Места на които може да се специализира Астрономия

проблеми на средното и висшето образование по астрономия

Модератор: bobo

Потребителски аватар
Yoddha
Мнения: 4072
Регистриран: вт сеп 09, 2008 15:55
Репутация: 508
Местоположение: Sofia
Контакти:

Мнение от Yoddha » ср мар 11, 2009 02:10

Май започвам да ставам на всяка манджа мерудия :oops: за което се извинявам. Но нека изкажа едно мнение на ултра-хипер аматьор.

Не познамвам в детайли конфликтът провесионалисти vs. аматьори в България, но си мисля, като непоправим оптимист, че решението е в наши ръце. Тук сме се събрали хора както се казва от кол и въже. Нека се сплотим, сработим и продължим активно да си помогаме. Не може да няма резултати от това!!! След време, колкото и дебели да са стените, ще се намери пролука. Все ще се случи случка в която накой от НАО, БАО, РАО, ХАО и т.н. който "без да иска" чете форума, ще се сети, че има хора който могат да помогнат.

Все пак колко астероида са открити с финансиране от държавата????

До колкото разбрах в откриването на суперновата SN 2009ab, любители (не от България, но все пак има българка замесена ;)) са помогнали ключово, и то с техника която има и тук и то при не един и двама "аматьори". Примери за упешна кооперация, колкото искаш...

След като държавата е абдикирала почти напълно и няма друга (не)комерсиална организация която да поеме нещата, места като това трябва да са начина хората да навлезнат и творят. Ако българските учени са твърде велики, че да им помагаме, то има достатъчно трезво мислещи хора по света. Така като гледам контакти не липсват ;)

Така че, недейте само да чете ами питайте, обсъждайте, помагайте, споделяйте идей. Това според мен е път който може само да е ползотворен!
May the weather be with you!

Astro Photography Tool (APT v3.84) - The Imaging Catalyst
Галерия с мои снимки

Betelgeuse
Мнения: 1723
Регистриран: чет авг 11, 2005 22:26
Репутация: 12
Местоположение: остров Ванкувър
Контакти:

Мнение от Betelgeuse » ср мар 11, 2009 05:09

Сега, да сме наясно. Кофликт между аматьори и професионалисти в астрономията по-скоро няма.
Огромното болшинство любители никога не е имало неприятен контакт с професионалист и огромното болшинство професионалисти никога не е имало неприятен контакт с любител.

Вярно е, че във всяка област може да се намерят любители дето са факири и дето слагат не един и двама професионали в малкия си джоб. От което обаче не следва, че всички аматьори са такива и че всички професионали са такива.

Човек (независимо колко е образован и дипломиран) винаги има афинитет да се отъждествява с някоя печеливша група или отделни най-добри нейни представители.

"ти знайш колко са велики Манчестър Юнайтед ве..."
"ти знайш колко са велики Металика ве..."
"ти знайш колко са велики любителите/професионалите астрономи у нас ве..."
и така нататък, винаги подтекста е, че казващият горното е поне малко от малко и той толко велик
:)

Всяка група има склонност да преувеличава собствените си възможности и да принизява тази на другите групи. Това се случва редовно.

Трябва обаче малко повече реализъм.
Примерно любителите не си дават сметка, че всъщност знанията, уменията и техниката дето имат, всъщност не представлява интерес за професионалите. Не защото не им оценяват по достойнство знанията уменията и техниката, а защото нямат идея (а оттам и желание) как въобще това би могло да влезе в рамките на собствените им планове и професионални интереси. Така че, нека не се обиждаме че не ни търсят, не приемат "подадената ръка" и т.н.

Не ме питайте защо нямат идея. Може и да се напъна над този въпрос, но засега да го оставим малко.
Има и още по-чудни факти - примерно, че голяма част от астрономите в ИА, не виждат въобще никаква необходимост от двуметровия. Някои могат да си изкарат до пенсия без да са пипнали телескоп.
Това е странно съгласен съм, но от друга страна пък астрономията не е нито само наблюдателна, нито само оптическа.

Тая тема ще се прочуе с дългите постинги май :)

Пенчо, Българското Физическо Списание и Българското Астрономическо Списание са тотално на дъното. Аз съм ходил в първото - там има една леля с прическата и годините на Ала Пугачова, която сама върти всичко. Обажда се на хората да ги моли да публикуват нещо, че да не загине журнала.
Съответно хората дават неща там, които другаде или са им били върнати или сам се усещаш че другаде няма да минат. Импакт фактор няма, това е ясно.

Та, както стана ясно аз не съм оптимист за българската наука. Доста години бях.
Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is.

"...any scientist who couldn't explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan."

Потребителски аватар
Yoddha
Мнения: 4072
Регистриран: вт сеп 09, 2008 15:55
Репутация: 508
Местоположение: Sofia
Контакти:

Мнение от Yoddha » ср мар 11, 2009 11:31

Извинявам се, ако в мнението ми се усеща обида в каквато и да е посока. Изразил съм се погрешно! Не това ми беше идеята. С напредването на възрастта :lol: започвам все повече да търся креативното начало във всичко. Може би патологичният ми оптимизъм прогресира...

В този форум се събираме всякакви хора с общ интерес. Ако успеем да отслабим малко единашката жилка която ни е вродена, можем да постигнем хубави неща - място където повече хора да намерят помощ при проблем, да помогнем на повече хора при старта в тази област, повече удовлетворение от хобито/науката, резултати и т.н. Според мен е важно да има места като това, за да компенсират липсата на старите кръжоци и градски обсерватории. И за да го постигнем е необходимо малко повече активност и по-малко срамежливост от хората който само четат ;) Така че, хора, пишете! :) Споделяйте опит и резултати дори да ви се струват смешни или незначителни. "Онази снимка дето май за нищо нестава" може да накара друг да си помисли "Това е интересно" или "И аз мога да го направя" или пък обсъждането й да научи вас и други на нещо ново...

Нещата са по-лесни и приятни когато търсиш хубавото и решенията отколкото когато търсиш проблемите заради самите тях.

Хайде стига съм досаждал :crazy:
May the weather be with you!

Astro Photography Tool (APT v3.84) - The Imaging Catalyst
Галерия с мои снимки

Markishky
Мнения: 1200
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 199
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » пет мар 13, 2009 16:43

Верно, конфликт няма, просто никои не ще да знае за другия и толкоз :D
Хмм, дали пък не е по-добре така?

Брей на къде отплеснахме темата...

gen4o_
Мнения: 12
Регистриран: пет юли 11, 2008 22:31
Репутация: 0

Мнение от gen4o_ » съб мар 14, 2009 10:44

за съжаление пенчо това което казваш не важи само за астрономията
почти навсякъде е така,получавал съм добри съвети от колеги аматьори
а от баш учените пренебрежение

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение