sider написа:В крайна сметка не стана ясно, според ХСВ информацията може ли да се разпространява с безкрайно голяма скорост и ако не - как могат да се сверят два часовника, отдалечени на милиарди светлинни години да показват едно и също "пан-вселенско" време.
За безкрайно голяма скорост на процес не можем да говорим без да имаме опитен аналог в обективната действителност.. А познанието е отражение на обективната действителност ..Науката в своите представи за да е истинна трябва да се корелира с обективната действителност.. Дотолкова доколкото в обективната действителност не познаваме процеси които се осъществяват с безкрайна скорост то да говорим за разпространение с безкрайна скорост е ненаучно(т.е. не се корелира с познатата ни обективна действителност)
Но от обективната действителност нямаме основание да извадим заключение че скороста между обектите има някаква горна граница .. От тук следва умозаключението че скороста между обектите и разпространение на процесите в материалния свят няма ограничаваща горна граница , но не е безкрайно голяма.. т.е. скороста по принцип може да бъде по голяма от всяко назовано число , но не е безкрайно голяма защото безкрайноста е по голяма стойност от всички реални числа а не по голяма от дадено реално число което е назовано..
Що се късае до сверяването и синхронизирането на всички часовници във вселената аз смятам че това е утопия.. Според ХСВ няма такъв реален и осъществим метод за това.. Според ХСВ разпространението на полевите възмущения във вселената се осъществява с променлива скорост която зависи както от стойностите на гравитационната напрегнатост на СВ (сферите на влияние , сподвижните вакууми).. така и от взаимното движение на тези СВ ..
Но нека не забравяме че обективната хронология на събитията (взаимопредхождането във времето) не се променя от избързването на един или друг несинхронен часовник..
И не е Айнщайн, цитираните думи са на Августин.
Тук си абсолютно прав :
"На въпроса какво е времето Августин отговаря:
"Ако никой не ме пита, знам, ако трябва да отговоря на някой питащ, не знам"."
А ето как се пинкат да направят пространството четиримерно като осул осул смесят качеството тримерна протяжност на материята със качеството време на материята :
Четвертое измерение - наглядное объяснение 1
и още :
Четвертое измерение - наглядное объяснение 2
До тук да речем всичко е наред.. Описване на геометрически многогранници и представянето им като многомерност .. Лошото е когато в тия пространственни многомерности започне да се напъхва насилственно времето което е друго качество на материята различно от нейното пространственно качество .. Лошото е когато започне да се събира дължината на крокодила със цветът му ..