Страница 1 от 1

Купувам:Телескоп за любители

Публикувано: ср яну 03, 2018 19:15
от Doomcryer
Здравейте,като запален любител на тема астрономия,освен да чета толкова много,мисля ,че е време да наблюдавам небето и на живо през мой телескоп.

Тъй като тепърва ще навлизам във сферата с гледане през телескоп си търся телескоп втора ръка от сериозен,коректен продавач,който е пазил и се е грижил за телескопа/ите си.

Отворен съм за всякакви предложения,не търсия нещо конкретно.(рефлекторен или рефлекторен)
Телескопа ще се ползва предимно на терасата или двора в квартал близо до София,където е доста тъмно спрямо да си в самият град.Ще го ползвам, да се порадвам на красотата в небето след работа,нямам планове да се занимават професионално(поне засега,поради липса на време) или с астрофотография.Както казах,ще е допълнително хоби в свободното време,така,че за първи телескоп и за любителска цел съм готов да дам до 200-250лв., като не искам да купувам допълнителни неща за да мога да стартирам.С две думи да не е само тръба.

Очаквам вашите предложения.Благодаря!

Re: Купувам:Телескоп за любители

Публикувано: ср яну 03, 2018 21:25
от barbwire78
За тия пари по-добре е да вземеш хубав бинокъл и да видиш доста неща по небето (и земята), отколкото да вземеш най евтиния телескоп с кофти оптика и клатеща се монтировка... Забрави че това хоби е евтино!

Поздрави

Re: Купувам:Телескоп за любители

Публикувано: ср яну 03, 2018 21:40
от Тихомир
Съгласен съм напълно със колегата няма да можеш да видиш почти нищо за тези пари например един бинокъл тенто 20x60 е страхотен и за наземно и за астро и можеш да си го направиш на статив и е на полвината от това което ще дадеш за такъв телескоп ПОЗДРАВИ!!

Re: Купувам:Телескоп за любители

Публикувано: ср яну 03, 2018 21:51
от Synergon
Здравейте,
не съм много съгласен с колегите - за 250 лв. може да се вземе на старо 130-150 мм рефлектор.
Бинокъл 20х60 не може да се сравнява дори със 114 мм рефлектор.
Със 130 - 150 мм се виждат примерно 5-6 спътника на Сатурн при добри условия.

Ето един 130 мм без да рекламирам:
https://www.olx.bg/ad/teleskop-selestro ... b1a1fb4f0f

Ето и 114 мм за 190 лв. начална цена:
https://www.olx.bg/ad/teleskop-skywatch ... 55b3cd9082

Лека и успех с покупката.

Re: Купувам:Телескоп за любители

Публикувано: ср яну 03, 2018 22:04
от bobo
За този от първия линк не знам (ама и той прилича на такъв), но от втория линк - с тази монтировка и тези врътки е практически неизползваем - все нещо някъде се опира (тръбата във врътката или ако е от другата страна тежестта във врътката) и не може да се насочи свободно във всички посоки.

Re: Купувам:Телескоп за любители

Публикувано: ср яну 03, 2018 22:09
от Doomcryer
Благодаря за отговорите!

Определено ,въпреки,че не разбирам много от телескопи ,съм съгласен с вас,че не е евтино,дори бях тръгнал да вложа четрицифрена сума за телескоп,просто съм още незапознат ,какво точно искам от телескопа и най-важното как точно да го ползвам ефективно,затова си мислех да започна с нещо по-евтино и после да премина към нещо по-професионално.Когато вече съм решил ,какво точно искам да гледам и за какво да го ползвам и как.Затова мислех,че мога да намеря нещо Ок ,като за начало ,за тези пари.

Иначе си мислех за celestron skymaster 15x70 bin. ,който мога да закупя за 180лв чисто нов.Мислите,ли че е по-добра идея от това да взимам евтин телескоп втора ръка или да спестя парите от купуването на нещо евтино и да си взема направо нещо читаво?(както казах новак съм, да се има в предвид)

Съжалявам за ОФФ-топика!

@Synergon - първо мерси за мнението.Втора да и аз тези двата ги гледах и мислех да избера един от двата,просто мислех ,че от тук бих имал по-голям успех.Че не знам хората дето продават в olx как са третирали телескопите си, а за хората тук някак имам повече вяра.А и биха ме информирали какво купувам ,докато в олх ,като не разбирам ще ме лъжат както си искат.

Re: Купувам:Телескоп за любители

Публикувано: ср яну 03, 2018 22:41
от Хектор
Първия телескоп е ОТЛИЧНА начална инвестиция. Телескопа е изненадващо мощен за микроразмера си, ОТЛИЧЕН за начално опознаване на небето, след като "пораснете" можете със лекота да го продадете.
Прекрасна монтировка която води отлично (може да се сложи и моторче) и не трепери, по този телескоп ще се научите и да колимирате и настройвате.
Първия ми телескоп беше такъв размер и ако ви интересува какво може да се види със него ще ви пратя линк на лични или във моята тема "Най после нощ без облаци",там първата година подробно е описано какво и къде се вижда със него.
Разликата между 114мм и 130мм е голяма........
Разликата между celestron skymaster 15x70 и Конус 20х80 е огромна, втория е много по-мощен.....

Re: Купувам:Телескоп за любители

Публикувано: чет яну 04, 2018 08:29
от CVK
Doomcryer написа:...
Иначе си мислех за celestron skymaster 15x70 bin. ,който мога да закупя за 180лв чисто нов.Мислите,ли че е по-добра идея от това да взимам евтин телескоп втора ръка или да спестя парите от купуването на нещо евтино и да си взема направо нещо читаво?(както казах новак съм, да се има в предвид)...
Избягвайте по възможност skymaster 15x70. При нас в студиото сме получавали много такива бинокли и за да не голословя, вижте ТОЗИ проект. Хектор е посочил по-добрият вариант - Конус 20х80. Да, по-добър е. Значително по-тежък, задължително на статив, но е по-добър. Ето един ТАКЪВ проект. Другият вариант за бинокъл е съветски/руски 20х60, както е посочил Тихомир. Разни бюджетни /не скъпи/ японски / с поръчков бранд, стари бинокли 20х80 също не са удачни.
Преди много години с колегите наблюдавахме с далекогледи и се наслаждавахме на гледката на много обекти от звездното небе. Но тогава и зрението ни беше друго. Според мен, трудно ще се намери добър телескоп, но с повечко търпение ще излезе читав инструмент за вашия бюджет. Практиката е показала, че все някой в България има нещо, което е нужно другимо.