трябва да се действа!

бъдещето на НАОП в България

Модератор: bobo

Потребителски аватар
ALBIREO
Мнения: 631
Регистриран: пет ное 11, 2005 18:52
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от ALBIREO » съб мар 15, 2008 11:13

Nat - живея в София. Съжалявам, че нямате достъп до обсерваторията в Аврен, сега го научавам :shock:

Не мога да дам конкретни решения, защото не съм запознат изцяло с проблема.

Ей сега проверих в google да намеря нещо на тема "Закриване НАОП" и - нищо! Само две статии в някакви сайтове за закриването на НАОП "Юрий Гагарин"...

Имате ли си съюз на НАОП-ите (или това е част от съюза на физиците?)? Ако не - "централизирайте" си политиката на управление, взимането на решения и избистрянето на проблемни казуси. Ако сте го направили - отлично!
Направете срещи с политиците. Ако сте направили и няма резултат - консултирайте се с PR агенция и свикайте пресконференция, на която да поканите ВСИЧКИ медии (че който дойде). Обяснете какви са проблемите и какви действия очаквате да предприемат политиците. Направете проблема обществено достояние, но застанете с ясна(!!!) и твърда позиция по въпроса. Ако политиците отказват да се срещнат с вас и да ви изслушат, кажете го пред медиите...

Мога още много да пиша по темата, но ще спра до тук, че нямам време в момента.

astronerd
Мнения: 10
Регистриран: чет фев 28, 2008 00:00
Репутация: 0

Мнение от astronerd » съб мар 15, 2008 17:06

Здравейте пак, Албирео.

Съществува структурата "Съвет на директорите на НАОП", който би трябвало да прави някаква обща политика на обсерваториите, но не знам колко често се събират.

PR агенция не може да бъде наета - трябва да се обяви обществена поръчка, а това би било парадоксално: държавна институция наема частна фирма за PR срещу самата държава. И без PR агенция, вмомента пресконференции и интервюта в медиите се дават: 1 2 3 4 5 6. Забележете, че първата връзка е към статия от февруари 2008, а последната от 2006 (sic!). Виждал съм и други, но ето, че вече 2 години обществото е напълно безчувствено.

Но нека си представим за момент че това стане (с PR-агенцията). Започне се такава кампания. И? В нашето общество е трайно насадено убеждението, че науката, видите ли, е хубаво нещо, но е последна грижа. Хората са като цяло, меко казано, необразовани. И системата на държавното образование е доста виновна за това. Ето, например, попаднах на следното скандално безобразие: образователен (?!) проект на деца от 6-ти клас за НЛО и извънземните, в който децата наивно защитават тезата, че НЛО-тата са правителствена конспирация. Значи, вместо тяхната преподавателка по физика (че и консултант си имат!) да им каже, че това са глупави суеверия, на които умните хора не вярват, тя ги насърчава. Ама ще секнем ентусиазма на децата. Ами ако децата искат 7 по 7 да прави експонента от пи, пак ли ще ги окуражаваме, да не им секне ентусиазма?

За съжаление, на децата им се казва в най-ранна възраст, че дядо Коледа не съществува. Но по-важно е, според мен, да им се каже, че са пълна лъжа всичките там астрологии, баби Ванги, Алени, феи, хомеопатии, малки зелени човечета, НЛО-та, зли духове, елфи, талисмани, вълшебни пръчици и пр. Това за съжаление не им се казва в училище, а това, което се говори в НАОП за тези неща не им се харесва. Но по-страшно е, че това не се харесва и на възрастните, които повече от децата обичат да се цамбуркат в безбрежното блато на невежеството. Но "възрастните", това е друг начин да се каже "обществото", което си избира управници, чието поведение са негово отражение.

(май се отклоних малко от темата, но ролята на НАОП е важна в тези случаи)

Потребителски аватар
ALBIREO
Мнения: 631
Регистриран: пет ное 11, 2005 18:52
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от ALBIREO » съб мар 15, 2008 23:38

Относно НЛО-то, днес попаднах на това: http://dnes.dir.bg/2008/03/15/news2774151.html :lol:
То да плаче ли човек или да се смее..., ама не за това е темата :lol:

astronerd - ок, има "някаква" информация по въпроса, но тези сайтове са слабо посещавани. Аз научих за това от този форум. Друго си е проблемът да мине през новините на bTV, NOVA..., 24 часа, труд и т.н.... Специално bTV си имат разследващи журналисти. Принципно не гледам телевизия, но мисля, че се казваше "bTV репортерите". Опитайте да се свържете И с тях.
Целта няма да е обикновеният човек, който не се интересува от нищо, а малкото хора, които имат нещо в главата си, да видят, че държавниците не взимат правилни решения по този въпрос (и по много други, по принцип). Важно е да има гласност по случая, независимо колко силен ефект ще окаже.

Чудя се - кои са хората/организациите, които следят за "правилността" на взетите решения от страна на управляващите и запазването на интересите на България? Според мен, случващото се е в противоречие с интересите на страната ни. С какво европейският съюз може да ни помогне? Може би консултация с юристи?

Все още нямам информация, дали сте се опитвали да водите разговори с политици по този въпрос и какво са ви отговорили те. Не писмено (поща или мейли), а ей така да седнете в една зала и да се разберете с министъра (примерно).
Много е вероятно тези промени да са недомислица, а не целенасочено решение. Като знам колко хора в министерствата не си вършат работата...

astronerd
Мнения: 10
Регистриран: чет фев 28, 2008 00:00
Репутация: 0

Мнение от astronerd » нед мар 16, 2008 00:08

Албирео, министърът Николай Василев е бивш кръжочник на Варненската обсерватория и заслугата (сега се превърна във вина) да се намерят пари за ремонта на авренската обсерватория беше негова. Грешката беше, че тези пари минаха през авренската община и сега кмета нагло претендира, че той бил намерил парите. Та оттогава този министър очевидно няма време дори да се поинтересува какво става с тази обсерватория, камоли другите. Бетелгейзе вече обясни какво е положението при срещите с ресорния министър на образованието: "Ама много хубаво, ама прекрасно, веднага нищо не можем да направим, но ще направим, ще направим, дайте само предложението да го пъхна в е-й-й-й-това чежмедже". Журналистът от bTV Венелин Петков пък е кръжочник на старозагорската обсерватория. Не успях да го гледам, но това лято беше направено предаване по bTV точно за състоянието на НАОП. Резултат - никакъв.

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 4247
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 975
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » нед мар 16, 2008 00:35

albireo, точно bTV един час записваха интервю с директора на НАОП-Варна, в което се обясняваше, че министерството не е отпуснало субсидия за извънучилищните заведения, каквито са (повечето) НАОП, и че съществуват само благодарение на добрата воля и поддръжката от страна на общините (в смисъл, че засега няма закрит НАОП) и какво да видим - заглавието на репортажа е "Закриват варненската обсерватория". При което директорът излиза виновен за нещо, което не е казвал, а за подвеждащо заглавие измислено от някой редактор за "по-така". С "по-така" журналистически изцепки работа не се върши, и това не им е еднократен случай.

http://www.btv.bg/videos -> Обедна емисия на bTV Новините 13.03.08

Reni
Мнения: 6
Регистриран: пет фев 22, 2008 21:30
Репутация: 0
Местоположение: Sofia

закриват...

Мнение от Reni » пон мар 17, 2008 21:05

заглавието на репортажа е "Закриват варненската обсерватория"

Абе, да не са искали да кажат "авренската обсерватория", пьк да са се обьркали?! :lol:
Както и да е, досега нямаме данни, че някои от НАО(П) ще бьде закрит, напротив. А за авренската обсерваториъа трябва подкрепа за варненските колеги.

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 4247
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 975
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » пон мар 17, 2008 21:32

Репортажът е правилен и верен, заглавието е грешно. Очакването е утре в обедната емисия да се поправят.

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2772
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 68
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » вт мар 18, 2008 09:17

О, това е коронния номер на журналистите да се опитват от малко тревожни факти да правят стряскаща новина. На мен лично ми се случи още като бях в гимназията - бях с изкълчен глезен със съмнение, че е счупен. И планинската служба ме свалиха от Рила до Дупница с моторна шейна. На следващия ден в 24 часа май беше, че са ме свалили с хеликоптер, а съучениците ми едва ли не са закъсали и измръзнали в планината, а те просто са тръгнали пеша.

Както се казва - лошото е новина, другото е излишно за тях. Някакви си подробности, че общината давала пари. Нали има закриване евентуално някъде - трябва така да го кажат, иначе как ще си оправдаят командировъчните.


Та така с нашите журналисти. Нищо ново.
Esprit-80, PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
Canon 700D+MTO300+ Samyang 135mm + Зенитар Fisheye 16мм f/2.8 + Samyang 16mm f/2.0
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Niko
Мнения: 41
Регистриран: чет яну 04, 2007 09:50
Репутация: 0
Местоположение: Варна

Мнение от Niko » ср мар 19, 2008 13:36

http://www.vlastta.com/nivo1.php?id1=&i ... &sluchai=1

т. 3:

3. Разглеждане на предложения за решения от ПК “Наука и образование” относно:

- решение за преминаване към финансиране от местни приходи на Общински детски комплекс – Варна и Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”

- преминаване от държавно финансиране към финансиране по единни разходни стандарти чрез общинския бюджет на: Помощно училище “Братя Миладинови”, Оздравително училище ”Д-р Н.Димитров” и Логопедичен център.

- оптимизиране на училищната мрежа в Община Варна.
Sky-Watcher EXPLORER-200 (EQ5)

bgtimes.com

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2772
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 68
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » ср мар 19, 2008 14:19

Кой каза, че няма пари - ето 35 милиона за телевизия:

http://dnes.dir.bg/2008/03/19/news2789480.html
Esprit-80, PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
Canon 700D+MTO300+ Samyang 135mm + Зенитар Fisheye 16мм f/2.8 + Samyang 16mm f/2.0
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
nikshan
Мнения: 159
Регистриран: чет сеп 18, 2008 22:08
Репутация: 0
Местоположение: варна

Мнение от nikshan » чет фев 19, 2009 20:15

Ами БРАВО , бих казал .

Betelgeuse
Мнения: 1725
Регистриран: чет авг 11, 2005 22:26
Репутация: 25
Местоположение: остров Ванкувър
Контакти:

Мнение от Betelgeuse » чет фев 19, 2009 23:30

Аве nikshan, отде изрови едногодишна тема ?

А впрочем оттогава каква промяна има в ситуацията ?
Освен, че вероятно Таню е решил, че тука само се чешат езици.

Има ли някое НАОП закрито ?

Има ли шанс отнякъде да се намери спонсор за Старозагорския планетариум ?
Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is.

"...any scientist who couldn't explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan."

Потребителски аватар
nikshan
Мнения: 159
Регистриран: чет сеп 18, 2008 22:08
Репутация: 0
Местоположение: варна

Мнение от nikshan » пет фев 20, 2009 20:48

Казах го защото мина почти година а резултат няма .
Положителното е че върнаха филиала на Варненската обсерватория.

Отговори