Съдбата на Вселената?

произходът и гибелта на вселената, философски размисли, черните дупки, измеренията и други неща, за които си мислите че разбирате

Модератор: Phoenix

Потребителски аватар
TheRedGuy
Мнения: 23
Регистриран: ср ное 24, 2004 18:07
Репутация: 0

Съдбата на Вселената?

Мнение от TheRedGuy » чет ное 25, 2004 12:27

Здравейте!
Увличам се малко по астрономия и реших да се включа във форума.
Ще започна с един въпрос.
Значи има три хипотези за това как ще се развие съдбата на вселената:
1. Ще се разширява до определен момент, когато разширението ще спре и цялата вселена под действието на собствената си гравитация ще започне отново да се свива. Тогава вселената ще се съсредоточи отново една точка и евентуално ще последва нов Голям взрив. Теория за "Колапсиращата вселена".
2. Разширението постепено се забавя, но никога няма да спре.
3. Вселената ще продължава да се разширява експоненциално, т.е. колкото по-голяма става, толкова по-бързо ще се разширява.

Това за пръв път го прочетох в една книга на Паоло Мафей. Книгата е доста стара - от 70-те и както ви е ясно, науката доста се е развила.
Наскоро прочетох една книга на Стивън Хокинг, от която останах с впечатление, че той подкрепя третата теза. Книгата му пак е старичка - от 80-те. ("Кратка история на времето"). В един сайт пък (май беше bgastronomy) се изказаха, че още не се знае какво ще стане с Всемира след много много години.

Та някой срещал ли е такива разработки от по-ново време?
Знае ли се нещо по-конкретно?

Потребителски аватар
Nuke
Мнения: 1704
Регистриран: ср авг 18, 2004 22:39
Репутация: 0
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от Nuke » чет ное 25, 2004 16:31

То с тия въпроси никога не може да се знае. Препоръчвам ти да прочетеш "Вселената в орехова черупка" на Стиван Хокинг. Но и там няма да откриеш конкретен отговор по простата причина, че засега (а и може би за още дълго) не се знае точно. Само теории и хипотези има.
Intes-Micro M703 Deluxe
TMB 105/650 Classic CNC
Fujinon 16x70 FMT-SX
Fujinon 10x50 FMT-SX
DiscMount DM6
Tele Vue Radian 6mm и 10mm, Panoptic 24mm и 35mm, Powermate 2" 2x
Takahashi LE-ED 7.5mm

Markishky
Мнения: 1194
Регистриран: чет авг 19, 2004 17:15
Репутация: 186
Местоположение: Шумен / София

Мнение от Markishky » чет ное 25, 2004 16:58

Ммм... "Отвъд Луната" на Паоло Мафей... хубава книга е!
Имаше и една руска също стара, почти неин аналог - Непознатата вселена ли беше или нещо подобно... т.е. "Незнакомая вселена" ,...
Търси и "Първите 3 минути след сътворението" от Стивън Уаинбърг. Също стара и много хубава книга. Ето тука част от нея: http://geocities.com/slalov2000/Cosmolg.htm - на български, точно по въпроса

Petree
Мнения: 119
Регистриран: чет авг 19, 2004 08:41
Репутация: 0

Ми според мен...

Мнение от Petree » чет ное 25, 2004 17:23

Сопред мен Вселената ще се разширява и намирам проста опора на това свое твърдение във факта, че скоростта на разширение на Вселената се увеличава (заради тъмната материя).

Всъщност, това дали ще продължава разширението на Вселената зависи от процентното количество на тъмната материя във Вселената. Ако то остане същото, тогава Вселената ще продължи да се разширява със същите темпове. Ако намалее драстично, е възможно гравитационните сили да овладеят разширението на Вселената и да започне нейното свиване. Ако пък стане обратното, т.е. драматично се увеличи количеството тъмна материя, то тогава разширението и ускорението на разширяването на Вселената ще придобие такива измерения, че елементарните частици няма да могат да се задържат в атомните ядра.

Така че, и трите случая продължават да са възможни. На мен лично ми допада най-много идеята (въпреки че това е може би най-малко вероятния сценарий) Вселената в един момент да започне да се свива и да настъпи това Big Crunch, или буквално "Голямото схрускване", защото след време всички звезди ще изхабят горивото си, някои ще се превърнат на черни дупки, тези черни дупки по-късно ще се изпарят и във Вселената ще останат само електрони и позитрони, останали след изпарението на черните дупки, т.е. няма да има източници на енергия. А пък ако "Голямото схрускване" настъпи, то тогава всичко ще може да започне отначало.

zaphod
Мнения: 103
Регистриран: нед ное 28, 2004 10:16
Репутация: 0
Местоположение: Варна

Мнение от zaphod » нед ное 28, 2004 10:42

бе тая книга на паоло мафей, нямаше ли бели страници в средата, мамицата им печатарска?

относно вселената - според мене по-интересен е въпроса не дали ще се разширява, а какво ще стане с термодинамиката и наличната потенциалната енергия. не знам защо, много хора смятат че разширението и посоката на ентропията са свързани, дори стивън хокинг май се изцепил че когато вселената тръгне да се свива, ентропията щяла да хукне на обратно и вселената ще се държи като обратен филм. после оттеглил изказването си, ако въобще го е казвал.
и като втора част на въпроса - какви процеси могат въобще да протичат, при изчерпване на ресурсите от конвертируема енергия? какво ще представлява вселената в Истинския термодинамичен край?

Потребителски аватар
TheRedGuy
Мнения: 23
Регистриран: ср ное 24, 2004 18:07
Репутация: 0

Мнение от TheRedGuy » нед ное 28, 2004 11:59

zaphod написа:.... какво ще представлява вселената в Истинския термодинамичен край?
Доколко схващам, с еоните материята ще се разпада. Накрая няма да остане "жив" атом или каква да е частица. Вселената ще се изпълни с някакво лъчение. Това според Хокинг. Общата сумарна енергия ще е същата каквато и днес, но ако разширяването продължи, до момента в който материята ще се е "изпарила", вселената ще се е разрастнала толкова, че в произволна точка енергията ще има стойности, клонящи към нулата. Плътността ще бъде нула, а характеристики като температура и цвят няма въобще да бъдат приложими.
Естествено никакъв разумен живот не би бил възможен поради липсата на какъвто и да е източник на енергия.

zaphod
Мнения: 103
Регистриран: нед ное 28, 2004 10:16
Репутация: 0
Местоположение: Варна

Мнение от zaphod » нед ное 28, 2004 13:07

TheRedGuy написа:Накрая няма да остане "жив" атом или каква да е частица
съмнявам се. свързаните частици имат по-ниска потенциална енергия от свободните. разбира се при свързването си,те отделят друга частица, която отнася енергията на връзката, така че материята не може да се събере всичката на куп, за да угоди на термодинамиката. така че тенденцията към укрупняване на обектите си я има.

Заключена
 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • Големият взрив и възрастта на вселената.
  от lkrustev » нед яну 19, 2020 16:30 » в Клуб за общуване
  10 Отговори
  405 Преглеждания
  Последно мнение от lkrustev
  ср фев 19, 2020 00:08
 • Галактиките във вселената не са 200 милиарда,а.............
  от Хектор » вт окт 18, 2016 14:59 » в Новини
  3 Отговори
  1286 Преглеждания
  Последно мнение от cezar
  съб яну 07, 2017 19:09