Петиция в подкрепа на Българската астрономия

бъдещето на НАОП в България

Модератор: bobo

Потребителски аватар
dani
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57

Петиция в подкрепа на Българската астрономия

Мнение от dani » пон май 17, 2010 08:22

Колеги,

В тази тема започваме подкрепата си за Българската астрономия.

Дейности за разясняване и подкрепа:

1. Пресконференция на Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН днес от 11.00 в БТА:

http://bta.bg/site/bg/html/03services.shtml

2. Ще има петицията в подкрепа на Българската астрономия, която ще пусна по-късно!

2. Да се обяви 19 май за ден на отворени врати на всички астрономически институции с книга за подписи на петицията в подкрепа на Българската астрономия

Прилагам поканата за журналистите

Един от наболелите проблеми в момента е, че след 40% намаляване бюджета на БАН е доста вероятно август месец да закрият обсерваторията в Рожен.

Вторият проблем е, че в новия закон за образованието НАОП не съществува като такава и съществуването и остава на милостта на общините. И ако общината няма пари то съответния НАОП се закрива.

Моля за Вашата подкрепа и активност, тъй като НАО-Рожен и обсерваториите и планетариумите в страната са допринесли не малко за развитието ни като астрономите любители и това го знае и разбира всеки от нас!
Прикачени файлове
IA_NAO_press_conf.doc
(28 KиБ) Свален 637 пъти
Последна промяна от dani на пон май 17, 2010 10:20, променено общо 1 път.
www.astroshop.bg
PST Coronado mod, SKYMAX-180 PRO OTA
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Star Adverturer GT, EQ5 Synscan WiFi
Canon 700D+MTO300+ Samyang 135mm + Зенитар Fisheye 16мм f/2.8 + Samyang 16mm f/2.0
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
Gaius Julisus Caesar
Наказан, без право да поства
Регистриран: пон яну 19, 2009 15:31

Мнение от Gaius Julisus Caesar » пон май 17, 2010 10:10

Дани, извинявай но то държава няма, а ти си мислиш че , с петици ще направиш или промениш нещо !
Ако искате ми изтрийте мнението.

Потребителски аватар
dani

Мнение от dani » пон май 17, 2010 10:26

Gaius Julisus Caesar написа:Дани, извинявай но то държава няма, а ти си мислиш че , с петици ще направиш или промениш нещо !
Ако искате ми изтрийте мнението.
То е ясно, че за да се стигне до това положение, е следствие от много неща през последните 20 години, което е по-добре да не коментираме само в отрицателен тон, за да не се окаже, че искаме подкрепа само на негативна и критична основа, а по-добре заедно да се търси решение. Но е важно да се знае какво е положение. Ние се стремим вече за спасяване на сегашното положението и оцеляване. Всяка подкрепа е от полза. А и както се казва, по-добре да сме опитали, отколкото после да съжаляваме, че е могло, а не сме го направили!
www.astroshop.bg
Canon 700D+MTO300+ Samyang 135mm + Зенитар Fisheye 16мм f/2.8 + Samyang 16mm f/2.0

Потребителски аватар
Gaius Julisus Caesar
Регистриран: пон яну 19, 2009 15:31

Мнение от Gaius Julisus Caesar » пон май 17, 2010 12:16

Хубаво си решил но този феномен е от революцията насам послените 60г. а и преди това !
Мойто скромно мнение е че , не трябва да се действа "вътрешнодържавно" :lol: или ааако искаш успех направи го така че и други държави в които има проблеми да мрънкат "глей ся какво правят с астрономите в българия" ...
И не че те упреквам ?! Но как да се подпиша на петицията тоест с мишката ... нямам си подписа сканиран да го пейстна.

Потребителски аватар
raddo
Регистриран: пет сеп 10, 2004 21:12
Контакти:

Мнение от raddo » пон май 17, 2010 12:30

Темата за БАН и Рожен в частност е доста комплексна :? Не вярвам някой от форума да иска който и да е планетариум или обсерватория да затворят врати, но нека и да не си затваряме очите пред това, че в подобни институции има хора които от много години просто паразитират. И когато в някой светъл ден /както в резултат на кризата в момента/ бюджета им се свие, точно такива първи хора писват...
GSO 300/1500 Newton
PRAKTICA 10x50
NEQ6 Pro SynScan

Astrobub
Регистриран: пон яну 23, 2006 15:44

Мнение от Astrobub » пон май 17, 2010 13:38

Дани, много си закъснял с информацията, влез в час.
НАОП - ите от три години са изцяло на общинска издръжка и делегирани бюджети. Да има едно-две изключения, които тогава ги подмина, но и те ще минат към общините си. Това са го обсъждали на доста сбирки ръководствата им и просто това е пътя - връщане назад няма. Който е ефективен и адаптивен, ще оцелее.
БАН какво да го коментираме - бая народ си е за пенсия и бая нескоефективни кадри отлежават там, кво да ги храним, включително и ти с твоите данъци ги храниш? Аз съм за това да останат малко, но доказано ефективни и в час хора, с високи заплати. Не голям щат мрънкалници с ниски доходи.
Който заслужава да го има и допринася с нещо за науката, ще го има.

Потребителски аватар
dani

Мнение от dani » пон май 17, 2010 14:04

Astrobub написа:Дани, много си закъснял с информацията, влез в час.
НАОП - ите от три години са изцяло на общинска издръжка и делегирани бюджети. Да има едно-две изключения, които тогава ги подмина, но и те ще минат към общините си. Това са го обсъждали на доста сбирки ръководствата им и просто това е пътя - връщане назад няма. Който е ефективен и адаптивен, ще оцелее.
БАН какво да го коментираме - бая народ си е за пенсия и бая нескоефективни кадри отлежават там, кво да ги храним, включително и ти с твоите данъци ги храниш? Аз съм за това да останат малко, но доказано ефективни и в час хора, с високи заплати. Не голям щат мрънкалници с ниски доходи.
Който заслужава да го има и допринася с нещо за науката, ще го има.
Astrobub, аз казвам информация, която е обсъждана и е взето решение на САБ преди седмица от 10-12.05. Така, че мисля, че е съвсем актуална.

Отностно НАОП доколкото аз знам заплатите на хората там се плащат от министерство на образованието и те се водят като учители и затова се назначават от инспектората, а режийните се плащат от общината.

В новия закон замисълът е НАОП за станат Детски центрове и да се поемат изцяло от общината, даже и заплатите на служителите в тях. Може би аз говоря за изключенията, които ти споменаваш. Ако не съм прав ме поправи ти, но с актуална информация.

А иначе, че НАОП-Смолян и НАОП-Стара Загора отдавна са на издръжка към общината това го знаем. Друг е въпросът дали са наистина "изцяло", даже и заплатите. В това не съм 100% сигурен. Може и те да са така. Ти може да потвръдиш за Стара Загора.

А за БАН няма да коментирам. Определено е добре да станат по-гъвкави, така че и те да имат полза и ние, като например да им ползваме базата под някаква форма (не само легловата база, мястото за астро парти и кухнята :) ).
www.astroshop.bg

Astrobub
Регистриран: пон яну 23, 2006 15:44

Мнение от Astrobub » пон май 17, 2010 14:57

И заплатите ни са от общинския бюджет. Така или иначе тук хич не му е мястото поименно да ги обсъждаме НАОП - ите, това са си лични техни въпроси. За широката публика е важно да ги има и те да предлагат атрактивни възможности за познание. Някои от тях отдавна са в структурата на ОДЦ (на детските центрове) и си работят и няма проблем. Всеки от тях се справя. Ще се справят и занапред. Пътят е вече утъпкан, както се казва. И който не е минал към общините, ще си мине, независимо от подписките. Говоря ти факти.

Единствено ако нещо лошо с Рожен стане, би ме заболяло, но не вярвам, прекалено е специализирано там и биха ги задържали дори и да са на загуба, според мен, де. :D

Потребителски аватар
dani

Мнение от dani » пон май 17, 2010 15:01

Щом работи схемата, значи могат да стават нещата. Това е добре.

За Рожен и аз се надявам да не ги затворят и да се намерят пари за режийните. Но за съжаление в БГ всичко е възможно, и то предимно лошо.
www.astroshop.bg

Betelgeuse
Регистриран: чет авг 11, 2005 22:26
Контакти:

Мнение от Betelgeuse » вт май 18, 2010 10:09

Пенчо да каже дали има вътрешно кухненски слухове, но аз като чета Никола какво е казал - че едно 300 хилядарки трябват за да изкарат годината...
Отде ще ги земе Хер Флик тия хилядарки... да не говорим, че той и да ги вземе отнейде, БАН ще е последното за което ще ги даде.
Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is.

"...any scientist who couldn't explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan."

Потребителски аватар
kometata
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Контакти:

Мнение от kometata » вт май 18, 2010 17:11

raddo написа:...но нека и да не си затваряме очите пред това, че в подобни институции има хора които от много години просто паразитират. И когато в някой светъл ден /както в резултат на кризата в момента/ бюджета им се свие, точно такива първи хора писват...
Да абсолютно съм съгласен с това. И естествено точно тези хора сега се сетиха да говорят за наука и за кафяви джуджета, докато през годините предимно говореха само за туризъм, НЛО и астрология съвместно с кои ли не..

Твърдо заявявам, че не мога да подкрепа тези хора защото те не могат, което доказаха през годините, да направят реформа!!! Това е все едно да подкрепя Тодор Живков да започне строителството на капитализма в България, просто е абсурдно. Отделно когато от същата тази агенция „Фокус” съобщаваха, че ние ще спрем дейността си те си говориха за туризма и какво щяло да се случи през 2012г. по Бтв вместо за астрономия и проблемите и!? Трето, и не последно по важност, е НАГЛО когато ти е било предложено решение да направиш държавата достойна в дадена област на астрономията и път с който реално да популизираш нещата в страната и пред хората, а теб не те интересувало, сега да искаш нещо защото на Гърция заприличват нещата. Аз предложих ето в едно направление да направим България 4-та в света, но на „д-р” Радева не и пукаше тогава. Това можеше да се разпространи и в други направления и да се говори за постижения. Не може вместо да говориш с конкретни факти и постигнати неща сега отново пред Фокус да говориш как ще сме били станали 4-ти в света …БОЖЕ..с тези роботизирани телескопи, които още даже не са изградени.
„Тя отбеляза, че България ще създаде мрежа от роботизирани телескопи, като страната ни ще заеме четвърто място в света, въвеждайки подобна система и научна виртуална лаборатория”.
Отново се говорят безумни и неразбираеми неща и този път са цитати и не може на базата на заблуждение да искаш хората тук, а камоли в страната като цяло да те подкрепят. Това по-горното не става и за форум от нивото на дир бг..

Накратко казано. Аз ПОДКРЕПЯМ Българската астрономия, но не мога да подкрепя тази петиция, защото НЕ ПОДКРЕПЯМ хората, които са я инициирали и не вярвам, че те биха направили нещо и най-малко, че това ще е за добро. Трябват радикални промени и за това сме гласували за това правителство. Мафията трябва да бъде изчистена на всякъде и тогава само, цитирайки Радева отново, младите ще могат да работят тук, а не само в чужбина да работят, което важи за целия БАН и в частност ИА. Всичко продължава да е една шуробаджанащина тук дори когато опира за по малко от 300лв на месец.. Е представители си как щеше да се работи с тези хора ако бяха 3000 евро както е в чужбина. Кой е луд вместо да прави кариера на вън да се занимава с глупостите, които се правят тук.

Това е моето мнение, то си е мое и понеже е повдигната темата от Данката го споделям.
Поздрави!

P.S. Цитатите са от агенция Фокус:
http://www.focus-news.net/?id=n1395109
IAU A79: http://a79.starrydreams.com/
https://www.facebook.com/Zvezdnoobshtestvoobservatory
Micar21 Ltd: www.micar21.com
Телескопи:
1) Orion Optics 350/1600@1168mm, 90мм вторично + 2" ASA 0.73 редуктор/коректор;
2) Celestron C10N 254/1200;
Стойки: NEQ6 Skyscan, EQ6 +upgrade kit; Гид: 70/500;
CCD:SBIG ST-8300 за 35см и MX716 за 25см, За гидовете CCD: QHY6 (Luna) на 35см, Mintron на 25см;
Филтри: V, R, I и RGB;

Потребителски аватар
dani

Мнение от dani » пон май 24, 2010 13:18

www.astroshop.bg

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение