ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ

произходът и гибелта на вселената, философски размисли, черните дупки, измеренията и други неща, за които си мислите че разбирате

Модератор: Phoenix

BIG-BANG

ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ

Мнение от BIG-BANG » пон апр 09, 2007 11:03

Скоро препрочетох книгата на Ст.Хокинг и ми хрумна нещо,за което никой не споменава и пренебрегва.Става въпрос за една графика чрез която се обяснява началото или Големия Взрив.Графиката представлява разширяващ се конус и според обяснението нищо извън този конус не влияе на събитията в него.Както ако хвърлиш камък в езерото образува концентрични вълни ,които във всеки следващ миг се разширяват.Ако ги насложим във времето един върху друг ще се получи конус.Ок.Тук обаче ми хрумна въпроса,защо е общовъзприето,че съществува само "нашия" Голям Взрив?По всяка логика на теоретичната физика или "антилогика",би трябвало да съществуват безброй Големи Взривове на безброй места(извън нашето "видимо"от конуса пространство).В даден момент,обаче както вълните в езерото(а ние приехме,че камъните са безброй)ще започнат да се достигат ,да си повлияват една на друга.Темата е безкрайна(аз не съм физик-не мога да боравя с формули и константи),и ще се радвам да чуя мнението Ви.Каквото и да е то.
Всъщност всички аномалии в пространство-времето,което е видимо за нас може би се дължат на това че вълните вече се пресрещат, а какво следва от това-???Кой знае...
Прикачени файлове
vzriv5_kol.jpg
vzriv5_kol.jpg (10.23 KиБ) Видяна 5459 пъти

Betelgeuse
Мнения: 1723
Регистриран: чет авг 11, 2005 22:26
Репутация: 12
Местоположение: остров Ванкувър
Контакти:

Мнение от Betelgeuse » пон апр 09, 2007 23:35

Преди някой да заключи темата като ресторантска, ще кажа че си абсолютно прав.
Да, може да е имало шестнайсе хиляди големи взрива паралено. Може да има и други начини за описание на природата от тия които ползваме сега.
Нещата са така: Науката ползва най-простата възможна теория която обяснява всички факти. Ако се появат нови факти, необясними със старата теория, се пробва да се разшири теорията без да се бутат основите. Ако това не помага, се бутат някои основи и се доизгражда дотам че отново да обяснява всички факти.

Когато някой говори за много взривове и за много вселени, трябва да му е ясно че това са само празни приказки с които науката в момента няма да се захване, по простата причина че няма никакви наблюдаеми факти които да изискват разширяване на работещите теории.
С други думи - спекулации базирани на фантазии, а не на факти са ненаучни.

Спестявам частта за прогностичната сила на научните теории само за по-голяма яснота.
Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is.

"...any scientist who couldn't explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan."

Заключена
 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • Големият взрив и възрастта на вселената.
  от lkrustev » нед яну 19, 2020 16:30 » в Клуб за общуване
  10 Отговори
  437 Преглеждания
  Последно мнение от lkrustev
  ср фев 19, 2020 00:08