Извънземните от Млечния път ... към микровълновата фурна

разговори на странични теми - сайтът, научно-фантастични филми, книги, празници, поздравления, и много други "не-астрономически" теми
skytourist

Извънземните от Млечния път ... към микровълновата фурна

Мнение от skytourist » вт май 05, 2015 20:56

Специалисти, работещи с мощния телескоп на обсерваторията "Паркс" в Западна Австралия, изследвали странни сигнали, за които допуснали, че идват от далечни галактики. Установено било, че въпросните "бързи радиоимпулси" с продължителност една милисекунда и отдалеченост милиарди светлинни години, всъщност са много подобни на сигнали със земен произход, наречени перитонове. Източникът им се оказал твърде прозаичен - микровълнова фурна в обсерваторията.

"За нас беше мистерия, не успявахме да разгадаем източника на сигнала. Смята се, че бързите радиоимпулси идват от сблъсъци на неутронни звезди. Въпросните сигнали са много сходни, но достатъчно различни, за да идват от локален източник", споделя ученият Джон Саркисян от обсерваторията "Паркс".

С помощта на усъвършенствано оборудване за откриване на сигнали, специалисти от Технологичния университет "Суинбърн" в Мелбърн са проследили източника до сградата на обсерваторията. "Бяхме обезсърчени, тъй като разполагаме със специални стаи, в които се помещава цялото ни електронно оборудване", допълва Саркисян.

Източникът обаче е проследен до най-необичайното място - използваната от персонала стая за пиене на чай, и по-конкретно микровълновата фурна в нея. Оказало се, че когато някой отвори вратичката на микровълновата преди приключването на цикъла й на работа, уредът излъчва много бърз радиосигнал за самоизключване, силно наподобяващ "извънземния".

"Радиоемисиите от микровълновите фурни обясняват загадката с перитоновете. Бяхме изненадани колко много хора, в това число и учени, отварят вратичката на микровълновата, преди първо да я изключат. След разрешаването на случая забранихме използването на микровълнови фурни", казват изследователите.

:D =D> :D

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение