Астрономията и кандидат-студентските изпити

проблеми на средното и висшето образование по астрономия

Модератор: bobo

Потребителски аватар
stalker
Мнения: 810
Регистриран: пет окт 05, 2007 22:35
Репутация: 8
Контакти:

Астрономията и кандидат-студентските изпити

Мнение от stalker » ср мар 11, 2009 15:28

Астрономията в българското образование по правило стои в сянката на физиката, а информацията, която може да се получи за нея от учебниците по физика не стига за решаването и на кръстословица. Така е и при кандидат-студентските изпити по физика. Ето какво се получава, когато съставителите на тези изпити искат да избягат от канона и да пооригиналничат с астрономията. Частният ми пример е въпрос №10 от раздела по физика в примерен тест, поместен на страницата на НБУ http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/Ka ... n_2008.pdf
Та той гласи следното:
10. За човек, който се намира на Земята, далечината на хоризонта е на около 4,8 км. Хипоте-
тично тя би била по-голяма за космонавт, стъпил на...
а) Луната
б) Юпитер
в) Уран
г) Плутон
д) всички изброени места

Прочетох няколко пъти този въпрос. Погледнах ключа с верните отговори, правилен беше отг. б) Юпитер. Оставяме настрана факта, че стъпването на една газова планета е възможно може би само за Исус Христос, но защо тогава да не е верен и отговор в)Уран, в края на краищата и Уран и Юпитер имат по-големи радиуси от Земята. Или се имат предвид ядрата на планетите – но за тях не знаем почти нищо. Не ми прави впечатление, когато в медиите изтече някаква сбъркана информация, но все пак тук става дума за изпит на университет, който се има за престижен. Излиза, че и да знаеш и да не знаеш играеш на тото. А ако искаш да си сигурен, че влизаш в мечтаната специалност не сядаш да учиш – просто отиваш и снасяш съответната сума.

Потребителски аватар
Ganymede
Мнения: 43
Регистриран: нед ное 08, 2020 18:10
Репутация: 54
Местоположение: UK

Re: Астрономията и кандидат-студентските изпити

Мнение от Ganymede » ср ное 11, 2020 11:01

Това е един от т.нар. ТОП тестове (тест по общообразователна подготовка) на НБУ, да. Като го търсих в нета, излязоха тези неща:

http://myschoolbel.info/KSK/2009_NBU_Pr ... atelen.pdf

https://issuu.com/bgmath/docs/2009_nbu_primer/12

Има фактологична грешка, съгласен съм, но и в двата линка е цитиран като примерен общообразователен — което е смекчаващо обстоятелство. Важното е на истинските тестове да няма такива проблеми.

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение