нас е на друго ниво, несравнимо с училищното. Ние работим с нестандартни форми на обучение, саздаваме за работа в свободното време на децата ученически образователни проекти, в които те могат да изявят своите способности, представяйки наученото по астрономия, например чрез компютърна програма, есе, стихотворение, рисунка, макет, театрална постановка и много други. Т.е. ние надграждаме знанията на децата получени в училище с всички онези методи и средства, които училището, по една или друга причина не може да приложи.
Освен работа с деца ние работим и с техните учители, родители, по-големи братя и сестри и цялата общественост. Правим курсове за обучение на учители. Водим кръжоци и лекции за граждани и гости на града. Организираме масови прояви за всички възрасти. Ето например, последното такова - телевизионно предаване и пресконференция за Цвики, продължаваме с поставяне на паметна плоча на дома в който е израснал във Варна и още други!
Това е само зачекване на темата за спецификата на нашата работа!
Мисля, че вече е дошло време сериозно да се заемем с подходящ статут на обсерваториите, а не в началото на всяка година да ни заплашват, че ще ни съкратят, закрият или, че няма да ни има и тем подобни!
Надявам се, че вече в министерството са се появили разумни хора, които ще ни помогнат да направим това!

astronerd
Мнения: 10
Регистриран: чет фев 28, 2008 00:00
Репутация: 0

Мнение от astronerd » чет фев 28, 2008 00:07

Колеги, сериозно ли смятате, че това е най-подходящото място да се обсъждат подобни проблеми? Първо предизвика усмивка у мен, после даже леко се шашнах, че го взимате насериозно...моля ви, имаме си конференции, събирания, можем да използваме мейлинг листи или поне скрит форум. Моите уважения, но си чешете езиците(с предварително подготвени реплики, т.е. старата песен на нов глас): тук имало планетариум, там нямало планетариум, нямало и в София, че срам, че работи. Ами няма. Че е срам - срам е.

Но няма да последва строене на планетариум от публикация във форум. И за нищо няма да помогне това. Форуми бол, това е последното нещо, което ще трогне (без)отговорните лица. Трябва да се говори конкретно, за финансиране, проекти, за пари за наука и научно образование, а за говорене за това просто сте сбъркали мястото. Затова не се сърдете на детето, дето в началото се зарадва, че ще види "чичо Алексей" на линия - това се очаква от такъв тип дискусия и до по-далеч няма да стигне.

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » пет фев 29, 2008 04:15

astronerd написа:Колеги, сериозно ли смятате, че това е най-подходящото място да се обсъждат подобни проблеми? Първо предизвика усмивка у мен, после даже леко се шашнах, че го взимате насериозно...
Аз мисля, че не е толкова несериозно. Доста от членовете на този форум са преминали през НАО, посещавали са редица лагер школи и т.н. В последствие на това някои са станали “колеги”, други пък са на сериозни позиции в бизнес средите и прочее. Последните могат да научат за възникналите проблеми именно от такъв форум и мисля, че при добро желание могат да се дадат разумни предложения, които впоследствие да бъдат конкретизирани при лични срещи.
Друга част от членовете е пък от подрастващото поколение и вероятно са бъдещите членове на вашите кръжоци, школи и други мероприятия.
Не знам и защо сте останали и с впечатлението, че тук няма хора с опит в проектите, напротив и те биха били полезни също.
IAU A79: http://a79.starrydreams.com/
https://www.facebook.com/Zvezdnoobshtestvoobservatory
Micar21 Ltd: www.micar21.com
Телескопи:
1) Orion Optics 350/1600@1168mm, 90мм вторично + 2" ASA 0.73 редуктор/коректор;
2) Celestron C10N 254/1200;
Стойки: NEQ6 Skyscan, EQ6 +upgrade kit; Гид: 70/500;
CCD:SBIG ST-8300 за 35см и MX716 за 25см, За гидовете CCD: QHY6 (Luna) на 35см, Mintron на 25см;
Филтри: V, R, I и RGB;

Потребителски аватар
ALBIREO
Мнения: 631
Регистриран: пет ное 11, 2005 18:52
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от ALBIREO » пет фев 29, 2008 15:50

А защо не се допитате до бизнеса за решения, които ще ви помогнат да излезнете от "безпаричието и позицията на зависимост от държавни средства"? Икономиката в България ЛЕТИ напред, опитайте се да се поучите от нея. Ако вие не можете - намерете хората, които могат...

Niko
Мнения: 41
Регистриран: чет яну 04, 2007 09:50
Репутация: 0
Местоположение: Варна

Мнение от Niko » пет фев 29, 2008 17:15

Добре работещите бизнес решения в БГ са обикновенно копия на подобни решения от западния свят и то с десетилетна история. Ако някой знае как става това навън да сподели. И просто всички да се съгласят...

Copy-Paste...
Sky-Watcher EXPLORER-200 (EQ5)

bgtimes.com

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 4424
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 1221
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » пет фев 29, 2008 19:31

Това което ще напиша може да не се отнася за всички НАОП, но за повечето - да.

НАОП са бюджетни заведения в сферата на образованието. Като такива, те работят с ученици и получават субсидии от държавата/общините за това. Това е по закон. Субсидията се изразходва за персонал и издръжка и теоретично трябва да стига за това. Освен субсидията може да се изразходват и средства от собствени приходи от стопанска дейност. Но тези средства не могат да бъдат набирани по подобие на една фирма (свободна търговия, разни услуги и т.н.), а има разни ограничения предвид функциите им или такава дейност би била безсмислена. Например, не си заслужава труда и разходите да дадеш зала под наем за някакво мероприятие за 5 лв/час... примерно. Защото това е цената според наредбата на общината и трябва да я спазваш.

Ако когато се гласува бюджетът държавата или общината реши че не може, а е длъжна, да отдели средства за бюджета на НАОП най-честият вариант е закриване. Просто ако съществува такова звено то трябва да бъде издържано. Няма пари - няма звено.

Това, че НАОП може да търси и намери варианти за странични приходи не освобождава държавата/общините от издръжка. Просто финансовата година не може да почне без да е осигурен бюджета.

Ако НАОП се издържа изцяло на бизнес принцип то това вече няма да е НАОП а търговска фирма (а процедурата по едно такова евентуално преобразуване не би била много лека и бърза). И мога да ви кажа какво ще е търсенето - продажба на звезди, парцели на Луната и правене на хороскопи. Мисля, че това е много далеч от идеята за съществуване на НАОП.

Niko
Мнения: 41
Регистриран: чет яну 04, 2007 09:50
Репутация: 0
Местоположение: Варна

Мнение от Niko » пет фев 29, 2008 22:59

Тази 30 годишна история на RW ми хареса, незнам до колко е приложима за БГ:

http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?t=1867

в нея освен за астрономия става дума за пари, печалба, издръжка на обекта, туризъм и други комерсиални мероприятия.

Мисля че и определени политически кръгове биха се заинтересовали от "спасяването" на обсерваториите. Те са доста навътре по темата с усвояването на парите от еврофондовете част от които са за образование и наука. Там трябва да се лобира смело и агресивно.

Колкото до варненската обсерватория - мисля че общината е достатъчно богата за да може с лекота да я издържа и искренно се надявам че няма да посмее да й посегне.

Но от друга страна - земята в далеч по-лош район в морската градина миналата година беше към 1000Е квадрата... май... което значи големи апетити към терена... ново казино.. нов хотел...

Вече парцели на луната може да се продават само в офис намиращ се в панелка в Кайсиева.. което в някаква степен ме радва :)
Sky-Watcher EXPLORER-200 (EQ5)

bgtimes.com

astronerd
Мнения: 10
Регистриран: чет фев 28, 2008 00:00
Репутация: 0

Мнение от astronerd » съб мар 01, 2008 19:06

Ако имаше политически кръгове, които са заинтересувани от даването на нужните средства на обсерваториите, досега това щеше да е направено. Политическата класа прави неща, само ако има интерес за следващите избори. А интересът от даването на повече пари за астрономия днес ще се прояви след 10-ина години, най-малко.

Проблемът е, че хората не виждат проблем във финансирането на науката (или научното образование, в случая с НАОП) - моят личен опит е, че когато стане въпрос за това, че България трябва да членува в различни международни научни организации (ESO, и всичките от EIROForum и т.н.) хората казват "ами ние нямаме пари за наука...". От една страна, парите, които трябват, наистина не са малко - няколко десетина милиона евро. Но пък от друга страна, последните правителства дадоха стотици милиони, в последните седмици от мандатите си, за чешмички и градинки, на които да има жълти табели със златни букви "построено от правителството на...". Пък върви обяснявай на хората, че астрономията ни е дала куп нови технологии, които просто не можем да си представим без помощта на небесните закони, че тези държави, които щедро финансират науката си, не са събрание на льохмани, а са най-развитите индустриални държави и пр.

Цялата тази тирада беше заради сходството в проблема с НАОП. Хората, които искат да се прилагат бизнес-модели не виждат, че това няма как да стане - за да имаме развита икономика, трябва да развием новите технологии, а за да ги развием, трябва да инвестираме в науката, а за да имаме кадри, трябва да инвестираме в научното образование, в частност в НАОП. Вмомента НАОП са един от най-сериозните начини за привличане на хора към астрономията - от тях излизат много талантливи деца, които стават студенти във ФзФ на СУ или отиват в чужбина. Но докато няма пари за тях, тези, които остават в България, те няма и как да помагат - новите технологии не се развиват с вълшебна пръчка, а с материали, които не са безплатни...

Както казах, хората в България не разбират за какво служи астрономията. За тях, на децата трябва да се преподава повече история и география (което се и прави), най-перспективната професия е адвокат (превръщаме се в нация от адвокати), съответно за какво ни е да учим математика и физика в гимназията (моя позната, току-що завършила престижна езикова гимназия, не е учила производни и стереометрия!).

Така че: на НАОП просто трябва да се дават пари, без глупашките искания да се правят "успешни бизнес модели". Това с цел те да образоват технически младите, което трябва да се направи и с други области от науката (клубове и кръжоци по геология, метеорология, биология, химия...). Но за тази цел, както следва от това, което казах, трябва да се промени мисленето на хората, което, простете песимизма ми, няма да стане скоро...

--
P.S. 1. Няма ли долни кавички в този форум?
2. По отношение на успешния бизнес на Варненската обсерватория: приходите от туристически посещения са ефемерни, като блясъка на кометата МакНот. Не е било така преди 5 години (нали?), има сериозен шанс да не е така след още 5.

Потребителски аватар
ALBIREO
Мнения: 631
Регистриран: пет ное 11, 2005 18:52
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от ALBIREO » нед мар 02, 2008 01:30

Не ви познавам, господин astronerd. Оставам с много лошо впечатление и дълбок песимизъм за бъдещето на НАОПите в България, ако всички мислят и действат като вас.
Най-добросърдечно ви желая успех, в който не вярвам от това, което прочетох...

Betelgeuse
Мнения: 1725
Регистриран: чет авг 11, 2005 22:26
Репутация: 25
Местоположение: остров Ванкувър
Контакти:

Мнение от Betelgeuse » нед мар 02, 2008 07:30

Аз също (може би) не познавам астронерд, и трябва да призная че първото му/и изказване ме нервира, тъй като идеята - дай да не се занимаваме с дечурлигата тука, имаме си конференции и т.н. ми прозвуча по-скоро като зов за отбой. Един вид - дайте да не правим тука нещо ново, когато може да си караме по стария начин.

От друга страна астронерд имаше абсолютно право, че хората работещи в Народните обсерватории могат да си направят отделен форум където няма да се появяват вмятания от сорта "блажени са вярващите" или разни идеи за бизнес модели. Мисля че ние като любители трябваше да сме поласкани, че темата се дискутира тук и всячески да се опитаме да не я зацапваме.

Мишо и Бобо са ми свидетели, че аз отначало се удържах и нямах намерение да пиша тук, но последното изявление на Албирео ме принуди.
Подкрепям всичко казано от Астронерд в последното му съобщение. Албирео, не виждам какво се мусиш, отчайваш и т.н. Беше достатъчно ясно обяснено какво представляват Народните обсерватории и как не могат да се прилагат "бизнес модели".

Честно да ви кажа писнало ми е от хора които са в някакъв "бизнес" и се опитват от свойта камбанария да дават препоръки на науката и образованието. Аз съм работил и в двете и искам да повторя това което и Астронерд каза - не може да се прилагат бизнес модели в тия две области. Или поне, не тия модели които се въртят в главите на бизнесмените.

Изобщо не ми е ясно откъде извира тоя Албиреов оптимизъм, че чак и с главни букви - икономиката летяла... Отначало се чудех да не би да се шегува.
Накрая виждам, че след като е прочел астронерд-овите обяснения е изгубил надежди. По грешна причина обаче. Причината не е в хората от НАО, причината е в сбъркания мениджмънт на държавата.
Шансовете наистина са нищожни. От което в никакъв случай не следва, че трябва да се седне и да се чака неволята.

Мисля че трябва да се вдигне много шум, да се набележат цел, срокове и практически действия.

Обсъждането на вътрешни проблеми между хора от системата със сигурност ще е безплодно и ще си остане между тях. До кого е това писмо ? Ако целта е да се прати на министър и да отчетем - готово, направихме каквото можахме, това не е никаква цел.

Нещата може да имат някакъв шанс ако се вдигне наистина голям шум, така че да се предизвика вземане на решения, не само голи обещания. Няма да се оправят с едно писмо или дори среща при министър (аз съм ходил на среща при министър на образованието и вярвайте ми, протокола е - "здравейте ахаа, да точно така, правилно сте го написали.. да да хм хм ще го видим това, да ще помислим, да трябва да, нали знаете трудно е..."

Алексей е добър в тия неща и вярвам, че въпросното писмо ще има конструктивен характер, а именно - какво искаме. Не толкова какво е положението и колко на зле отива, а как трябва да бъде.

поздрави
Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is.

"...any scientist who couldn't explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan."

Потребителски аватар
ALBIREO
Мнения: 631
Регистриран: пет ное 11, 2005 18:52
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от ALBIREO » нед мар 02, 2008 11:02

Имам чувството, че не се разбираме...
Това за което говоря е не да се трансформирате от НАОП в ООД (примерно) и да започнете да продавате звезди/планети..., а да използвате методи, доказани и доказващи се в бизнеса, които могат и ще са ви от полза за излизане от ситуацията (и не само).
Очевидно е - нямате гъвкавост при взимането на решения. Виждате само няколко възможности и всяка опира до "политиците" и "дайте пари". Ако нещо не стане, то със сигурност проблемът е в политиците. И разбира се, пари няма по подразбиране.
Но до колкото виждам, именно досегашното управление е довело до тези проблеми. Точно това управление, което оставя всичко в ръцете на "политиците", които знаем точно колко им пука за науката. Нека те са виновни... :). Но това оправдание достатъчно ли Ви е?
А това, че не виждате възможностите, наистина ме плаши. Защото не политиците, а учените хора в България трябва да виждат и предлагат решения. Учените хора в България трябва да си сътрудничат. Ако науката и бизнесът не намерят пресечна точка, много зле за науката. Бизнесът е достатъчно гъвкъв и той си взима това, от което има нужда. Може би очаквате да кажа какво конкретно действие да предприемете, но не бих го направил тук...

astronerd
Мнения: 10
Регистриран: чет фев 28, 2008 00:00
Репутация: 0

Мнение от astronerd » нед мар 02, 2008 12:22

Глупости! Точно обратното: Ако науката и бизнеса не намерят пресечна точка, толкова по-зле за бизнеса, ще си останем бананова република.

Смятах, че се подразбираше: няма нужда да има гъвкавост при вземането на решения и няма нужда да се употребява мънимейкърски речник, щом стане въпрос за обсерваториите (професионални или НАОП). В тях трябва да се инвестира много с единствената мисъл, че тази инвестиция ще се върне няколко пъти, но след 10 години, т.е. след няколко мандата. (уви, няма да повлияе на следващите избори).

Към политиците не се обръщам с дайте пари, а дайте ни парите, защото бих искал данъците, които плащам, да не отиват за чешмички и градинки в предизборно време, а за наука и научно образование. На науката просто трябва да се дават пари - учените са цветът на всяко общество и те знаят най-добре как да ги харчат за благото на цялото общество. (Ако последните 20 години се даваха повече пари за наука, сега нямаше да купуваме влакове от Сименс, а щяхме сами да сме разработили. Нямаше да са TGV-та, но поне щяха да стигнат да си сменим всичките влакове с нови. Да, това е спекулация, но вземете го като пример - все нещо такова щеше да се случи).

Не работя в системата на НАОП, но познавам проблемите. Има много неща, които колегите трябва най-после да си кажат, да си извадят един кош кирливи ризи, и да си дадат сметка кой работи за благото на НАОП и кой не. Това не е скрит форум, затуй не искам да давам имена.

И аз като Бетелгейзе не съм съгласен с писането на писма до министъра, в който това се обявава за нежелателно явление, онова се обявява за желателно. Министърът не го е еня.

Но не знам и колко ще помогне вдигането на шум, защото за да помогне вдигането на шум, трябва хората да почувстват проблема, а за да почувстват проблема трябва да променим манталитета им това е главния проблем. На запад хората имат почит към науката, и дават пари, затова са толкова технологично развити. В България на науката се гледа като последна грижа. И масовото строене на хотели по черноморието аз не наричам "летене на икономиката". Летене на икономиката наричам да се участва в строежа на МКС, да се строят нови телескопи, да се строи LHC, да се правят TGV-та, самолети, да се развива екологично чиста тежка промишленост...а не да правим тоалетна хартия в големи количества за нуждите на мафиотските хотели по черноморието.

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2823
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 123
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » вт мар 04, 2008 22:26

Може би и аз да кажа нещо:

За съжаление проблемът е комплексен и включва части от всички споменати проблеми и решения.

Както държата да отделя повече за издръжката на НАОП в страната, да се дават повече пари за науката, така и да се промени мисленето не само на обикновените хора и министри, но и на тези, които работят в НАОП. Самият факт, че вече се работи с делегирани бюджето води до тази промяна. Както за работещите в НАОП е трудно да мисли по начина, по който мисли бизнеса, така и обратното. Трудно можеш да накараш един научен работник да мисли за бизнес мениджънт, маркетинг и привличане на инвестиции, както и една бизнес единици трудно възприема идеи, в които не вижда печалба, макар и в по-далечен период.

Но според мен сътрудничеството между бизнеса и НАОП ще има ползи и за двете страни. Просто трябва да се намери начина. Никой не казва, че сте стане бързо и светкавично и веднага ще има ефект. Но това са първите стъпки от промяната на мислетето за общото благо. В тази връзка се сещам как при разговор с, предполагам вече пенсионирата директорка на Планетаруим Смолян, тя ми каза че определено се е повишила посещаемостта на планетариума, откакто е станал един от 100-те туристически обекта на България. Ето един пример на сполучлив маркетинг.

Убеден съм, че и други успешни решения може да се вземе. А и не може да се очаква в една бедна страна като България, която през последните 20 години и повече не са влагани свежи и солидни пари в астрономията, да се очаква, че този момент като днешния нямаше да дойде. Просто за истинското състояние на нещата се разбра, когато се премина на делегиран бюджет. И е нормално хората да са притеснени, защото положение не е розово.

Сега се сещам и за думите на Цецо от форума какво притеснение и глад за извън училищни занимания имат родителите за децата си, само и само да не се замислят за наркотици и други лоши пътища. Така, че ето и социалната страна на нещата с ползва за обществото от този ъгъл, а не само от ъгъла на научни постижения, постигнати от името на България. А един притеснен родител дава не малко пари за детето си, когато го вижда, че е развива в една добра посока. Така, че ако щете Съюза на Астрономите в България или ние да си направим фондация или клуб с по-сериозна организия с членски внос, е едното решение. И преди сме искали да правим клуб с членски внос, но нищо не стана :oops: :?: САБ имат членски внос, но може би трябва да имат по-добра кампания, с повече членове, да са повече отворени и към любителската астрономия, така ще се увеличат и финансите от членски внос и т.н.

Знам, че в България не сме много хората, които се интересуват сериозно от астрономия, но ако организацията ни е сериозна, има много по-голяма вероятност другите около да се запалят по-сериозно.

Ще си кажете - нека си пише, нито ще е първия, нито последния и пак нищо няма да постигне. Но това зависи от нас. И дано пак да не е докажем израза, че в чужбина българинът постига много, но когато го прави сам. А когато сме повече, обикновено не си помагаме. Може би сегашното ни положение за съжаление е свързано и с нашата народопсихология.

Дано вече да започнем да я осъзнаваме и да я преодолеем.

P.S. И най-дългият път започва от първата крачка:!: Успех на всички ни :!:

Извинявам се, ако някъде имам грешки.
www.astroshop.bg
PST Coronado mod, SKYMAX-180 PRO OTA
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Star Adverturer GT
Canon 700D+MTO300+ Samyang 135mm + Зенитар Fisheye 16мм f/2.8 + Samyang 16mm f/2.0
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Reni
Мнения: 6
Регистриран: пет фев 22, 2008 21:30
Репутация: 0
Местоположение: Sofia

какво можем да направим?

Мнение от Reni » чет мар 06, 2008 10:34

Astronerd много добре е описал ситуацията в страната. Но, щом и писмата до министъра и прочие висши чиновници не се очаква да дадат резултат, тогава какво да правим?! Междувременно, събра се информация, че повечето общини ще оставят НАОП. На места са възможни реорганизации и съкращения, но като цяло няма да ги закриват. При това положение, нашите искания трябва да са в друга насока. Нямаме още писмото от Алексей, но тогава в него може би трябва да се иска установяването на нормативни правила за работа и издръжка, такива че да може НАО да провеждат нормална дейност по обучението и популяризацията на астрономията. Също така, не е ясно догодина общините ще имат ли пари за НАО, или ако нямат ще решат да ги закриват, т.е. гаранции няма...

Потребителски аватар
rw
Мнения: 1522
Регистриран: чет авг 19, 2004 20:30
Репутация: 17
Местоположение: roaming
Контакти:

Мнение от rw » чет мар 06, 2008 11:07

А има ли някъде списък с тези НАОП, които ще бъдат закрити?

Какво ще стане с тяхното оборудване, сгради, парцели?

Има ли яснота, или ще бъде просто поредното шуро-баджанашко раздаване?
"Your future depends on your dreams"
So, go to sleep :-)

C11 / C5 / NEQ6
80/560 APO Triplet refractor
120/600 ahcromatic refractor
Coronado PST
Sony 7s
ZWO ASI290MC
Lacerta MGen II
36mW AtlasNova Green Laser Pointer
+ няколко сaндъчета с аксесоари, окуляри и други съкровища

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 4424
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 1221
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » чет мар 06, 2008 12:06

Списък няма, всичко е решение на местно ниво - кмет и общински съвет (мисля, че няма държавни НАОП).

Nat
Мнения: 5
Регистриран: пон фев 25, 2008 12:29
Репутация: 0
Местоположение: Varna

Мнение от Nat » чет мар 13, 2008 10:08

Извинявай, Албирео, не те познавам, ама ти в България ли живееш или на запад! Имам чувството ,че не живееш в България и не си се сблъсвал с безумието на българските управници, които се интересуват само от себе си, собствената си оправия и собственната си печелба! И изобщо не мислят нито за хората, включително и децата, нито за бъдещето!

Ето ти един пример за безхаберието им! Преди повече от 30 години, с парите на Община Варна и с безвъзмедния труд на кръжочници и работещи, тогава н НАОП"Н. Коперник", Варна построяват помощна обсерватория в село Аврен, на около 30 км от града! Много добро място за наблюдение, най-високото в околностите на Варна и достатъчно тъмно!
През това прекрасно място за наблюдение на нощното небе са минали много кръжочници и у някоя запалената искра към асторомията се е превърнала в буен огън, превърнал ги в професионални астрономи, някои от тях водещи учени в момента! Това повечето от вас го знаят! Даже и Николай Василев е минал от там! И Вальо Велков го е учил да наблюдава!
Тази малка обсерватория в Аврен беше притегателната сила на нашите кръжочници! За наблюдение там се правеше конкурс, ако го издържиш отиваш на наблюдения, ако не го издържиш ще учиш още и пак ще опиташ!
И какво стана в крайна сметка, защо говоря в Минало време! Ами вече нямаме обсерватория в Аврен!
Управниците решиха, че местото принадлежи на община Аврен, кмета си го преватизира едва ли не и сега не ни допуска в НАШАТА ОБСЕРВАТОРИЯ!
Суматий мастило се изписа и до общината Варна и до кмета на Аврен, сематий срещи и разговори се водиха и какво ли не още, но резултата е един и същ ! НИЕ НЯМАМЕ ДОСТЪП ДО АВРЕНСКАТА ОБСЕРВАТОРИЯ!
Хайде сега , Албирео, дай някъкъв начин за оправяне на проблема!
Е, ние прости решихме да си търсим друго място за такава обсерватория, защото от почти две години, децата ни няма къде да гледат хубаво, черно небе за да се разгори любовта към най-красивата наука!
Извенявайте за емоцията, ама това за нас е голям проблем!

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2823
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 123
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пет мар 14, 2008 13:37

Да, ходил съм до тази обсерватория и е доста добра - малка и ремонтирана поне така беше преди 2 години. Ще сложа и снимки на обсерватория скоро. И не мисля, че от земята под нея Аврен ще забогатее. Но както и да е.

Ето какво пише дир-а за затварянето на 500 училища:

http://dnes.dir.bg/2008/03/14/news2769602.html
www.astroshop.bg
PST Coronado mod, SKYMAX-180 PRO OTA
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Star Adverturer GT
Canon 700D+MTO300+ Samyang 135mm + Зенитар Fisheye 16мм f/2.8 + Samyang 16mm f/2.0
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

astronerd
Мнения: 10
Регистриран: чет фев 28, 2008 00:00
Репутация: 0

Мнение от astronerd » пет мар 14, 2008 20:59

Здравейте, Дани. Това е голямата трагедия на Авренската обсерватория: че стои ремонтирана, а никой не я ползва. Защото кметът на Аврен не позволява. И никой не може да му каже нищо, защото недомислици в варненските общини и областна управа са прехвърлили собствеността на община Аврен. (Преди земята е била собственост на НАОП-Варна)

Отговори