Страница 1 от 3

Стакване с DeepSkyStacker

Публикувано: нед ное 14, 2010 20:37
от Petkov75
Модел за стакване със *.jpg формат файлове !

Както обещах , а и защото много хора ме питат как стаквам с DeepSkyStacker-а ще се опитам най-пълно да обясня моята метод на стакване .Аз не смятам че е трудно , но признавам че е много объркващо .Преди година когато за първи път попаднах на програмата честно много се изнервих преди да разбера как точно се работи .Аз първо се научих на ръчно стакване и стакнах един модел ръчно после с DeepSkyStacker-а тогава разбрах че греша някъде . Тайната е лесна и точно под носът ни ...Но да продължа със самите стъпки .

1 Предварително си подгответе файловете за съединяване -стакване. Важно е да знаете че кадрите трябва да не са много разместени в смисъл от различни координати и изместването да не е голямо спрямо всеки следващ кадър.Тоест сте снимали с телескоп който води добре и сте направили поредица от кадри . Друго важно нещо е кадрите да не са със лошо водене в противен случай програмата ще ги изхвърли като неподходящи (такива кадри се стакват предимно ръчно).Програмата позволява стакване с различна чувствителност примерно :3200ISO+1600ISO + 800 ISO .Но ви препоръчвам да стъквате на групи по чувствителност и после да обработите във Фотошоп или друга обработваща програма.

Отворете програмата .От менюто най горе кликнете върху OpenPicture Files , след това от диалоговият прозорец изберете файловете за стакване и кликнете върху бутона Open .В долната част на програмата се зареждат оригиналите за стакване .

Изображение

2 Следваща стъпка избор на дарк файлове .Важно е задължително да присъства поне един адекватен Дарк кадър .Няма да се впускам в обяснение какво е дарк кадър как се прави , има подробно обяснение в самото ръководство на програма , а и защото не пиша книга затова :wink: (засега...) .Аз робатя с 2 дарка , един преди започване на сесията снимки и един след това .Защото преди и след сесията има сериозно изменение на самите горещи пиксели. Най -важното е дарк файла да е със същото времетраене както и на самите оригинали в моят случай по 180 секунди .И така кликнете върху dark files ... и от диалоговият прозорец и изберете дарк файловете .

Изображение

Вид на програмата след избора на дарк файл .

Изображение

3 Стъпка .Маркираме самите файлове за стакване включително и със дарк файла .Това става автоматично със командата от лявата колона -> Check all.Пристъпваме към най важната точка стакване на файловете .От лявата колона избираме : Register checked pictures...
В центъра на програмата излиза диалогов прозорец с два под таба .За краткост съм ги показал и двата по-долу заедно:

Изображение

Важна е да знаете че програмата винаги ще изхвърли по-лошите файлове според вътрешен алгоритъм .Аз лично при наличието на много лоши кадри с лошо водене снижавам в Action->Slect the best до 70 % , при много добро водене вдигам до 90% .Най долу във табът Action , виждаме бутона Stacking parameters... кликнете върху него и от показаните по долу 3 кадъра настройте вашата програма както съм показал.

Изображение
Изображение
Изображение

Това ще ви гарантира максимална работа и гъвковост за следващите ви стаквания . На последният таб от Stacking parameters... или Output да присъства задължително отметка върху Create Output file !!! .Ако сте настроили според моите параметри сте готови за стакване или кликнете върху бутона OK от предишният диалогов прозорец или Register Setings таб Action . Също и ОК на следващият информативен прозорец : Stacking steps .

Изображение

И стакването започва отидете пийте кафе , защото минава много време , програмата гълта много процесорно време според силата на PC платформата ви , времетраенето е дълго при мен за двуядрен 2.3GHz процесор е около 10-15 минути.

Изображение

Итака готови сме .Вид на програмата след стакване :

Изображение

Продължаваме след малко защото идва най важната част , извличането на готовият кадър ...

Публикувано: нед ное 14, 2010 22:12
от exoexo
Браво Цецо!

И аз съм тествал набързо 2-3 пъти и резултата е бил ужасен. Не ми е оставало време да разуча и сега се радвам много, че си отделил време да напишеш ръководството, за да може следващия път да го ползвам и да изкарам нещо читаво.

=D>

ПС: пууу, писах преди да видя докрай темата, че работя .. и виждам че май ще пускаш част 2 като втори пост и моя ще се е наместил да пречи по средата. ако е така после бобо да делне моя, а аз утре пак ще постна най-отдолу (след цялото ръководство) благодарности ;)

Публикувано: нед ное 14, 2010 22:46
от Petkov75
След приключване на стакването първо запишете някъде следната информация . Над картинката горе в синьо : Exposure:16 min 6 s (7 frames ) това е времетраенето на стакнатите кадри и броят на използваните кадри .

Изображение

От тази изходна точка имам 3 възможни стъпки след стакването .
1.Можем да променяме параметрите RGB/K Levels , Luminance , Saturation , но аз препоръчвам да работите с тях единствено и само ако стаквате RAW формат файлове само тогава те стават валидни и имат смисъл от промяна . Ако работите с RAW формат след подходящ баланс взимаме готовото изображение по следният начин .От лентата с команди в ляво избираме :Copy current picture to clipboard ...снимката се прехвърля в паметта , и от тук със всяка photo-edit програма може да се извлече обратно. Но в случаят работим с *.jpg и не трябва да използваме тези параметри .
2.Можем да извлечем готово изображение и с командата Save Picture to file но това води до второто объркване на много хора .Самото изображение е стакнато но изглежда все едно че разглеждате единичен кадър . Пускам кадър по долу , в ляво е снимка записана чрез Save Picture to file , а отдясно е по правилният метод който ще опиша по-надолу виждате каква е разликата между двете изображения :

Изображение

Тя е тотална ...
3. Продължаваме с последният метод и според мен най-правилен . В директорията в която се намират оригиналните файлове за стакване , ще се запише Autosave.tif файл който е приблизително 70 MB

Изображение

Кликваме върху него ,с десен бутон на мишката ви и от появилото се меню изберете Open With ->Adobe Photoshop .След като се отвори в Photoshop , снимката някои от вас са забелязали че не ви дава да правите почти нищо . Много лесно , просто маркирайте снимката с Rectangular Marquee Tool както съм показал на следната картинка по-долу :

Изображение

След това от лентата с инструменти горе копирайте снимката или :
Edit->Copy .Изображението се прехвърля в паметта .Сега пак от лентата с инструменти горе изберете :File->New ,изходното изображение е автоматично преоразмерено с изображението от паметта което преди малко копирахме , след това поставяме или :Edit->Paste върху новото работно изображение с име Untitled-1 .

Изображение

То е напълно същото като оригиналният файл Autosave.tif но вече можем да го обработим . Задължително първо сливаме Layer 1 с Backgrund , от менюто горе изберете Layer ->Merge Down (работим върху Untitled-1). Вече сме готови след тази досадна но задължителна операция за истинската работа .Тук трябва да имате задължителни познания с Adobe Photoshop .

Обработка на изображението . Първа задължителна стъпка е да оберем излишният бял фон от Image->Adjustments->Levels , издърпваме малкият черен триъгълник в ляво до началото на скалата или :

Изображение

Това се прави за да се премахне излишният фон .Можем да приложим малко контраст както Image->Adjustments->Exposure , или да повишим цветността от Image->Adjustments->Hue/saturation или от Image->Adjustments->Match Color ... .Всичко това според изображението или вашите умения . Аз лично работя с многопластови Layers като наслагвам поне 3 Layers един върху друг така получавам трудна обработка но с добър резултат . Всеки от вас може да сподели и техника на обработка както аз споделих този работещ метод на стакване . ПРИЯТНА РАБОТА !
8)

Публикувано: нед ное 14, 2010 23:30
от Petkov75
Ето и редактиран коректен вид на статията в
Microsoft Word Format

Публикувано: пон ное 15, 2010 11:02
от svetlio
Цецо, Благодаря за подробното описание, ще бъде много полезно!!!
ако имаме въпроси си запазваме правото да питаме :)
п.с. в началото си писал за стакване на *.jpg формат файлове; процедурата същата ли е за raw?

Публикувано: пон ное 15, 2010 11:05
от Yoddha
Цецо,

Страхотно ръководство! Мисля, че е старшно полезно за всички който ползваме DSS!

Аз също ползвам Autosave.tif файла. Но когато го отвориш в PS той е в 32bit-ов режим и за това не може да се обратва лесно (повечето функции не работят). Допълнително решение е от Image->Mode да се избере 16bits докато се обработва. Когато обработката е приключила от същото място се избира 8bits за да позволи записването на JPG файл.

Публикувано: пон ное 15, 2010 14:44
от iulian
От доста време не съм писал във форума но това не означава че не следя мненията. http://deepskystacker.free.fr/english/index.html изключително лесен и достъпен е въпросния софтуер,но най-добри резултати се постигат при работа със сурови кадри.Само няколко минутки отнема да стакне 20-на кадъра в RAW формат.Всичко друго е побъркване за стакващата програма и излишно товарене на компютъра ви. :D

Публикувано: пон ное 15, 2010 15:49
от rs_71
Ceco, (Petkov75) много добро описание. Смятам, че ще е много полезно за хората от форума. Мойте адмирации! :thumbsup:

Публикувано: пон ное 15, 2010 16:05
от dae
2 Юлиан

Снимам предимно на RAW. Ще се радвам, ако може да допълниш нещо за обработката с RGB/K Levels , Luminance , Saturation.
Мойте първи опити водят до изразен banding, ако се опитам да изкарам повече детайл (а той е там) и впоследствие трябва нарочно да затъмнявам кадъра.... :roll:
Нямам много опит с фото-обработващ софтуер - затова се опитвам да изкарам каквото мога от DSS и DPP (Canon)...

Публикувано: пон ное 15, 2010 17:19
от dani
Поздравления за ръководството!

Публикувано: пон ное 15, 2010 17:56
от bobo
Дани, това ръководство си е направо за списанието, ако, разбира се, Petkov75 се съгласи?

Публикувано: пон ное 15, 2010 18:49
от Petkov75
Благодаря за поздравите , :D
това дори трябваше още по-рано да напиша за да може начинаещите да се справят с техниките на стакване .Следващата подобна статия ще разработя за RAW формат , макар и стъпките да са същите последващата обработка е по-различна и се манипулират именно RGB/K Levels , Luminance , Saturation. Но още не съм отработил и аз техниката съвсем добре .Иво е прав за 32bit-овото изображение с копи-паст става лесна и запомняща се конверсия към нормален 24bit-ов режим .Умишлено съм го пропуснал зад стане по лесно за възприемане . Има какво да добавим но точно затова ще го пропусна за 2-рата статия където ще спомена за дълбочината на цветовете и работа в RAW .
С Дани съм говорил и преи и съм дал зелена светлина за всичко което реши.

Публикувано: пон ное 15, 2010 19:12
от martinvv
=D> и аз искам да благодаря за споделянето на опит и труда ... наистина някои неща не ги правех така до сега :thumbsup:

Публикувано: вт ное 16, 2010 10:03
от dani
Благодаря, ще го сложа в аstronomy.bg!

Публикувано: вт дек 07, 2010 00:24
от Petkov75
Добавих нов подход за работа с Autosave файла който дава по-добри резултати , както и за последващите обработки.Ето и новата версия в Word файл за стакване с Deep Sky Stacker :
Microsoft Word Format
Adobe Acrobat PDF

Публикувано: вт дек 07, 2010 20:56
от penko
Много добре написано, но защо ползваш само един дарк и не правиш плоски полета и Offset :roll:

Публикувано: вт дек 07, 2010 21:51
от rs_71
Снимам с камера Meade DSI II. Самата тя си прави дарк фреймове и предполагам ги използва след това още в процеса на заснемане на обекта. След като обаче прочетох инструкцията на Petkov75, за което съм му много благодаен, започнах да правя отделно дарк фреймове и ги залагах в стакването. Мога да кажа, че подобрението е видимо. Също така искам да изкажа и благодарност на Yodha, който бе така добър да посочи начините за обработка с фотошопа. Сега очаквам да се поизчисти небето и да пробвам стакване с офсет и флат фреймове.

Публикувано: вт юли 12, 2011 00:29
от venzibo
А как всъщност отваряме Autosave.tif? При мене фотошопа (CS4 Extended 11.0.1) дава "Could not complete because there is not enough memory (RAM)"... Всъщност никоя програма при мене не го харесва тоя файл. Да не би да е заради:
Photoshop can not open the 32 bit (integer) TIFF files created by DeepSkyStacker?
Right, You must save the file in 32 bit (rational) TIFF file format to open them later in Photoshop.
Software like Pleiades’ PixInsight can open 32 bit (integer) TIFF files created by DeepSkyStacker.
http://deepskystacker.free.fr/english/faq.htm

Публикувано: вт юли 12, 2011 07:55
от rs_71
Имах същия проблем и се оказа, че е от малкото РАМ памет (512 Мб).

Публикувано: вт юли 12, 2011 12:26
от Petkov75
Заради паметта е , друг проблем който забелязвам е ако стакваме над 20 файла и няма свободни над 1-2 гигабайта на (по подразбиране C: ) може да блокира затова винаги следете свободното си пространство за временният файл на (дял C: ) същото важи са Фотошоп ако се работи с много файлове (леяри), но там самата програма известява и не блокира просто ти спира работата .

Публикувано: вт юли 12, 2011 13:07
от wenzdy
Страхотна статия Цецо! Искам само да те попитам дали имаш някаква идея как да си инсталирам под Linux програмката. Вкъщи на лаптопа съм с Linux. Пробвах през wine, инсталирах го, но при стартиране на програмата ми дава грешка и не желае да тръгне. Ако имате някакви идеи... хелп!

Публикувано: вт юли 12, 2011 14:45
от byclops
Според мен ще е най-лесно да пробваш да инсталираш windows във виртуална машина, например с помощта на virtualbox

http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads

Публикувано: вт юли 12, 2011 19:56
от venzibo
Petkov75 написа:Заради паметта е , друг проблем който забелязвам е ако стакваме над 20 файла и няма свободни над 1-2 гигабайта на (по подразбиране C: ) може да блокира затова винаги следете свободното си пространство за временният файл на (дял C: ) същото важи са Фотошоп ако се работи с много файлове (леяри), но там самата програма известява и не блокира просто ти спира работата .
Хмм... Имам 4ГБ физически, 3.4ГБ вижда XP-то, в момента имам 2,6ГБ свободни...
Имам някакъв спомен, че по-рано тоя файл го отварях, но сега... Ъпдейта до последната версия 3.3.2 не промени нещата.

Публикувано: вт юли 12, 2011 21:33
от penko
Вземи да базикнеш ей тоя плъзгун:

Edit->Preferences->Performance

Изображение

Uploaded with ImageShack.us

Публикувано: ср юли 13, 2011 21:35
от venzibo
Не стана и така... Сега съм му сложил 100% - 1682МБ и пак дава същото. Според мене файла нещо не е читав. А и е 117МБ.

Публикувано: ср юли 20, 2011 22:55
от viktor
Да споделя решението на един проблем с който се сблъсках когато реших да стаквам RAW кадри от Canon 550D с DSS. Просто версия 3.3.2 на Deepskystacker-а просто не може да работи с тях както се оказа същото и за Canon 600D който по същество е същия но с подвижен дисплей.
Та ако някой с такъв апарат реши да стаква с тази програма е важно да си изтегли бета версия 3.3.3 от тук:
http://tech.groups.yahoo.com/group/DeepSkyStacker/

Публикувано: пон авг 08, 2011 14:39
от dae
Здравейте, колеги :)

Не видях до момента някой да е постнал този линк:
http://myastroimages.com/Astro_Imaging_ ... /index.php

Много полезни видео-ръководства за Phoshop в астрофотографията.
Извинете, ако дублирам линка, но то е от вълнение! :D

Публикувано: съб авг 27, 2011 02:57
от spobs
Днеска снимах в RAW + JPEG и програмата неще да стаква RAW файловете, пробвах с/без dark frames намалих и стойноста за засичане на звезди, отделно пробвах и с това за избор на най-добрите снимки и го сложих на 100% и пак нищо. Просто ми казва само един кадър от всичките 24 ще бъде стакнат. А със абсолютно същите настройки ако добавя само JPEG-ите си стаква без проблем.

Пробвах и с бетата която viktor е казал но няма разлика.
Някой ако може да помогне.

Canon 1000D е апарата.

Публикувано: съб яну 14, 2012 21:54
от venzibo
venzibo написа:А как всъщност отваряме Autosave.tif? При мене фотошопа (CS4 Extended 11.0.1) дава "Could not complete because there is not enough memory (RAM)"... Всъщност никоя програма при мене не го харесва тоя файл. Да не би да е заради:
Photoshop can not open the 32 bit (integer) TIFF files created by DeepSkyStacker?
Right, You must save the file in 32 bit (rational) TIFF file format to open them later in Photoshop.
Software like Pleiades’ PixInsight can open 32 bit (integer) TIFF files created by DeepSkyStacker.
http://deepskystacker.free.fr/english/faq.htm
Не е проблем с малко RAM - и хора с 8ГБ гледам го имат тоя проблем.
Всъщност се оказа че то всичко си пише във FAQ на DSS:
Starting with the 2.5.3 release the AutoSave.DSImage file is replaced by an AutoSave.tif file which is a 32 bit rational TIFF file (Deflate compressed).
Точно тоя тип компресия фотошопа не я разбира явно и не отваря файла. Ако се сейвне без компресия в 32 bit (rational) TIFF няма проблеми.

Публикувано: пон яну 16, 2012 15:40
от penko
spobs написа:Днеска снимах в RAW + JPEG и програмата неще да стаква RAW файловете, пробвах с/без dark frames намалих и стойноста за засичане на звезди, отделно пробвах и с това за избор на най-добрите снимки и го сложих на 100% и пак нищо. Просто ми казва само един кадър от всичките 24 ще бъде стакнат. А със абсолютно същите настройки ако добавя само JPEG-ите си стаква без проблем.
И аз имам такъв проблем и не знам какво да правя :cry: