ЗА ЗВЕЗДНАТА АБЕРАЦИЯ

произходът и гибелта на вселената, философски размисли, черните дупки, измеренията и други неща, за които си мислите че разбирате

Модератор: Phoenix

Потребителски аватар
Петко Марков Петков
Мнения: 139
Регистриран: вт окт 04, 2011 14:47
Репутация: 0
Местоположение: Razgrad

Мнение от Петко Марков Петков » съб ное 05, 2011 07:18

viktor написа:Интетесно ми е също и какъв е физическия смисъл за вакуум според твойте разбирания и означава ли че свързваме определен вид вакуум с определена "вещева" частица т.e. вакуума на всяка частица е с различни свойства на вакуумите на останалите частици и големите тела които са съставени от голямо количество микрочостици са съответно сбор от милиарди различни по вид вакуумчета?
Аз нямам ясна представа каква е структурата на вакуумната материя но това не е сериозен проблем в ХСВ тъй като ХСВ се интересува не от самия вакуум а от вакумните полета които са светоносната среда..
Според ХСВ полетата на вакуумът се разполагат едно в друго..като при това не всяка вещественна структура притежава собствено сподвижно поле .. Така напримет собственно сподвижно поле притежават компактните атомни частици .. Сферата на влияние на това поле зависи от напрегнатоста която има това поле в дадена точка от пространството и напрегнатоста която има обхващащото поле в което е разположена СВ на частицата .. Така например във слаби външни полета СВ на неутрона ще бъде с по голям обем отколкото ако външното поле е с по голяма напрегнатост .. Така колкото е по близо до земята един неутрон -толкова е по малка неговата СВ. СВ на неутрона завършва там където набрегнатоста на неговото поле се изравнява със напрегнатоста на вънщното поле .. При близки неутрони полетата им се сливат в обща СВ защото в тази зона външното поле не може да достигне стойности на напрегнатоста изравняващи се със напрегнатоста на неутроните .. Не може да се каже същото за електроните например .. От казаното до тук се разбира че атомите мога да имат собствен СВ само във много слаби полета някъде далече от земята и слънцето.. същото може да се каже и за молекулите и за отделните малки тела или пък за течностите и газовете.. Вътре във тези тела е разположено земното СВ в което са потопени полетата на отделните атомни частици които поради своята компактност и маса възбуждат собственни СВ. Земята притежава собственно СВ защото напрегнатоста на полетата на земята е по голяма във вътреатомното и вътремолекулното пространство на рехавата вещественна структура.
Как се определя според ХСВ зоната на влияние на вакуума свързан с даден обект, т.е. функция от какво е размера на съпътстващия вакуум или как да изчислим примерно размера на най силно действие на съпътстващият вакуум на електрона?
Както вече казах по горе зоната на СВ на даден обект е функция на напрегнатосите на полето както на дадения обект така и на окръжаващата среда (обхващащите полета).. С две думи СВ не е функция само на напрегнатоста на собственното поле поради което зоната на СВ има относителен обем и форма на обемът.. Границите на този обем са дефинирани от изравняването на напрегнатоста на собственното поле със напрегнатоста на външното поле .. Там където свършва СВ на земята например започват СВ на луната или пък на слънцето .. За гравитационните полета например тази граница започва от мястото в което гравитационната сила на обхващащото поле е по малка от гравитационната сила на обхванатото поради което пробна маса пада към центърът на обхванатото поле..

Потребителски аватар
sider
Мнения: 969
Регистриран: нед сеп 04, 2011 08:35
Репутация: 0
Местоположение: Смолян

Мнение от sider » съб ное 05, 2011 08:38

Бай Петко, ще ти кажа какво ме смущава мен лично в твоя начин на излагане на тезите ти и какво всъщност ми пречи да те приема по-сериозно. Съображенията ми са от общ характер и нямам за цел да навлизам в спецификата на защитаваната от теб т.нар. ХСВ.
Знаеш, че физиката отдавна е "количествена" наука - т.е. никой вече не се задоволява да дава общи качествени дефиниции за причинно-следствените взаимоотношения в природата, а винаги се стреми да квантифицира теорията си. Ти ми приличаш малко на ренесансов мислител, обзет от ентусиазма на великото откривателствуване, но дори през 15-ти век хората вече си давали сметка, че без математическа основа теорията им малко чини. Нали помниш Леонардо: Non mi legga chi non e matematico. При теб обаче това липсва. Технически грамотен човек си, инженер, но май артистичната ти същност взема връх и предпочиташ да формулираш идеите повече вербално, отколкото формално (т.е. базирано на някакъв математически апарат). Ако очакваш официалната физика да те разбере, говори на нейния език, не принуждавай мейн-стрийм науката да учи твоя диалект.
С две думи - нещо като молба, нещо като съвет: опитай да изградиш теорията си аксиоматично, формулирай 2-3-4 или колкото ти е нужно толкова постулати и започни да извеждаш от тях (като математика и логика) своите тези. Тогава всяко твое твърдение ще е добре обосновано и неоспоримо, поне в рамките на твоята аксиоматична система. Ако в един момент се натъкнеш на някакво скрито противоречие, това ще ти помогне да преразгледаш някои от фундаменталните си постулати или да доведе до включването на нови и т.н. - с две думи, теорията ти трябва да е изградена върху твърди темели, а не върху словесни пясъци, както, струва ми се е в момента. Тогава има по-голяма вероятност повече хора да те чуят и да те разберат.
Мое мнение, ако не ти харесва- подмини го :)
И последно: мисля, че имаш огромен потенциал. Използувай го правилно :)
Meade SN8 F/4 LXD75 Canon 1000D

And it all started with simply looking up. Always look up, every chance you get. There’s a whole Universe out there waiting to be explored.
Phil Plait

Betelgeuse
Мнения: 1724
Регистриран: чет авг 11, 2005 22:26
Репутация: 13
Местоположение: остров Ванкувър
Контакти:

Мнение от Betelgeuse » съб ное 05, 2011 09:23

Sider ме е изпреварил с обобщенията към които се присъединявам, само бих добавил следното.

1. Набива се на очи грубото отношение на Петко към опонентите. Например "глупотевини", "изорудил", "можеш ли да пишеш" и т.н. Обратно - никой никъде не вика на Петко - изоруден глупак, можеш ли да пишеш ? Защо ? - Правете си изводи сами за културата на хората, аз само обобщавам факти.

2. На мен не ми стана ясно цялата тая ХСВ теория дали е Петкова или Петко само е възторжен последовател. Но няма значение. Аз питам - защо тая теория не е приета в широки научни среди.
И под широки научни среди, естествено нямам предвид любители и любителски публикации в любителски медии.

Според Петко (от всичко прочетено дотук), учените са дървени глави религиозно вярващи на догми и нищо "ново" не може ги помръдна.

Или може би има световен заговор да се поддържа СТО (от мода ли? от страх ли? от що ? и умишлено да се отхвърлят всякакви противоречащи теории.

В съвременната епоха никой не може да ти попречи да публикуваш.

Също по въпроса за заговорите и догмите, обърни внимание, че има не една и не две теории мъчещи се да обединят всички взаимодействие т.нар теория на всичко. Въпросната теория не е изградена или казано иначе, не съществува все още, но пък съществуват (в научните среди, в научни списания) тотално различни подходи към проблема.
Т.е. никой не прилага средновековни методи за събаряне на опонента. Нещата които имат разумно зърно имат и сериозни последователи.

Остава въпроса - дали те кефи да си останеш в ролята на неразбраният гений (както отбеляза с гордост - не само се изразяваш нестандартно ами и мислиш нестандартно) или ще направиш нещо повече, че да те чуят и хора които евентуално биха проявили интерес.

Аз примерно не проявявам интерес към тая теория. От това което прочетох в темата ми стои като някаква натруфена матрьошечна история, която при по-нататъшни опити за описание на света ще се усложни до нива на неизползваемост.
Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is.

"...any scientist who couldn't explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan."

Потребителски аватар
Петко Марков Петков
Мнения: 139
Регистриран: вт окт 04, 2011 14:47
Репутация: 0
Местоположение: Razgrad

Мнение от Петко Марков Петков » съб ное 05, 2011 10:13

sider написа:Бай Петко, ще ти кажа какво ме смущава мен лично в твоя начин на излагане на тезите ти и какво всъщност ми пречи да те приема по-сериозно. Съображенията ми са от общ характер и нямам за цел да навлизам в спецификата на защитаваната от теб т.нар. ХСВ.
Знаеш, че физиката отдавна е "количествена" наука - т.е. никой вече не се задоволява да дава общи качествени дефиниции за причинно-следствените взаимоотношения в природата, а винаги се стреми да квантифицира теорията си. Ти ми приличаш малко на ренесансов мислител, обзет от ентусиазма на великото откривателствуване, но дори през 15-ти век хората вече си давали сметка, че без математическа основа теорията им малко чини.
Разбрах те и ще ти отговоря ето как :
Представи си, че не беше съществувал дядо Галилей и никой не бешя стигнал до идеята че видимото движение на звездите .. слънцето и луната се дължи на въртенето на земята спрямо вселенския вакуум в който с голямо приближение можем да кажем че са неподвижни далечните звезди .. Представи си, че все пак твоя съсед по жилищна площадка Вуте е стигнал до тази идея ей тъй .. само като представа .. без никакви там есапи и конкретни величини.. Та идва Вуте и ти казва че му е хрумнало дето Птоломеевата система трябва да се изхвтрли на боклука щото според него е невярна ..
Ти поглеждаш с усмивка Вуте и мо казваш : Абе комшу, къде се вреш на магарето между краката с тия твой скапани идеи без кьорва формулка ? .. Къде си тръгнал да ми се бориш със Птоломеевата система която работи като пушка , гъмжи от формули и предвижда движението на небесните тела .. затъмненията ..кометите фазите на луната и другите планети и т.н. ? Засрами се бе Вуте!.. В днешно време немаш ли си подробни есапи то хипотезите ти априори са боклук!..
..:)
Технически грамотен човек си, инженер, но май артистичната ти същност взема връх и предпочиташ да формулираш идеите повече вербално, отколкото формално (т.е. базирано на някакъв математически апарат). Ако очакваш официалната физика да те разбере, говори на нейния език, не принуждавай мейн-стрийм науката да учи твоя диалект.
С две думи - нещо като молба, нещо като съвет: опитай да изградиш теорията си аксиоматично, формулирай 2-3-4 или колкото ти е нужно толкова постулати
Бъди рахат .. това вече е направено .. Постулатите са готови и представите които следват от тях също са изведени като следствия.. :)
и започни да извеждаш от тях (като математика и логика) своите тези. Тогава всяко твое твърдение ще е добре обосновано и неоспоримо, поне в рамките на твоята аксиоматична система.
Бъди рахат .. и логиката е сколасана .. А що се късае до математическия апарат той е същия както при теорията на полето на Джеймс Кларк Максуел и както е при галилеевите трансформации.. Новото което съм прибавил към тези два математически подхода е само представата че СВ (сферите на влияние) са взаимоподвижни и зависят от взаимоподвижноста на обектите възбуждащи тези СВ(в тази поправка много ми помогна моя побратим Ст.Джордан)..Пей сърце !.. :) В детайли не се занимавам със есапите .. Който иска нека смята след като аз съм подал методиката (да не съм длъжен да върша всичко сам .. притова безплатно!).. Но за да смята ще му бъдат нужни много емпирични данни които ще трябва да си набавя от опити разбира се(а те също ще струват една шапка пари!) .. аз опити немам намерение да правя(и пари за това нямам).. :)
Ако в един момент се натъкнеш на някакво скрито противоречие, това ще ти помогне да преразгледаш някои от фундаменталните си постулати или да доведе до включването на нови и т.н.
Абсолютно си прав!.. Аз така и правя .. ХСВ евече трета версия вече .. много промени бяха направени в първоначалните представи и постулати..
- с две думи, теорията ти трябва да е изградена върху твърди темели, а не върху словесни пясъци, както, струва ми се е в момента.
Правилно си казал че ти се срува дето ХСВ почива на словесни пясъци, демек не е базирана на никаква логика изградена върху факти..Но не е така както ти се струва .. По друга е играта .. :) Ако някъде имаше пробойна в ХСВ зомбитата отдавна да са я разпердушинили .. За твое сведение в предишните "бета-версии " на ХСВ имаше пробойни и зомбитата(па и антирелативистите) чатър-пътър ги откриха и посочиха ..Сега обикалят и търсят пробойни но нищо не откриват ..Само гледат като Мунчо от "Под игото" със широко отворена уста !.. Това говори че ХСВ има здрави темели и че с топ не можеш да я разбиеш .. Това ме радва разбира се !.. Но ако някой все пак някога намери пробойна аз съм готов да преразгледам ХСВ така че да се оправят нещата ..Затуй казвам че ХСВ е една развиваща се хипотеза която беше изградена изцяло в дебати в интернет .. Т.е. тестът вървеше заедно със изграждането и равитието и!..:)
Тогава има по-голяма вероятност повече хора да те чуят и да те разберат.
Мое мнение, ако не ти харесва- подмини го :)
Разбирам за какво говориш и бих искал да е така както ти казваш..Бих искал да имам не само развитата логика на идеите в ХСВ но и доста по конкретен математически апарат на ХСВ базиран на достоверни емпирични данни от опити с които аз за съжаление не разполагам и едва ли до края на това прераждане ще разполагам.. За съжаление.. :(
И последно: мисля, че имаш огромен потенциал. Използувай го правилно :)
Благодаря ти за положителната оценка!.. Старая се да използвам потенциалът си , но все повече разбирам че ХСВ не е лъжица за една уста .. Все повече разбирам че ХСВ скрива огромни бездни от трудности които не могат да бъдат преодоляни самостоятелно от никой смъртен .. А аз съм само един обикновен смъртен!.. Не съм Бог!.. :)
Тези трудности които съзирам зад ХСВ могат да бъдат преудолявани с времето постепенно от цялостната наука .. от плеядата физици математици и философи по светът в различни поколения при това .. Работата свързана с ХСВ не е лозе дето мога да го прекопая за ден -два!.. За съжаление !.. :(

Moon_Watcher
Мнения: 7
Регистриран: чет окт 06, 2011 17:56
Репутация: 0

Мнение от Moon_Watcher » съб ное 05, 2011 10:36

Betelgeuse написа:1. Набива се на очи грубото отношение на Петко към опонентите. Например "глупотевини", "изорудил", "можеш ли да пишеш" и т.н. Обратно - никой никъде не вика на Петко - изоруден глупак, можеш ли да пишеш ? Защо ? - Правете си изводи сами за културата на хората, аз само обобщавам факти.
Петков е стар познайник. Знам го от години. Това, което наричаш гру-
бо отношение, говори, че наистина нямаш представа на какво е спосо-
бен в това отношение. Това, което си дал като примери е просто дре-
болия. Не може да не са направили впечатление на тези, които го
четат, многобройните правописни грешки с които са изпъстрени пос-
тингите му. Някой може да го отдаде на случайност, предвид претен-
циозността на написаното от него, но това не е вярно. Той е истински
неграмотен. Той не пише формули, защото не ги разбира. Ако все пак
напише, можете да сте сигурни, че за взети отнякъде наготово заедно
с коментара към тях. С него е безмислено да се коментира и обсъжда
каквото и да е. Никакъв шанс да приеме ваша теза, независимо от
безупречната подкрепа с доказателства (напомням, че нищо не раз-
бира от формули) Той никога не е чел сериозна литература по въпро-
сите, които коментира. Всичките му "знания" са придобити от чутото по
форумите и прочетеното в интернет. Някой го беше определил като
форумен трол и аз съм напълно съгласен с това определение. Този
форум е един от малкото, от които не е изгонен пожизнено.

Потребителски аватар
Петко Марков Петков
Мнения: 139
Регистриран: вт окт 04, 2011 14:47
Репутация: 0
Местоположение: Razgrad

ГЛУПОТЕВИНИТЕ ОТМИРАТ КОГАТО ИЗМРАТ НОСИТЕЛИТЕ ИМ

Мнение от Петко Марков Петков » съб ное 05, 2011 10:59

Betelgeuse написа:Sider ме е изпреварил с обобщенията към които се присъединявам, само бих добавил следното.

1. Набива се на очи грубото отношение на Петко към опонентите. Например "глупотевини", "изорудил", "можеш ли да пишеш" и т.н. Обратно - никой никъде не вика на Петко - изоруден глупак, можеш ли да пишеш ? Защо ? - Правете си изводи сами за културата на хората, аз само обобщавам факти.
Никого не съм наричал изуроден глупак.. Теб също не съм те наричал така .. в момента си измисляш това онова .. може па и да си вярваш !.. :)
2. На мен не ми стана ясно цялата тая ХСВ теория дали е Петкова или Петко само е възторжен последовател. Но няма значение.
Ами какво ти пречи да си изясняваш нещата .. Изясни си ги !.. :)
Аз питам - защо тая теория не е приета в широки научни среди.
И под широки научни среди, естествено нямам предвид любители и любителски публикации в любителски медии.
Според библията навремето Мойсей е водил 40 години израелтяните през пустинята към обетованата земя докато измрат всички които помнят робството .. Аз мисля че глупотевината СТО ще буде жива в спомените на зомбитата докато не умре и последното зомби.. Тогава всички ще знаят за ХСВ !.. Процесът на узнаването е бавен но славен !.. Сега като повторят опитът с неутринчето и току виж процесът се ускорил .. току виж се сетили и за ХСВ а не само да се вторачват в глупотевината СТО.. :)
Според Петко (от всичко прочетено дотук), учените са дървени глави религиозно вярващи на догми и нищо "ново" не може ги помръдна. Или може би има световен заговор да се поддържа СТО (от мода ли? от страх ли? от що ? и умишлено да се отхвърлят всякакви противоречащи теории.
Не бе .. според бай Петков се повтаря историята с проломеевата система .. 2000 и кусур години една глупотевина е пречила на мозъците на хората да мислят правилно .. Но нека знаем че никоя глупотевина не може да зомбира мозъци безкрайно .. Всяка глупотевина рано или късно си намира майсторът !.. :) Никоя птоломейщина или СТО-вщина не може да бъде вечна !.. :)
В съвременната епоха никой не може да ти попречи да публикуваш.
Аз това и правя .. постоянно публикувам в списанието с най многобройни читатели .. в интернет !.. Студентите ме обичат заради моите публикации и повече четат моите хипотези отколкото глупотевините написани в учебниците им от корифеите..

Но това не остава незабелязано от корифеите които се страхуват за хлебецът си насущен и разбират че този Петковизъм им посяга към хлебецът !..Нема СТО глупотевини - нема и хлебец за корифейте преподаващи глупотевини.. Проста логика .. Та зарад тоя пусти Петковизъм съм постоянно гоненен и банван отвсякъде където стига дългата ръка на корифеите.. При това положение е смешно да се говори че можеш да публикуваш безпрепяственно навсякъде където ти душа сака.. Аз даже се чудя как все още в настоящата тема се търпи да се сее Петковизъм и как не са я заключили все още и как не са баннали омразния бай Петков ?
Също по въпроса за заговорите и догмите, обърни внимание, че има не една и не две теории мъчещи се да обединят всички взаимодействие т.нар теория на всичко. Въпросната теория не е изградена или казано иначе, не съществува все още, но пък съществуват (в научните среди, в научни списания) тотално различни подходи към проблема.
Т.е. никой не прилага средновековни методи за събаряне на опонента. Нещата които имат разумно зърно имат и сериозни последователи.
Да бе .. според теб в ХСВ няма рационално зърно .. Щото така ти се чини навярно, не че можеш да се аргументираш ..
Остава въпроса - дали те кефи да си останеш в ролята на неразбраният гений (както отбеляза с гордост - не само се изразяваш нестандартно ами и мислиш нестандартно) или ще направиш нещо повече, че да те чуят и хора които евентуално биха проявили интерес.
Мен лично ме кефи да мачкам зомбитата и да ги заглявушвам .. :)
Аз примерно не проявявам интерес към тая теория. От това което прочетох в темата ми стои като някаква натруфена матрьошечна история, която при по-нататъшни опити за описание на света ще се усложни до нива на неизползваемост.
Разбирам.. не проявяваш интерес щото ти се чини нещо си.. :) .. Чиненето е проблем на тия на които им се чини .. Ние тук не можем да помогнем.. :(

Потребителски аватар
Петко Марков Петков
Мнения: 139
Регистриран: вт окт 04, 2011 14:47
Репутация: 0
Местоположение: Razgrad

КОГАТО БОРБАТА С ПЕТКОВИЗМЪТ НЕ СЕ ОТДАВА ,БОРБАТА Е С ПЕТКО

Мнение от Петко Марков Петков » съб ное 05, 2011 11:30

Moon_Watcher написа:
Петков е стар познайник. Знам го от години. Това, което наричаш гру-
бо отношение, говори, че наистина нямаш представа на какво е спосо-
бен в това отношение. Това, което си дал като примери е просто дре-
болия.
Аха.. следователно Петков е груб с тебе ?.. Я цитирай как съм те нагрубил.. Спомняш ли си такова нещо ..А? :)
Не може да не са направили впечатление на тези, които го
четат, многобройните правописни грешки с които са изпъстрени пос-
тингите му. Някой може да го отдаде на случайност, предвид претен-
циозността на написаното от него, но това не е вярно. Той е истински
неграмотен.
Аха!.. Аз се отнасям с теб внимателно ама ти май на грубост налиташ ?.. А? А че и окачествяваш!.. Не се чуди ако някой друг за такова поведение спомене някоя близка твоя родственничка от женски род по възходяща линия от първо коляно.. :)

Той не пише формули, защото не ги разбира. Ако все пак
напише, можете да сте сигурни, че за взети отнякъде наготово заедно
с коментара към тях. С него е безмислено да се коментира и обсъжда
каквото и да е. Никакъв шанс да приеме ваша теза, независимо от
безупречната подкрепа с доказателства (напомням, че нищо не раз-
бира от формули) Той никога не е чел сериозна литература по въпро-
сите, които коментира. Всичките му "знания" са придобити от чутото по
форумите и прочетеното в интернет. Някой го беше определил като
форумен трол и аз съм напълно съгласен с това определение. Този
форум е един от малкото, от които не е изгонен пожизнено.
Малийй .. ми що си толкова настръхнал бе брато ?.. Какво съм те обидил или нагрубил ?..А? .. Или просто търсиш някой да се дърлиш ?.. А?..
Аз пък мисля, че такова поведение е само капитулация пред ХСВ ..Че след като зомбитата не могат да опровергаят ХСВ се вторачват я в носът на бай Петков .. я 60-70 сантиметра по-надолу.. :) Може би имаш право .. вторачването не е забранено със закон!..:)
А това че могат да ме баннат от тоя форум без да съм обидил никого ще е най доброто доказателство за безсилието срещу ХСВ !.. Ъхъ!
Ей сега ще се намери някой да каже че нестандартни теории не се раглеждат тука и ще заключи темата а мен ще ме банне ..Или па просто ше каже "Какъв е тоя , че ше ми пише тука заглавия само с големи букви ?.. я пожизнен бан!.. всяка жаба трябва да си знае какво и е позволено!".. Ама какво от това ?.. С това не може да бъде оборена или забранена ХСВ.. ХСВ идва за да помете СТО-глупотевината .. Идеее ! !..:)

Заключена
 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • Възможна ли е хроматична аберация на око?
  от Filer099 » нед яну 03, 2021 17:30 » в Клуб за общуване
  7 Отговори
  341 Преглеждания
  Последно мнение от gmom
  вт яну 05, 2021 19:02