Здравейте,
Тези дни успях да използвам една ясна нощ и снимах M104.
Помня, че преди да си купя телескопа гледах снимка на Синергон на тази галактика и много исках да я видя. Когато дойте телескопа погледнах през окуляра, но не видях абсолютно нищо

и от миналото лято така си останаха нещата. На 19.03.2020 г. вечерта реших да насоча отново апарата към тази галактика.
Това, което установих е, че M104 не се вдига много над хоризонта и съответно събрах само 2 часа и 30 минути материал (гледах да съм над 30 градуса). В началото галактиката беше над града и явно имаше някаква лампа наблизо, защото кадрите излизаха червени. Към края на снимките обектът се премести над Витоша (от моята гледна точка) и червеното намаля.
За снимката:
- правена е на 19.03.2020 г. от София - Княжево;
- правена е с моя C6 + Hyperstar + ZWO ASI224MC + Nexstar Evolution Монтировка;
- Gain - 135 (Unity Gain);
- кадри - 300 x 30 секунди или общо 2 часа и 30 минути. Проверявах фокуса на всеки 30 минути.
- ползвах Baader Neodymium 1¼" (Moon & Skyglow)-Filter.
- температура на камерата - от 9,2 градуса в началото до 7,6 градуса в края на снимките.
Ето две според мен интересни графики:
- съотношене на сигнал към шум в кадрите - вижда се, че с вдигането на обекта от хоризонта се е подобрил и сигнала
- големината на звездите в кадрите:
Ето я и самата снимка.
Не можах обаче равномерно на изчистя цветните градиенти от фона и космосът не е еднакво черен

Предполагам, че не правя Flat-овете както трябва, но пък камерата ми е пред телексопа и не е лесно
Поздрави,
Sektor