Лунните ями и човешкото обитаване

открития в областта на астрономията и усвояването на космоса

Модератори: bobo, stalker

Потребителски аватар
Ganymede
Мнения: 70
Регистриран: нед ное 08, 2020 18:10
Репутация: 120
Местоположение: UK

Лунните ями и човешкото обитаване

Мнение от Ganymede » ср авг 03, 2022 12:34

Изследователи от Калифорнийския университет са открили, че лунните ями и пещери могат да осигурят стабилни температури за обитаване от хора. Екип, ръководен от планетарни учени от Калифорнийския университет, е открил сенчести места в ямите на Луната, където температурата винаги се движи около комфортните 17 градуса по Целзий. За първи път ями са открити на Луната през 2009 г. и оттогава учените се чудят дали те водят до пещери, които могат да бъдат изследвани или използвани като убежища. "Около 16 от повече от 200-те ями вероятно са срутени лавови тръби", казва Тайлър Хорват, докторант по планетарни науки в Калифорнийския университет, който е ръководител на новото изследване.

Фокусирайки се върху приблизително цилиндрична вдлъбнатина с дълбочина 100 метра, с дължина и ширина на футболно игрище, в район на Луната, известен като Mare Tranquillitatis (ред. Морето на спокойствието), Хорват и колегите му използват компютърно моделиране, за да анализират термичните свойства на скалите и лунния прах и да картографират температурите в ямата за определен период от време.

Добро място за база? Учените прогнозират, че някои лунни ями водят до лавови тръби като тази, която се вижда тук в Националния парк "Хавайските вулкани". Изграждането на бази в затънтените части на тези ями позволява на учените да се съсредоточат върху други предизвикателства, като отглеждане на храна, осигуряване на кислород за астронавтите, събиране на ресурси за експерименти и разширяване на базата.
Цялото прессъобщение: https://newsroom.ucla.edu/releases/plac ... er-weather

Статия: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com ... 22GL099710
Бърз превод на обобщението:
Лунните срутища могат да осигурят достъп до подземни лавови тръби с неизвестна степен. Представяме измервания с лунния радиометър Diviner, които показват, че ямите Mare Tranquillitatis и Mare Ingenii показват повишено топлинно излъчване през нощта, ∼100 K по-топло от околната повърхност. Използвайки тези данни, заедно с изчислителни термофизични модели, характеризираме топлинната среда в ямите и потенциалните пещери. В близост до екватора пиковите дневни температури на покритите с реголит дъна на ями потенциално могат да достигнат >420 K, докато температурите отвъд отвора в постоянна сянка биха поддържали почти постоянна температура от ∼290 K, подобна на тази на кухина на абсолютно черно тяло в радиационно равновесие. Топлинните инфрачервени измервания, като тези на Diviner, могат лесно да открият топлинните признаци на ямите, но не биха били чувствителни към съществуването на пещери, които може да се намират в тях, тъй като последните биха предизвикали само 0,1 K увеличение на нощните температури на покриващата ги повърхност.

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение