Покана! Астро-парти Велинград 2013

проблеми на средното и висшето образование по астрономия

Модератор: bobo

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Покана! Астро-парти Велинград 2013

Мнение от kometata » пет май 10, 2013 21:36

Астрономията и световното културно наследство. Опазване на Земята от опасни космически обекти.


На 29.05.2013г. от 15.00ч. в СОУ "Васил Левски" гр. Велинград ще се проведе астро-парти. Проявата ще бъде проведена под специалния патронаж на кмета на гр. Велинград Иван Лебанов и Посолството на Италия в София и в сътрудничество с Италианския културен институт.

Програмата включва: групова работа и дейности с учители и ученици и граждани, които провокират любов към науката физика и астрономия.

Цели: да се популяризира и разпространи сред учениците и студентите знанията и постиженията на астрономията.

Организатори: Обсерватория "Звездно общество" IAU A79, МОМН, Министерство на културата.

Партньори: Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси- с. Байкал, Астрономическа асоциация София (ААС); Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Участници: учители и ученици от общинските училища на община Велинград, студенти от СУ "Климент Охридски" и граждани.

Лектори: - Надка Данкова – учител СОУ „Васил Левски” гр. Троян;
- Иво Джокин- Общински център за извънучилищни дейности;
- Д-р Филип Фратев - Обсерватория "Звездно общество" IAU A79;
- Арх. Апостол Кирчев;

В залата на СОУ "Васил Левски" гр. Велинград, Надка Данкова, ще изнесе лекция на тема "Участие в национална програма за учители". Г-н Иво Джокин ще запознае гостите за участието си в Генералната асамблея на Европейския съюз и възможността за участие през следващата година, както и образователните проекти за учители и ученици на Европейската асоциация за астрономическо образование. След кратка почивка д-р Филип Фратев ще изнесе лекция за наблюденията в България и чужбина на опасни близкоземни астероиди застрашаващи Земята. Последната лекция е свързана с проекта за изграждане на нова астрономическа обсерватория в с. Юндола, община Велинград и ще бъде представена от Арх. Апостол Кирчев.

В 22.00ч. започват вечерните наблюдения по проекта "Класна стая под звездите". Участниците ще бъдат разпределени и ще се ротират в три наблюдателни центрове:
-Център №1 представлява подредени в полукръг шезлонги тип "Космическо кресло" като лекторът е в средата. Боряна Бончева ще демонстрира видимите съзвездия с лазерна показалка.
-Център №2 е оборудван с рефрактор и с водещ Иво Джокин, който ще проведе демонстрационни наблюдения на Луната и ярките планети.
-Център №3 е оборудван с 35-см телескоп на Обсерватория "Звездно общество" IAU A79 с помощта, на който ще бъдат проведени наблюдения на видимите комети и обекти от Дълбокия космос (зв. купове, галактики и др.). Ръководители ще бъдат д-р Филип Фратев и Елина Фратева.
В края на Астро-партито ще се направи обща снимка за спомен на всички участници.
Времето за работа ще бъде 30 минути на център, след което се извършва ротация на групите по реда на наблюдателните центрове. Наблюденията приключват в 24.00ч.


Закриване

Сертификати за участие връчват г-н Георги Янчев- заместник- кмет, гр. Велинград и началника на отдел Образование гр. Пазарджик. Сертификати за любители астрономи връчва Иво Джокин от името на ААС. ААС дарява традиционно броеве на вестник "Телескоп" за всички участници и гости.

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » ср май 29, 2013 06:37

:D Плакати из града на всякъде. Следващия път може да комбинираме нещо с музикантите във форума :D

Изображение

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » чет май 30, 2013 23:11

Над 60 човека се събраха по време на теоретичната част на астропартито и над 250-300 :shock: по време на демонстративните наблюдения. Грандиозна организация на мероприятието от страна на Емил Молов -директор на СОУ "В.Левски" и общината!! Едно прекрасно участие на всички спомогнали за провеждането! Специални благодарности на Надка Данкова, Георги Латев, Иво Джокин, Боряна Бончева, Володя, Валери Генков, Иван Богданов, Апостол Кирчев, Красимира Кирчева и всички взели участие!!!
Присъстваха 3-ма общински съветници и зам. Кмета.
Аз такова нещо не бях виждал. Да не говоря как е оборудвано училището. Влиза се с пръстов отпечатък, във всяка стая има плазми на места над 50 инча, електрони писалки, вместо тебешири, абе лудница.

Искам да благодаря много и на Иван Богданов, който организира това събитие над 3 месеца и го доведе до едно наистина грандиозно мероприятие.
Много ползотворни разговори и пътища се начертаха и опредено съм много доволен от развитието нещата. Много от мненията се покриват напълно. Една много пъстра гама от хора присъстваха на това събитие, което също много ми харесва. Двама човека от института по астрономия към БАН и Рожен, ААС, Звездно общество А79, представители на водещи организатори на астропартита за ученици в България и др.

Предстоят много промени, които ще променят много облика както на професионалната така и на любителската астрономия в България. Ще се радвам умните момчета и от форума да се ориентират в обстановката :D

Ето малко снимков материал, както и част от лекцията на Жоро Латев от Института по астрономия.

Утре започва астрошколата.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » пет юни 07, 2013 02:38

Това от темата в "преглед на печата", че става и за двете места :D

Над 300 души на астропарти във Велинград
Изумен съм, не очаквах такъв наплив и в най-смелите си представи, казва организаторът д-р Филип Фратев.
Повече от 300 души се събраха на организираното тази година астропарти във велинградското СОУ “Васил Левски”. Събитието предшестваше лагер-школата за астрологически наблюдения, която пък бе от 1 до 4 юни на Юндола и бе организирана специално за студенти по астрономия и учени. В китното селище се събраха над 60 представители на науката, сред които възпитаници на Софийския университет, представители на Астрономическата асоциация в София, на Института по астрономия.


Толкова модерно училище не съм виждал, похвали организаторът д-р Филип Фратев СОУ “Васил Левски”. Пропускателният режим е с електроника, влиза се с пръстови отпечатъци. Специална похвала и за директора Емил Моллов. Беше направил много добра организация. Дойдоха деца от всички училища. С тях правихме наблюдения и през деня, но на вечерта беше най-интересно, тогава повече от 300 души, сред които и любознателни граждани, се събраха в двора на учебното заведение. Изумен съм, не очаквах такъв наплив и в най-смелите си представи, каза д-р Фратев. За съжаление, не можахме да наблюдаваме Парада на планетите, нямаше хоризонт. В същото посока - на запад, има хълм, който не ни даде видимост. За хората щеше да е интересно, макар това да не е явление с голямо астрономическо значение, каза Фратев.
Веднага след звездното парти нетърпеливите студенти направили така, че астрошколата на Юндола да започне по-рано от планираното - още в петък, 31 май. Дъждовете не угасили ентусиазма им и в неделя вечер имали възможност да наблюдават и заснемат нови и неизвестни до момента небесни тела - астероиди и комети. При това - да сверяват събраните данни с няколко обсерватории в Европа и тежко “въоръжените” с най-съвременна техника астрономи от САЩ.
А.. и забравих, май се местим във фейса, що тук за най-скапаната снимка се казва евала, ама това че си събрал почти толкова хора колкото пред парламента на астропарти...какво от това..дреме ни за образованието. Много опасен рецидив продължава във форума, да се налага, че е хубаво единствено да ходиш да правиш нещо на поляната..Астрономически форум, а? по-скоро нещата около някакви неща свързани с астрономията, която е наука. Как да е забравете, така или иначе 90% от инфото, което споделям е в фейс групите...

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пет юни 07, 2013 09:26

Pepi079 написа:
А.. и забравих, май се местим във фейса, що тук за най-скапаната снимка се казва евала, ама това че си събрал почти толкова хора колкото пред парламента на астропарти...какво от това..дреме ни за образованието. Много опасен рецидив продължава във форума, да се налага, че е хубаво единствено да ходиш да правиш нещо на поляната..Астрономически форум, а? по-скоро нещата около някакви неща свързани с астрономията, която е наука. Как да е забравете, така или иначе 90% от инфото, което споделям е в фейс групите...
Това пък какво трябва да значи????? :shock:
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
sider
Мнения: 969
Регистриран: нед сеп 04, 2011 08:35
Репутация: 0
Местоположение: Смолян

Мнение от sider » пет юни 07, 2013 12:58

Филипе, винаги трябва да се споделя, независимо колко хора и дали изобщо някой откликва или дава мнение. В крайна сметка, тези 300 души са се събрали и това си е своеобразен рекорд за нашата държава. А дали ти ръкопляскат или не - това са подробности. Нали не работиш за аплодисменти, а за собствено удовлетворение, най-вече.

Поздравления от мен, за това, което правиш!
Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D

And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait

Потребителски аватар
fishburn
Мнения: 2980
Регистриран: вт юли 28, 2009 23:34
Репутация: 353
Местоположение: София/Банкя

Мнение от fishburn » пет юни 07, 2013 22:08

Поздравления и от мене за това което правиш давай все така следващия път идвам и аз :D

Потребителски аватар
kometata
Мнения: 1838
Регистриран: нед дек 19, 2004 21:43
Репутация: 15
Контакти:

Мнение от kometata » съб юни 08, 2013 08:12

Мерси Злати, много добре написано! Ники и на теб също и аз действително искам да се видя с теб, ако ти нямаш проблем ще ти звънна да пием по нещо!
Ето тук е адекватно отразено, защото аз имена на рок-групи нови не помня :D
http://www.velingrad.com/modules.php?na ... e&sid=8418

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение