Страница 1 от 1

Малко сметки за консултация.....

Публикувано: чет окт 18, 2018 14:51
от kankubrat
Здравейте! Имам следното въпросче - ако имам обектив с фокусно разстояние 300мм, сложа му телеконвертор х2 и всичкото това го закача на fullframe апаратче дали наистина полето ми на видимост ще бъде като показаното на снимката? Знам, че между кадрите ще имам отместване, ама ще подравнявам губейки от полето и ще се опитам да направя нещо, че я сънувам тая мъглявина от пролетта още, а докато няма Млечен път пак трябва да се снима нещо. Ще се опитам така, сглобил съм и една странна монтировка, която ще ползвам да ми даде някоя секунда в повече. Снимката от стелариума е в прикачен файл, че по друг начин не успях да я кача. Благодаря предварително!

Re: Малко сметки за консултация.....

Публикувано: чет окт 18, 2018 15:06
от Svsvet
Не ти трябва телеконвертор 2х, ще влоши качеството повече отколкото кропването и ще намали светлосилата няколко пъти (може би над 3). Тази мъглявина е много лесна за снимане и дори без монтировка, ако напънеш ИСО-то и успееш да гидираш ръчно 5 секунди, ще изкараш приличен резултат.

Re: Малко сметки за консултация.....

Публикувано: чет окт 18, 2018 15:42
от b_kassabov
Тъй...имаш обектив 300 мм. Слагаш му конвертор, стават 600. Тук се случват няколко неща. Първо - както казва Svsvet, пада светосилата. Мисля, че се внасят и доста кривини в полето освен това. Фактът, че никой ( с изключение на Фишбърн, по едно време) не снима с конвертор, е показателен. Второ важно нещо.. на 600 мм няма да можеш да правиш негидирани снимки. Теоретично ако засевериш идеално и ако условията са идеални, ще можеш, обаче практически....
А откъде ще го снимаш? От града...все тая на какво фокусно ще го пуснеш.

Пишеш,че Млечния път го няма...къде е отишъл???! Може би искаш да кажеш, че идващото пълнолуние го осветява? Ако е така - пак все тая на какво фокусно ще пуснеш да снимаш М42 при пълнолуние ( и от града )

П.п. Има една много готина програмка - astrocalculator. Самата тя e малка, сваляшя, въвеждаш там големина на чип, големина на пиксел, фокусно на телескопа ( обектива) и то ти отваря браузър прозорец и ти показва как ще изглежда твоят обект.

Re: Малко сметки за консултация.....

Публикувано: чет окт 18, 2018 17:09
от bobo
А иначе как да си сметнеш полето, приблизително:
F - фокусното на телескопа или фотообектива
L - дългата страна на кадъра

аtan L/F = зрителното поле по дългата страна на кадъра. Например, atan 36mm/300mm = 6.8°, ако съм го сметнал вярно.
Приблизително е, защото двете числа са сравнително близки (отношението е малко), ако F е по-дълъг резултатът, изчеслен с тангенс ще е по-точен. Но така ми е по-лесно :)

Re: Малко сметки за консултация.....

Публикувано: пет окт 19, 2018 10:54
от venzibo
Стелариума си смята и показва добре нещата, само трябва да си въвел добре данните на сензора и обектива. Пусни скрииншот и на конфигурацията телескоп(обектив) и камера.

Иначе и аз ползвам Astronomy CCD Calculator:
https://sourceforge.net/projects/astron ... alculator/

Re: Малко сметки за консултация.....

Публикувано: пет окт 19, 2018 22:53
от petar1
Само да вметна за един полезен сайт, който включва и функционалност да показва полето:
https://dso-browser.com/deep-sky/object ... use-nebula

Данните се въвеждат в Telescope Simulator частта в долната част на страницата - фокусно разстояние и размер на сензора.

Re: Малко сметки за консултация.....

Публикувано: съб окт 20, 2018 20:59
от kankubrat
Уважаеми звездобройци, много благодаря за мненията! Знам, че не знам, ма ми е по-спокойно като друг ми го каже! Просто ми се иска да снимам нещо от DSO, а нямам как да инвестирам в ново хоби. Явно ще си щракам Млечния до втръсване и така ще е! :) Най ме радва факта, че в този форум има нормално човешко отношение и приятелска атмосфера!