За напред ми е необходимо по-сериозно предизвикателство и машина от по-голям клас и вече съм набелязал една-две такива

Телескопа НЕ претендира да е без забележки по външния вид тъй като аз съм му трети собственик

И така,ако някой желае начален телескоп или телескоп за градски условия предлагам за продажба моя.
Телескопа притежава:-
Флокинг (потъмняване) на тубуса,фокусера,предната гривна,болтовете и планките.Притежава и супер-флокинг система-диафрагма 131мм.на 25мм.от главното огледало,странично потъмняване на вторичното огледало,спайдера,главното огледало,задно потъмняване на главното огледало,5-степенна диафрагма във фокусера,2 броя по 5 диафрагми на разстояние 10мм.под вторичното огледало,супер-черно фолио под фокусера.
Опиката притежава:-разграфяване на оптичния и физичния център за колимация по желание на вторичното огледало,център на главното огледало,самото огледало е параболично БЕЗ НАЛИЧИЕ НА КОМА със светосила F5.
Тръбата притежава още:-2 броя пръстени,дръжка за пренасяне,на всеки пръстен има самоделна лястовича опашка за захващане,поставка за търсач,Т2 пръстен за фотоапарат,ел.фокусер(подобрен)със заменен гъвкав кабел,електронен термометър със вътрешен и външен датчик за температурата (показва и точен час).
Тръбата притежава още:-система "ЩИТ" за стабилизация на образа при тежки климатични условия посредством два вентилатора зад главното и преди вторичното огледало със различни степени на отваряне и прахов филтър.
Болтовете за колимация са заменени със по-дълги за лесна настройка.
Фокусера е разглобен,настроен и подобрен максимално и е без отклонения.
Бонус са 4 сенника за:-тясно място,контраст,силна мъгла,универсален,слънчев филтър 130мм.
Цена 250 лв.
Ако някой иска и монтировката към него ..........
Заменени са носещите елементи и в резултат вместо 2,5 кг.носи без проблем 6 кг.(изпробвано е

Заменена е гайката за настройка на съпротивлението при затягане на главната ос по RA със много по-удобна и здрава
Добавена е втора противотежест 2,5 кг.
Добавени са 2 кръгли масички за удобно поставяне на окуляри и т.н
Модифициран мотор по RA вграден иновативно във самата монтировка,а управлението е свалено встрани за удобство
2 жила,всяка предавка е със букса и гъвкав кабел за да не пречи
Цялата монтировка е разглобена,стегната и смазана със Немска графитна грес
Цена 250лв.
Цена за всичко 500лв. П.П
Достигнати са увеличения над 500х,разпадане на купове на звезди,континентите на Марс,процепа Касини,ивиците на Сатурн и Юпитер без проблем,12,7 максимална величина.....
Цялата конструкция се разглабя за 5 мин. и побира във голям плик или малък сак.