Продавам: Canon EOS600Da, Astronomik Clip CCD

покупко-продажби

Модератори: bobo, Yoddha

Потребителски аватар
spas.slavchev
Мнения: 1177
Регистриран: ср юни 08, 2011 19:04
Репутация: 1588
Местоположение: Пловдив

Продавам: Canon EOS600Da, Astronomik Clip CCD

Мнение от spas.slavchev » ср яну 25, 2023 14:05

Здравейте,

1. Продавам модифициран Canon EOS 600D, с премахнат IR Cut filter и добавено активно охлаждане:

Изображение
Изображение
Изображение


Тялото го купих преди доста време с вече премахнат филтър, като аз в последствие добавих охлаждането. То е двустепенно (Two-Stage TEC Cooling) от два елемента на пелтие като електрически са свързани последователно. Консумацията на максимална мощност е около 30 вата, което осигурява >= 20 градуса по ниска температура от околната (или 30 с вътрешното топлоотдаване). Вентилаторът е от сървърен процесор и е доста мощен, с много ниски нива на вибрации. Има два потенциометъра, с които се регулират ръчно оборотите на вентилатора и силата на охлаждане (така и не намерих втора врътка, за което се извинявам :) ). Тъй като има вградени DC to DC конвертори, захранването на тялото може да варира от 10 до 30 волта . Общото тегло без капачката е 1090 грама.

Разлики с включено и изключено охлаждане (100% crop от центъра):

Изображение
Не ми се е налагало да ползвам даркове, а само dithering.

В момента е на 9245 кадъра.
Комплектът включва тяло Canon EOS600D, data cable.
При интерес ще добавя и захранване за 220V и кабел за захранване от запалка на кола - 12V.
Към тялото подарявам и T2 ring към EOS, както и 32GB SD Card (някои софтуери като Indigo изискват да има карта в слота)Цена на тялото: 340 лева.

Забележка:
1. Наясно съм, е че не на всеки ще допадне това, че са правени модификации, въпреки че аз не съм имал никакви технически проблеми до сега с него. За целта давам 2 седмици срок, в който купувачът да го тества и ако размисли да може да го върне.
2. При влажно време е добре да се съобрази силата на оглаждане, за да не се получи замъгляване/скреж на матрицата! Практически най-голям ефект от охлаждането има при първите 10-на градуса надолу т.е. не е необходимо много голяма мощност.
3. Тялото не използва батерии. Работи само с външно захранване.
4.Тъй като не е добавен заместващ филтър е възможно хората с рефрактори да имат по-пухкави звезди, т.к. IR светлината се фокусира различно от RGB. С Celestron C8 съм снимал без IR Cut и не съм имал проблеми. Ето един кадър:

Изображение2. LP филтър Astronomik Clip CCD
https://www.astroshop.eu/broadband-filt ... er/p,16749

Цена на филтъра: 160 лв.

Изображение
Изображение

Филтър срещу светлинно замърсяване, основно насочен срещу живачни и натриеви лампи от уличното осветление. Специално в Пловдив все още ги има по паркове и вътрешни улички, но големите булеварди вече ги направиха с LED, към които филтърът е безсилен. Добра работа върши ако се снима извън града, но в близост до осветени зони. Подходящ е за галактики, въпреки, че реже някаква част от полезния сигнал. CCD версията е с IR/CUT слой, който позволява да се снима с модифицирани фотоапарати.

Celestron C8, Canon EOS600Da, Astronomik clip CLS CCD
Изображение
Изображение
Изображение
Telescopes: Celestron C8 XLT SCT; SkyWatcher SkyMax90 MAK
Mounts: ZWO AM5, Celestron CG5 AdvancedGT
Cameras: SVBONY SV405CC(IMX294), Canon EOS600Da FSM, ZWO ASI224MC, ZWO ASI290MM
Lenses: TAIR-3S 300/4.5 USSR
Filters: Optolong L-Pro 1.25", Astronomik CLS CCD EOS, Astronomik CLS 1.25", Solar ND5 ,ZWO L, CCD AstronomikType2 RGB, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass filter, SVBONY IR/UV Cut 2"
Others: x2/x1.5 Barlow Celestron OMNI , x2 Celestron X-CEL, T2 Teleconverter x1.5 ,Celestron f/6.3 Reducer/Corector,PRIMALUCHE LAB 5pos. Motorized FilterWheel,ZWO ADC, DIY-MyFocuserPro, APT Software

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение