Разширяването на Вселената

произходът и гибелта на вселената, философски размисли, черните дупки, измеренията и други неща, за които си мислите че разбирате

Модератор: Phoenix

Потребителски аватар
punkez
Мнения: 16
Регистриран: пет апр 26, 2013 16:10
Репутация: 4

Разширяването на Вселената

Мнение от punkez » пон окт 14, 2013 16:28

Здравейте,
Бих искал да дискутираме един въпрос, който малко или много вълнува всеки един от нас.
Общоприетото мнение за Вселената към този момент е, че тя се разширява, което само по себе си е неуспорим факт- всички галактики се разбягват с еднаква скорост една от друга и от нас. Също (но не толкова общоприето) е, че Вселената е плоска или почти плоска. В много теории се упоменава, че накрая, скороста на галактиките, раздалечаващи се, ще надвиши скороста на светлината, което предполага, че няма да можем да наблюдаваме други галактики.
Всички сме запознати с галактическите клъстъри, с космическата мрежа от галактики и невидимата тъмна материя и енергия действащи като лепило на този етап в еволюцията на Вселената.
Как така, галактики, привличащи се в тази огромна мрежа биха се раздалечили толкова? Известно е, че галактиките се сливат. Можем ли да обмислим създаването на една хипергалактика- сливането и компресиране на космическата мрежа в един обект с невероятна гравитация? Все едно в чаша вода да сипем олио и да разбъркаме... колкото и да си взаимодействат и да се смесват, поради различната си плътност и маса, накрая олиото ще се отдели от водата. Според мен точно това би могло да се случи- тъмните материя и енергия, вследствие на различните си физични свойства биха се отделили от материята, но тя сама по себе си никога не би се разбягала, поради естеството на гравитацията, привличаща обектите.
А и какво знаем ние за тъмната материя и енергия, която фигурира само на дъската с уравнения. Дали не е прекалено рано да правим заключения, преди да сме изучили тези явления?
Celestron SkyMaster 20x80 Binoculars

mitko
Мнения: 53
Регистриран: вт авг 28, 2012 20:34
Репутация: 0

Re: Разширяването на Вселената

Мнение от mitko » пон окт 14, 2013 21:59

Здравей!
Първо да отбележа, че нямам физично образование и това са просто мои разсъждения, така че нищо чудно и да са грешни, не че и на най-известните физици теориите са безпогрешни, но те поне са донякъде математически обосновани, а моите са просто базирани на някаква логика.

Доколкото съм запознат с разширението на вселената, главният проблем е, че то е ускорително и не може да се разбере от къде идва силата, която поддържа това ускорение.
Единият вариант за бъдещето на вселената е ако това ускоряващо разширение спре, тогава работите са ясни - в един момент гравитацията ще натделее, всичко ще се събере в една точка и евентуално ще настъпи нов голям взрив и цикалът ще продължи.
Вторият вариант е, ако това ускорително разширяване продължи, като става все по-силно и по-силно, като в един момент става по-силно от гравитацията, електромагнетизма и ядрените взаимодействия и всичката материя се превръща в енергия. В този момент нямаме нито време, нито други измерения, защото когато няма нищо материално, на практика няма как да се направят никакви измервания и всъщност се оказва, че няма какво да се разширява. Освен естествено ако самото пространство не съществува, само по себе си, в което лично аз не съм сигурен.

Интересното при тези случаи е, че и при двата ентропията не само намалява но и изчезва, което значи, че или теорията за нарастващата ентропия не е вярна, или че има и други варианти, за които не се сещам.

PS: Гледам че има цял раздел "Летящият цирк на физиката", който е заключен, но все пак смятам че няма как, при естеството на този форум, теми като тази да не избият все някъде :lol:

Потребителски аватар
mishaikin
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 648
Регистриран: ср авг 18, 2004 05:19
Репутация: 3
Местоположение: Понякога в София ....
Контакти:

Re: Разширяването на Вселената

Мнение от mishaikin » пон окт 14, 2013 22:35

Този раздел, Летящият цирк на физиката, е заключен по няколко причини .... Основните - да не се отвлича вниманието прекалено от любителската астрономия, също така е нужен модератор, който да е професионален физик, космолог и да има желание да се занимава с този раздел и да отговаря търпеливо на всякакви безумни въпроси. А то този раздел си е точно такъв, леко безумен, някой се сеща за нещо и пита, даже предлага своя теория за дадено нещо от космологията и астрономията и после се развива една дискусия между хора, които нямат съответното образование и знания :-) абе, ум да ти зайде! No hard feelings!
Мишо
---
GSO 200/1000
EQ-6 mount + MCU Update (rajiva)
Nikon D50, Sigma 70-300 APO DG
Skywatcher 80/400, Philips SPC900NC
AtlasNova Astronomy Grade Green Laser Pointer, QHY5 1.3MP CMOS camera

--
"When it is dark enough,
you can see the stars ...."
Charles A. Beard

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 2362
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 1554

Re: Разширяването на Вселената

Мнение от viktor » пон окт 14, 2013 23:50

По тази логика трябва да затворим и клуб Политика, щото нямаме професионален политолог и икономист, който да модерира темата и дава професионално мнение :) Шегичка, но реално си е така!
Bresser Special Astro 20x80 binocular
Levenhuk Bruno Plus 15x70 binocular
B 10x40 binocular
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Потребителски аватар
mishaikin
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 648
Регистриран: ср авг 18, 2004 05:19
Репутация: 3
Местоположение: Понякога в София ....
Контакти:

Re: Разширяването на Вселената

Мнение от mishaikin » вт окт 15, 2013 08:24

viktor написа:По тази логика трябва да затворим и клуб Политика, щото нямаме професионален политолог и икономист, който да модерира темата и дава професионално мнение :) Шегичка, но реално си е така!
В последното всички сме професионалисти.
Мишо
---
GSO 200/1000
EQ-6 mount + MCU Update (rajiva)
Nikon D50, Sigma 70-300 APO DG
Skywatcher 80/400, Philips SPC900NC
AtlasNova Astronomy Grade Green Laser Pointer, QHY5 1.3MP CMOS camera

--
"When it is dark enough,
you can see the stars ...."
Charles A. Beard

Заключена
 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • Разширяването на вселената
  от Владимир Славков » нед дек 24, 2023 13:53 » в Клуб за общуване
  21 Отговори
  1090 Преглеждания
  Последно мнение от borislaw
  вт фев 27, 2024 15:40
 • Големият взрив и възрастта на вселената.
  от lkrustev » нед яну 19, 2020 16:30 » в Клуб за общуване
  28 Отговори
  2522 Преглеждания
  Последно мнение от borislaw
  съб фев 10, 2024 13:46