Съществува ли безкрайност?

произходът и гибелта на вселената, философски размисли, черните дупки, измеренията и други неща, за които си мислите че разбирате

Модератор: Phoenix

m.a.x.
Мнения: 71
Регистриран: пет юни 02, 2006 15:16
Репутация: 0
Местоположение: Свищов

Съществува ли безкрайност?

Мнение от m.a.x. » пет юни 02, 2006 22:25

Най накрая да попадна на форум където да си задам въпросите за размисъл :wink: ,а останалите да са сродни души.
Аз си обяснявам така нещата:
В единия случай да приемем че Вселената е безкрайна и след нея няма нищо. В другия че след нея има нещо друго и след него и т.н. но докога така. Това също прераства в безкрайност. Значи винаги стигаме до нея. Има ли трето възможно обяснение? Например Вселената свършва и след това няма нищо? Това не ми изглежда възможно и логично, но пък знае ли човек.

Relinquishmentor
Мнения: 643
Регистриран: пон май 22, 2006 16:30
Репутация: 0

Мнение от Relinquishmentor » съб юни 03, 2006 11:16

Безкрайността е неопределеност. Не може да се каже дали съществува, защото няма измерими граници. От друга страна именно нещо такова като Вселената, което няма граници е възможно да е безкрайно. Пространството не е безкрайно, но изглежда такова, защото непрекъснато се разширява и никой от гледната точка на Вселената не би могъл да достигне край му, тъй като той би го създал. А от гледна точка на наблюдател извън тази Вселена, пространството навярно изглежда като разширяваш се балон.

Grifi
Мнения: 19
Регистриран: чет апр 27, 2006 08:14
Репутация: 0
Местоположение: София

Мнение от Grifi » нед юни 04, 2006 09:05

Здравейте,
Аз мисля че пространството е изкривено и затворено. Затова създава представа за безкрайност. Подобно на средновековните представи за земята, тогава е смятано, че тя е плоска.
Сещам се за два вида енергия, които циркулират по затворен контур. Едната е електричеството, другата е електромагнитната. Склонен съм да вярвам, че и светлината се движи по затворен контур. Изкривеното пространство може да задължи цялата енергия във Вселената да не се загуби, а да остане затворена. Подобно на звука, който може да обиколи няколко пъти земята, но не може да я напусне. Или с други думи обяснено, ако група хора застанали в произволна точка върху земната повърхност се разпръснат във всички посоки на света и се движат праволинейно и с еднаква скорост, то задължително ще се срещнат от другата страна на земята.
Вселената се разширява и това е доказано. Също е доказано, че във Вселената нищо не се губи. Ако наистина е имало Голям взрив, той от какво е произлязъл? За повторно свиване е необходимо, отново цялата материя и енергия от всички химични реакции, да бъде върната на едно място.
Може би Вселената е твърде млада и все още не е обиколила цялото пространство. (Термина "обиколила" не е много ясен, може би казано по друг начин: Както се разширяват най-отдалечените точки, изведнъж разстоянието между тях започва да намалява, но без материя/енергия да променят вектора на движение.)
Възможно ли е вече да сме свидетели на свиване на Вселената?
Как бихме обяснили минаването на две галактики една през друга, след като Вселената е безкрайна и се разширяван.

Relinquishmentor
Мнения: 643
Регистриран: пон май 22, 2006 16:30
Репутация: 0

Мнение от Relinquishmentor » нед юни 04, 2006 12:23

Как бихме обяснили минаването на две галактики една през друга, след като Вселената е безкрайна и се разширяван.
Някои галактики, свързани с гравитационното си привличане (както Млечния път и Магелановите облаци) имат виолетово отместване една спрямо друга. Това показва, че сблъсъци между тях са възможни, ако не и неизбежни.

m.a.x.
Мнения: 71
Регистриран: пет юни 02, 2006 15:16
Репутация: 0
Местоположение: Свищов

Мнение от m.a.x. » нед юни 04, 2006 20:34

Според мен фактът че ние съществуваме е доказателство че съществува безкрайност. Защото колкото и да уголемяваш мащаба винаги има нещо след това. А и не си представям как може да има край, което пък ме притеснява, защото нямам обяснение. Хареса ми и теорията на Grifi че Вселената е изкривена подобно на земята и ако пътуваш дълго ще се появиш в изходна позиция.

п.с. Незнам защо, но ми се струва че отговорът за Вселената ще го научим съвсем скоро. Още в нашето поколение.

Grifi
Мнения: 19
Регистриран: чет апр 27, 2006 08:14
Репутация: 0
Местоположение: София

Мнение от Grifi » пон юни 05, 2006 08:37

Леле, колко постове изчетох. Стигам до извода, че пътят към истината трябва да е постлан с въпроси които имат отговор, а не с такива които нямат. Нека се върна на изкривеното пространство.

Ако пространството е изкривено и затворено, може ли да се измери най-голямото разстояние? Може ли да се окаже, че законите за гравитация се нуждаят от поправка? Може ли да се намери отговор на въпроса за скоростта на гравитацията? Аз мисля, че тези въпроси могат да бъдат поставени в математическа система и да бъде намерен отговор.
Нека обясня какво искам да кажа. Ако пространството е изкривено и затворено, за по просто ще го разгледам, като окръжност. Ако 2 точки лежат на тази окръжност и между тях взаимодейства гравитация, то едновременно двете точки ще се привличат и отблъскват. На практика ще има сили на привличане и по двете дъги на окръжността, които свързват двете точки. Сега идва въпроса за скоростта на разпространение на гравитацията. Ако се разпространява "мигновено" сегашните закони биха отчели незначително отклонение при промяна на разстоянието Но, ако гравитационното поле има скоростта на светлината(примерно) то във формулата за силата ще участва и времето.
Някой ще коментира ли, или ме обявявайте за луд и да замълчавам вече.

Relinquishmentor
Мнения: 643
Регистриран: пон май 22, 2006 16:30
Репутация: 0

Мнение от Relinquishmentor » пон юни 05, 2006 09:43

Някой ще коментира ли, или ме обявявайте за луд и да замълчавам вече.
А. Айнщайн доказа, че гравитационните вълни се разпространяват с крайната скорост на светлината, поради което въпросът може да се смята за приключен :P . Съществуването на изкривено затворено пространство се предполага и от други теории, но най-малкото няма причина то да е такова, а не линейно и безкрайно. А защо да се отблъскват две точки на повърхността на пространството? Ако е така, както предполагам, Вселената - балон, се разширява и обектите на повърхността й се разбягват един от друг (дали пространството се разширява или обектите се движат беше предмет на друга дискусия), затова и се регистрира червено отместване.

georgi2007
Мнения: 70
Регистриран: чет май 18, 2006 14:54
Репутация: 0

До Грифи-За изкривеното пространство

Мнение от georgi2007 » пон юни 05, 2006 16:39

Здравей Грифи!Пространсвото във Вселената е наистина изкривено ,но не е затворено-червено отместване.

Grifi
Мнения: 19
Регистриран: чет апр 27, 2006 08:14
Репутация: 0
Местоположение: София

Мнение от Grifi » вт юни 06, 2006 09:20

До Relinquishmentor:
Благодаря за изяснението относно скоростта на гравитационните вълни.
georgi2007 написа:Съществуването на изкривено затворено пространство се предполага и от други теории, но най-малкото няма причина то да е такова, а не линейно и безкрайно.
Защо реши, че няма причина то да е такова?
georgi2007 написа:(дали пространството се разширява или обектите се движат беше предмет на друга дискусия).
Тук разсъждавам над темата "Съществува ли безкрайност?", казвам че не е безкрайно. За подобни съждения се изисква изясняване на свойства.

и До georgi2007:
В този случай не е уместно непрекъснато, всеки втори пост, да ти тика в лицето "червено отместване"!
Да то е факт, ярко небесно тяло се отдалечава от отправната система на наблюдателя.

Relinquishmentor
Мнения: 643
Регистриран: пон май 22, 2006 16:30
Репутация: 0

Мнение от Relinquishmentor » вт юни 06, 2006 14:51

Защо реши, че няма причина то да е такова?
Тъй като опита показва, че на относително големи разстояния пространството е линейно и отворено, а наблюдението и на най-далечните квазари предполага, че те се отдалечават линейно от нас, то няма условия, които да налагат затворена кривина на пространството - или поне няма доказателства за това.

Grifi
Мнения: 19
Регистриран: чет апр 27, 2006 08:14
Репутация: 0
Местоположение: София

Мнение от Grifi » вт юни 06, 2006 20:33

Явно не съм обяснил добре същността на изкривеното пространство.
Никой от жителите на изкривеното пространство не може да отчете изкривяването. Не защото пространството е много голямо или закривяването е твърде малко, а защото свойството му е да бъде затворено. Следователно всички вектори са еднакво изкривени, независимо от положението в пространството и посоката.
Затворено НЕ значи, че има явни граници, невидими стени ли полета които възпрепятстват излизането. В теорията залагам следното:
В която и посока да се отправиш, при праволинейно движение, задължително след определено време ще се озовеш в изходната точка без да има видима причина за това. Това би било доказателството

Искам още едно свойство да изкажа.
Нека размерите на най малките частици в нашата Вселена бъдат в точно процентно (%) отношение от пространството. Следователно дори пространството да се свие в даден участък, то в него могат да се помещават същия брой частици независимо от свиването.

Relinquishmentor
Мнения: 643
Регистриран: пон май 22, 2006 16:30
Репутация: 0

Мнение от Relinquishmentor » вт юни 06, 2006 21:23

Зпазнот съм с тази теория и точно това казвам - тъй като не може да се установи дали пространството е отворено линейно или затворено кръгово, то няма смисъл да се обсъжда този въпрос. И тук никой не може да се върне в изходната си точка, защото пространството непрекъснато се разширява, следователно винаги ще се отдалечаваш от нея (ако не се движиш с с) и ще си мислиш, че пространството е Хилбертово. Това е един от многото напълно излишни и безмислени въпроси, съществуващи в космологията. Например същото е, ако аз взема реша, че времето тече назад, вместо напред. Но понеже по никакъв начин не мога да го докажа, тъй можем да отчетем скоростта на времето спрямо някаква инерциална система (спрямо неподвижна то съвпада със скоростта на светлината), но по никакъв начин не можем да установим накъде тече. Условно се казва, че времето тече напред, но ако кажеш, че се връща назад никой никога не мчоже да оспори това. Тъй, че няма смисъл. Ето, аз например казвам, че съществуват пространствата на Калаби-Яу, изисквани от теорията на струните и, че те са шестомерни. Но тъй като в нашето пространство не може да се проникне в тях, понеже те представляват дискрети, то по никакъв начин не може да се установи точнота им форма, а дори и че съществуват - преспокойно може да се предположи, че това е просто безразмерен дискрет. Всичко е относително - както го виждаш, така го постулираш. Понеже не може да се докаже по абсолятно нвикакъв начин, че пространството е затворено, а опита показва, че е напълно линейно (макар, че то дори ако е изкривено, на нас ще ни се струва линийно, понеже си движим в него и не виждаме нищо извън него), то това се приема като даденост. Ако Айнщайн е казал, че пространството се гъне от масата - то това е само една хипотеза, която се потвърждава от косвени, но не и от преки доказателства. Следователно никога няма да разберем гъне ли се наистина пространството, съществуват ли Гаусови кривини и пр., просто засега сме го приели като постулат, който обяснява добре фактите.

Grifi
Мнения: 19
Регистриран: чет апр 27, 2006 08:14
Репутация: 0
Местоположение: София

Мнение от Grifi » ср юни 07, 2006 09:01

Relinquishmentor, много си прав! :roll:
Май всичките ми твърдения са подходящи за повествование в научно-фантастичен роман.
Този форум не случайно е наречен "Летящия цирк на физиката", а и описанието му е много подходящо. :innocence:

georgi2007
Мнения: 70
Регистриран: чет май 18, 2006 14:54
Репутация: 0

До Грифи

Мнение от georgi2007 » чет юни 08, 2006 13:15

Здравей Грифи!Ти казваш че в свилото се пространство частиците ще са със същия брой-не допускаш ли възможна рекомбинация?

Заключена