Пенко и Маги здравейте.
До Маги...благодаря, понеже до някъде си права.
До Пенко...всъщност благодаря и на теб за помоща, но това не е начина. Вярвам, както казва Маги си доста по напред с материала, но поначало не си бил "професорът", който сега си. Знаел си какво искаш да знаеш, но не и как да се формулираш правилно на моменти. А пък ако беше постоянно в началото, това значи да не си човек.
По съществото на въпроса...до колкото знам Ние се въртим от изток на запад около оста си с 1677 км. в секунда. Същото нещо би трябвало да е и със нашата звезда, за да може нейната гравитация да ни придвижва заедно със самата нея. Следователно звездата трябва да се върти около оста си от изток на запад със определени км. в секунда.
До колкото също знам има планети във Вселената, които се движат по обратна треактория, от естествената посока на въртене на звездата им около оста си, което пък от своя страна означава, че дадената планета е претърпяла удар с голям космически обект, който я е изместил от стандартната за нея треактория, следователно планетата не си загубва енергията, а самата енергия на посока на въртете от елиптична преминава в параболична.
Кажете ми отново ако бъркам някъде...иначе благодаря и на двамата