Ето го и НГЦ-то

Модератори: mishaikin, bobo, Ronson, Yoddha
Екстра е станал перчема на пеликана. Това място е пълно с т.нар. Herbig-Haro objects - най-известния e HH555:neptun2 написа:Много хубаво широко поле на ириса Ники. Ето какво се получи от пеликана при мене. Няколкото сини пиксела на случайни места са понеже само 3 кадъра от синия канал ми ставаха за нещо и съответно сигма клипа не можа да махне всичко.
ic 5070 by Petur Angelov, on Flickr
Някой ден се надявам и до там да стигнаb_kassabov написа:Браво Мишо. Макар и тривиален до втръсване, изпипал си го много добре, всъщност даже идеално. Замисли се да почнеш да снимаш "различни " обекти. С техниката и способностите ти, ще се получат наистина впечатляващи неща
Не съм правил мод и нямам опит, но всичко което казваш се връзва до частта, че когато е бил с неговия си IR филтър всичко е било ОК с червеното, а след това червеното е намаляло. Виж долната схема. Практически ако е вярна оригиналният филтър реже и от червеното както се вижда, а не само от IR-a за разлика от Баадер филтъра който пуска всичко в червено. Това обяснява че кадрите ти се насищат по-бързо след мода защото идва повече светлина и то точно в червеното. Как точно правиш сравнението от миналата година и сега ? Предполагам, че е правена ръчна корекция на баланса на бялото и точно там може да е зададено намаляване на червеното за да компенсира повечето червено+IR, което не знам дали в RAW формат има влияние. Относно разтеглянето и даже в средата предполагам са слагали стъкло, което да компенсира липсата на филтъра за да може да прави фокус с обективи, т.е. за да не се измества фокусното рязстояние и може да зависи от неговото качество също.Misho89 написа: Тони, ир филтъра не реже червеното а само ир-а, с фул спектрум мода светва доста по- бързо кадъра, може би е една от причините да събирам по- малко инфо, защото като се замисля, при снимане теснолентово, въпреки тесния спектър, се събира много материал, тука може би е същото, не знам може и да бъркам, по- опитните да кажат, но за това съм на 100% сигурен, правих сравнение на М33 от миналата година и сега, червеното е повече миналата, на bubble също направих тест, там най- добре си личи.
Иначе не мисля, че е от филтъра, пробвах с друг и резултата е сходен, но ще направя по- подробни тестове за това, ще пробвам да въртя.