Учебник по астрономия.

проблеми на средното и висшето образование по астрономия

Модератор: bobo

Потребителски аватар
Hacker
Регистриран: съб май 30, 2009 18:34

Учебник по астрономия.

Мнение от Hacker » пон авг 27, 2012 02:55

Здравейте! Бихте ли ми препоръчали учебник по астрономия, който дава основите на тази наука. Трябва ми за подготовка за олимпиадата по астрономия. Благодаря предварително!
Canon 350D
Sony Alpha DSLR A200
БПЦ5 8x30

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Контакти:

Мнение от bobo » пон авг 27, 2012 10:18

За олимпиада ще трябва доста повече от учебник :)

kdragov
Регистриран: пон окт 15, 2012 11:00

Мнение от kdragov » пет окт 26, 2012 10:55

Качетвен учебник няма. Не е вярно че му трябва повече от учебник, просто трябва да разгледаш какво се е падало редни години за твоята група и да го научиш. Успех.

Детски дрехи от световни марки на много ниски цени в интернет. Бързо търсене в Интернет с Napred.bg - новата българска интернет търсачка. Аварийно отпушване на канали от фирма Каналито. Промоции за преносими компютри. Научете повече на лаптопи цени.

Потребителски аватар
Ganymede
Регистриран: нед ное 08, 2020 18:10

Re:

Мнение от Ganymede » пон ное 09, 2020 11:15

bobo написа:
пон авг 27, 2012 10:18
За олимпиада ще трябва доста повече от учебник :)
На сайта на олимпиадата има списък с теми, около които се прави олимпиадата. Полезни са за всички задачи на областен и повечето задачи на национален кръг.
kdragov написа:
пет окт 26, 2012 10:55
Качетвен учебник няма.
По-големите състезателни школи по астрономия (София, Бургас, Варна) раждат състезатели от поне десетилетие. Невъзможно е дадена школа да не разполага със структуриран материал, по който да бъде ръководена – независимо дали материалът е теоретичен, или е просто сборник с предни задачи. Според мен има такива, но не са публично достояние — в което, разбира се, не виждам нищо лошо.
kdragov написа:
пет окт 26, 2012 10:55
просто трябва да разгледаш какво се е падало редни години за твоята група и да го научиш.
С това съм съгласен — ако няма школа по астрономия наблизо. Ще споделя своя личен опит:

Не помня в града ми да е имало някога постоянна школа по астрономия. Това представляваше голяма трудност, когато аз бях състезател. Най-трудната ми година може би беше първата, тъй като не бях сигурен откъде да започна. Преди първия ми национален кръг нямах избор, освен да седна да решавам задачи от предни олимпиади за няколко седмици. Със сигурност не съм разбирал всичко от първия път, но със сигурност развих интуиция за самите задачи — нещо, което също е ценно. Имах щастието да стигна до подбор още първата си година, където вече започна моето вече систематично изучаване.

Школите често се ръководят от предни състезатели, бивши и настоящи членове на комисията — като резултат от това пращят от знание, опит и стотици предни задачи по астрономия. В това също няма нищо лошо. Просто подчертава, че е по-трудно един човек сам по себе си да се представя високо, и то в продължителен период от време.

Ако един състезател не се е явявал на национален кръг, и в населеното място няма школа по астрономия, според мен единственото решение е направи всичко възможно да се класира за подборен кръг, откъдето фактически да се доразвива. Дотам се стига само с много решаване на наши олимпиади, а защо и не от чуждестранни (напр. руските).

kaldoor
Регистриран: съб май 11, 2024 13:42

Re: Учебник по астрономия.

Мнение от kaldoor » нед юни 16, 2024 20:25

Имаше един за 11 клас за профилирана подготовка. Не помня на кое издателство, май беше бежово-син - той е добър :)

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение