Страница 1 от 2

ISS

Публикувано: пон дек 05, 2011 07:35
от sider
Не знам дали някой от вас се е опитвал да заснеме ISS с телескоп. Признавам си, че за мен се оказа не особено лека задача и едва от трети опит успях да я хвана в полезрението. Снимките са от прелитането й тази сутрин към 6:15, в Секстант, на около 12 градуса южно от Регул.
Разстоянието до ISS в момента на снимките е към 500 км, а звездната величина от порядъка на -2. Както се вижда, не съм съвсем на фокус, но може би има и леко преекспониране.
Канонът снимаше серийно по 3 кадъра в секунда, със скорост 1/500s и ISO 1600. Препоръчвам ви да пробвате и вие, голяма тръпка е, защото трябва да успееш да си на точното място в точния момент и е въпрос на добра координация. :) Особено ако се стреля с по-дълъг фокус (поне 1200-1500), мисля, че ще даде доста детайл и при прецизно фокусиране биха се видели и отделните слънчеви панели.


Изображение

Публикувано: пон дек 05, 2011 11:18
от dani
Браво. Освен Бобо май друг от нас не се е пробвал точно заради това дебнене и следене. А би трябвало да е обратното, защото е трудно и ти доставя след това много радост като имаш снимка.

Дано догодина успея да я снимам. А ти защо не ходиш да снимаш директно от обсерваторията Рожен?

Публикувано: пон дек 05, 2011 11:50
от bobo
Трябва по-висока скорост, така хем няма да си преекспониран, хем размазването ще е по-малко. Вземи си едно дистанционно (ако нямаш) и пуцай на серия докато се запълни буфера, после изчакваш и пак. Е, ще намалиш живота на затвора с 500-1000 кадъра, но кво да се прави:) В галерията ми в последните страници има снимки, там съм писал как е снимано. По-удобно е ако сте двама - единия цели и казва "да" и "не", другия стреля. А и има тема, може там да пускаш, да са на едно място: http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?t=1620

Публикувано: пон дек 05, 2011 11:51
от Tharsis
Чудесни кадри sider!!! На мен ми е чудно, дали Synscan-а ще успее да проследи ISS, с помощта на някой софтуер?! :shock:
Някой мислил ли е по въпроса? Потърсих из нета, но нищо не открих... :?

Публикувано: пон дек 05, 2011 12:08
от sider
Опс, не бях видял темата на Бобо, съжалявам, че отворих нова. Все пак повече от две години няма нови опити, така че е време пак да я подпукаме (станцията де, тъкмо сега е набъбнала още повече :))

Иначе, реших че за начина по който снимам (с DSLR) най-добрия метод е да я чакам в засада - нужна е прецизна информация за траекторията, по която ще мине и точния момент - лично аз ползвах прогнозите в http://heavens-above.com , но да знаете, че понякога стават изненади :) И да, ако са двама, определено ще е малко по-лесно.

Струва ми се, че с уебкамера резултатът ще е доста по-приличен, а и по-лесно достижим. Има чудесни "планетяни" в клуба, струва си да се пробват и съм убеден, че чудеса могат да ни покажат.

Скоростта на преместване е около един градус в секунда, а видимия размер го сметнах на около 20 секунди.

Tharsis, не знам дали GOTO-то ще се справи с проследяването, мисля че по-често пробват да я гонят на ръка из небето, но определено не е работа за сам човек :)

ПП. Bobo, Ronson, Vladimorka - респект! Наистина впечатляващи неща сте наснимали...

Публикувано: пон дек 05, 2011 13:01
от bobo
sider, с уебкамера не бих пробвал, полето ще е толкова малко, че шансът да се хване нещо е никакъв. Ако има някакъв гидиращ софт вече е друго, ама ние я снимаме с нацелване - следя през търсача да е горе-долу в центъра и огън.

Публикувано: пон дек 05, 2011 13:33
от sider
bobo написа:sider, с уебкамера не бих пробвал, полето ще е толкова малко, че шансът да се хване нещо е никакъв. Ако има някакъв гидиращ софт вече е друго, ама ние я снимаме с нацелване - следя през търсача да е горе-долу в центъра и огън.
На мен пък тази небесна гоненица ми изглежда много трудна, дори и да са двама души - мерач и картечар :) Как движите телескопа - с мотори или на ръка?
За уебкамера - може би пак варианта дебнене в засада? Има голям съспенс - ще мине ли, няма ли да мине...

Публикувано: пон дек 05, 2011 16:52
от bobo
Движим на ръка, като оръдие :)
Ако сметнеш полето на уебкамерката и времето, за което станцията ще го пресече - това са някакви части от секундата сигурно, доста кратко. Още повече, че няма как да насочиш телескопа с точност няколко дъгови минути през мястото, където ще мине станцията, ако нямаш ориентир. А ориентир рядко има.

Публикувано: пон дек 05, 2011 17:10
от rw
Sider, ако имаш време, моля те качи я на някакво място видимо извън България - не я виждам от чужбина, а бих искал - предварително благодаря!

Публикувано: пон дек 05, 2011 17:51
от sider
rw, то хич не е за показване, особено на фона на великолепните кадри на bobo и Ronson, но все пак, колкото за спорта - ето.

Публикувано: пон дек 05, 2011 17:57
от spas.slavchev
sider написа:rw, то хич не е за показване, особено на фона на великолепните кадри на bobo и Ronson, но все пак, колкото за спорта - ето.

Наистина bobo и Ronson са направили невероятни снимки :shock: , но в никакъв случай не омаловажавай това, което си направил :). :thumbsup:

Публикувано: пон дек 05, 2011 19:40
от bobo
Айде, айде, bobo, Ronson... който не се е хванал той не я е заснел станцията :)

Публикувано: пон дек 05, 2011 20:54
от rw
Sider, благодаря, като за първи опит - добре се е получило! :thumbsup:

bobo - не умаловажавай резултатите ви - получило се е перфектно - особено на фона на останалите подобни неща от България, май си остават най-добрите!

Публикувано: вт мар 27, 2012 13:41
от sider
ISS прелита пред слънчевия диск. Разстояние до станцията - почти 900 км, ъглов размер на станцията - 30", продължителност на пасажа: 2 секунди.

Изображение

Изображение

Публикувано: вт мар 27, 2012 13:57
от bobo
Как е снимано?

Публикувано: вт мар 27, 2012 13:58
от Astrobub
sider - яко, постоянството винаги дава резултати!

Може ли някой, който следи сайтовете с тези пасажи, да се нагърби със задачата да изнася ден-два по-рано информация кога се очаква такъв пасаж. Това ще улесни много желаещите да го снимат. А и ако времето в даден район е облачно, все някой друг ще е успял да го хване, да стане по-масово следенето.

Публикувано: вт мар 27, 2012 14:02
от sider
Няма проблем, ние и без това ги следим редовно, ще съобщавам ако има интересни пасажи. Инак всеки може да проверява и сам ето тук. Линка мисля е даван и от Бобо преди време.

Публикувано: вт мар 27, 2012 14:09
от sider
bobo написа:Как е снимано?
Канончето в главния фокус на шмид-нютона (812 мм фокусно), 1/4000s ISO 100. Баадерски филтър, редуцирана до към 20-30% апертура, CalcSky и Стелариум (за по -сигурно :)), програма хоризонт (за точно време) и... май е това. Имахме и видеокамера, ама с нея май нищо не се получи.

Публикувано: вт мар 27, 2012 14:12
от fishburn
Нещо ново и интересно .Браво :wink:

Публикувано: вт мар 27, 2012 14:14
от sider
fishburn написа:Нещо ново и интересно .Браво :wink:
Не е ново, майсторите във форума отдавна са го направили, но за нас си беше голяма тръпка, препоръчвам го на всеки :)

Публикувано: вт мар 27, 2012 14:52
от bobo
sider, защо намаляваш размера на филтъра спрямо обектива? Или не съм разбрал правилно? За светлосилата ли? По-добре е да е пълноапертурен.

Публикувано: вт мар 27, 2012 15:12
от sider
bobo написа:sider, защо намаляваш размера на филтъра спрямо обектива? Или не съм разбрал правилно? За светлосилата ли? По-добре е да е пълноапертурен.
Ами защото Canon 1000D е с максимална скорост 1/4000 и минимално ИСО 100, но даже с тези параметри при 20см апертура кадрите се преекспонират. Ползвам фотографското фолио, с визуалното може би щеше да е по-добре...

Публикувано: вт мар 27, 2012 17:04
от Vladimorka
Сигурно филтъра му е фотографския (3.5), той наистина дава доста ярка картина, правен е за нещо по-бавно, а тоя светлосилен шмидт му разгонва фамилията :-)

Публикувано: вт мар 27, 2012 18:48
от bobo
Ясно. Аз уж отговори по-рано, ама нещо не си виждам отговора 8-[

Публикувано: вт май 01, 2012 09:02
от sider
Утре, 2 май 2012 се очаква доста добър транзит през слънцето над територията на България. Слънцето ще е доста високо, така че транзитът ще е сравнително кратък, но затова пък ISS ше е голяма близо 1 ъглова минута). Приблизително време на транзита около 12:55 (плюс-минус няколко минути, тук вече трябва да се прецизира за конкретното географско местоположение-Stellarium или Calsky.com). По-интересни места, през които ще премине сянката:

Кочериново (северно от Благоевград)
Самоков
магистрала Тракия, до Ихтиман
Пирдоп
пътя Рибарица-Шипково
Тутракан

Успех, ако някой реши да се пробва!

Публикувано: пет авг 09, 2013 09:18
от Betelgeuse
Баси кефа !
Тия дни станцията минава в много удобно за нас време по два пъти на вечер със звезда величина около -3.1 до -3.2

Снимах я как минава през мечките, (по-долу) а впоследствие и през Касиопея.

Кефа се подсили неимоверно, че тоя път се виждаха 2 точки, втората доста по-слаба и съвсем близо зад станцията. Предполагам че или нещо се е разкачило току що, или пък предстои да се скачва. За съжаление, то няма как да се види на снимката защото те си бяха на квази-еднаква орбита и съответно описват една линия на снимката.

Изображение

Публикувано: пет авг 09, 2013 10:07
от bobo
Втората точка може да е HTV-4, има статийка в spaceweather-a.

Публикувано: пет авг 09, 2013 18:46
от Betelgeuse
Мерси Бобо,
прочетох - това ще да е, няма какво друго.

Публикувано: съб авг 10, 2013 07:14
от fishburn
Чудесен улов :wink:

Re: ISS

Публикувано: чет окт 24, 2013 20:25
от spas.slavchev
Една заигравка и от мен:

Изображение

Преди малко както си стоях на терасата и я видях. Точно си мислих защо нямам с какво да я снимам и се сетих, че Таир-а е завинтен на канона :D та и направих няколко шота. Естествено фокусното е прекалено малко за такъв обект, но определено се изкефих, че излезе нещо с форма, различно от точка :D. Следващия път ще я тествам на максутовия. Там мисля, че фокусното и светлосилата са по-подходящи :)

Поздрави,
Спас