Новини за ЕxoMars

открития в областта на астрономията и усвояването на космоса

Модератори: bobo, stalker

Потребителски аватар
stalker
Мнения: 808
Регистриран: пет окт 05, 2007 22:35
Репутация: 1
Контакти:

Новини за ЕxoMars

Мнение от stalker » вт юни 14, 2011 20:50

ЕКА и НАСА обявиха научните цели на спускаемият апарат на сондата ЕxoMars, която ще полети към Червената планета през 2016 г. По време на спускането през атмосферата ще бъде добита първата информация за електричните полета на планетата.

Главната цел на тази мисия е да покаже на света, че Европа разполага с технологията за кацане на Марс, но са поставени и някои интересни научни задачи. Тъй като апаратът ще кацне по време на марсианския сезон на пясъчните бури ще бъде събрана информация за дистрибуцията на пясъка в атмосферата и по повърхността. Експериментът, чрез който ще се изучава атмосферата се нарича Investigations During Entry and Atmospheric Science (IDEAS), а наземния - Dust characterisation, Risk assessment, and Environment Analyser on the Martian Surface (DREAMS).

Веднъж кацнала на Марс сондата ще събира информация в рамките на два до четири дни за посоката и скоростта на ветровете, за влажността, налягането, темепературата и прозрачността на атмосферата. Чрез инструмента MicroARES DREAMS ще извърши и първите измервания на електричните полета на повърхността на планетата, които вероятно се пораждат, когато частиците в пясъчните бури се търкат една в друга. Сондата ще бъде оборудвана и с цветна камера, така че отново ще се насладим на снимки на суровата марсианската панорама. За място на кацане се предлага да бъде Meridiani Planum, равнина в близост до екватора.

Междувременно в орбита ще остане сондата ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), чиято основна задача ще е да направи карта на източниците на метан на Марс. Трябва да отбелижим, че това е само първата част на мисията ExoMars. Две години по-късно към Марс ще бъде изстрелян и роувър, като мястото му на кацане ще бъде избрано на базата на TGO. Главната особеност на този роувър е, че ще бъде оборудван с дрелка, чрез която ще може да дълбае до два метра под повърхността и да изважда малки проби от пръстта.

Изображение

Така ще изглежда сондата ExoMars Trace Gas Orbiter. Credit: ESA

До този момент ЕКА е изпратила една сонда в орбита около Марс – Mars Express, който функционира успешно и до ден-днешен, но чийто спускаем апарат Beagle 2, бе изгубен по верме на кацането. Иначе през следващото десетилетие агенцията планира съвместно с НАСА мисия, която за първи път ще върне материал от Червената планета към Земята.

Превод от http://www.esa.int/esaCP/SEMLEFRHPOG_index_0.html

Повече информация за ЕxoMars - http://exploration.esa.int/science-e/ww ... areaid=118

Потребителски аватар
stalker
Мнения: 808
Регистриран: пет окт 05, 2007 22:35
Репутация: 1
Контакти:

Мнение от stalker » ср ное 21, 2012 22:37

ЕКА привлече нов партньор в проекта ExoMars - Роскосмос. Двойната мисията на спускаем апарат и роувър би трябвало да стартира съответно през 2016г. и 2018г, но след като в началото на годината НАСА оттегли подкрепата си от проекта, европейска агенция остана напрактика сама в това амбициозно начинание. Ето защо не е изненада привличането на допълнителен партньор в лицето на Роскомос. Това е добре дошло и за руснаците, тъй като те търсят начин да измият срама от провала на Фобос-Грунт.

За сега е известно, че руското участие ще е при изстрелването на апаратите - това ще стане с ракети Протон. Руска ще бъде и системата за навлизане в атмосферата и кацане на роувъра, както и някои научни прибори. По разбираеми причини руснаците няма да се набъркват в навигационната система и компютрите на апаратите. Всъщност по тази линия европейците все още се надяват на помощ от НАСА, дори администраторът на НАСА Чарлс Болдън е дал знаци, че агенцията му ще продължи да развива определени уреди за ЕxoMars и да споделя ноу-хау. Особената ситуация би могла да превърне ExoMars в първата съвместна научна мисия на ЕКА-Роскосмос-НАСА, ако не броим МКС.

http://www.spaceflightnow.com/news/n1211/21exomars/

Потребителски аватар
stalker
Мнения: 808
Регистриран: пет окт 05, 2007 22:35
Репутация: 1
Контакти:

Мнение от stalker » нед мар 13, 2016 14:43

Изстрелването на РН Протон Бриз-М с европейския космически апарат ExoMars е насрочено за утре в 11:31 българско време в Байконур. Полетът на тристепенната ракета ще продължи около 10 минути, след което ускорителният блок Бриз-М ще се включи за 10,5 часа, за да изведе апарата на път за Марс (отделянето му е насрочено за 22:12 бълг. вр.). За първи път ракета Протон Бриз-М ще бъде използвана за извеждане на научна мисия към Марс.

Изображение

По време на тазгодишния марсиански стартов прозорец (който се повтаря през приблизително две години), ExoMars е единственият апарат, който ще бъде изстрелян към Марс. Пътуването му към Червената планета ще продължи около седем месеца, като очакваната дата на пристигане е 19-ти октомври. Както съм писал по-горе, европейската мисия се състои от две части – орбитален апарат (Trace Gas Orbiter) и спускаем модул (Schiaparelli). Европейското партньорство с Роскосмос започна през 2012 г., след като поради финансови ограничения НАСА отказа да осигури две ракети Atlas 5, които да изстрелят двете мисии на ExoMars – тази, която ще бъде изстреляна сега и тази, която ще бъде изстреляна през 2018 г. (роувър и стационарна платформа). Освен за осигуряването на ракета-носител, Русия е отговорна и за изготвянето на някои от експерименталните модули на орбиталния апарат. На него има следните уреди:

- Nadir and Occultation for Mars Discovery (NOMAD) – инфрачервен и ултравиолетов спектромер. Изработен от Белгия.

- Atmospheric Chemistry Suite (ACS) – инфрачервен спектромер. Изработен от Русия.

- Color and Stereo Surface Imaging System (CaSSIS) – цветна камера с висока резолюция (4,5 m/pxl). Изработена от Швейцария.

- Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (FREND) – детектор на неутрони, който може да покаже наличието на водород под формата на вода или хидрати в горната част на марсианската почва. Изработен от Русия. Любопитна подробност – част от този уред е и българската дозиметрична апаратура Люлин-МО, създадена от ИКИТ към БАН.

Предстои да видим дали руският марсиански карък най-сетне ще бъде нарушен :)

По информация от:

http://spaceflightnow.com/2016/03/11/pr ... ars-probe/

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/B ... 40446.html

Потребителски аватар
stalker
Мнения: 808
Регистриран: пет окт 05, 2007 22:35
Репутация: 1
Контакти:

Re: Новини за ЕxoMars

Мнение от stalker » пон мар 14, 2016 12:21

Успешно изстрелване, отделяне и включване на първото от четирите отработвания на Бриз-М с ЕxoMars! Статусът на мисията можете да следите тук - http://spaceflightnow.com/2016/03/13/ex ... us-center/

Потребителски аватар
stalker
Мнения: 808
Регистриран: пет окт 05, 2007 22:35
Репутация: 1
Контакти:

Re: Новини за ЕxoMars

Мнение от stalker » пон мар 14, 2016 22:51

И четирите отработвания на Бриз-М преминаха безпроблемно и към момента от ЕКА е потвърдено отделянето на ExoMars от ускорителния блок. След около час ще стане ясен и статусът на самия апарат, както и дали е разгърнал слънчевите си панели, но по всичко изглежда, че най-критичните етапи от мисията са вече история! За първи път от 1989 г. (мисиите Фобос 1 и Фобос 2) български научен прибор ще лети към Марс.

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1828
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 88

Re: Новини за ЕxoMars

Мнение от viktor » пет окт 21, 2016 21:58

Трябва да се признае, че на европейците и руснаците не им върви в марсианските мисий. Макар и тази да беше експериментална с цел оттрениране на бъдещите такива се вижда, че американците водят много по точки, всичките им седем мисий до там са успешни....
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

Потребителски аватар
stalker
Мнения: 808
Регистриран: пет окт 05, 2007 22:35
Репутация: 1
Контакти:

Re: Новини за ЕxoMars

Мнение от stalker » пет окт 21, 2016 22:57

E, все пак поне орбиталната част от текущата мисия е успешна, а пък и разбиването на Скиапарели не е пълен провал, доколкото все пак има телеметрични данни от началните етапи по кацането. Дано все пак разберат какво се е объркало, за да си изведат поуки за следващия лендер, който би трябвало да бъде изстрелян към Марс през 2020 г.

Потребителски аватар
stalker
Мнения: 808
Регистриран: пет окт 05, 2007 22:35
Репутация: 1
Контакти:

Re: Новини за ЕxoMars

Мнение от stalker » нед ное 27, 2016 20:52

http://spaceflightnow.com/2016/11/25/es ... e-reading/

Дефектирал сензор, чрез който се изчислява височината на Скиапарeли, е причина за разбиването на лендера. За секунда е получена грешка, засега с неизяснен произход, в Inertial Measurement Unit-а, който подава данни към бордния компютър за ускорението на апарата и пространствената му ориентация. Заради грешката компютърът си е „помислил”, че вече на повърхността на Марс (всъщност дори под повърхността), докато реално е бил на четири километра височина. Тогава компютърът е активирал освобождаване на парашута и за кратко ракетната система за меко кацане, която се задейства точно преди тъчдаун. След това е последвало свободно падане и разбиване при скорост от около 300 km/h.

Все пак това са предварителните изводи от разследването, чийто официален технически доклад се очаква да излезе през 2017. Но вече са започнали и спекулациите чия конкретно е вината за получената ситуация. В леко жълтия dir.bg се посочва (http://it.dir.bg/news.php?id=24582141), че румънската компания ARCA Space е отговорна за непровеждането на някакви важни тестове, симулиращи навлизане в атмосферата, чрез които тази слабост е щяла да бъде установена навреме. От друга страна апаратът Скиапарели е изработен по поръчка на ЕКА от френско-италианската Талес Аления Спейс, така че според мен именно тук би трябвало да се търси причината за неуспеха (било то хардуерен, софтуерен или в дизайна).

Потребителски аватар
penko
Мнения: 1864
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Репутация: 800
Местоположение: Димитровград
Контакти:

Re: Новини за ЕxoMars

Мнение от penko » нед ное 27, 2016 22:04

Не трябва да се търси виновен за трагедията, трябва да се търси начин за отстраняване на следваща такава!!!
Bresser 150/750, БШР 80/800; Celestron AstroMaster 76/700;
Baader MPCC coma corrector
Bresser Exos-2GT;
Bresser 10х50;
Pentacon 4/200; Carenar 2.8/135; Canon EF-S 18-55/3.5-5.6 III; Teleconverter 2x;
Canon 100D.

Отговори
 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • Псевдо новини
  от viktor » пет юни 07, 2019 11:51 » в Новини
  3 Отговори
  251 Преглеждания
  Последно мнение от bobo
  пет юни 07, 2019 14:31
 • Кометни новини
  от penko » съб ное 12, 2016 20:01 » в Научни наблюдения
  4 Отговори
  1849 Преглеждания
  Последно мнение от penko
  ср апр 05, 2017 20:38