Стакване с DeepSkyStacker

място да ни покажете снимките си или пък да питате

Модератори: mishaikin, bobo, Ronson, Yoddha

Потребителски аватар
Petkov75
Мнения: 944
Регистриран: ср юли 22, 2009 19:42
Репутация: 10
Местоположение: София

Стакване с DeepSkyStacker

Мнение от Petkov75 » нед ное 14, 2010 20:37

Модел за стакване със *.jpg формат файлове !

Както обещах , а и защото много хора ме питат как стаквам с DeepSkyStacker-а ще се опитам най-пълно да обясня моята метод на стакване .Аз не смятам че е трудно , но признавам че е много объркващо .Преди година когато за първи път попаднах на програмата честно много се изнервих преди да разбера как точно се работи .Аз първо се научих на ръчно стакване и стакнах един модел ръчно после с DeepSkyStacker-а тогава разбрах че греша някъде . Тайната е лесна и точно под носът ни ...Но да продължа със самите стъпки .

1 Предварително си подгответе файловете за съединяване -стакване. Важно е да знаете че кадрите трябва да не са много разместени в смисъл от различни координати и изместването да не е голямо спрямо всеки следващ кадър.Тоест сте снимали с телескоп който води добре и сте направили поредица от кадри . Друго важно нещо е кадрите да не са със лошо водене в противен случай програмата ще ги изхвърли като неподходящи (такива кадри се стакват предимно ръчно).Програмата позволява стакване с различна чувствителност примерно :3200ISO+1600ISO + 800 ISO .Но ви препоръчвам да стъквате на групи по чувствителност и после да обработите във Фотошоп или друга обработваща програма.

Отворете програмата .От менюто най горе кликнете върху OpenPicture Files , след това от диалоговият прозорец изберете файловете за стакване и кликнете върху бутона Open .В долната част на програмата се зареждат оригиналите за стакване .

Изображение

2 Следваща стъпка избор на дарк файлове .Важно е задължително да присъства поне един адекватен Дарк кадър .Няма да се впускам в обяснение какво е дарк кадър как се прави , има подробно обяснение в самото ръководство на програма , а и защото не пиша книга затова :wink: (засега...) .Аз робатя с 2 дарка , един преди започване на сесията снимки и един след това .Защото преди и след сесията има сериозно изменение на самите горещи пиксели. Най -важното е дарк файла да е със същото времетраене както и на самите оригинали в моят случай по 180 секунди .И така кликнете върху dark files ... и от диалоговият прозорец и изберете дарк файловете .

Изображение

Вид на програмата след избора на дарк файл .

Изображение

3 Стъпка .Маркираме самите файлове за стакване включително и със дарк файла .Това става автоматично със командата от лявата колона -> Check all.Пристъпваме към най важната точка стакване на файловете .От лявата колона избираме : Register checked pictures...
В центъра на програмата излиза диалогов прозорец с два под таба .За краткост съм ги показал и двата по-долу заедно:

Изображение

Важна е да знаете че програмата винаги ще изхвърли по-лошите файлове според вътрешен алгоритъм .Аз лично при наличието на много лоши кадри с лошо водене снижавам в Action->Slect the best до 70 % , при много добро водене вдигам до 90% .Най долу във табът Action , виждаме бутона Stacking parameters... кликнете върху него и от показаните по долу 3 кадъра настройте вашата програма както съм показал.

Изображение
Изображение
Изображение

Това ще ви гарантира максимална работа и гъвковост за следващите ви стаквания . На последният таб от Stacking parameters... или Output да присъства задължително отметка върху Create Output file !!! .Ако сте настроили според моите параметри сте готови за стакване или кликнете върху бутона OK от предишният диалогов прозорец или Register Setings таб Action . Също и ОК на следващият информативен прозорец : Stacking steps .

Изображение

И стакването започва отидете пийте кафе , защото минава много време , програмата гълта много процесорно време според силата на PC платформата ви , времетраенето е дълго при мен за двуядрен 2.3GHz процесор е около 10-15 минути.

Изображение

Итака готови сме .Вид на програмата след стакване :

Изображение

Продължаваме след малко защото идва най важната част , извличането на готовият кадър ...

Photo: Canon 550D, QHY6 CCD
Telephoto: Samyang 8mm ,Jupiter 200mm f/4
Others: CCDMeadeLRGB, LP-Filter;
My Home Astro page

Потребителски аватар
exoexo
Мнения: 406
Регистриран: пон мар 09, 2009 10:42
Репутация: 0
Местоположение: Стара Загора

Мнение от exoexo » нед ное 14, 2010 22:12

Браво Цецо!

И аз съм тествал набързо 2-3 пъти и резултата е бил ужасен. Не ми е оставало време да разуча и сега се радвам много, че си отделил време да напишеш ръководството, за да може следващия път да го ползвам и да изкарам нещо читаво.

=D>

ПС: пууу, писах преди да видя докрай темата, че работя .. и виждам че май ще пускаш част 2 като втори пост и моя ще се е наместил да пречи по средата. ако е така после бобо да делне моя, а аз утре пак ще постна най-отдолу (след цялото ръководство) благодарности ;)
<

Потребителски аватар
Petkov75
Мнения: 944
Регистриран: ср юли 22, 2009 19:42
Репутация: 10
Местоположение: София

Мнение от Petkov75 » нед ное 14, 2010 22:46

След приключване на стакването първо запишете някъде следната информация . Над картинката горе в синьо : Exposure:16 min 6 s (7 frames ) това е времетраенето на стакнатите кадри и броят на използваните кадри .

Изображение

От тази изходна точка имам 3 възможни стъпки след стакването .
1.Можем да променяме параметрите RGB/K Levels , Luminance , Saturation , но аз препоръчвам да работите с тях единствено и само ако стаквате RAW формат файлове само тогава те стават валидни и имат смисъл от промяна . Ако работите с RAW формат след подходящ баланс взимаме готовото изображение по следният начин .От лентата с команди в ляво избираме :Copy current picture to clipboard ...снимката се прехвърля в паметта , и от тук със всяка photo-edit програма може да се извлече обратно. Но в случаят работим с *.jpg и не трябва да използваме тези параметри .
2.Можем да извлечем готово изображение и с командата Save Picture to file но това води до второто объркване на много хора .Самото изображение е стакнато но изглежда все едно че разглеждате единичен кадър . Пускам кадър по долу , в ляво е снимка записана чрез Save Picture to file , а отдясно е по правилният метод който ще опиша по-надолу виждате каква е разликата между двете изображения :

Изображение

Тя е тотална ...
3. Продължаваме с последният метод и според мен най-правилен . В директорията в която се намират оригиналните файлове за стакване , ще се запише Autosave.tif файл който е приблизително 70 MB

Изображение

Кликваме върху него ,с десен бутон на мишката ви и от появилото се меню изберете Open With ->Adobe Photoshop .След като се отвори в Photoshop , снимката някои от вас са забелязали че не ви дава да правите почти нищо . Много лесно , просто маркирайте снимката с Rectangular Marquee Tool както съм показал на следната картинка по-долу :

Изображение

След това от лентата с инструменти горе копирайте снимката или :
Edit->Copy .Изображението се прехвърля в паметта .Сега пак от лентата с инструменти горе изберете :File->New ,изходното изображение е автоматично преоразмерено с изображението от паметта което преди малко копирахме , след това поставяме или :Edit->Paste върху новото работно изображение с име Untitled-1 .

Изображение

То е напълно същото като оригиналният файл Autosave.tif но вече можем да го обработим . Задължително първо сливаме Layer 1 с Backgrund , от менюто горе изберете Layer ->Merge Down (работим върху Untitled-1). Вече сме готови след тази досадна но задължителна операция за истинската работа .Тук трябва да имате задължителни познания с Adobe Photoshop .

Обработка на изображението . Първа задължителна стъпка е да оберем излишният бял фон от Image->Adjustments->Levels , издърпваме малкият черен триъгълник в ляво до началото на скалата или :

Изображение

Това се прави за да се премахне излишният фон .Можем да приложим малко контраст както Image->Adjustments->Exposure , или да повишим цветността от Image->Adjustments->Hue/saturation или от Image->Adjustments->Match Color ... .Всичко това според изображението или вашите умения . Аз лично работя с многопластови Layers като наслагвам поне 3 Layers един върху друг така получавам трудна обработка но с добър резултат . Всеки от вас може да сподели и техника на обработка както аз споделих този работещ метод на стакване . ПРИЯТНА РАБОТА !
8)

Photo: Canon 550D, QHY6 CCD
Telephoto: Samyang 8mm ,Jupiter 200mm f/4
Others: CCDMeadeLRGB, LP-Filter;
My Home Astro page

Потребителски аватар
Petkov75
Мнения: 944
Регистриран: ср юли 22, 2009 19:42
Репутация: 10
Местоположение: София

Мнение от Petkov75 » нед ное 14, 2010 23:30

Ето и редактиран коректен вид на статията в
Microsoft Word Format

svetlio
Мнения: 583
Регистриран: нед ное 09, 2008 00:37
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от svetlio » пон ное 15, 2010 11:02

Цецо, Благодаря за подробното описание, ще бъде много полезно!!!
ако имаме въпроси си запазваме правото да питаме :)
п.с. в началото си писал за стакване на *.jpg формат файлове; процедурата същата ли е за raw?
CGEM - 1100
SkyMaster 25x100 Binocular
7x50-Japan Binocular
Ultima 1.25 in - 2x
Celestron Reducer/Corrector f/6.3
Micro Crayford Focuser 10:1
Celestron NexImage
EOS 400D; EOS 1000D mod&cooled - by Yoddha

"Две неща на този свят са безкрайни-човешката глупост и Вселената. За второто не съм съвсем сигурен..." Алберт Айнщайн

Потребителски аватар
Yoddha
Мнения: 4074
Регистриран: вт сеп 09, 2008 15:55
Репутация: 523
Местоположение: Sofia
Контакти:

Мнение от Yoddha » пон ное 15, 2010 11:05

Цецо,

Страхотно ръководство! Мисля, че е старшно полезно за всички който ползваме DSS!

Аз също ползвам Autosave.tif файла. Но когато го отвориш в PS той е в 32bit-ов режим и за това не може да се обратва лесно (повечето функции не работят). Допълнително решение е от Image->Mode да се избере 16bits докато се обработва. Когато обработката е приключила от същото място се избира 8bits за да позволи записването на JPG файл.
May the weather be with you!

Astro Photography Tool (APT v3.84) - The Imaging Catalyst
Галерия с мои снимки

iulian
Мнения: 425
Регистриран: пон яну 09, 2006 23:12
Репутация: 1
Контакти:

Мнение от iulian » пон ное 15, 2010 14:44

От доста време не съм писал във форума но това не означава че не следя мненията. http://deepskystacker.free.fr/english/index.html изключително лесен и достъпен е въпросния софтуер,но най-добри резултати се постигат при работа със сурови кадри.Само няколко минутки отнема да стакне 20-на кадъра в RAW формат.Всичко друго е побъркване за стакващата програма и излишно товарене на компютъра ви. :D

Потребителски аватар
rs_71
Мнения: 425
Регистриран: нед яну 10, 2010 14:52
Репутация: 12
Местоположение: Варна

Мнение от rs_71 » пон ное 15, 2010 15:49

Ceco, (Petkov75) много добро описание. Смятам, че ще е много полезно за хората от форума. Мойте адмирации! :thumbsup:
Explorer 200PDS; SkyMAX90; SkyWatcher ST80
NEQ-6Pro; EQ-5 SynScan; EQ-1 + RA motor
Canon 1100D, 1000D mod+TEC cooling, 350D TEC cooling
DSI II Mod; TS astro CCD
Canon 70-300 f/4.0-5.6; Sigma 70-200 f/2.8; Tamron 28-75 f/2.8; Canon 18-55 f/3.5-5.6; Tair 300 f/4.5
TS 2" coma corrector; TS 0.5x; Celestron Ultima 2х
Software: PixInsight 1.7

dae
Мнения: 83
Регистриран: вт юли 20, 2010 10:19
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от dae » пон ное 15, 2010 16:05

2 Юлиан

Снимам предимно на RAW. Ще се радвам, ако може да допълниш нещо за обработката с RGB/K Levels , Luminance , Saturation.
Мойте първи опити водят до изразен banding, ако се опитам да изкарам повече детайл (а той е там) и впоследствие трябва нарочно да затъмнявам кадъра.... :roll:
Нямам много опит с фото-обработващ софтуер - затова се опитвам да изкарам каквото мога от DSS и DPP (Canon)...

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » пон ное 15, 2010 17:19

Поздравления за ръководството!
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

bobo
Звезден маниак
Звезден маниак
Мнения: 3797
Регистриран: ср авг 18, 2004 07:22
Репутация: 327
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от bobo » пон ное 15, 2010 17:56

Дани, това ръководство си е направо за списанието, ако, разбира се, Petkov75 се съгласи?

Потребителски аватар
Petkov75
Мнения: 944
Регистриран: ср юли 22, 2009 19:42
Репутация: 10
Местоположение: София

Мнение от Petkov75 » пон ное 15, 2010 18:49

Благодаря за поздравите , :D
това дори трябваше още по-рано да напиша за да може начинаещите да се справят с техниките на стакване .Следващата подобна статия ще разработя за RAW формат , макар и стъпките да са същите последващата обработка е по-различна и се манипулират именно RGB/K Levels , Luminance , Saturation. Но още не съм отработил и аз техниката съвсем добре .Иво е прав за 32bit-овото изображение с копи-паст става лесна и запомняща се конверсия към нормален 24bit-ов режим .Умишлено съм го пропуснал зад стане по лесно за възприемане . Има какво да добавим но точно затова ще го пропусна за 2-рата статия където ще спомена за дълбочината на цветовете и работа в RAW .
С Дани съм говорил и преи и съм дал зелена светлина за всичко което реши.

Photo: Canon 550D, QHY6 CCD
Telephoto: Samyang 8mm ,Jupiter 200mm f/4
Others: CCDMeadeLRGB, LP-Filter;
My Home Astro page

Потребителски аватар
martinvv
Мнения: 723
Регистриран: чет юли 30, 2009 16:36
Репутация: 19
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от martinvv » пон ное 15, 2010 19:12

=D> и аз искам да благодаря за споделянето на опит и труда ... наистина някои неща не ги правех така до сега :thumbsup:
Telescopes: Skywatcher Heritage 76/300, Bob Galaxy 76/700 dobson mount,
Eyepieces:1.25 - SW 10mm, 26mm; 0.965 - 20mm; 12.5mm; 4mm.
Other equipment: DIY motorized IGUS dolly slider; MX2 Dolly engine; [/color]

Мои снимки; Timelapse

Потребителски аватар
dani
Мнения: 2741
Регистриран: нед юни 05, 2005 01:57
Репутация: 4
Местоположение: Sofia

Мнение от dani » вт ное 16, 2010 10:03

Благодаря, ще го сложа в аstronomy.bg!
Esprit-120, Esprit-80, TS 6" f/5.9 Fraunhofer Refractor
PST Coronado mod
DMK 21AU618.AS, Off-axis guider, FLIP MIRROR IMAGING DIAGONAL
Exos-2 GoTo, AZ-EQ6
MTO300 + Flektagon 20/F4+Зенитар Fisheye 16мм f/2.8
DSI III PRO+LRGB, филтри O-III, S-II, H-Alpha и H-Beta, Kendrick heater
SW Myriad 20mm MWA-100º Eyepiece (2”), SW Aero ED 40mm 2"
MEADE TeleXtender 2x, Bresser Barlow 5x
Pentax XW 10mm, XW 7mm, XW 3.5mm,
WO SWAN 33mm, ES 4.7mm, TeleVue 13mm Nagler
Powermate 4x, Orion Multiple Filter Wheel for 4x 2"
Helios STELLAR-II 15x70 BINO, Nikon Action 8x40 8.2

Потребителски аватар
Petkov75
Мнения: 944
Регистриран: ср юли 22, 2009 19:42
Репутация: 10
Местоположение: София

Мнение от Petkov75 » вт дек 07, 2010 00:24

Добавих нов подход за работа с Autosave файла който дава по-добри резултати , както и за последващите обработки.Ето и новата версия в Word файл за стакване с Deep Sky Stacker :
Microsoft Word Format
Adobe Acrobat PDF

Photo: Canon 550D, QHY6 CCD
Telephoto: Samyang 8mm ,Jupiter 200mm f/4
Others: CCDMeadeLRGB, LP-Filter;
My Home Astro page

Потребителски аватар
penko
Мнения: 1926
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Репутация: 971
Местоположение: Димитровград
Контакти:

Мнение от penko » вт дек 07, 2010 20:56

Много добре написано, но защо ползваш само един дарк и не правиш плоски полета и Offset :roll:
Bresser 150/750;
Bresser Exos-2GT;
Canon 100D, Canon 1200D mod.

Потребителски аватар
rs_71
Мнения: 425
Регистриран: нед яну 10, 2010 14:52
Репутация: 12
Местоположение: Варна

Мнение от rs_71 » вт дек 07, 2010 21:51

Снимам с камера Meade DSI II. Самата тя си прави дарк фреймове и предполагам ги използва след това още в процеса на заснемане на обекта. След като обаче прочетох инструкцията на Petkov75, за което съм му много благодаен, започнах да правя отделно дарк фреймове и ги залагах в стакването. Мога да кажа, че подобрението е видимо. Също така искам да изкажа и благодарност на Yodha, който бе така добър да посочи начините за обработка с фотошопа. Сега очаквам да се поизчисти небето и да пробвам стакване с офсет и флат фреймове.
Explorer 200PDS; SkyMAX90; SkyWatcher ST80
NEQ-6Pro; EQ-5 SynScan; EQ-1 + RA motor
Canon 1100D, 1000D mod+TEC cooling, 350D TEC cooling
DSI II Mod; TS astro CCD
Canon 70-300 f/4.0-5.6; Sigma 70-200 f/2.8; Tamron 28-75 f/2.8; Canon 18-55 f/3.5-5.6; Tair 300 f/4.5
TS 2" coma corrector; TS 0.5x; Celestron Ultima 2х
Software: PixInsight 1.7

Потребителски аватар
venzibo
Мнения: 1264
Регистриран: ср юли 28, 2010 16:22
Репутация: 170
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от venzibo » вт юли 12, 2011 00:29

А как всъщност отваряме Autosave.tif? При мене фотошопа (CS4 Extended 11.0.1) дава "Could not complete because there is not enough memory (RAM)"... Всъщност никоя програма при мене не го харесва тоя файл. Да не би да е заради:
Photoshop can not open the 32 bit (integer) TIFF files created by DeepSkyStacker?
Right, You must save the file in 32 bit (rational) TIFF file format to open them later in Photoshop.
Software like Pleiades’ PixInsight can open 32 bit (integer) TIFF files created by DeepSkyStacker.
http://deepskystacker.free.fr/english/faq.htm
GSO RC 200/1600mm CF
Lacerta 72/432 Quadruplet Flatfield APO
QHY9M + QHYCFW1 + Baader 2" LRGB, Ha 7nm, OIII 8.5nm, SII 8nm
Sky-Watcher NEQ6 Pro SynScan
TS Off Axis Guider - 27mm
Lacerta M-Gen autoguider
12V 100Ah Banner battery
+ cosmic ambient/downtempo/psychill music...
https://telescopius.com/profile/venzibo

Потребителски аватар
rs_71
Мнения: 425
Регистриран: нед яну 10, 2010 14:52
Репутация: 12
Местоположение: Варна

Мнение от rs_71 » вт юли 12, 2011 07:55

Имах същия проблем и се оказа, че е от малкото РАМ памет (512 Мб).
Explorer 200PDS; SkyMAX90; SkyWatcher ST80
NEQ-6Pro; EQ-5 SynScan; EQ-1 + RA motor
Canon 1100D, 1000D mod+TEC cooling, 350D TEC cooling
DSI II Mod; TS astro CCD
Canon 70-300 f/4.0-5.6; Sigma 70-200 f/2.8; Tamron 28-75 f/2.8; Canon 18-55 f/3.5-5.6; Tair 300 f/4.5
TS 2" coma corrector; TS 0.5x; Celestron Ultima 2х
Software: PixInsight 1.7

Потребителски аватар
Petkov75
Мнения: 944
Регистриран: ср юли 22, 2009 19:42
Репутация: 10
Местоположение: София

Мнение от Petkov75 » вт юли 12, 2011 12:26

Заради паметта е , друг проблем който забелязвам е ако стакваме над 20 файла и няма свободни над 1-2 гигабайта на (по подразбиране C: ) може да блокира затова винаги следете свободното си пространство за временният файл на (дял C: ) същото важи са Фотошоп ако се работи с много файлове (леяри), но там самата програма известява и не блокира просто ти спира работата .

Photo: Canon 550D, QHY6 CCD
Telephoto: Samyang 8mm ,Jupiter 200mm f/4
Others: CCDMeadeLRGB, LP-Filter;
My Home Astro page

Потребителски аватар
wenzdy
Мнения: 428
Регистриран: пон яну 23, 2006 21:44
Репутация: 2
Местоположение: София (замъка на сем.Адамс)
Контакти:

Мнение от wenzdy » вт юли 12, 2011 13:07

Страхотна статия Цецо! Искам само да те попитам дали имаш някаква идея как да си инсталирам под Linux програмката. Вкъщи на лаптопа съм с Linux. Пробвах през wine, инсталирах го, но при стартиране на програмата ми дава грешка и не желае да тръгне. Ако имате някакви идеи... хелп!
Изображение Привличането на телата учените нарекли Гравитация. Просто, за да не се объркват и да го различават от привличането от шоколадови яйца и бонбони. ИзображениеИзображение

Fomei 114/900
Binoculars 10x50
Green Laser 30mW

byclops
Мнения: 4
Регистриран: пет май 27, 2011 15:22
Репутация: 0

Мнение от byclops » вт юли 12, 2011 14:45

Според мен ще е най-лесно да пробваш да инсталираш windows във виртуална машина, например с помощта на virtualbox

http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads

Потребителски аватар
venzibo
Мнения: 1264
Регистриран: ср юли 28, 2010 16:22
Репутация: 170
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от venzibo » вт юли 12, 2011 19:56

Petkov75 написа:Заради паметта е , друг проблем който забелязвам е ако стакваме над 20 файла и няма свободни над 1-2 гигабайта на (по подразбиране C: ) може да блокира затова винаги следете свободното си пространство за временният файл на (дял C: ) същото важи са Фотошоп ако се работи с много файлове (леяри), но там самата програма известява и не блокира просто ти спира работата .
Хмм... Имам 4ГБ физически, 3.4ГБ вижда XP-то, в момента имам 2,6ГБ свободни...
Имам някакъв спомен, че по-рано тоя файл го отварях, но сега... Ъпдейта до последната версия 3.3.2 не промени нещата.
GSO RC 200/1600mm CF
Lacerta 72/432 Quadruplet Flatfield APO
QHY9M + QHYCFW1 + Baader 2" LRGB, Ha 7nm, OIII 8.5nm, SII 8nm
Sky-Watcher NEQ6 Pro SynScan
TS Off Axis Guider - 27mm
Lacerta M-Gen autoguider
12V 100Ah Banner battery
+ cosmic ambient/downtempo/psychill music...
https://telescopius.com/profile/venzibo

Потребителски аватар
penko
Мнения: 1926
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Репутация: 971
Местоположение: Димитровград
Контакти:

Мнение от penko » вт юли 12, 2011 21:33

Вземи да базикнеш ей тоя плъзгун:

Edit->Preferences->Performance

Изображение

Uploaded with ImageShack.us
Bresser 150/750;
Bresser Exos-2GT;
Canon 100D, Canon 1200D mod.

Потребителски аватар
venzibo
Мнения: 1264
Регистриран: ср юли 28, 2010 16:22
Репутация: 170
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от venzibo » ср юли 13, 2011 21:35

Не стана и така... Сега съм му сложил 100% - 1682МБ и пак дава същото. Според мене файла нещо не е читав. А и е 117МБ.
GSO RC 200/1600mm CF
Lacerta 72/432 Quadruplet Flatfield APO
QHY9M + QHYCFW1 + Baader 2" LRGB, Ha 7nm, OIII 8.5nm, SII 8nm
Sky-Watcher NEQ6 Pro SynScan
TS Off Axis Guider - 27mm
Lacerta M-Gen autoguider
12V 100Ah Banner battery
+ cosmic ambient/downtempo/psychill music...
https://telescopius.com/profile/venzibo

Потребителски аватар
viktor
Мнения: 1854
Регистриран: съб мар 11, 2006 03:27
Репутация: 136

Мнение от viktor » ср юли 20, 2011 22:55

Да споделя решението на един проблем с който се сблъсках когато реших да стаквам RAW кадри от Canon 550D с DSS. Просто версия 3.3.2 на Deepskystacker-а просто не може да работи с тях както се оказа същото и за Canon 600D който по същество е същия но с подвижен дисплей.
Та ако някой с такъв апарат реши да стаква с тази програма е важно да си изтегли бета версия 3.3.3 от тук:
http://tech.groups.yahoo.com/group/DeepSkyStacker/
GSO Plossl 4mm
GSO Plossl 42mm
SkyWatcher Plossl 10mm
SkyWatcher Plossl 25mm

dae
Мнения: 83
Регистриран: вт юли 20, 2010 10:19
Репутация: 0
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от dae » пон авг 08, 2011 14:39

Здравейте, колеги :)

Не видях до момента някой да е постнал този линк:
http://myastroimages.com/Astro_Imaging_ ... /index.php

Много полезни видео-ръководства за Phoshop в астрофотографията.
Извинете, ако дублирам линка, но то е от вълнение! :D

Потребителски аватар
spobs
Мнения: 40
Регистриран: ср сеп 02, 2009 12:05
Репутация: 0

Мнение от spobs » съб авг 27, 2011 02:57

Днеска снимах в RAW + JPEG и програмата неще да стаква RAW файловете, пробвах с/без dark frames намалих и стойноста за засичане на звезди, отделно пробвах и с това за избор на най-добрите снимки и го сложих на 100% и пак нищо. Просто ми казва само един кадър от всичките 24 ще бъде стакнат. А със абсолютно същите настройки ако добавя само JPEG-ите си стаква без проблем.

Пробвах и с бетата която viktor е казал но няма разлика.
Някой ако може да помогне.

Canon 1000D е апарата.

Потребителски аватар
venzibo
Мнения: 1264
Регистриран: ср юли 28, 2010 16:22
Репутация: 170
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от venzibo » съб яну 14, 2012 21:54

venzibo написа:А как всъщност отваряме Autosave.tif? При мене фотошопа (CS4 Extended 11.0.1) дава "Could not complete because there is not enough memory (RAM)"... Всъщност никоя програма при мене не го харесва тоя файл. Да не би да е заради:
Photoshop can not open the 32 bit (integer) TIFF files created by DeepSkyStacker?
Right, You must save the file in 32 bit (rational) TIFF file format to open them later in Photoshop.
Software like Pleiades’ PixInsight can open 32 bit (integer) TIFF files created by DeepSkyStacker.
http://deepskystacker.free.fr/english/faq.htm
Не е проблем с малко RAM - и хора с 8ГБ гледам го имат тоя проблем.
Всъщност се оказа че то всичко си пише във FAQ на DSS:
Starting with the 2.5.3 release the AutoSave.DSImage file is replaced by an AutoSave.tif file which is a 32 bit rational TIFF file (Deflate compressed).
Точно тоя тип компресия фотошопа не я разбира явно и не отваря файла. Ако се сейвне без компресия в 32 bit (rational) TIFF няма проблеми.
GSO RC 200/1600mm CF
Lacerta 72/432 Quadruplet Flatfield APO
QHY9M + QHYCFW1 + Baader 2" LRGB, Ha 7nm, OIII 8.5nm, SII 8nm
Sky-Watcher NEQ6 Pro SynScan
TS Off Axis Guider - 27mm
Lacerta M-Gen autoguider
12V 100Ah Banner battery
+ cosmic ambient/downtempo/psychill music...
https://telescopius.com/profile/venzibo

Потребителски аватар
penko
Мнения: 1926
Регистриран: ср юли 05, 2006 19:46
Репутация: 971
Местоположение: Димитровград
Контакти:

Мнение от penko » пон яну 16, 2012 15:40

spobs написа:Днеска снимах в RAW + JPEG и програмата неще да стаква RAW файловете, пробвах с/без dark frames намалих и стойноста за засичане на звезди, отделно пробвах и с това за избор на най-добрите снимки и го сложих на 100% и пак нищо. Просто ми казва само един кадър от всичките 24 ще бъде стакнат. А със абсолютно същите настройки ако добавя само JPEG-ите си стаква без проблем.
И аз имам такъв проблем и не знам какво да правя :cry:
Bresser 150/750;
Bresser Exos-2GT;
Canon 100D, Canon 1200D mod.

Отговори
  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение