Малко полулуда версия за сътворението

произходът и гибелта на вселената, философски размисли, черните дупки, измеренията и други неща, за които си мислите че разбирате

Модератор: Phoenix

radev
Мнения: 1
Регистриран: пон апр 21, 2008 22:19
Репутация: 0

Малко полулуда версия за сътворението

Мнение от radev » съб май 24, 2008 12:27

:D Значи касае се за раждането и умирането на вселената. Известна е тезата на множество капацитети в тази област, но сега- без да съм капацитет-ще се опитам да прибавя още една / ако, разбира се вече не е предложена от други- въпрос на информираност/, тоест иска ми се отначало да погледнем още веднъж повърхностно теорията на Фридман за статуса на вселената. Вече отдавна се знае- на базата на "Червеното /Айнщайновото/ отместване", че вселената се разширява, но доколкото ми е известно, все още не е съвсем ясно дали това ще продължи вечно / единия вариант/ или ще се прекрати, поради собствената гравитация /на вселената/ в зависимост от константата на Хъбъл и някога галактиките ще тръгнат обратно към своето начало- някакво "космическо яйце" или хипотетична черна дупка- /втория вариант/. Според мен /без да съм категоричен, поради неконпетентност/, вторият сценарий е по- разумен по ред причини, за които сега няма да споменавам. Тоест, считам, че един ден вселената ще пропадне в собствената си черна дупка, от която е тръгнала и това е въпрос на време. Както е да е, касае се за спорна версия, но се чудя дали е разглеждан въпроса какво ще стане по- нататък и дали има предложен приемлив вариант. Вероятно има много /аз не ги зная/, но ето още един, ако вече не се е появил някъде, за което не съм бил информиран и в този случай се извинявам на авторите. Значи, става въпрос за следното:
Всички компоненти на вселената / галактики и др/ поради колосалната гравитация се срутват в космическата черна дупка и би трябвало да се получи нещо обратно на онова, което се е получило някога при раждането- тоест вселената се свива безкрайно към своята сингулярност. Но дали е така? И докъде ще се стигне в края на краищата? Кой знае... Все още не може да се каже нищо за онези няколко микросекунди след раждането и вероятно след умирането, когато не е ясно какво се получава с материята, нито пък преди тях. Натрапва се идеята за два варианта на развитие /отново два/. Единият вариант, че материята поради гигантските налягания и температури, събразно принципите на ентропията, се трансвормира в нещо друго / кой знае какво/ и в този смисъл би могло да бъде възможно да се прекрати и гравитацията- тоест всичко свършва до тук. Но съществува и друга възможност: Срутването продължава нататък поради колосалната инерция и няма как да спре в капана на черната дупка. В един момент се ражда нова вселена, но с обратен знак- тоест- в едно антипространство, с антиматерия, а може би и с антивреме - /съвсем налудничави предположения, но кой знае/.
С други думи, тази "нова вселена" е по принцип една "антивселена" и в нея всичко е " анти". С това до известна степен се открехва и възможност за обяснение настоящата липса на антиматерия в космоса.
И така, съгласно тази версия, би трябвало да се редуват последователно в един безкраен цикъл вселена - антивселена / разбира се, всичко е условно/, материя- антиматерия, но разнесени във времето, подобно характеристиките на променливия ел. ток. Което до известна степен парира възможността за наличие на "антивреме", а същевременно предотвратява анихилацията; не е много ясна визията на Демиурга, но да се надяваме, че има кой да помисли по този въпрос.
Тези идеи вероятно са достатъчно дилетантски, за да бъдат взети насериозно, но нали всичко така е започнало- с дилетантски идеи? Ами това е...

Здрасти! Казвам се Ради Стефанов Радев - астрофантаст :wink:
Пловдив- 24 05 08.

Betelgeuse
Мнения: 1724
Регистриран: чет авг 11, 2005 22:26
Репутация: 13
Местоположение: остров Ванкувър
Контакти:

Мнение от Betelgeuse » нед май 25, 2008 06:57

Да не забравяме, че по-голямата част от материята на Вселената въобще не се знае какво е (Dark matter & Dark energy).
А как се прави модел на безкрайна система чиято преобладаваща част има неизвестни свойства ?
Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is.

"...any scientist who couldn't explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan."

svetlindd
Мнения: 46
Регистриран: чет май 08, 2008 02:55
Репутация: 0

Мнение от svetlindd » пон май 26, 2008 04:34

Betelgeuse написа: А как се прави модел на безкрайна система чиято преобладаваща част има неизвестни свойства ?
Да,прави се,но е неточен или даже няма връзка с действителността.
Според мен няма логика вселената да се свива после да се взривява и така до безкрай.Обаче няма и да е вечна.Все някога ще се разруши,но енергията и материята и няма просто да изчезнат а ще влязат в състава на близките вселени.
Като намерите края на вселената ми се обадете,ако можете!

Потребителски аватар
Иван
Мнения: 50
Регистриран: ср авг 22, 2007 00:38
Репутация: 0
Местоположение: Стара Загора

Мнение от Иван » ср дек 31, 2008 15:57

Вселената няма да се свие в сингулярност както е според втората теория. Наблюденията показват че вселената се разширява с все по нарастваща скорост, следователно нама достатъчно материя за да може разширяването да се забави, накрая да спре, и да започне да се свива. :wink:

Betelgeuse
Мнения: 1724
Регистриран: чет авг 11, 2005 22:26
Репутация: 13
Местоположение: остров Ванкувър
Контакти:

Мнение от Betelgeuse » чет яну 01, 2009 04:01

Иване, таз тема беше от преди 7 месеца забравена.
Интересно ми стана, какво значи следното:

"материята поради гигантските налягания и температури, събразно принципите на ентропията, се трансвормира в нещо друго"
Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is.

"...any scientist who couldn't explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan."

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3922
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 445
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » чет яну 01, 2009 15:47

Нещо много ресторантски теми в последните дни... :(

Потребителски аватар
Иван
Мнения: 50
Регистриран: ср авг 22, 2007 00:38
Репутация: 0
Местоположение: Стара Загора

Мнение от Иван » чет яну 01, 2009 19:12

Всички явления в света според физиката са пречинени от 4 взаимодеиствия. Това са гравитционото, електромагнитното, силното и слабото ядренни взаимодеиствия. Знаем че във Вселената в първите няколко хлядни от секундата температурата е била огромнал. По това време тези взаимодеиствия са са били обединени в едно. Взаимодеиствията в крайна сметка могат да се опишат и като полета, а всяко поле е съставено от частици вестоносци които предават взаимодеиствието. В тези първи мигове след Големият взрив е имало само едно взаимодеиствие, само едно поле. Причината за за това е така налеченото полле на "Хигс"(кръстено на неговият създател). Това поле обхваща цалата вселена и е само теоретично(за сега). За него се смята че е причината поради която различните частици имат маса. В тези високи температури това поле се е намирало в различно състояние от това сега. Поради тогава всички съществуващи части(включително и частиците вестоносци) са имали еднаква маса. По характеристики всички са били еднакви. Така че по онова време всяка една сила, всяка една частица материя са били едно.

Потребителски аватар
Nuke
Мнения: 1704
Регистриран: ср авг 18, 2004 22:39
Репутация: 0
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от Nuke » чет яну 01, 2009 21:05

:spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam:

адиминстрацията да ТРИЕ
Intes-Micro M703 Deluxe
TMB 105/650 Classic CNC
Fujinon 16x70 FMT-SX
Fujinon 10x50 FMT-SX
DiscMount DM6
Tele Vue Radian 6mm и 10mm, Panoptic 24mm и 35mm, Powermate 2" 2x
Takahashi LE-ED 7.5mm

Потребителски аватар
nikshan
Мнения: 159
Регистриран: чет сеп 18, 2008 22:08
Репутация: 0
Местоположение: варна

Мнение от nikshan » чет яну 01, 2009 21:36

Nuke написа::spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam:

адиминстрацията да ТРИЕ
Човек , как не те домързя да ги изпляскаш тея неща горе бе ?/????? , ако ти звучи темата "ресторантски" , просто не и обръщай внимание .
НЕ ТАКА ЗЛОБНО :evil:

Заключена
 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • малко визуален тунинг и по моя helios 200
  от Helios200 » чет юни 06, 2019 22:31 » в Направи си сам
  5 Отговори
  833 Преглеждания
  Последно мнение от Helios200
  съб юни 15, 2019 19:41