Защо не му поръчаш направо едно ново, а се мъчиш така? Хем можеш да му сложиш по-качествено, съобразено с големина на матрицата на планетарната ти камера (ако няма да снимаш диип)

Модератори: mishaikin, bobo, Ronson, Yoddha
Спирам вече, понеже няма особен смисъл. Даже се учудвам на добрите картинки, които вади с такова вторичноspas.slavchev написа: ↑нед окт 25, 2020 16:06Здрасти,
Защо не му поръчаш направо едно ново, а се мъчиш така?
Тотото или продажба на някоя нива биха осигурили финансите, иначе... само на картинка
@Любен Г
spas.slavchev написа: ↑вт окт 27, 2020 12:17@Любен Г
Доста детайлен! Браво!
Нещо обаче ми се струва, че не си ползвал UV/IR Cut филтър. Розовееше ли преди корекцията на цвета?
@n_antonov , при теб цветът вече е какъвто трябва да бъде! Само трябва да нацелиш по-добри условия!
Значи, за да разбера има ли камерата вграден ir филтър, трябва да имам L (IR+UV) филтър...hyparh написа: ↑вт окт 27, 2020 22:58
И един елементарен трик, с който може да се провери дали камерата пропуска IR и който може да пробвам още сега:
"If there is ever a doubt that your camera has an AR or IR filter, simply shine a TV remote on the sensor. No need for a scope or lens. Because even with an IR filter you will likely have a little 'bleed' you may want to use an extra L filter and compare with and without. If the sensor gets flooded with light without the L filter you have an AR window. If the brightness is comparable you have an IR filter. Or ask the manufacturer of course"
Браво! Прекрасна снимка с много детайли. И на мен ми се струва, че започва да хваща сянка.hyparh написа: ↑пон ное 09, 2020 00:32Още не му даваме да си тръгне
Един неангажиращ опит от тази вечер при турбулентна атмосфера с кратки периоди на подобрение. Все още е голям и си става за снимане, стига да се уцелят условия.
Дали така ми се струва или вече започва да хваща сянка отляво![]()
Drizzle 1.5x в AS3, събрани 3 сета (само толкова ставаха) в WJ:
hyparh написа: ↑пон ное 09, 2020 00:32Още не му даваме да си тръгне
Един неангажиращ опит от тази вечер при турбулентна атмосфера с кратки периоди на подобрение. Все още е голям и си става за снимане, стига да се уцелят условия.
Дали така ми се струва или вече започва да хваща сянка отляво![]()
Drizzle 1.5x в AS3, събрани 3 сета (само толкова ставаха) в WJ:
ready.png
Провери колко е голяма - за да я вмъкнеш тука, трябва да е макс 1024х768 пиксела (...май?) и до някакви килобайти. И пробвай с jpg
Благодаря!
В повечето случаи една козирка, спретната от подръчни материали, върши работа
Да, при мен мъглата падна още в 9:30 и всички опити да снимам deep sky ми се попариха със сланаЛюбен Г написа: ↑вт ное 10, 2020 15:11Благодаря!
Снимката е със Селестрон 8 инча EdgeHD; Барлоу от Q-Turret комплекта на Баадер и камера ASI290 цветната... А, и по ваш съвет - IR/UV cut филтърче
От терасата в Манастирски ливади Изток
Ама май ще кроя тубус и ще купувам нагревателна лента, че кондензът тея дни ме разби![]()
Някакви съвети по въпроса?
![]()
Виждам, че си със 130мм нютон като мен, мислиш ли че ще помогне за влагата по вторичното огледало? И аз имам неприятни проблеми с конденз.n_antonov написа: ↑вт ное 10, 2020 16:25По отношение на нагряването си поръчах това - https://www.aliexpress.com/item/3239328 ... 4c4dNbYpc7
Ми, нормална ми се вижда цената... пък и ако седнеш да си го шиеш и да търсиш подхояща съпротивителна лента, едва ли ще спечелиш многоПо отношение на нагряването си поръчах това - https://www.aliexpress.com/item/3239328 ... 4c4dNbYpc7
Сигурно е набутване, защото с подръчни средства може да се спретне нещо, но не искам да рискувам. Не разбирам и ще направя някоя беля, като да да спра тока в махалатаНе знам други дали са пробвали и да споделят дали са ползвали такова нагряване.
Абе днес цял ден се оглеждах за парче читав картон, дълго поне 25 х Пи = горе-долу 80 сантимера , ама ниенте вкъщи...hyparh написа: ↑вт ное 10, 2020 16:09
В повечето случаи една козирка, спретната от подръчни материали, върши работаЗа моя C8 съм я направил от парче картон с дължина около 50см и ширина 30см, завързана с някаква връв около тръбата. Мисля само веднъж успя да ми направи конденз при извънредно влажен въздух, иначе няма проблеми дори да е пълно безветрие и студ (благоприятни условия за конденз).
Не знам още, ще пробвам, но аз мисля да го ползвам за главното. Ще видим, ще експериментирам. Още съм във фазата проби-грешки.cvetky написа: ↑вт ное 10, 2020 18:06Виждам, че си със 130мм нютон като мен, мислиш ли че ще помогне за влагата по вторичното огледало? И аз имам неприятни проблеми с конденз.n_antonov написа: ↑вт ное 10, 2020 16:25По отношение на нагряването си поръчах това - https://www.aliexpress.com/item/3239328 ... 4c4dNbYpc7
Поздрави!