Страница 1 от 1

Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: пон мар 11, 2019 11:35
от nsirakov
Привет звездобройци...
Предишната нощ изкушен от ясното небе и мерака "да се пробвам" извадих апаратчето (Fuji x-pro2) и направих опит да снимам астропейзаж, който после да обработя с Deep Sky Stacker.
Направих всичко може би, както е описано в темата за тази програмка, без флат снимките... Естествено все още нямам монтировка , така че лайт файла ми беше само един :), но наснимах над 40 дарк фрейма и 20тина биас...
Прибрах се в къщи и се опитах да подкарам програмката... Всичко вървеше безпроблемно, до мига , в който не натиснах бутона за финалното стакване... след като ми каза че вижда 0 (нула) звезди, програмката създаде черен Autosave.tif файл и просто изключи дори без warning message.
Суровите кадри на фуджи са .raf, според FAQ на програмката само определени модели могат да се ползват, в списъка от официални сайт моят модел е наличен... но въпреки това не работи. Потърсих информация в нет-а.. някои препоръчваха да се конвертират суровите файлове в DNG. Направих и това след доста време и нерви... резултатът - същият - Кадрите ги дава като GRAYSCALE 16 bit и не намира нищо...

Накрая конвертирах лайт файла, 2 дарка и един биас в ТИФ.. и се получи, но пак според читанките в нета това няма да ми даде най-доброто стакване.... макар че лично аз останах доволен как изчисти шума при исо 2500...

Имам нужда от помощ... Как да накарам фуджи-то да заработи... Не че не мога да ползвам Канона..но с малкия х-про2 сме дълбоко емоционално свързани и ми се иска да го ползвам него за Астрофотграфията - още повече, че ако не се лъжа няма АА филтър за разлика от Канона ми...

Иначе кадърът не е нещо особенно - съзвездието Орион на фона на марсиански пейзаж ;) но пък успях да поизчистя светлинното замърсяване доста добре и ми хареса на пръв поглед какво мога да направя с нея... само да е накарам да заработи.. е ето и резултатът...

Изображение

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: пон мар 11, 2019 12:01
от penko
Иди на Register checked pictures..., ще се отвори прозореца Register settings. Иди на Advanced. По подразбиране плъзгуна е на 10%. Намали го примерно на 7% и натисни бутона под него Compute the number of detected stars. Виж колко звезди ти открива. Ако е нужно го намали още докато се появят достатъчно за да ти определи звездното поле.

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: пон мар 11, 2019 14:41
от nsirakov
дори на 2% пак дава 0 звезди...

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: пон мар 11, 2019 14:48
от bobo
Вярно, че дискусията е за съвместимост на апарати/файлове, но що не пробваш със снимка само със звезди?

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: пон мар 11, 2019 15:29
от nsirakov
нямам снимана такава с фуджи-то... довечера ще пробвам да видим, но все си мисля, че би трябвало да работи в моя случай...

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: пон мар 11, 2019 17:54
от nsirakov
ето един от light файловете... побвайте дали можете да го отворите с ДСС

https://www.dropbox.com/s/fbz5dk10qcinv ... 5.RAF?dl=0

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: пон мар 11, 2019 20:39
от penko
След като го вкарах в DSS се появи черен кадър и нищо друго :roll: Явно DSS има няква несъвместимост с този тип файлове. Ще трябва да ги конвертираш предварително в друг формат. Най-добре е в Tif с LZW компресия от фотошопа.

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: пон мар 11, 2019 21:56
от petar1
От авторът на DSS в една скорошна интернет тема - As a bit of a teaser, the next release of DSS (when we get it done) will use libraw for processing input files and should support the Fuji cameras.

https://groups.io/g/DeepSkyStacker/topi ... 0,19023113

Така че явно засега DSS не поддържа Fuji и както е написал penko трябва да конвертираш предварително файла.

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: пон мар 11, 2019 22:54
от nsirakov
трай бабо за хубост значи.. е щом се налага...
а ако конвертирам файловете в тиф, няма ли да се губи от качеството много?

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: вт мар 12, 2019 08:42
от penko
Нищо му няма на качеството в Tif. За един нощен пейзаж и да се загуби качество то ще е незабележимо. Нали няма да правиш спектрофотометрия на някоя звезда :D

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: чет мар 14, 2019 22:23
от nsirakov
Намерих алтернатива - SEQUATOR... безплатна програмка, която чете и роу файловете от фуджи-то...

та докато ДСС се ъпдейтне ще мога да се уча на снимки с този стакър..

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: пет мар 15, 2019 08:15
от Svsvet
Странно е, защото аз нямам проблеми с работата с RAF файловете на Fuji X-Pro1 и DSS. Дали ще да е само до модела, защото неговият е по-нов?

Re: Проблем при стакване с DeepSky Stacker

Публикувано: пет мар 15, 2019 09:08
от nsirakov
най-вероятно да...